HTML5 és társai lenne az új platform?
2010-12-14T13:51:49+01:00
2010-12-27T07:00:25+01:00
2022-07-24T20:26:26+02:00
 • Ja, és a guglit még idáig arra sem lehetett kötelezni hogy egyáltalán elmondja mi alapján súlyoz. Akkor hogy akarnád rávenni arra hogy ugyanúgy kezelje a SL-ből generált lapokat mint a normál weblapot ?


  Jó hogy nem mondja el mi alapján súlyoz, nyilván bármilyen ilyen algoritmust ki lehet játszani.
  Nyilván attól még, hogy nem nyílt egy algoritmus, csak outputot vizsgálva meg lehet róla olyan tulajdonságokat állapítani ami egy bíróságon bizonyító erejű, de ezt már pár órája leírtam, még reagáltál is rá, csak elbeszélünk egymás mellett.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont ez a lényeg. A keresőoptimalizálás olyasmi mint a mágia. Senki nem tudja hogyan kell csinálni, de rengeteg babona, önjelölt varázsló, tenyérjós, kézrátétellel gyógyító és más hasonló ténykedik akik azt állítják hogy ők tudják a tutit. És ez az állapot igen jó a guglinak. Egyrészt mindenki azon igyekszik hogy hogyan juthatna előre az ő keresőjében (ez reklámnak sem rossz) másrészt a weben keringő pletykák akár az ő malmára is hajthatják a vizet - egy-egy pletyka elég egy-egy technológia felemelkedéséhez vagy bukásához. Lásd Pl. url rewriting.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, és a guglit még idáig arra sem lehetett kötelezni hogy egyáltalán elmondja mi alapján súlyoz. Akkor hogy akarnád rávenni arra hogy ugyanúgy kezelje a SL-ből generált lapokat mint a normál weblapot ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A windows egy oprendszer. Vezérli a felhasználó programját. A google keresője pedig csak egy weblap, ráadásul egy ingyenes szolgáltatás. Ráadásul nem mondja hogy valaki jó vagy rossz, nem csinál semmit csak azt hogy beírod hogy Pistike és erre visszaadja azokat a weblapokat amik tartalmazzák a Pistike szót. Van egy rakás más hasonló ahová ha a felhasználónak nem tetszik amit lát, elmehet oda.

  Ezt szvsz jóval kevésbé fogod meg jogilag. Ugyanakkor egy cég léte állhat vagy bukhat azon hogy hányadik a sorban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Chrome OS szerintem reálisan kihasíthat magának egy 4-5%-os szeletet a tortából belátható időn belül, aminek még örülök is, jót tenne a nagyobb verseny a desktop operációs rendszereknél.


  Szvsz erősen optimista vagy.

  jót tenne a nagyobb verseny a desktop operációs rendszereknél

  Ez nem desktop operációs rendszer. Ez terminál vezérlőprogram. Ha fenn van a gépeden, az többé nem számítógép, csak egy terminál.

  A Google sajnos még arra sem volt képes hogy a saját VP8 codec-et berakja a HTML5 specifikációba, ami szerintem nagy kár.

  Elég annyit tennie hogy a youtube-ot szép fokozatosan átállítja rá. Aztán a mozilla vagy megszokik vagy megszökik.

  A piacvezető webes alkalmazásokat (google kereső, gmail, google maps, google docs, youtube, stb) a gugli tartja a kezében. Lényegében ugyanúgy monopólium a weben mint a microsoft az asztali OS-ek esetén.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És ha bizonyító erejű ? Akkor sem tehetsz semmit, elvégre ez egy website, ahol úgy súlyoz ahogy akar.


  Szerinted a Microsoft miért nem teheti be a Silverlight-ot egy kötelező Windows frissítésbe?
  Miért ***atják folyton a böngészőkkel?
  Miért kapott rohadt nagy anti-tröszt pert a nyakába?

  Elvégre a Windows egy operációs rendszer, olyanra csinálja amilyenre akarja.


  Ha visszaél a piaci fölényével és szándékosan korlátozza a szabad versenyt az tudtommal törvényellenes, de nem vagyok jogász, ebbe nem megyek bele.  Elég azt mondania neki, hogy bocs, az SL tartalmakat nem tudjuk úgy vizsgálni mint egy html-t, így aztán ezért kevesebb súlyt adunk neki.

  Ezt nyilván a Silverlight fejlesztőknek kellesz meglépnie (nem feltétlen MS-nek, ezt nyilván 3rd party toolal is lehet), és olyan tartalmat generálni SL oldalakból a gugli robotjainak, mintha HTML5 lapot olvasnának. Ha ezt megcsinálják, akkor viszont sok jogalapja nem marad a guglinak diszkriminálni.


  Azonban szerintem továbbra is megéri a guglinak a legjobb tudása szerint azt mutatni a felhasználónak amit ténylegesen keres, legalábbis eddig ezt tartják.
  Én évente 1-2x 1-2 hétre ki szoktam próbálni más keresőket, de még mindig vissza kellett térnem a guglihoz. Egyszerűen találtam konkrét példákat ahol a Google ugyanarra a kifejezésre kiadta amit kerestem, másik pedig nem.
  Visszafele ugyanilyet nem igazán láttam.

  Ezt szerintem nem egyszerűen érdemes feladni a Google-nek pillanatnyi üzleti érdekek miatt.

  Keresőt azért lényegesen egyszerűbb váltani mint oprendszert...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez teljesen lényegtelen. A html5 mögötti lobby azon dolgozik, hogy a kliens gépeket ostoba Chrome OS-es terminálokká változtassa.


  A Chrome OS szerintem reálisan kihasíthat magának egy 4-5%-os szeletet a tortából belátható időn belül, aminek még örülök is, jót tenne a nagyobb verseny a desktop operációs rendszereknél. De biztosan nem fogja a következő évtizedben leváltani a Windows-t, efelől nyugodt lehetsz.

  Dehogynem. A html5-öt a gugli nyomja a chrome-on és a mozillán keresztül.


  A Google sajnos még arra sem volt képes hogy a saját VP8 codec-et berakja a HTML5 specifikációba, ami szerintem nagy kár. Persze nagymértékben érdekeltek a HTML fejlesztésében, és sokat tesznek is érte, de nyilván nincs és nem is lehet olyan kontrolljuk felette mint a MS-nak a teljesen saját fejlesztésű technológiája felett.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • - Nyílt, bárki szabadon implementálhatja (az, hogy van Moonlight nem jelent semmit, tekintve hogy a Novell kiegyezett a MS-tal, a specifikáció hiába elérhető ha szabadalmak védik)

  - A fejlesztését nem egy multi tartja a kezében


  Ez a 2 pont sztem inkább hátrány a html5-re nézve, mint előny (mint ahogy idáig is az volt).
  Nincs egységes működés, többet szívnak a fejlesztők, és jó eséllyel nem fog minden böngészőben ugyanúgy kinézni/működni az alkalmazás.

  Ahhoz, hogy kipublikáljon valaki egy blogot, fórumot, stb, arra tökéletesen jó, de hogy pl egy üzleti alkalmazást lefejlesszenek (egyre több "próbálkozás" van), arra nem.
  Pl múltkor utánanéztem a timesheet-es webes alkalmazásoknak, és amit normálisnak találtam (működött is a demója, nem csak vmi kamu képekkel reprezentálták a tudását), az csak ie-vel működik biztosan a leírás szerint.

  A másik, hogy pl egészséges billentyűzetkezelést sem lehet megvalósítani, mert a böngésző lefoglal billenyűket, illetve bill. kombinációkat.
  Nem lehet közvetlenül nyomtatóra nyomtatni, nem lehet a fájlrendszert buherálni, stb...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legszebb az egész keresőoptimalizálás nevű fszságban hogy senki nem tudhatja hogy, hogy működik a kereső. Ehhez képest habzószájú veszett vérmarketingesek tartanak naponta előadásokat róla, pénzért árulnak seo tanulmányokat, stb.
  Ja és minden héten újabb világmegváltó titkot osztanak meg hírlvélben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És ha bizonyító erejű ? Akkor sem tehetsz semmit, elvégre ez egy website, ahol úgy súlyoz ahogy akar. Elég azt mondania neki, hogy bocs, az SL tartalmakat nem tudjuk úgy vizsgálni mint egy html-t, így aztán ezért kevesebb súlyt adunk neki. De még csak ez sem kell - az hogy hogyan kerülhetsz előbbre a listán mára olyasmi lett mint a sámánizmus. Különféle receptek terjednek amiket akkor is leimplementáltat a megrendelő ha csak a szomszéd Pistike látott olyat aki már hallotta valahol hogy így feljebb lehet jutni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És mivel nem nyilvános a kereső algoritmus súlyozása, így elég sejtetni hogy Pl. a Silverlightos weblapok hátrébb kerülnek a rangsorban

  Basszus már.
  Nemtom erre milyen hírrel fog válaszolni Sting, de a súlyozást nagy tételben igenis lehet objektíven mérni.
  Csinálnak 100 hasonló szemantikájú szájtot, megnézik mennyivel a statisztikai határ fölött került előnybe a gugli által favorizált platform, ezt eljátszák még 10-szer és már simán bizonyító erejű.
  Azonban majdnem biztos, hogy felesleges, mert a gugli nem ilyen kisstílű, nem érné meg neki.
  Más, ha néhány szájtot kitilt/büntet mert visszaélnek a kereső algoritmusának hibáival, ezzel nem hiszem, hogy normális embernek problémája lenne, de ha valóban csak saját üzleti érdekei szerint kezdi rendezni a találatait az nagyon buta lépés lenne tőle.
  Ki fog derülni (megj. a kódbázishoz azért ált. nem egy embernek van hozzáférése, szóval ilyet még mérni se feltétlen kell), és jóval többet bukna vele, mint egy antitröszt per.

  Nem éri meg ennyiért csorbát ejteni a keresőjén.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kár hogy a hozzászólásodat nem lehet "lájkolni" :)))
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyílt, bárki szabadon implementálhatja (az, hogy van Moonlight nem jelent semmit, tekintve hogy a Novell kiegyezett a MS-tal, a specifikáció hiába elérhető ha szabadalmak védik)

  Ez teljesen lényegtelen. A html5 mögötti lobby azon dolgozik, hogy a kliens gépeket ostoba Chrome OS-es terminálokká változtassa. Innentől kezdve a kliens nyíltsága teljesen lényegtelen, a fontos dolgok nem a kliensen hanem a szerveren zajlanak. A kliens forráskódja kb. annyira releváns mint a mikrosütőt irányító számítógépé. A szerver pedig ebben a szép új világban lehet hogy linuxos lesz, de hosszabb távon az lesz a trend, hogy az átlag földi halandó (= nem google, microsoft vagy IBM alkalmazott) nem fog hozzáférni magához az oprendszerhez sem, nemhogy a forráskódjához. Lehet majd építgetni a webes appokat szép html5 alapú alkalmazásgenerátorokon keresztül.

  A fejlesztését nem egy multi tartja a kezében

  Dehogynem. A html5-öt a gugli nyomja a chrome-on és a mozillán keresztül. És igazából mindig is ő fogja sz****ni a spanyolviaszt, mert az ő kezében van a keresőpiac. És mivel nem nyilvános a kereső algoritmus súlyozása, így elég sejtetni hogy Pl. a Silverlightos weblapok hátrébb kerülnek a rangsorban, máris kinyírta a silverlightot. Márpedig a guglinak ez a legfőbb célja. A SL azt jelenti, hogy a kliens és a szerver oldal kb. egyensúlyban van. A gugli viszont a buta kliensben érdekelt, ő a szerveren akar a világ ura lenni. És jó úton halad.

  A jelenlegi hibái nem annyira koncepcionális hibák, tehát javíthatók.

  De az egész html/js világ egy nagy koncepcionális hiba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig lassan hozzá lehet szokni, mert egyre inkább úgy néz ki hogy a HTML5 a jövő webes platformja. És szerintem mindenkinek így lesz a legjobb, mert:

  - Nyílt, bárki szabadon implementálhatja (az, hogy van Moonlight nem jelent semmit, tekintve hogy a Novell kiegyezett a MS-tal, a specifikáció hiába elérhető ha szabadalmak védik)

  - Platformfüggetlen (vajon mikor lesz Silverlight pl. Haiku-ra?)

  - A fejlesztését nem egy multi tartja a kezében

  - A jelenlegi hibái nem annyira koncepcionális hibák, tehát javíthatók.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amíg arra használjuk amire való - dokumentum formátumnak - addig semmi baj vele. Akkor kezdődnek a gondok ha webes platformnak kell használni, ahogy a topic címe is sugallja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A box model minden esetre jól működik.


  Megsértődsz, ha azt mondom, hogy ez volt a hét vicce?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szutyok így, szutyok úgy, de a világ szerintem nem tartana itt nélküle. Igen kell a HTML! Kell azoknak az embereknek valamilyen információt minél egyszerűbben szeretnének megosztani a világgal, de nem érdekli őket különösebben a programozás, nem is akarják megtanulni viszont fizetni sem szeretnének ezért. Mindezt elegánsabban teszik azok, akik HTML-ben készítik el munkájukat nem PDF-ben mondjuk. Így tehát nem árt, hogy fejlesztgetik...

  Hogy kell valami más, valami jobb az igazi webfejlesztőknek is az kétségtelen. Azt nem tudom, hogy mi lenne az, mert teszem azt a Flash nem a legjobb megoldás szvsz. Most nem fejteném ki, hogy miért... Már megtették ezt előttem mások, meg magatoktól is tudjátok szerintem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A box model minden esetre jól működik.

  Mondjuk inkább úgy, hogy működik
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az tény, hogy aki weboldalakkal foglalkozik, annak sokat kell foltoznia.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amikor e régi promo oldalamat készítettem én is beleakadtam ebbe a problémába,
  a DOCTYPE beállítása volt a megfelelő megoldás. Illetve a CSS elején beállítottam néhány alap dolgot. A box model minden esetre jól működik. Annó az Operával szenvedtem egy kicsit, de akkor még nem volt Chrome meg Safari, viszont azok alatti is jól fut a cucc.

  Germo old blog

  Az a gáz, hogyha megnézzük a jelenlegik böngészők milyen HTML5 értéket mutat, akkor elég nagy a szórás: The HTML5 test - How well does your browser support HTML5?  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem értem, miért savazza mindenki a HTML-t? A CSS megjelenése óta az egyik leghasználhatóbb dinamikus megjelenítési forma.

  Amíg csak egy böngészőre gyártod az alkalmazást addig nagyon jó. Amikor 5 különbözőre, akkor meg nagyon szívás. Mindegyik kicsit másképp implementálta a szabványt, itt-ott-amott egy-egy pixel ide vagy oda és már szét is esett az oldal valamelyikben.

  Most épp egy majdnem kész oldalt próbálok olyan formára hozni, hogy az megközelítőleg(!) ugyan úgy nézzen ki minden böngészőben - miközben a CSS-em szabványos (volt eddig).
  Ilyenek írkálok (pl):

  tr.onehour { height: 24px; *height: 22px; }

  vagy épp:
  if ($.browser.msie && $.browser.version == '7.0') { pos.top -= 10; }

  no ez az ami html5-el sem fog megszűnni - max csökken ezeknek a száma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert nagyjából ez a formátum legnagyobb hígfos mindazok közül amit valaha formok leírására kitaláltak. Persze ebben annak is komoly szerepe van, hogy eredetileg nem erre találták ki. Eszközfüggetlen dokumentumformátum akart lenni szegény, amiben lehetővé tették a hiperhivatkozások elhelyezését, és némi beviteli form elemeket is, bár ez már akkor is ultragagyinak számított amikor a html először megjelent. Aztán jöttek a toldozások&foldozások, javascript, és társai.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem értem, miért savazza mindenki a HTML-t? A CSS megjelenése óta az egyik leghasználhatóbb dinamikus megjelenítési forma.

  A HTML5 pedig számos részleten javít. Például DOCTYPE leegyszerűsítése az egyik legszimpatikusabb lépés. Az persze jó kérdés, hogy minden új részletnek van-e létjogosultsága, viszont az tuti, hogy a háló ebben az irányba fog elmozdulni. Sőt már most itt tartunk.

  Az SL-re nincs sok rálátásom, Flash fejlesztő vagyok. De gondolom egy hasonlóan multimédia fejlesztésre kialakított objektum csoportról van szó, mint flash esetében, csak ott c# a programnyelv, ami bizonnyal szebb meg gyorsabb, mint a AS3. ( bár OOP-ben az AS3 is elég jó, és a GET/SET megoldásban például veri a Java-t, valamint az XML kezelése is ott van a legegyszerűbbek között.

  Szvsz az SL-nek és a Flash-nak is az a hátránya a HTML-el szemben, hogy nem lehet olyan rugalmasan változtatni a megjelenítést, és mindegyik alkalmazás szinte egy külön világ, amibe a böngészők nem használhatják ki a speciális képességeiket, például a helyesírás elemzést, online fordítást. Valamint egy flash programot például skinezni is mindig sokkal nehezebb, mint egy weboldalt.
  Egy-egy gomb vagy GUI megoldása is egyedi, ezért van, hogy a legtöbb felhasználó idegenkedik a flash programoktól, mert sohase tudhatja, hogy melyikben mi pontosan hogyan is működik.

  Ezért is nem hiszem, hogy a HTML teret veszíteni, inkább újabb területeket fog meghódítani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • SL plugin nem mehet IE-be, mert akkor jön az Adobe, hogy akkor már a Flash-t is. Aztán jön a Nevenics Seholsehallott fejlesztő cég, hogy akkor már az ő 3D pluginje is kerüljön bele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A .Net már régen része az OS-nek és vele együtt frissül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sose értettem a ms-nál miért nem alap, hogy egy frissre updatelt gépen nem létezik olyan, hogy .net vagy sl telepítés kérése.

  Ez elemi érdeke lenne, hogy a háttérben minden megtörténjen és az alkalmazások egyszerűen csak fussanak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez sem robbana elsőre nagyot, de már a lehetőség ott lenne egy ie9 telepítésekor (vagy ugye már lehetett volna ie7-8 körül is)....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A flash vagy a pdf sem robbant annak idején. Azok is sokáig léteztek, fejlődgettek, majd egyszercsak azt vette észre az ember, hogy mindenütt ott vannak. És azoknak nem is nagyon volt konkurrencia (hacsak nem az animált GIF-et nem vesszük annak).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sok mindenben, de legfőképpen abban, hogy gyorsan terjedne...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A PHP scripter vagy tanuljon meg programozni vagy menjen el kukásautóra garbage distribution managernek. A programozás olyan mint egy szelet vajas kenyér - egy-két platform, programnyelv ismerete rajta kb. a vaj. Igen vékony réteg a kenyérhez képest ami a további ismereteket/képességeket jelenti.
  Ha valakinél ez sincs meg, akkor programozóként bármilyen eszközzel csak szemetet fog gyártani. Ami egyébként pont a környezetet járatja le. Ha egy eszközzel valaki szemetet gyárt akkor az visszahat az eszköz jóhírére. Lásd a sok gagyi flash animáció miatti általános flash utálatra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd