Dilemmák: név és dizájn
2011-01-08T08:24:36+01:00
2011-01-12T18:41:49+01:00
2022-07-24T19:51:18+02:00
 • Hát be kell látnom igazatok van. Azért kösz a hozzászólásokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, és az egésznek a teteje a btk 300/E:


  300/E. § (1) Aki a 300/C. §-ban meghatározott bűncselekmény elkövetése céljából, az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő számítástechnikai programot, jelszót, belépési kódot, vagy számítástechnikai rendszerbe való belépést lehetővé tevő adatot

  a) készít,

  b) megszerez,

  c) forgalomba hoz, azzal kereskedik, vagy más módon hozzáférhetővé tesz,

  vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

  (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a 300/C. §-ban meghatározott bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő, számítástechnikai program, jelszó, belépési kód, vagy valamely számítástechnikai rendszerbe való belépést lehetővé tevő adat készítésére vonatkozó gazdasági, műszaki, szervezési ismereteit másnak a rendelkezésére bocsátja.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát, ha haszonszerzés céljából! A jailbreak alapvetően nem haszonszerzésre irányul, így ha nem arra használod, az nem minősül a másolásvédelem elleni bűncselekménynek.


  Ez a lényeg: alapvetően. Ha nem kizárólagos az eset, akkor buktad a dolgot. Ha nem haszonszerzése irányul a dolog, akkor csak 1 évet kaphatsz max. De ha te a legalitás határán egyensúlyozó oldalt akarsz létrehozni, az a te magánügyed!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pl ha le is beszéled ami a csomagban van, akkor nem drága.

  Ilyen 15000 ftos csomagkhoz adnak ingyen egy csomó mindent, szóval ha azt külön akarnád megvásárolni jóval többe kerülne külön külön.

  (És igen, lehet hogy te nem beszélsz havi 1000 percet, ahogy én sem, de lehet, hogy van aki igen )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Értem (bár most kiderült, hogy a jailbreak végülis mást jelent), én csak annyit írtam, hogy ebből a szempontból érthető. Mondjuk a másik véglet: Telenortól akartam kártyás telefont venni. Drágább volt, mintha ugyanazt kártyafüggetlenül veszem meg...
  Ha meg előfizetéssel veszem, akkor újabban (többnyire) két éves hűség köt, havi jónéhány ezres számlával - ha alsó kategóriás csomaggal veszem, akkor megintcsak ott tartunk, hogy nem v. nem lényegesen drágább a kártyafüggetlen...
  Szóval egyre kevésbé látom értelmét a szolgáltatókhoz láncolt telefonoknak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott hatásos műszaki intézkedést haszonszerzés végett megkerüli,


  Tehát, ha haszonszerzés céljából! A jailbreak alapvetően nem haszonszerzésre irányul, így ha nem arra használod, az nem minősül a másolásvédelem elleni bűncselekménynek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a jailbreak nem azt jelenti, hogy kalóz programokat töltesz, le, hanem hogy harmadik féltől származó az iStoreban nem engedélyezett programokat

  Maradjunk abban, hogy a jailbreaket nem csak arra lehet használni, hogy kalózprogramokat tölts a telefonra - de jellemzően ez az elsődleges cél. Torrenten is lehet Linuxot terjeszteni, de mindenki tudja, hogy jellemzően filmeket és szoftvereket töltenek le - nagyrészt teljesen illegálisan - rajta keresztül.

  Egyébként pont azért áll fenn a legtöbb jailbreak esetében a már említett plusz 5 éves fenyegetettség a Btk 329/B alapján, mert az (ti. a jailbreak) kiiktatja ill. megkerülhetővé teszi a telefonba épített másolásvédelmi és/vagy DRM technológiát is. A szóban forgó pont pedig pont ezt rendeli büntetni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. jailbreak != függetlenítés
  2. a jailbreak nem azt jelenti, hogy kalóz programokat töltesz, le, hanem hogy harmadik féltől származó az iStoreban nem engedélyezett programokat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha a jailbreak=függetlenítés a szolgáltatótól, akkor egy ponton meg tudom érteni: a szolgáltatófüggő készülékek szoftverei sok esetben eltérnek a kártyafüggetlen változattól, ami időnként okoz problémákat.


  Ez oké. Csakhogy gondold végig:
  1. A készüléket beszerzési áron vagy alatta megkapod a szolgáltatótól.
  2. Ezt a szolgáltató nem jótékonyságból teszi, hanem arra alapoz, hogy utána a szolgáltatásokon keresztül kárpótolja magát.
  3. Te villámgyorsan függetleníted a telódat és átmész egy másik szolgáltatóhoz. Az eredeti szolgáltatód meg mindent bebukik.

  Képzeld magukat kicsit a helyükbe! Ha neked volna egy olyan üzleted, ahol a kezdő vásárlás nagyobb összege sokakat elriaszthatna (teló vásárlás), te ezért bevállalod a kezdő vásárlás csökkentését a későbbi haszon reményében (egyéb szolgáltatások), és utána a kedves vevő máshonnan venné meg a további dolgokat, az téged hogy érintene?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát kvázi jogosulatlan vagy a saját megvásárolt terméked szoftverének módosítására?


  Ez attól függ, hogy mit tartalmaz a szoftver végfelhasználói szerződése, már ha van ilyenje neki. Az Apple speciel tilt bizonyos módosításokat, többek között a jailbreak-et is. Amerikában tényleg kimondták, hogy a jailbreak nem törvényellenes, de ez Magyarország és nem az USA.

  A honlap persze kitehető egy amerikai szerverre .com-os vagy .net-es domain alatt (.hu-s is, de ott a domain-t bevonhatják, ha a tevékenysége ütközik a magyar törvényekkel) és akkor a honlap ellen nem nagyon tudnak fellépni. De a szolgáltatással és a szolgáltatást nyújtóval szemben már igen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha a jailbreak=függetlenítés a szolgáltatótól, akkor egy ponton meg tudom érteni: a szolgáltatófüggő készülékek szoftverei sok esetben eltérnek a kártyafüggetlen változattól, ami időnként okoz problémákat. SE K750i pl. ilyen volt. Már nem emlékszem, konkrétan mi bajom volt vele, de valami program, ami a független készülékeken normálisan futott, a vodásban nem működött. Meg gusztustalan is volt a mindenhová betolakodó Vodafone logo. (más kérdés, hogy nekem megfelelt így is)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Így van, ahogy Sting leírta. És sosem értettem minek "törni" a telefonokat. Érdekes, nekem is van iPhone-om és Android-os Samsung-om is, de soha nem volt rá szükségem. Ami kellett app megvettem ha nem volt ingyenes, nagy kaland. Ha valaki azért jailbreakel-i a készülékét, hogy a netről leszedett kalóz szoftvereket rá tudja pakolni, az vessen magára. Attól még nem leszel szerencsésebb az életben, nem lesz több csajod, sőt még a fizetésed sem lesz magasabb hogy illegális dolgokat művelsz, totál feleslegesen. A másik a játék. Most telefonálni akarnak vagy játszani? Vicc. Szánalmas ez a mai fiatalság én mondom nektek...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, mivel, hogy nem magát a szoftvert, hanem csak a korlátozott - a termékhez kötött - használati jogát veszed meg, fizeted ki a termék részeként. Egyébként ugyanis nem 10-20ezer forintba, hanem 10-20 millióba kerülne a telefon, és nem forintban, hanem dollárban - mert, hogy kb. ennyit érhet a benne lévő szoftver teljes tulajdonjoga (alaphangon), ami lehetőséget és jogot adna neked annak módosítására ill. a módosított szoftver terjesztésére is.

  Egyébként meg ugyanez elmondható a telefon, sőt, bármilyen más termék bármilyen más szellemi komponenseiről is. Pl. a telefon megjelenését, designját sem másolhatod le attól, hogy megvetted, és nem árulhatsz azonos kinézetű termékeket (akkor sem ha azok valójában öngyújtók, nem is telefonok). De ugyanez elmondható akár egy seprűről is, aminek ha egyedi formaterve van, szintén nem másolható le, csak azért, mert úgymond megvetted a terméket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát kvázi jogosulatlan vagy a saját megvásárolt terméked szoftverének módosítására?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De ki mondja meg, hogy konkrétan az adott szoftver telepítése legális -e?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugyanis adatot nem módosítasz, hanem hozzáadsz

  Miért, a hozzáadás az nem módosítás?

  plusz akkor hogyha szoftvert telepítesz, az nem módosítás?


  De az. De a sw telepítés is lehet ugye legális és nem legális.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • elolvastam, és igazatok van.
  Habár a 329/B-vel nem értek egyet, egyébként pedig biztos, hogy ez jogosulatlan adatmódosításnak minősül? Ugyanis adatot nem módosítasz, hanem hozzáadsz, plusz akkor hogyha szoftvert telepítesz, az nem módosítás?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Speciel a magyar törvények szerint nem. Igaza van Sting-nek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a jailbreak alapvetően teljesen legális, és a másolásvédelemhez semmi köze sincs, az más kérdés hogy utána mit teszel, a jailbrak maga még legális, csak a garancia elvesztését okozza. márha nem restorolod mielőtt szervizbe vinnéd.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "egytőltízévig.hu"

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én az egytőltízévig.hu-t javasolnám domainnévnek. A Btk. 300/C ugyanis minősítéstől függően ennyivel rendeli büntetni a jailbreaket (is), de ha a másolásvédelem megkerülését is beleveszem (Btk 329/B), akkor még egy ötöst hozzá lehet adni. A design a fentivel összefüggésben lehetne rácsos, esetleg bilincses.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a brand és a logó erősen függ attól, hogy milyen az oldal. Ha van már kész belőle, szerintem linkeld be, hátha akkor jobban tudunk gondolkodni.
  Itt, meg a google-lel is lehet próbálkozni, ha nincs saját kreativitásod
  Fejléceket szintén ismer a google.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Egy apple cuccokkal+jailbreakeléssel foglalkozó oldalt csinálok, de mint minden eddigi honlapomnál nem tudok neki nevet adni. Vannak ötleteitek?
  Esetleg tutdtok valami oldalt ahol jó header vagy akármilyen dizájnos tutorialok vannak?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd