Munka külföldön

Címkék
Munka külföldön
2010-11-12T10:28:56+01:00
2010-11-20T11:26:48+01:00
2022-10-27T05:42:02+02:00
 • Köszönöm a tapasztalatokat. Nincs tőkém h fél évig ellegyek kint. Még csak most voltam középfokú nyelvvizsgán és a nyelv tudás is hiányos. Maradok a multinál, ahogy Árnyék írta. 2-3 év tapasztalat meg nyelv. Utána majd kiderül h mi lesz :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • IBM is szokott. Siemenstol is mentek sokan.

  Azert mondjuk en, aki foiskola alatt vegig dolgoztam valahol, gyakornokkent itt ott, ileltve nalunk ott a kooperativos kepzes is, nem gondoltam, hogy van olyan, aki kijon az egyetemrol azt meg eleteben nem dolgozott sehol. Nekem alap, hogy foiskola alatt mar valahol gyakornokkent ott vagyunk.

  En ket helyen voltam igy: Mavinformatika, es a Pannon.
  Mindketto nagyon tamogato volt abban az idoben, szakmailag nagyon sokat jelentett.

  Amugy kockaztattunk , ugy jottunk ki. kb 1 millaval indultunk lesz, ami lesz alapon. Nem volt fix munka itt , otthon fix allast hagytam ott. Kettonkre az egy milla kb 3-.35 fel honapra volt eleg , otthon ez inkabb 5 honap lett volna , a korabbi kolteseinket szamolva.

  Szoval 3 honap, tobb interju, rengeteg jelentkezes. Aztan egy vegre osszejott. Teszek ra, hogy vannak akik nalam jobban keresnek , idovel ugyis fogok, addig meg tanuloma Jqueryt a zendet es egyeb nyalanksagokat. NAmeg olyan referenciamunkam lett itt, hogy azt a nevet a vilagban szinte barhol megemlitve jo belepot ad.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végülis, ha úgy lenne, munkát kereshetnék itt is, így hogy kiküldetésben vagyok, aztán felmondanék a mostani cégnél, (megspórolom az utazási költségből valamennyit, meg az első hónapok szállását) ezért mondtam, hogy ez rizikómentesebb opció. Ráadásul az is előfordulhat az emberrel, hogy rájön, hogy mégsem neki való ez a dolog, távol a családtól, Magyarországtól stb. Ha ez akkor jön elő, amikor már belefeccolt pár százezret az ember, az igen kellemetlen.

  Persze ott van az is, hogy nem feltétlen találsz (otthon) melót, ami mindenképp kiküldetéssel jár (és ráadásul rögtön), így nyilván, ha bele akar vágni az ember, akkor hajrá .
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát az elismerem, hogy nem egy london, ahol egy jó angollal többre mehetsz. Viszont az IT szektorban ez annyira nem jellemző.
  Én anno legalább 3 holland céghez jelentkeztem akik interjuztattak is (köztük holland iwiw), plusz még amiket kaptam ajánlatokat, de nem foglalkoztam vele... összesen kb. 10. Mindezt nem helyben, magyarhonból, és egyszer nem mondták, hogy sorry, jó lennél, de nem tudsz hollandul, ugyhogy bye-bye.

  Az tény, hogy ha barátnő / fickó nem mérnök, akkor az necces. Pl. egy andragógia/hr/tanári diplomával tuti esélytelen holland nyelvtudás nélkül, de még akár egy sima bolti eladói is, vagy taxi sofőr minden meló, ahol meg kell mukkanni hollandul.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hollandiaba mosogatas, bigmac keszitesitesen, es komoly szakmunka vegzese pl hegesztes etc. amibol hiany van- kivul mas helyre elhelyezkedni holland nyelvtudas nelkul szinte lehetetlen..
  En harom eve talunok kint, kozben kb 100 masik magyar vegzett, mindeki tovabballt.. hiaba a holland diploma, ha nincs perfect hollandod bye-bye... Akkor a gyakorlat szerzesrol ahol meg fizetni sem kene neis beszeljunk...
  Ez a mi tapasztalatunk..

  De nem akarom elvenni a kedvet a hollandoktol, mert ha van szerencsed es talalsz melot akkor tenyleg "nyugodt" eleted lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mese habbal. Ha beválsz külföldön és maradni akarsz, akkor az esetek 95%-ban tudsz maradni. Az 5% sikertelenség az inkább a jogi környezet miatt van, semmint a cégek miatt (pl. USA). A pénz vissza (kiköltöztetés költségei) nálunk meg akkor érvényes, ha nem töltötted le a minimum időt és nem vis maior a helyzet. a kiküldetéseknél ugyanis nem csak a munkavállaló szerződik, hanem az azonos csoporthoz tartozó 2 cég is. Ha tovább maradsz, akkor a fogadó cégnek is lépnie kell, és nekik jóval nagyobb már a súlyuk. Olyanra is volt példa, hogy hazajött a kolléga, nem tetszett neki, amit itthon látott, felmondott és 2 hónap múlva újra kezdett immáron közvetlenül csak a külföldi tagvállalatnak dolgozva. Nem lett belőle anyagi hátránya.

  A multi utálatod és a politikai nézeteid meg a te magánügyed. Ettől ez egy adott lehetőség. Én nem érzem úgy, hogy eladtam volna a lelkemet bárkinek is azért, mert egy multit választottam munkahelynek. Vannak előnyei, vannak hátrányai, mindenki mérlegeljen egyéni izlése szerint.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én a szerződést úgy értettem, hogy kint nem maradhatsz, pl. esetleg 2 éves szerződés lejártakor te azt mondod, hogy gyerekek én nem akarok haza menni. Nyilván haza bármikor jöhetsz, ahhoz nem kell (és ne is legyen) családi gáz.
  "(bár valamilyen szempontból az összes munkahely ilyen)", ezzel annyira nem értek egyet, eddig mindig sikerült olyan munkahelyet kifogni, ahol inkább családias légkör volt, és még többet is kerestem, mint a multiknál dolgozó cimbik. Lehet én vagyok kakukk tojás, fene sem tudja... . Nem szeretem a túl kicsi, de a túl nagy cégeket sem, a 60-200-as létszám nekem tökéletes. De ez innentől már offtopic
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a legjobb/legkevésbé rizikósabb tényleg a multin keresztüli kimenetel. Én is ily módon jutottam ki (a munkábaállás után kb 1-2 év után kezdtem külföldre járni, most hosszabb ideje kinnt vagyok). Persze ehhez az is kell, hogy ilyenfajta melója legyen a cégnek (az ügyfél pl igényli hogy a helyszínen legyenek a projekt részvevői.) Igaz ezek nem 10 év hosszúak, de legalább változatosak a helyszínek.

  Egyébként lehet, hogy a politikai nézetednek megfelelő körökben az az elterjedt nézet, hogy a multinak csak a "lelkedet adod el" meg "leláncolod magad" (bár valamilyen szempotból az összes munkahely ilyen), ezzel szemben, ha meggondolom magamat, vagy a helyzet úgy követeli (családi körülmény stb.), hazamehetek, miért is ne mehetnék haza. Ha rosszul érzem magam, akkor rosszul is fogok dolgozni, hiába iratnának alá bármilyen papírt, ezt azért beláthatjuk. Az utazást fizetik, a lakhatást is természetesen, ez is egy nagy plusz (részemről). Persze, ha valaki ki akar vándorolni, ez az opció nem játszik (bár olyan szempontból viszont hasznos, ha nem élt hosszabb ideig külföldön, így kipróbálhatja a dolgot kevés rizikóval).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy kissé talán félre beszéltünk, én inkább hosszabb távban gondolkodtam (4-5, akár 10 év), mert magamból indultam ki. Ezért valóban nem is vettem latba az általad említett lehetőséget, pedig tudtam ilyenről.
  Én mindig is az a makacs, magam útját járó voltam, ezért nem is nagyon gondolkoztam abban, hogy eladjam a lelkem a multinak, csak, hogy kimenjek külföldre DD (bocsi, de utálom a multikat, soha nem dolgoznék nekik, hogy miért, pusztán politikai nézeteim miatt, de ebbe inkább ne menjünk bele).

  Egy szó mint száz, igen van egy ilyen X. terv is, és pályakezdőként még talán ez a legolcsóbban és tutibban kivitelezhető, kevés a rizikó. Viszont cserébe azért csak oda vagy láncolva egy céghez, mert gondolom egy 2 éves ausztrál turnéra csak aláíratnak egy szerződést, hogy másik céghez nem koccolhatsz le, és 2 év után haza kell jönnöd (else { Employee.payMoneyBack(Contract.getMoneyAmount()) }). Hát nem tudom, ez olyan "kinek ez, kinek az". Én ebben nem vennék részt soha, de ez szubjektív.

  Bátraké a szerencse az biztos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 2 Magyarországon is jelen lévő cégről tudok aki szokott ilyet csinálni:
  -Nokia Siemens Networks
  -Ericsson
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • NEHOGY ELÁRULD NEKIK! Még a végén ideírják nagybetűkkel!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elárulnád nekem is priviben? Köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A nem egészen 700 fős magyar irodától velem kb. egyidőben 11-en indultak 1-2 éves kiküldetésre


  Kivancsiva tettel, elarulod a ceg nevet, akar priviben is..?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. Multinál 2-5 év alatt te nem nagyon fogsz vezető pozícióba kerülni. Nem mondom, hogy lehetetlen, de ha ilyen típusó személyiség vagy, akkor nem kezdesz el fórumokon tanácsot kérni, mert te őgyis jobban tudnád.

  2. De igen, vannak olyan multik (nem is egy), amelyek tervszerűen támogatják alkalmazottaik külföldi kiküldetéseit akkár hosszabb távon is. Sőt, ha vezető akarsz egyszer lenni, akkor jobb is, ha 1-2 évet külföldön lehúztál. Akik kimennek külföldre nálunk, azok 99% nem vezető. Nem is pályakezdő, 2-3 évet le kell húznod a cégnél ahhoz, hogy ki tudj menni. Hogy akkor miért nem megy mindenki? Mert valakinek már családja van, vagy olyan baráti köre, akiket nem akar itt hagyni, vagy egyszerűen nem akar külföldre menni. Hogy jónak kell-e lenned ahhoz, hogy mehess külföldre? Természetesen! De nem annyira extrém jónak, ahogy azt te beállítod! A nem egészen 700 fős magyar irodától velem kb. egyidőben 11-en indultak 1-2 éves kiküldetésre (2 UK, 3 USA, 2 Ausztrália, 1-1 Dél Afrika, Németország, Kazahsztán, Oroszország) és 5-en jöttek külföldről (3 USA, 1 német és egy távol keleti). És ez minden évben így megy.

  A kisebb, 1-6 hónapos projekteket meg követni sem lehet.

  Ennek mi az előnye? Fix állás vár, jó fizetés és fizetik a ki- és hazakököltzésed költségeit is. Mit nyer a cég (mert nyerni akar belőle, ebben teljesen igazad van)? Nagyobb hűséget a jó alkalmazottól, nemzetközi tapasztalattal és kapcsolatrendszerrel rendelkező közép-felső vezetőket és azt, hogy az egyes országokban felhalmozott tudást megosztják egymással az emberek! Nem egy olyan nagy projekt van ugyanis, amit csak őgy lehet megnyerni, ha több országban, egymással koordinált csapatokkal dolgozik az ember. Ilyen projekteknél meg remekül jön, ha a koordinációt személyes kapcsolatok segítik.

  Ráadásul nem csak ez a cég csinálja ezt Mo-n egyedül. Az, hogy te nem ebben a világban mozogsz, azt nem jelenti azt, hogy nem létezik! A multi világnak is vannak előnyei is ki is lehet azokat használni! Van ára a dolognak? Naná, hiszen multikról beszélünk. De mindenki eldöntheti szabadon, hogy melyik utat választja. Én külföldre akartam menni, és ennek érdekében hoztam egy döntést. Nem bántam meg. Tudok sok olyan embert, akik ugyanezt a döntést hozták, és megbánták. Nem egy közülük ugyanannál a cégnél dolgozott, ahol én.

  Nem próbálom meg hozzád hasonlóan a saját és barátaim tapasztalatait mint abszolút igazságot beállítani, mert ebben az esetben ilyen nincs. De tudnia kell a kérdezőnek, hogy igenis létezik ilyen lehetőség.

  Számos útja van egy külföldi állás megszerzésének, mindegyik kockázatos, mindegyiknek megvan a maga ára, és mindenkinek magának kell a döntést meghoznia, hogy melyik utat járja. Nincs abszolút recept, egyik út sem jobb vagy rosszabb, mint a többi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én mindig azt szoktam mondani, hogy a munkahely = poker. Részletekbe nem mennék bele, aki tud játszani, az érti mire gondolok
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • diospogi: Teljesen egyetértek veled. Legfőképp az 5. ponttal. Bár én pont az a szófosó, lazább típus vagyok, de mikor kijöttem és az első 1 on 1 meeting volt a fejlesztési igazgatóval (értékeltük az első hónapomat), azért izzadt a tenyerem rendesen. Sokan azt hiszik, hogy elég, ha elgagyogsz angolul, mert a kódernek úgyis csak odalökik a spec-t és go. Hát ha ez így van, akkor válts melót sürgősen. Főleg SCRUM-ban a planning meetingeken azért igenis elvárják, hogy add hozzá a magadét, indokolj, érvelj, vagy netán vágd ki magadat egy szituációból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem biztos, hogy úgy küldik ki, hogy menj, menj.. Hanem úgy hogy menj és 1-2 év múlva gyere vissza vezetőnek. Láttam erre pozitív példát ismerősnél. Az illető nem volt sem orvos, sem zseni. Dolgozott, méghozzá jól (3éven keresztül), és szem előtt volt!

  Én kicsit az emberi oldalára hívnám fel a figyelmet.
  Bár nekem csak ismerősökön keresztüli tapasztalatom van, de az alapján, feltételezve, hogy egy főiskolát/egyetemet nappalin végző ember:
  - 20-on éves, könyvek felett ült az élete nagy részében
  - ha nem ott akkor kocsmában:D
  - csajozott/pasizott
  - nem dolgozott hozamosabb ideig egy helyen
  - rosszabb esetben soha nem dolgozott
  Persze ez is sarkítás, mindenki azt vesz belőre magára amit gondol:D

  1. Aki húszon pár éves és van benne vállalkozó kedv menjen, később csak nehezebb, bonyolultabb lesz
  - barátnő itt hagyása, vagy vivése
  - család, netán gyerek...nagy kockázat
  - nem mennek veled a haverok a fentebbi két ok miatt, még ha most el sem tudod esetleg képzelni a legjobb "kocsmázós cimborádról", hogy be fogják kötni a fejét...befogják. (Ez amúgy tényleg elképzelhetetlennek tűnik 20 évesen:) )

  2. A kerítés nincs kolbászból sehol, sok munkával lehet valóban előre jutni, és ez nem 1-2 hónap, hanem évek, ne akarj 1 év alatt milliomos lenni, mert hamar búsuló arccal kullogsz majd haza és azt veszed észre (mivel elmegy a kedved, és soha többet nem próbálod meg), hogy 10 év múlva is hatalmas sztoriként meséled a kedvenc kocsmádban a nagy kalandod...

  3. Ha 20-on pár éves vagy és még soha sem dolgoztál mondjuk legalább 6 hónapot egyben valahol, akkor jobb ha itthon melózol kicsit, mert rá fogsz jönni, hogy a suli semmit nem tanított az életről, pl mire képesek emberek egy-egy pozícióért, vagy épp milyen okos trükkökkel tolják rá egyesek a másikra a munkát, anélkül, hogy észrevenné, hogy más munkáját csinálja stb...és így egy kis pénzmagot is gyűjthetsz esetleg ha szerencsés vagy (pl: otthon lakva)

  4. Amikor egy nagyszájú haverod mesél neked, hogy mekkora lóvé van, meg minden happy, azért vedd észre, hogy kivel beszélsz, és ha olyan az illető, akkor oszd el 2-el vagy akár 3-al amit mond. De ha bízol benne, akkor is, lehet, hogy te nem vagy olyan talpra esett, ami nem azt jelenti, hogy nem lehetsz sikeres, de ..önismeret, talán ez a jó szó. Legyél tisztába azzal, hogy miben vagy erős, és főleg, hogy miben vagy gyenge.

  5. Kommunikáció megtanulása (erre is jó egy itthoni munkahely). Jó példa erre, és talán többen találkoztak már ilyennel, hogy van egy ismerős, haver, stb aki pl nagyon ért valamilyen informatikai területhez, és bármilyen problémát megold, de soha sem fogja tudni neked elmagyarázni, pocsék tanár lenne belőle.
  Vagy épp ha eléd áll egy főnök (iskola esetén szigorúbb tanár), és úgy görcsbe rándulsz, hogy nem tudsz egy értelmes mondatot kinyögni, holott csak azt kérdezte, hogy Hogy vagy?
  Idegen nyelvi környezetben ez biztos még fokozódik is. Nem vagyunk egyformák, valakinek nem okoz gondot, valakinek igen. De tanulható úgyhogy nem szabad tőle megilyedni.

  Visszautalva a tudás mellet önismeret!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nya akkor had mondjam el, hogy a témaindító hősünk helyzetét alapul véve sarkítottam....megint.

  El ne mondd mar nekem, hogy pályakezdőként elmész a Microsofthoz(vagy bármilyen multihoz), és te egy-két év múlva kitalálod, hogy te ausztráliba akarod magadat delegáltatni, és akkor "Jaj Józsi annyira jó vagy, hogy simán beléd invesztálunk X millió forintot, csak menj, igazad van, ott melegebb van, menj"
  Lóf**zt...

  Majd ha vezetői pozícióba küzdötted magadat 3-4-5 év múlva és az ottani vállalatnál épp egy ilyen embert keresnek (vagy inkább keresnek jó ideje, de nem találnak), és olcsóbb kiköltöztetni az emberünket, akkor esetleg. Pont a multi lesz az, aki csak úgy nagylelkűen küldi ki ez embereket a gold coast-ra magasabb fizetésért. Eleve azért jönnek ide, mert itt olcsóbb a szaki. Egy ilyet kifogni legalább annyira nehéz, mint itthonról kintre melót találni fejvadászcéggel.

  A te példád egyébként nem egy lehetetlen dolog, ez igaz, de inkább akkor fordul elő, amikor egy házaspár egyik tagja (pl. nagyon jó vegyész vagy doktor) kap egy jó ajánlatot kintre, és akkor a másik házastárs mehet vele, és ha szerencséje van, akkor egy olyan cégnél dolgozik, aminek kint is van irodája. Na ilyenkor előállhat az általad említett verzió.

  Akkor már inkább egy freelance melóba vágjon bele, és bírjon ki 1-2 évet, éjszakai kóderként abban a reményben, hogy hátha majd egyszer kihívják.

  Sokan elfelejtik a varázsszót, ami a külföldi kapitalizmusban eléggé jellegzetes: ÉRDEK.

  Egy itteni multi, aki outsource miatt veti meg a lábát itt, annak mi ÉRDEKE kiküldeni egy itteni munkaerőt, magasabb fizetésért, bevállalva egy halom kockázatot, papírmunkát, bevándorlási ügynök bére, etc... SEMMI

  Egy kinti ausztrál cég, aki itteni munkaerőt freelance-ként alkalmaz kb. fele annyi pénzért, mi ÉRDEKE kidelegáltatni az illetőt ismét magasabb fizuért, "bevállalva egy halom kockázatot, papírmunkát, bevándorlási ügynök bére, etc... SEMMI"
  Ha jó a munkaerő és halad a munka akkor azért nem, hiszen ha valami működik, minek bolygatni. Ha nem, akkor meg evidens, hogy azért nem.

  Egyébként bővebben itt:

  Bevándorlás Ausztráliába

  Lehet pesszimista a hozzáállásom, de anno én is belevájtam magam ezekbe a dolgokba rendesen, és rengeteg falba ütköztem, úgy, hogy nagyon jó referenciáim voltak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A sponsorship-n keresztuli kijutas = a lotto 5-el, a kitelepedes meg amint emlitettem zsebbe nyulos es ideg- és időigényes.


  Ez természetesen így sarkítva megint nem igaz, a megfelelő helyen kell hozzá dolgozni. Pl. egy olyan multinál, amelynek arra felé is van leánya. Ilyen esetben még a kitelepedés sem olyan drága, nálunk pl. 40 m3 cucc szállítását fizeti a cég.

  Természetesen saját zsebből nagyon drága a költözés. De ezt szvsz mindenki magától is kitalálta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csak saját és baráti köröm tapasztalatát osztottam meg, akik közt tetovalo, uzletkoto, programozo, logisztikus, meg kb.mindenfajta ember van. A kornyezetemben ilyen tapasztalatok vannak mostansag Londonrol.

  Az teny, hogy minden ember sajat habitusa szerinte valogasson .
  En elvagyok itt, ha nem is este 8-kor, de ejfelkor bezar minden hetkoznap, ez teny, viszont A.dam 15 percre van vonattal, ha nagyon kiakarok rugni a hambol.

  Nekem mar nem hianyzik a nyuzsges, persze ha 20-21 lennek, akkor valoszinu, hogy Londonba mennek.

  "En azt mondom, junionorkent jojjon csak kifele, raadasul mostanaban pezseg kinn az allaspiac"

  En meg azt, hogy inkabb ne, ha csak nincs folos 0.5 - 1 millioja az illetonek. A szakmai tapasztalat hianyat max perfekt angollal tudja kompenzalni es egy amerikai/ausztral/indiai/zélandi/norvég/svéd és had nesoroljam ellen rogvest hatrannyal indul. Kell az a 2-3 ev stabil tapasztalat, hogy biztosra menjen az ember.
  Azt en sem allitanam, hogy lehetetlen melot talalni, de nagyon csekely ra az esely.

  "Egyébként Ausztráliában és Új Zélandon is magas pontszámot adnak bevándorlásnál az IT végzettségre..."

  Ez tobb sebbol is verzik Mo-rol, szemeztem vele, de inkabb el sem kezdtem, orult hosszu folyamat, sok penzt es idot emeszt fel, es nem is biztos, hogy osszejon (hacsak nincs kint rokony). A sponsorship-n keresztuli kijutas = a lotto 5-el, a kitelepedes meg amint emlitettem zsebbe nyulos es ideg- és időigényes.
  Sok naiv megindul turista vizummal, hogy majd kint talal melot. Persze... kitchen lady pro, valamelyik azsiai etteremben. (Persze majd erre is valaszol valaki, hogy bezzeg nekem osszejott... ) Ott is meg van rendszer problémája, még ha nem is annyi mint odahaza. Rengeteg kínait meg indiait fogad be mind2 ország, akik jelentosen olcsobb berert ugyanazt a melot elvegzik. Nem beszelve rola, hogy irto messze van, es gaz a hazajutas, bar ez valakinek nem akadaly, mint ahogy nekem se lett volna . Jah es AU-ban rengeteg a pók, sok van és nem kicsik, nagyok , ismerosomek is antiszerumot tartanak a fagyoban, mint mi borsot. Szoval aki arachnophobias es megis arra a kornyekre vagyik, akkor inkabb zeland.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Abszolut igy van. Preintermediate angollal jottem, 3 honapig nem kaptam szakmamban munkat, de vegre lett, ez nem is rossz.
  Ha tudnek rendesen angolul, nem az itteni diplomas minber ( kb evi 22-24 ezer font) kapnek. Na majd... Mindenesetre meg igy is tobb mint ketszer annyi, mint Magyarorszagon.

  Es nemcsak ez jobb itt. Szvsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én dolgoztam holland kisvárosban (kb. 60k fő) és most Londonban élek, tehát mindkettőre van rálátásom.

  Azt kategórikusan kijelenteni, hogy London egyre élhetetlenebb és hogy nagy a bűnözés az arabok és feketék miatt, hát finoman szólva is hülyeség! Rotterdam és Amsterdam is tele van bevándorlókkal, azokan is vannak olyan negyedei, ahol a bűnözés magas és Londonnak is vannak olyan részei, ahol a bűnözés alacsony. A közlekedési idő meg a lakóhely - munkahely távolság függvénye, ami a londoni albérlet piacot ismerve elég rugalmasan módosítható. De nyilvánvaló, hogy

  Londonnak (bár a UK korántsem csak Londonból áll ugyebár) és Hollandiának is megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Mindenkinek a saját habitusának megfelelőt kell választani. Van olyan kolléga, aki nem bírja a tömeget, ezért 2 hónap után inkább ment vissza Mo-ra Londonból. És van olyan kolléga is, aki meg azt unta meg a holland kisvárosban 2 hónap után, hogy este 8 után nincs élet és azért húzott onnan el - Londonba.

  Kezdőként is ki lehet menni és ez esetben én inkább nagy városba mennék, mert egyszerűen több a lehetőség. Viszont iszonyat nagy lutri. Ha nincs jó nyelvtudásod, nincs jó beszélőkéd, akkor kicsi a valószínűsége, hogy Londonban programozói állást kapjon az ember. Nem nulla, de kicsi. De a jó beszélőke, határozott fellépés és egy kis csibészség sokat tud lendíteni az emberen akkor is, ha nem olyan jó a nyelvtudása. Max kezdetben meg kell magadat húzni.

  Egyébként Ausztráliában és Új Zélandon is magas pontszámot adnak bevándorlásnál az IT végzettségre...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szinten Londonban elek, webfejlesztokent, es ha csaladot nem is, de paromat meg magamat eltartom belole, es emellett rakok is meg felre.

  Ja es kb az itteni informatikusi minberen vagyok.. ( elvileg fizuemeles hamarosan)

  Amugy imadom ezt a varost, teszek ra, hogy mennyi arab vagy fekete van, nem ez szamit, nagyon nem. Abszolut elviselheto es szeretheto. A rengeteg utazas nekem 20 perc gyalog , ilyen tavolsagban van a munkahelyem, de bicajjal 5 perc,. Igaz ehhez az 1-2 zona hatarara kellett koltoznunk.

  "Az, hogy nagy város, ne csábítson, hogy 123123123123 állásból majd csak jut egy. NEM FOG, hacsak nincs:
  o jó kapcsolat, vagy
  o jó referencia (min. 2-3 év), nem az 123. CMS programoztad 3 évig, vagy
  o isten áldotta tehetséged van, amit tanulmányaid során elért versenyekkel ill. innovativ referenciáddal be tudsz bizonyítani"

  Nem volt kapcsolatom.
  Annyira nagy referenciam nem voltak, igaz keszitettem mar cms modulokat, illetve crm rendszer fejleszteseben is reszt vettem.

  En azt mondom, junionorkent jojjon csak kifele, raadasul mostanaban pezseg kinn az allaspiac .

  Hollandiaba is mentem volna- csak nincs holland nyelvtudasom, es az angolom sem tokeletes.

  Aki meg azt hiszi Londonban csak esik , az meg nem elt kinn. Nagyon nagy tevedesben vannak otthon, London nem esos, sokkal inkabb nagyon szeles varos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Londonra azert nem mondanam, hogy remenytelen, mi is keresunk embert, de csak profi Java-val, es tenyleg le is ellenorizzuk mit tud az illeto, nem csak bemondasra vesszuk fel oket.

  Fizetes nem rossz, ha tenyleg jo vagy, de egyedul nem fogsz egy csaladot eltartani belole.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi All!

  London: egyre elviselhetetlenebb, sok ismerősöm él kint, és mindegyik jön el, mert az ő baráti körükből is mindenki megy el.
  Sok a bevándorló, egyre több a fekete, arab, mindenfajta -> több mocsok és bűnözés az utcán (nem vagyok rasszista, de ez a tény). Rengeteget kell utazni napi szinten (1 óra oda, 1 óra haza nem egy hawaii a publikus közlekedésen), hacsak nem pont odaköltözöl a céghez közel.

  Az, hogy nagy város, ne csábítson, hogy 123123123123 állásból majd csak jut egy. NEM FOG, hacsak nincs:
  o jó kapcsolat, vagy
  o jó referencia (min. 2-3 év), nem az 123. CMS programoztad 3 évig, vagy
  o isten áldotta tehetséged van, amit tanulmányaid során elért versenyekkel ill. innovativ referenciáddal be tudsz bizonyítani

  Azt sok bátor magyar elfelejti, hogy Londonba rengeteg ember megy szerencsét próbálni Ausztráliából, Új-zélandról, Amerikából, Kanadából, Indiából, hogy csak azokat említsem,ahol az angol nyelv hétköznapi jelenség.

  Briteket kizárva, ajánlanám Spanyolországot, ill. Hollandiát. Hogy miért? Tanult angolt beszélnek és nem követelnek olyan szintű angolt, mint pl. a briteknél.

  Hollandia remek hely, én itt lakok, dolgozok mint fejlesztő 15 perc a meló bringával, 15 perc vissza. Halál lazák, jó a fizu, és az esőn kívül van más éghajlat is. Harapni lehet a friss levegőt, tisztaság van és nyugodtan haza sétálhatsz este egyedül, a kutya nem fog hozzád szólni. Nagyon jó a közbiztonság, kivétel ez alól talán Rotterdam, mert az egy fertő. A mai napig meglepődök, hogy itt minden logikusan van kitalálva.

  Egy szó mint száz, juniorként ne menj külföldre, mert nagy a riziko, nem mondom, hogy nem lehetetlen, de ~1 millio minusszal hazajönni, és lenyelni a keserű cseppet nem egy leányálom... feltételezem nem apuka AmEx kártyájával indulsz neki .
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Három éve melózok Hollandiában.

  Alapszabályok:
  - tapasztalat: semmiképpen ne vágj bele minimum 2-3 év otthoni releváns munkatapasztalat nélkül
  - nyelvtudás: no comment
  - tőke: útiköltség + 3-4 hónap lakhatás, kaja (az én estemben ez 1.2M volt)
  - B-terv: ne égess fel minden hidat

  Szóval ha te egy frissdiplomás munkanélküli vagy, akkor több szempontból is kockázatosnak tartom a tervedet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Html / css semmit nem ér kreativitás és grafikai tudás nélkül. Photoshop, illustrator, flash, stb. Ha ez meglenne sitebuilder / designer lehetne.

  Ha programozó akar lenni, akkor tudod mi a teendője :)

  Szerintem sem érdemes ilyen tudással elindulni. Én itt kerestem munkát: cwjobs.co.uk
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szerintem ne is induljanak el, webfejlesztésben csak az tud kint melót szerezni, aki itthonról is proként megy ki, meg alap a full angol
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy baratom a parjaval akar kimenni Angliaba.
  Web fejlesztes teruletre.
  Kevés html/css/joomla ismeret.
  Nincs nagy gyakorlat.
  Gyene angol.
  0 kapcsolat.
  Tudtok ajanlani valamit, merre induljon, hogyan kedzjen?
  London?
  Van esetleg valami kozvetito iroda? Szorolapozniuk erdemes?
  Minden segitseg jol jon nekik az indulashoz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm

  Főleg c# wpf és SL-ban némi tapasztalatom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd