MathML 3 - matematikai képletek a weboldalakban

MathML 3 - matematikai képletek a weboldalakban
2010-10-25T19:38:57+02:00
2010-10-28T01:03:22+02:00
2022-10-27T06:55:33+02:00
 • Hát addig is marad a jó öreg LaTeX...
  Ha ügyesen buzerálod, tud ő adni HTML kimenetet és akkor nem neked kell foglalkoznod a képek egyenként elkészítésével...

  Egyébként eleve összehasonlítva a TeX kódot a MathML kóddal...
  Hát ég és föld...
  Azért egy TeX kódot renderelés nélkül is el lehet olvasni, egy MathML-t sokkal nehezebb... (Vagy csak erre nem állt még rá a szemem?)

  Amúgy meg mennyivel egyszerűbb lenne egy <tex></tex> html tag, a közötte lévő részre meg meghívni a tex fordítót
  Igaz, nőne egy kicsit a browser kit mérete (sebességről nem beszélve)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazad van, de én arra a felvetésre válaszoltam, hogy "gyorsulna".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy egy néhányszáz bájt méretű gif mindig hosszabb lesz, mint az ugyanazt leíró MathML.

  Nem a méret a lényeg a dologban, hanem az, hogy ha literálisan van leírva a képlet, akkor az a mindenkori kijelző jellegzetességeinek megfelelően tördelhető, ráadásul kereshető, jó minőségben nagyítható vagy kicsinyíthető és viszonylag egyszerűen szerkeszthető is. Ezek a lehetőségek a bitképben tárolt képletek esetében nem adottak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem olyan rég tesztelgettem, és chrome alatt minden jónak tűnt egy példa oldalnál, ahol a feature-öket mutogatták, míg firefox alatt pár kontrol nem működött, hülyén nézett ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Firefox már régóta támogatja a MathML-t, a webkites böngészők meg nem. Ilyen egyszerű.

  Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy egy néhányszáz bájt méretű gif mindig hosszabb lesz, mint az ugyanazt leíró MathML.

  Ami a HTML5-öt illeti, tudtommal abból is a Firefox áll legjobban, de van erről valami sűrűn frissített oldal, ahol feature-önként listázzák hogy ki, mit támogat. Sajnos a linket most nem találom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hú ez nagyon jó. Bevallom, eddig még nem is hallottam a MathML-ről, de most már tudom, hogy már talán nem is olyan soká kiválthatók lesznek a képek ezzel az XML implementációval. Nekem nagyon tetszik.

  De! Adott ez az oldal: MathML2 browser test
  Ez nálam Linux-on Firefox 3.6-tal pontosan azt mutatja, ami a képeken látható, ami egyben azt is jelenti, hogy a STIX font telepítve van, vagy integrálva a Firefox-ba. Ám ha megnézem Chrome8 (dev-build) alatt ezt a renderelést, hát siralmas, amit látok. Se a determináns, se a divergencia, se a binomiális, de még csak a másodfokú megoldóképlet sem olvasható, gyakorlatilag fel sem ismerhetően xar. Az egyedüli, ami egész jónak mondható az a de Morgan azonosság az algebrában, de az is tartalmaz meredek hülyeséget...

  Nálam már jó ideje a Chrome az etalon a böngészők között. Messze ez a leggyorsabb, és eddig úgy tűnt, hogy a Chrome tud a legtöbbet ami most ezzel a MathML-lel meg is borul.

  Van a tesztnek egy HTML5-ös verziója itt: HTML5 with MathML browser test
  Azt gondoltam, hogy mivel a Chrome a HTML5 terén nagyon jól áll, így akkor majd abban jól fog megjelenni. De tévedtem. Pontosan ugyan azt látom, mint az előző "ősi" teszten, semmi különbség sincs.

  Megnéztem ezt a HTML5-ös verziót Firefox-ban, és hát megfeküdt tőle. Ugyan azt mutatja, mint a Chrome8, tehát mintha a szükséges STIX font ott se lenne. Most akkor hogy is van ez? A fejlettebb az rosszabb? És mi lenne, ha az új MathML3-al próbálnám? Lefagyna a böngésző?

  Egyébként azért érdekel ez ennyire, mert monentán most is képet kell csinálnom egy sor deriválás számításból csak azért, hogy a böngészőkben egyformán jelenjen meg. Milyen jó lenne, ha ez a MathML támogatott lenne. Sokat gyorsulna az oldal-renderelés, mert sok képtől meg lehetne szabadítani a HTML kódot. Be szép is lenne...

  Vajon mikor lesz ez teljesen (legalább MathML2-es szinten) támogatott a legnépszerűbb böngészőkben? 32 éves vagyok. Vajon megérem még ezt?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd