Nagy látogatottságú portálfejlesztés - hogyan?
2010-12-14T15:15:41+01:00
2010-12-14T21:03:14+01:00
2022-07-02T05:01:38+02:00
 • Nagy látogatottságú portáloknál a legfontosabbak: jól felépített és indexelt(!) adatbázis; a front-end és back-end lehetőség szerinti teljes elkülönítése; gyors algoritmusok; általában már mindenhol követelmény az objektum-orientáció is. Ezen felül ahol lehet, ott spórolni kell: pl. egyszínű képek helyett divek használata, minél több cache és a lehető legkevesebb lekérdezés.

  Napi tizenpár látogatós oldalt is meg lehet írni így, a lényeg, hogy ha hirtelen odacsődülne jópár látogató, akkor minél kevesebbet kelljen várakozniuk a precache-re és a többi betöltésre, a szerver pedig lehetőség szerint ne dögöljön be x db párhuzamos lekérdezés miatt... az SQL hihetetlen gyors tud lenni, ha jól össze van rakva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem vagyok webfejlesztő, de néhány irányító gondolat.
  Több rétegű rendszer. Külön gépre adott esetben a webkiszolgáló és a köztes réteg majd az adatbázis.
  Itt máris lehetőség, hogy a köztes réteg valójában két vagy több adatbázis gépen (statikus tárolón, médiatáron stb) ossza meg a kéréseket.
  Az előtét webes honlap is balanszírozhat és további másodlagos webkiszolgáló gépekre szórja szét a kéréseket.
  Stb, stb.

  Minden esetben megkeresni a gyenge keresztmetszeteket, majd olyan alkalmazás felbontást csinálni ami lehetővé teszi a feladatok szétosztását.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem minden érdekel :D Vegyünk egy közepes és egy nagy látogatottságút is :)
  Témanyitás után továbbgondolkodtam, és felmerült bennem az is, hogy ebben a témában, szoftveres oldalról fontosabb lehet az adatbázis jó tervezése, mint a portálmotor, ez helyes megállapítás?

  A load balance, elosztott adatbázis inkább hardware-es oldal, tehát rendszergazdai feladat és nem webprogramozói, vagy rosszul látom?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát attól függ mennyire nagy látogatottságú.

  load balancing, elosztott adatbázis
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tiszteletem!

  Egyre több helyen olvasom álláshírdetésekben, hogy a jelentkezőnek legyen tapasztalata a fenti témában. Arra lennék kíváncsi, hogy ez pontosan mit is takar, inkább programozói oldalról. Nekem az első gondolatom az, hogy jól átgondolt, megtervezett motort kell építeni, ne legyenek benne felesleges kódrészletek, minél gyorsabb algoritmusok használata stb. Jól gondolom? Mi van még emögött?

  Josh
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd