Hogyan tovább?
2010-11-19T17:26:37+01:00
2011-02-16T18:34:26+01:00
2022-06-29T09:50:24+02:00
 • Köszi a választ! Megnézem ezeket is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A hozzászólásod szerint van benned ambíció, viszont tapasztalat és tudás hiányzik, amit szívesen összeszednél szorgos munkával, persze szabadidőben.
  Egy lehetséges irány az a nyílt forráskódú projektekben való részvétel. Google kereső kifejezés: opensource project hosting
  Egy-két név a legnagyobbak közül: Sourceforge, GoogleCode, CodePlex.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit hosszú lesz, ezért előre is bocs! Lehet, hogy nem is kifejezetten ebbe a topicba való, de ez tűnt a leginkább megfelelőnek.

  Hamarosan lesz diplomám, de sajnos a programozáshoz nem sok köze van. Tanultunk ugyan ilyet a főiskolán, de nevetséges szinten, gyakorlatilag csak azért, hogy kitöltsük valamivel az időt. Szóval programozói végzettségként nehéz lenne eladni.
  Süldővillám koromban még Plus4-en írtam kisebb játékprogramokat basicben. Ezek jellemzően grafikus, néha 3D programok voltak, ami akkoriban egész jónak számított egy kölyöktől. Aztán hosszú szünet következett, és pár éve elkezdtem javazni. Tetszett, de nem annyira. Volt közben némi Flash is, én is csináltam a szokásos, "kis bumszli lövi a nagy bumszlikat" programot. Ez már jobban tetszett, de erről is váltottam. Végül a C# mellett kötöttem ki, és ez véglegesnek tűnik. Közben arra is rájöttem, hogy lenne nekem ehhez érzékem és még szívesen is csinálnám. A Windows Formok egész jól mennek, de sajnos ez még önmagában nem sokra elég. Írtam néhány programot, kezdetben amőba meg életjáték, később battlecalculator a Starfleet Commander nevű netes játékhoz, illetve egy póker esélyszámlálót, ami eddig a legnagyobb projectem. Ez utóbbi már tisztán programozási időben is kitett legalább 2 hónapot. Valós időben kb. egy év volt, de fősuli mellett ennyi volt csak rá. Aki ismeri a PokerStove-ot, az tudja, miről van szó. Az enyém is ilyen, csak többet tud. :) Ezek nagyon aranyos kis progik, de kellene valami több.

  Megcéloztam az ASP-t, meg az adatbázisokat, mert szerintem ma elengedhetetlen hogy valami webes technikát ismerjen az ember, csak sajnos még eléggé alapszinten vagyok. És ami a nagyobb probléma, egyre lassabban megyek előre, kezdem érezni, hogy ezt már otthon könyvekből, tök egyedül nem fogom megtanulni. Vagy legalábbis nagyon lassan. Sokat jártam fórumokon, de ezeken akár több nap is elmegy, mire választ kapok egy kérdésre. Addig meg vagy megtalálom magamtól a megoldást, vagy elmegy a kedvem az egésztől. Gondolkodtam tanfolyamon, de sok a negatív visszajelzés ezekről, és nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez lenne a megoldás. Pedig szívesen bevállalnám. Néztem az ELTE Web-programozó felsőfokú képzését, ami első ránézésre pont az, ami nekem kell. Van ugyanez a Számalkon is, persze ott is horror áron, mint általában minden ilyen tanfolyam. A sem lenne rossz, ha egy nagyobb projectbe be tudnék szállni, sőt, nekem is van ötletem, amit szívesen megvalósítanék. Egy netes stratégiai játék, ahova bárki beregisztrálhat, és játszhat a többiekkel. olyasmi mint pl. a Travian vagy az OGame, csak persze kisebb és ingyenes. Ennek több részét (harcrendszer, gazdasági rész) magam is meg tudnám csinálni, de magát az oldalt, és azt, hogy ez egy webszerverről fusson, és bárki beléphessen, na itt áll meg a tudomány. Ehhez már segítség kell.

  Szívesen elmennék dolgozni valahova, de ehhez még kevés a tudásom, és az önéletrajzomban sincs meg a minimum húszféle programnyelv profi szintű ismerete, ami az álláshirdetések szinte mindegyikében követelmény. (Még ha irreális, akkor is.) Pedig akár másodállásban is érdekelne valami olyan munka, ahol tapasztalatot lehet szerezni, és nem zúdul rám az elvárások tengere. A tanulás lenne a lényeg. De ilyen lehetőséget sem találok, mert mindenhova "konyhakész" ember kell, aki már mindent tud.

  Szóval meg vagyok lőve, nem tudom, hogyan tovább. Ha valakinek van tippje, hogy mit tehet egy teljesen kezdőnek már nem nevezhető, de a profitól is messze álló programozójelölt, legyen oly jó, ossza meg velem!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Php-ban tudtommal a felületre az összes támogatás annyi hogy ki lehet írni egy stringet mondjuk egy html template-be.


  Van phpre is ilyen komponens alapú keretrendszer. Prado pl. Az más kérdés hogy a php lassú ehhez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha WEB, akkor az elso lepes PHP-JS-CSS.


  Szerintem egy kezdőt nem kellene belerángatni a típustalanságba. Valamint szerintem egy kezdőt érdemesebb olyan nyelv elé állítani aminek a megjelenítésre (ez szerintem a legnehezebb egy kezdő számára) sok támogatást ad. Php-ban tudtommal a felületre az összes támogatás annyi hogy ki lehet írni egy stringet mondjuk egy html template-be. Nincs semmi kontrolkészlet mint mondjuk az asp.net vagy a jsf esetében.

  Szerintem egyetemista eveiben eloszor inkabb sz0passa magat intenziven 1-2 even at C vagy C++-al, inkabb utobbi, azutan tovabballhat Java/C#-ra.

  Én még annyit is mondanék hogy egyetemista években nagyon jó gyakorlás (főleg a gondolkodásmód fejlesztése érdekében) nekiesni acm-szerű feladatoknak.

  OOP tanulasnak nyelv nelkul nem latom ertelmet, majd elmelyitheti OOP tudasat amikor egy OOP-s nyelv alapjaival tisztaban van.

  Nem azt mondtam hogy ne tanuljon nyelvet. Hanem azt, hogy nem az a hangsúly hogy nyelvet tanuljon meg hanem hogy egy konkrét paradigmát. Hogy hasonlatot mondjak struktúrált programozásban, olvasd el a Kerrighan-Ritchie C könyvet és az Angster Erzsébet féle Struktúrált programozás könyvet. OO esetében sajnos még nem láttam értelmes irodalmat ebben a témában.

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem magasabb szintről kell haladni lefelé. Először csak valami scriptnyelv. Aztán Java, vagy C# és oop. Utána jöhet a C/C++, hogy már csak magával a nyelvvel lehessen küzdeni. Végül akár még z80 assembly is lehet, hogy legalább távoli fogalmad legyen arról, hogy mi megy ott lent.

  Aztán, hogy hogyan tovább? Ezt még az se tudja pontosan, aki ebből él. Már a desktop is lassan webes lesz, szóval lehet html5-ben fognak ügyvitelt fejleszteni és fellövik a felhőbe, ki tudja. Egyelőre mindenfélét, úgyis ha jön a meló szakosodni fogsz a környezetnek, lehetőségeknek megfelelően. Meló közben meg szintén mellette ilyen mindenféle iránti érdeklődés kell, mert ki tudja merre visz tovább az út.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha WEB, akkor az elso lepes PHP-JS-CSS.

  Szerintem egyetemista eveiben eloszor inkabb sz0passa magat intenziven 1-2 even at C vagy C++-al, inkabb utobbi, azutan tovabballhat Java/C#-ra.

  OOP tanulasnak nyelv nelkul nem latom ertelmet, majd elmelyitheti OOP tudasat amikor egy OOP-s nyelv alapjaival tisztaban van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szinte azt irtam, hogy magyart lenne erdemes tanulnod, de aztan rajottem, hogy nincs jovoje, nem annyira egeto a hianya...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Filozófia vagy esetleg andragógia :))

  Amúgy véleményem szerint keress valami jó kis könyvet ami az OO paradigmát és nem egy konkrét programozási nyelvet tanít.

  Utána döntsd el hogy desktop vagy web irányba szeretnél menni.

  Ha desktop akkor szerintem C# vagy Java.
  Ha web akkor szerintem C# vagy Java.
  Ha inkább a kicsi kütyük érdekelnek akkor azt hiszem hogy C 'fajta' nyelvek. Ebben az esetben talán KisJ jobban ismeri az aktuális irányzatokat.

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hello mindenki

  röviden tömören a kérdésem: mit érdemes tanulni?

  szóval, jelenleg 4ikes vok infó suliban, elég régóta érdekel a programozás, és mivel suliba is ugye csak pascalt/delphit tanulunk énis csak ezeket csináltam itthon, elég jóól megymár.

  de ugye a pascalnak 0 jövőője van, és szeretnék majd tovább tanulni... ugye a lehetőségek C,C++,C#,Java hjam és picit érdekel az opengl is

  szóval milyen sorrendben hogyan lenne érdemes elkezdeni?

  én arra gondoltam hogy most ráállnék C++-ra és utána pedig java...

  az igazság h c-ről, c#-ról nem sokat tudok:O (am c++ alapszinten megvan)

  szóval ez h először c++, aztán ott kitanulnám az oop alapjait/lényegét utána pedig ráállnék java-ra az úgy jó lenne?

  köszii
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd