Webáruház ASP-ben vagy PHP-ban?

Hemü
Webáruház ASP-ben vagy PHP-ban?
2010-11-11T09:15:52+01:00
2010-11-12T13:30:58+01:00
2022-07-19T05:12:07+02:00
 • Ez így van, szóval azokat is fejbe kéne lőni, akik tovább tuningolták nagy vasvillákkal ezt a rakás ....-t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért azt vedd figyelembe, hogy a html honnan indult; ez alapján inkább csodálni kéne, hogy még életben van
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont ezért utálom szívből az egész html/js világot. Aki ezt a szutykot tervezte, úgy kellett volna kivágni a programozás alapjai tantárgy vizsgájánál hogy a lába sem éri a földet.

  Amúgy szerencsére ez a magic wordos dolog is csak az ASP.NET-nél van, Pl. winforms esetén korrektül működik a dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig ezekből a kontansokból (magic word) a VS is kiveszi a részét. Csak nála sokkal csúnyább körneyezeben. Amikor a property ablakban kézzel kell beírnod az ilyet, na az tényleg nem szép. Hiszen meddig tartott volna oda egy választéklistát tenni? Fogalmad sincs mik lehetnek, hiszen egyetlen információ az API, Ami vagy jó, vagy nem, a többi szájhagyomány útján terjed. Valahogy hasonló módon mint a registry.

  De a PHP, JS már csak ilyen. Nem lehet másként hivatkozni egy divre mint annak id-jával. És akármennyire szeretnéd objektumként kezelni, valahol valamikor meg kell adnod hogy miből legyen az az objektum. A jstree meg inkább legyen ingyenes, mint fizetős, de teljesen OOP-s. De ha neked megér annyit, ott van az ExtJs, abban nincsenek ilyen konstansok, de épp emiatt nehezebb is boldogulni vele és bizony lassabb is. Persze ott sem kerülheted ki a konstansokat, hiszen egy html elemet csak az azonositójávak, vagy osztályán keresztül tudsz elérni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az

  $("#tree").bind("before.jstree", function (e, data) { if(data.func === "is_selected") { var id = data.args[0].attr("id") jQuery('#productList').load('<?php echo url_for('product/productsInCategory');?>'+'?category_id='+id)

  ilyen kód az ami számomra a megtestesült hackelés. Az első, és legfontosabb elv, hogy a kóddal kapcsolatos string konstansok mennyiségét lehetőleg 0 környékére próbáljuk csökkenteni - az összes ilyen potenciális hibaforrás. És az ilyenek azok amik miatt nekem feláll a szőr a hátamon ha PHP-s kódot látok. És pont ezért szeretem Pl. a linq-s ORM-eket - ott nem tudod elütni még az SQL parancs mezőnevét sem. Ha mégis, akkor már design-time sikít az IDE, de legkésőbb a fordító elküld a bús fenébe. PHP-nál viszont ezek nagy része csak run-time fog előjönni.

  Egyébként persze a kódgenerálásnak is megvan a maga helye - én is csinálok ilyet a projektemben, és maga a VS is sok kódot legenerál. De csak ott ahol ennek valóban értelme van, Pl. ahol adatbázist vagy vizuálisan tervezett dolgokat kötünk össze a kóddal. De nem az OOP-t kell kódgenerálással helyettesíteni. Az újrafelhasználhatóság alapjának az osztályhierarchia kell hogy legyen, és nem az 1000x legenerált ugyanolyan kódok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Anno én is írtam saját kódgenerátort még Delphiben, Delphihez. Még saját belső programnyelve is volt. Az volt vele a gond, hogy egy valóban összetett rendszerben a feladatok csak úgy 10%-a az amit le lehet fedni úgy hogy ne kelljen 10x többet tutujgatni a kódgenerátort mint amíg megírnád az adott kódot kézzel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk nálam összesen két táblának van ilyen feladata (más-más mezőkre, mert nem az egész táblát klónozom csak bizonyos mezőket). Ezeket elég egyszer beleírni a forráskódba, és kész, felesleges az időt húzni a generátorok irkálásával amikor úgy is csak két helyen csinálok ilyet az egész 100 000 sor (+400 ezer sor generált kód) alkalmazásban. Ugyanez igaz a fára is - van vagy 10-15 hely ahol fát használok, erre van egy alap általános fa vezérlőm, és kész. Nem kell generálgatni, csak feltenni a formra az egyszer elkészített vezérlőt. Oda ahová akarom, és úgy ahogy akarom. Plusz ennek vannak különféle segéd funkciói Pl. a drag&drop kezelésére is, akár a fáról húzok le egy ágat a fa másik ágára, akár a fa egy adott ágára húzok rá egy elemet az adatrácsból, ez a kódban csak pár sor, az összes többit a fa vezérlőm végzi. Az a pár sor viszont csak ott kell és sehol máshol nem lehetne újra használni. De arra kódgenerátort írni hogy generálja le minden esetben a fa vezérlőnek az oda vonatkozó speciális esetét - na ne...

  Mert keress egy jó tutorialt VS2010E-hez. Fogadjunk hogy ha feltelepítem itthon, akkor már a 2. sornál elakadok, mert nekem nincs is olyan menüpontom, amit odaírnak, hogy kattintsak rá.

  Azért az alapvető használatuk a 2005-ös óta nem nagyon változott. És általában nem a gombra kell figyelni, hanem arra hogy mit akarsz csinálni. Megnyitsz egy projektet, hozzáadsz egy formot, felteszel egy elemet a palettáról a formra, megnyitod a property ablakot, stb - ez kb. ugyanúgy megy a Visual Basic 3.0, Delphi, Lazarus, Visual Studio, és az összes többi RAD eszköz esetén. Ha egyet megtanultál annyira nem lesz meglepetés a többi sem. De nem is ez a lényeg, hanem az egyes osztályok, vezérlők, API-k. Ezekhez viszont mindig van tutorial, igaz gyakran csak angolul, de Pl. a devportal.hu-n elég sok magyar anyag/videó is található.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hát ja, idő. Lehet hogy ez a legnagyobb bajom a c#-al?
  Lehet hogy symfonyhoz se tudnék hozzászólni ha nem egy cégnél tanulom ki fizetésért...

  Linq nekem is tetszik, főleg mióta írt egy jó példát LC a múltkor valahová. Lehet hogy csak azért, mert az legalább működött Csak ha például lenne PHP-ban, akkor sem tudnám elképzelni hogy hol tudnám használni. Talán XML-nél, mivel ott szokott jönni ömlesztve az adat. De arra meg van xpath. Ami ugyan bonyolultabb szintaxis, meg kicsit más, de van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Generálni? Részemről passzolok. Én még nem találkoztam olyan problémával amit hatékonyan meg lehetett volna oldani generált formmal.


  Én se állítom hogy mindent meg lehet oldani. De például kapcsolódóan a webshophoz, szeretnék egy karbantartó felületet, ahol aránylag átláthatóan akarom megjeleníteni a kategorizált termékeket.
  Kell egy kategória tábla és kell egy termékek tábla. A kategória tábla egy hierarchikus tábla, egy fa szerkezetben tudsz felvinni kategóriákat, ahhoz alkategóriákat, azokhoz is alkategóriát, stb...

  első részfeladat, a kategóriák admin felülete:
  Ehhez symfonynál szükségem lesz egy pluginra , ami megvalósítja ennek kezelését. Ez lenne sfPropelActAsNestedSetBehaviorPlugin. Ezt letöltöm. De ezzel még nincs megoldva a felhasználói felület. Ehhez vagy írok egy saját generátort, vagy letöltök egy meglévőt. Ha nem propel párti lennék doctrinehez biztos találnék is egyet. De mivel propelezek, már írtam egy ilyen generátort, ami a
  jstree segítségével egy hierarchikus táblát jelenít meg. A symfony generátorát írtam át, nem volt túl bonyolult, a nagy része ugyanúgy lett hagyva. De erre több helyen is szükségem lehet. Bármit kategorizálni akarok, vagy akár egy CMS menü szerkezetét is ezzel tudom megvalósítani. Tehát leszámítva hogy valamikor készítettem egy generátort, most mindössze 1 bash parancs és kész is vagyok a tábla admin felületével.

  2. részfeladat:
  Vannak a termékek, annak admin felületét is simán legenerálom a symfony beépített admin generátorával, vagy letöltöm az előző posztomban már jelzett sfAdminThemeRoller plugint. Ez utóbbi kicsit tetszetősebb, de végeredményben nem tud sokkal többet. Ezzel tudok a termékek között keresni (szűrés), felvinni új terméket, vagy ha túl sok a termék, akkor egy paginátorban jelenítem meg. Újabb 1 bash parancs.

  De én szeretnék egy olyan felületet, ami megjeleníti egy kategória kiválasztásánál az ahhoz tartozó termékeket. Az 1-es felületet szeretném módosítani ezzel. Mivel a jsTree-nek van olyan eseménye, ami a kiválasztásra fut le, nincs túl sok programozási feladatom, erre kell csatlakoznom.

  $("#tree").bind("before.jstree", function (e, data) { if(data.func === "is_selected") { var id = data.args[0].attr("id") jQuery('#productList').load('<?php echo url_for('product/productsInCategory');?>'+'?category_id='+id) ...

  És létre kell hoznom, a productList divet. Ebben fognak megjelenni a termékek. Ehhez az 1-es pontban legenerált templatek közül egyet felül kell írnom. Szerencsére van 1 üres, generált fájl (partial) a fa előtt és utána is. Így csak egy fájlt kell kimásolnom a cache könyvtárból és beleírnom a divet és fenti kódot. Később, ha ezt a fájlt továbbra is üresen hagyom, a generátoron végzett módosítások működni fognak a projektemben is.

  És meg kell írnom ezt az actiont (product/productsInCategory), ami lényegében nem más, mint a product/list, amit a generátor már legenerált a 2. pontban. Az jelenítette meg a termékek listáját. Nincs más dolgom, mint lekérni a kategóriához tartozó termékeket és behívni azt a template fájlt, vagy a generált template fájlokból kimásolni a megfelelő sorokat. A kategóriát lekérem id alapján és annak a getProducts függvénye visszaadja a termékeket, amik oda tartoznak. Hurrá, mert foreach van PHP-ban...

  Szóval dolgoznom kellett ugyan, de a gépelés 90%-át levette rólam a generátor. Saját kód alig van. Ezenkívül ha a generátor által generált kódban hiba van, akkor elég csak a generátorban javítanom. Vagy ha bővítem, például teszek a listához egy export gombot, akkor elég a symfony cache könyvtárát ürítenem és máris az új módon működik (megjelenik a gomb és lehet exportálni az adatokat). Különösen a kisebb (szótár) tábláknál egyszerűbb egy ilyen felület, de egy komolyabb felület kialakításánál is nagy segítség, mivel több darabra van szétcincálva felület, amiből lehet hogy csak egyes fájlokat használok fel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De mivel a symfony propel:build-all paranccsal már vannak model osztályaid (base osztály, amit ő generált és egy leszármazott, egy üres osztály, amiben a bővítéseket végzed), azoknak van save metódusa


  Erre elvileg ott van az entity framework, linq to sql. Bár én egyiket sem szeretem, van jópár fizetős orm, de én személy szerint generálni szeretek. Már régóta tervezem, hogy egy jó kis tervező progit készítek, és azzal fogok generálni, csak hát az idő, család, munkák, maszek munkák, egyéb hobbi projektet elveszik az időt..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szvsz ma kinyomtatott könyvből tanulni nem a legjobb.
  Ezt a letölthető doksit általában dicsérik: http://devportal.hu/content/CSharpjegyzet.aspx

  Ott az msdn, getting started, stb:
  MSDN - the Microsoft Developer Network

  Ott az asp.net: The Official Microsoft ASP.NET Site

  Meg sok kismillió oldal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most pont ezt a feladatot nem csinálja meg. De mivel a symfony propel:build-all paranccsal már vannak model osztályaid (base osztály, amit ő generált és egy leszármazott, egy üres osztály, amiben a bővítéseket végzed), azoknak van save metódusa, vagy ha bekapcsolod, akkor van presave metódusa is, akkor azt bővitve ezt is automatizálhatod:
  public function save(...) { $data = new PartnerData(); $this->setPartnerData($data); parent::save(..); }
  És ezt már tranzakcióban teszi

  De csináhatod azt is hogy embeddeled a partnerdata tábládhoz létrejött formot a partner formodba és akkor akár a felhasználóra bízva a dolgot, Ő akár több rekordot is felrögzíthet a partner tábládhoz. És ez se sokkal több sor, mivel a formok is automatikusan generálódnak le (a beágyazott formok még nem, de az se sok meló átírni, csak annyira nem is egyértelmű hogy minden esetben szükség lenne erre).

  De írhatsz egy behaviort, amivel minden táblánál megoldhatod ezt, ha ez egy visszatérő probléma. Ilyenekre rengeteg hasonló megoldás van. Mert vannak mindenféle behaviorok, amiket csak letöltesz a symfony pluginok oldalról és használod. Van olyan behavior, amivel megjegyzést tudsz adni egy egy rekordhoz, vagy hogy a webshopnál maradjunk, lehet értékelni egy terméket, és még mindig nem programoztál, csak beállítottad a schema.yml -ben. Vagy éppen egy hierarchikus táblaszerkezetet készít egy sima táblából (például termék kategóriáknál hasznos). Nekem még olyan generátorom is van, ami el is készíti ennek az admin felületét. pl: jstree -höz hasonlóan. Csak nekem rename helyett szerkesztés van, amivel nemcsak a neve, hanem egyéb adatai is módosíthatók (ajaxosan egy form jön be egy dialógus ablakban).

  És ami a legjobb az egészben hogy ezeket a generátorokat testre szabhatod. Van ezekből is kész plugin, ott az sfAdminThemejRollerPlugin, amivel például a jquery ui megjelenítések között váltogathatsz. Vagy egyet testre szabsz és behúzod a programod alá.

  És ezek a pluginok mind-mind példák arra, hogy hogyan lehet szépen programozni, vagy hogyan lehet újra hasznosítható kódot írni. És pontosan emiatt nem tudok elindulni a c#-ban, mert ilyen példákat elrejtve sem találsz. Már 100 módon megcsináltam a helló wordot , de a konzolos példákon kívül alig találsz tutoriált. Annyira nem fontos hogy megismerjem a C#-ot, de egy új nyelv mindig sok újdonságot rejt és még ha nem is váltanék sokat tanulnék belőle.

  De a
  van helyette sok-sok framework amiket aztán fél év múlva felvált egy újabb hűdeszuper.
  inkább a Visual stúdióra igaz. Mert keress egy jó tutorialt VS2010E-hez. Fogadjunk hogy ha feltelepítem itthon, akkor már a 2. sornál elakadok, mert nekem nincs is olyan menüpontom, amit odaírnak, hogy kattintsak rá. Vagy ha mégis van, akkor nem az a menü jön elő. Mert valami komponens hiányzik, amit Ők felraktak, de én nem tudok róla. Aztán lépek a következőre, ott meg nagybetűvel kiírják hogy az már VS2005. Hát persze hogy semmi nem úgy néz ki nálam. Egy könyv is mire kikerül, már 2 újabb verziója van. Persze van API angolul, ami nem annyira baj, mert döcögve bár, de megy. Csak hát kicsit hiányos, példák nélkül, forráskód nuku. Ha mégis van példa, akkor copy&paste után nem működik, mert valami verzió ütközés volt. Telepíteném a bugfixet, de az is hibás, valami msi formátum, amit végül valahová, valami furmányos módon kicsomagolok, kijavítok és végre felmegy. De a problémám nem oldja meg. A hibaüzenet pedig elég sokszor elég homályos (erről is tudnék írni). Mindazt amit Te le szoktál írni a PHP-ról és a Linuxról velem megtörténik Windowson és a VS-sel. Egyszer voltam egy 1 napos kurzuson egy barátommal. Én valahol 11 óra környékén elvesztem (fél 10-kor kezdődött), de a barátommal közösen sikerült úgy belepiszkálni a készülő bemutató programba, hogy az ott segítők sem tudták kijavítani a hibát. Valószínűleg könnyebben elboldogulnék kezdőként, ha nem lenne sok millió VS verzió. Vagy lenne néhány alap dolog, amihez nem nyúlnának hozzá, amire lehetne építkezni. De ez többnyire kimerül a konzolos helló wordben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az én véleményem szerint az mvc-t marhaság volt az asp.net-be behozni. Szerintem semmivel sincs így előrébb mintha php-ne. Nézd meg a www.asp.net -et. Ott van külön MVC rész de a lényeg hogy van web forms is (tulajdonképpen az asp.net-et erre találták ki).

  Generálni? Részemről passzolok. Én még nem találkoztam olyan problémával amit hatékonyan meg lehetett volna oldani generált formmal. Mondjuk én főleg üzleti alkalmazás körben mozgok (abból is abban amit az angol terminológia Enterprise Application-nak hív) és ott elég komplex felületek és logika szokott lenni ahhoz hogy kizárja a generátoros megoldást. Amit meg ki lehet emelni azt meg megoldja az ember Web User Controllokkal.

  Asp.Net-ben nem i18n hanem van beépített, saját lokalizációs módszere. Tetszik vagy nem, ez van és könnyen használható.

  Szóval maga az asp.net szerintem szigorúan hardcore üzleti alkalmazáshoz használható igazán. Pistike webshopját vagy a lángossütő honlapját meghagynám a php-nek. Maga az asp.net web forms olyan dolog ami pl. a SEO-t fejre állítja vagy csak hatalmas többlet melóval lehet SEO friendly-vé varázsolni. Viszont van eseményvezérelt programozás és tipikusan olyan helyeken jön jól ahol senkit se érdekel a SEO.

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De még mindig nem értem, mivel egyszerűbb-jobb-gyorsabb-fejleszthetőbb az, mint megírni a schema.yml-t (amiben a táblák struktúráját írod le), majd kiadni, hogy


  Nem azt mondtam, hogy egyszerűbben tudsz generálni, csak azt, hogy lehet nem symfony-val is.
  Szerintem van egy csomó template t4 alá is, ahogy a belinkelt oldalon is, bár én a sajátjaim szeretem használni. Általában 1-2 napnál nem több megírni kb az általános bl metódusokig mindent. Ennél tovább általában nem szoktam generálni, mert az utóbbi időben elég speckó felületeket kell írnom (diagramszerkeztő pl).

  De a controllereket, view-k template-jét is meg lehet csinálni...

  Amúgy van egy másik típusú alkalmazás asp.net-hez, aszem dynamic data-nak hívják, de azzal nem foglalkoztam sokat. Az elvileg pont arra való, hogy gyorsan táblák alapján létre lehessen hozni formokat, bár én elvből nem használom, és vszeg nem is fogom, max ha rákényszerítenek.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aha. És mondjuk hogy ha én azt szeretném, hogy van egy partner és egy partnerdata táblám, akkor a partner minden módosulásánál hozzon létre egy partnerdata példányt és írja be ennek az ID-ját a partner currentpartnerdata id-jába akkor azt is automatikusan megcsinálja ? Persze ez csak egy nagyon egyszerű kis kérés a való életből, egy BL néha ennél 1000x bonyolultabb dolgokat is csinál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De még mindig nem értem, mivel egyszerűbb-jobb-gyorsabb-fejleszthetőbb az, mint megírni a schema.yml-t (amiben a táblák struktúráját írod le), majd kiadni, hogy

  symfony propel:build-all

  Ami megcsinálja neked a modelleket/formokat, majd

  symfony propel:generate-module module Model

  ami pedig megcsinálja a controllert és az admin részt az adott modellhez. Ezek után jöhetnek persze az egyedi igények (mint például egyedi validátorok mezőnként, jogosultságok beállítása, template szépítés stb.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóval valami általános form generálást szeretnél táblákhoz?

  Generálni a legegyszerűbben .net/vs alá, ingyen sztem t4-el lehet, de itt igazából neked kell megírni a template-et.

  Pl: T4 (Text Template Transformation Toolkit) Code Generation - Best Kept Visual Studio Secret - Scott H

  Ami még jó, hogy akár paraméterezve is hívhatod saját kódodból a generatort, de a vs-be is beépül, és automatikusan generál fordításkor.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Múltkor nézegettem egy ASP MVC generátort, hát az sem volt egyszerű kezelni, de tudásban szinte nulla. Ellenben egy exe, hogy véletlenül se tudjam testreszabni.

  Szóval akkor áruld el hogyan tudom legenerálni. Mert nagy segítség lenne, hogy képbe kerüljek az ASP-vel. Régóta szeretnék megismerkedni vele, de nekem nem tűnt egyszerűnek és különösen gyorsnak nem. És ügye az lenne a jó, ha a generált kód könnyen testreszabható lenne. Azért szeretem a generált kódokat, mert nemcsak megkönnyítik a munkát, hanem képbe kerülök velük abban, hogy a fejlesztők hogyan képzelték el a fejlesztést a keretrendszerükben. Abból lehet a legtöbbet tanulni.

  Például van egy táblám és egy i18n táblám, hogyan generálom le a tábla (táblák) karbantartásához szükséges felületet. Ehhez nem kell (vagy alig) symfonyban programoznom, csak bash.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A PHP-nél ott kezdődnek a dolgok hogy nincs típuskezelés, nincs egységes osztálykönyvtár


  Ejj, csalódtam Benned, a propertyket meg sem említetted! :D
  Kíváncsiságból belekukkantottam a php manuálba, és ha jól látom ott propertyk alatt a sima osztályváltozókat értik :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De ASP-ben még egy admin felület kialakítása is igen macerás, különösen ha i18n-esited.


  Miért írsz ilyet ha nem értesz hozzá? Én nem értek egyetlen php frameworkhöz sem és a php nyelvből is csak az alapokat ismerem. Mégsem mondom hogy nehéz lenne egy admin formot létrehozni benne mert hallottam már róla hogy van kismillió framework php-hoz.

  Te viszont azt mondod hogy nehéz egy admin felület kialakítása. Ebből az következik hogy az alap asp.net kontrollokat nem ismered.
  És azt mondod hogy lokalizálni is nehéz, ebből meg az következik hogy fogalmad sincs hogy hogyan kell lokalizálni .net framework alatt.

  Kérdés hogy akkor minek minősíted?

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még mindig csak tanulgatom az ASP.NET-et, de kb. olyan élmény PHP után ASP.NET-ezni, mint egy magad bütykölte Trabantból átülni egy Volvo S80-asba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy komoly üzleti logikát aligha generálgatsz le néhány bash paranccsal. Egyébként onnan, hogy mindkét rendszerben fejlesztettem már. A PHP-nél ott kezdődnek a dolgok hogy nincs típuskezelés, nincs egységes osztálykönyvtár, van helyette sok-sok framework amiket aztán fél év múlva felvált egy újabb hűdeszuper.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha értesz a .NET-hez akkor gyorsabban, jobb cuccot tudsz csinálni vele mint PHP-ban
  Ezt mire alapozod?


  Egyszerű logika.. Amihez ért az ember, azzal gyorsabban elkészül, mint amihez nem..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha értesz a .NET-hez akkor gyorsabban, jobb cuccot tudsz csinálni vele mint PHP-ban

  Ezt mire alapozod? Az adatbázis mindkét esetben meg kell tervezni, szóval azzal nem nyersz semmit akármelyikkel csinálod. De ASP-ben még egy admin felület kialakítása is igen macerás, különösen ha i18n-esited. Symfonyval, vagy akármelyik másik frameworkkel meg legenerálod néhány bash paranccsal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. kérdés: minek lefejleszteni valamit amiből egy rakás ingyenes opensource található a "piacon" ?

  Ha erre sikerült válaszolni, akkor jöhet a következő kérdés: milyen üzleti modellben, milyen célcsoportnak akarom eladni a cuccost ? Mi az amivel én jobb lehetek mint a konkurrencia ?
  Egy webáruház alapjában véve elég egyszerű dolog, simán lefejlesztheted PHP-ben is. De ahhoz hogy labdába rúgj akár egy ZenCart-tal szemben is, jókora adag fejlesztést kell beletenned.

  Ha értesz a .NET-hez akkor gyorsabban, jobb cuccot tudsz csinálni vele mint PHP-ban. Viszont 0-ról megtanulni a PHP-t a gyorsabb. Más kérdés, hogy hamar munka sose jó...

  Aztán a legtöbb ócsított webhostingnál mysql és php van. Ez is szempont lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha fejlesztő vagy akkor az, amelyikkel gyorsabban tudsz dolgozni. Te tudod hogy melyikhez értesz jobban.
  Ha üzemeltetni akarod akkor hacsak nincs már valami saját beállított szervered, valószínűleg a php fogja jobban megérni. Legalábbis bármennyire keresem, nem találok olyan áron asp.net hostot elfogadható minőségben (4.0 .Net Fw, mssql 2008) ami nincs legalább a php host árának 4x-ese.

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kérdésem a fenti: melyik fejlesztőeszköz a megfelelőbb egy webáruház fejlesztéséhez, és miért?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd