Sokan vagyunk. Nem vagyunk elegen?
2010-10-17T09:21:43+02:00
2010-11-19T23:35:15+01:00
2022-07-19T04:27:44+02:00
 • Szerintem meg pont fordítva van.

  Régen programozott mindenki, ma egyre kevesebben.

  A régi egyszerű eszközöket sokan megértették és tudtak velük valamit csinálni. A mai eszközök olyan bonyolultak, hogy aki nem egész nap ezzel foglalkozik annak nincs esélye még egy-egy részterület alapos megismerésére sem.

  A most végzett informatikusok nagyobb része nem programozó akar lenni, hanem menedzser, mert a programozás kemény munka.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Talán a példa nem a legjobb de a lényeg, hogy sokkal többet várnak el most mint anno.


  Ez nem igaz.
  Anno detektalnod, kellett a video karrtyat es aszerint rajzolni grafikont.
  Megirni a programot n+1 nyomtatora. Video kartyara, procira.
  Koproci-val koproci nelkul.
  Izombol megcsinalni modem kezelest, halozat kezelest.
  Kobunkoval kellet dolgozni. Most meg csilivilli IDE-k, alad csinalnak mindent.
  Az esetek nagyreszeben.
  Es nem midnen mostani programozott szolok le.
  Csak a 95%-ot. Akinek nem inge ne vegye magara...
  De szivesen fogadok ellen peldakat.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a piac dönti el, kikre van szükség. Reálisan nézve a példádban említett szinten programozók, nyilván mellékállásként, hobbiként űzik ezt a tevékenységet, és jó esetben nem a konkurenciáid.

  Semmiképpen nem írnám le azokat, akik ilyen kérdést tesznek fel. Egy ilyen kérdés csupán annyit mutat, hogy az illető ezen a szinten áll ma. Bizonyára lesz olyan, aki ott is ragad, és olyan is, aki később nagyon jó programozó lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Interaktívan Raytraycel Bumpmappel, Fade in-out animációval, stb. ha úgy tetszik.
  Talán a példa nem a legjobb de a lényeg, hogy sokkal többet várnak el most mint anno.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ügyviteli rendszerhez is 3D-s diagrammok


  En a 90-es evekben izombol rajzoltam diagramokat. Most meg mar a fejleszto eszkoz tamogatja.
  Ez nagyon gyenge pelda volt.
  Nem rajzolsz diagramot, csak felparaméterezed. Ez igy most egy gyenge szakmunka.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, de az elvárások is nőnek. Az ügyviteli rendszerhez is 3D-s diagrammok és mesterséges inteligencia kell lassan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincsenek pontos inflációs adataim, de pl. évi 5%-os inflációval számolv


  1991 35%
  1992 23%
  1993 22%
  1994 18%
  1995 28%
  1996 23%
  1997 18%
  1998 14%
  1999 10%
  2000 9.8%
  2001 9.2%
  2002 5.3%
  2003 4.7%
  2004 6.8%

  1991-ben 20000 forint mar jo atlag fizu volt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hopsz, azt nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Figyelembe vetted az inflációt? Nincsenek pontos inflációs adataim, de pl. évi 5%-os inflációval számolva a kilencvenes évek elejei 200 nettó az ma 500 nettó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Anyagilag is jobban megérte.
  ügyviteli területen a 90-es évek elején 200 ezer havonta tisztán megtudott lenni.


  És manapság nem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Viszont nem csak a programozók száma nő, hanem a mérce is emelkedik. Elég csak megnézni mit tudnak a mostani szoftverek a 10 évvel ezelőttiekhez képest.  Ez nem igaz.
  10 éve nehezebb volt bármit megcsinálni jól müködöen.
  Nem volt ennyi komponens, 3dparty cucc.
  20 é0ve fokozottan nezéz volt.
  Nem is akart(birt) mindenki programozó lenni.
  Anyagilag is jobban megérte.
  ügyviteli területen a 90-es évek elején 200 ezer havonta tisztán megtudott lenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az megint más kérdés mi lenne ha tudná mi az a "ci" rövidítés az egybevetésnél, és akkor nem lenne ilyen problémája.

  Viszont nem csak a programozók száma nő, hanem a mérce is emelkedik. Elég csak megnézni mit tudnak a mostani szoftverek a 10 évvel ezelőttiekhez képest.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • cmilan: azért nem tudja hogy hogyan kell kisbetűssé alakítani egy stringet mert nem tudja hogy kelleni fog a felhasználó kezeléshez?


  Nem. Azért nem kérdezte meg előtte hogy kell kisbetűssé alakítani mert akkor még nem tudta hogy kelleni fog. Az más kérdés hogy amikor rájött hogy kéne 1 perc alatt megtalálta volna a php.net-en ha keresi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • cmilan: azért nem tudja hogy hogyan kell kisbetűssé alakítani egy stringet mert nem tudja hogy kelleni fog a felhasználó kezeléshez?

  Sammal: Házat sem építtetnél olyan kőművessel aki nem tudja hogy hogyan kell betont keverni.

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos A sebészes hasonlat talán kicsit erős :)
  A hasonlat úgy jobban stimmelne ha azt mondanád hogy egy békát boncol minden előzetes tudás nélkül :) Hiszen azzal sem okoz kárt senkinek ha magának pötyörészik valaki ( kivélve talán a béka ), melót meg csak nem vesz el elölünk olyan aki nem is tud igazán.
  Bár tény hogy legalább az alapokat illene átolvasni ha az ember belevág valamibe ( bár én ezt napi szinten megszegem :D )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kérdem én: ha valaki annyit nem tud hogy hogyan kell kisbetűssé alakítani egy stringet akkor mi a ***-ért kezd bele felhasználókezelésbe


  Mert nem tudja előre hogy a felhasználókezeléshez kelleni fog. Amig nem kezd bele egyáltalán nem fogja tudni mi kell hozzá. Az más kérdés hogy nem árt ha ez nem éles projecten történik.

  De ha belegondolsz biztos veled is előfordul már jópár év fejlesztés után hogy olyan feladatod volt amit előtte még egyszersem csináltál, te sem tudtad előre hogy pontosan mi fog kelleni hozzá. Nyilván van dokumentáció meg stb de minden abban sincs benne.

  Igen, van létjogosultsága a fenti tudással rendelkezőknek ebben a szakmában mert a projectek nagyrészéhez elég ez. Drupálban vagy joomlában összekattintgatni egy weblapot meg felszabadalni a psd-t nem egy bonyolult dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mostanában boldog-boldogtalan programozásba kezd. Ez dicséretes mert szerintem ez egy igen szép szakma, de azért felmerült bennem a kérdés: nem fog így egyszer az én munkám veszélybe kerülni?
  A párom annó közgazdaságtant tanult mert amikor kijött a középiskolából, mindenhova közgazdászt kerestek. Amikorra végzett addigra akkora túlképzés volt hogy volt olyan állás ahova !200!-an jelentkeztek, a kevésbé népszerű pozíciókra meg mentek 50-en. Gyakorlatilag lehetetlen volt család-rokonság-kapcsolatok nélkül elhelyezkedni közgazdászként.

  Most, hogy egyre több programozó van igazából egy-egy pillanatra felmerül bennem a kérdés hogy mi lesz ha ez a szakma is eljut erre a pontra. De gyakorlatilag minden nap olvasok itt a prog.hu-n valami olyan kérdést ami megnyugtat és tudatja velem hogy nem kell aggódnom. Mert a nagy tömeg persze minőségi romlást is jelent.

  Most idézek egy kérdést, link és név nélkül mivel személyeskedni nem akarok, mindössze a színvonalat említeném:
  Van egy form, amiből több információ tárolódik mySQL táblában submit után. Az egyik mező, ahová a loginnév kerül viszont case-sensitive. Így a táblában a felhasználó által beírt adat lesz tárolva, ami bejelentkezésnél problémát okozhat. Ezért olyasmi megoldás kellene, aminek következtében a jövőben a mySQL táblába csupa kisbetűvel kerülnek be a felhasználónevek (pl. bela), majd bejelentkezéskor bármilyen formáját elfogadja a rendszer (pl. BeLa).

  Kérdem én: ha valaki annyit nem tud hogy hogyan kell kisbetűssé alakítani egy stringet akkor mi a ***-ért kezd bele felhasználókezelésbe? Egyszerűen nap mint nap látok olyanokat akik még arra is képtelenek voltak hogy a szerintem igencsak minőségi kifogásokat felhozó bármelyik tanuljunk meg programozni 24 óra alatt ****-nek könyvet elolvassa. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy absztrakt gondolkodás amit persze könyvekből meg nem is nagyon lehet tanulni. Kérdem én, nincs szükség hídépítőkre, újságárusokra és májosztályozóra húsüzemben? Ez kb. olyan mintha megengednék hogy valaki sebésznek álljon úgy, hogy még sose látott anatómia könyvet meg amúgy se szeretne az orvosira járni.

  Most jöhetnek lehurrogni a szomszéd Pistikék de inkább arra kérném őket: győzzenek meg arról, hogy igenis van helyük a szakmában. Hogy megengedhető hogy olyanok programozzanak akik nem tudják hogy hogyan kell kisbetűssé alakítani egy stringet, akik webprogramozásba kezdenek de nem tudják hogy az <input> tagnak van accept attribútuma, akik mással kerestetnének C++ anyagot ahelyett hogy ésszel inkább egy tanmenetet kérnének, akiknek kérdés hogy ha php4-ről php5-re akar váltani akkor vajon telepítenie kell-e php5-öt, aki C-ben programozik és nem tudja, hogy a szabvány C-ben van véletlen szám generátor (csakúgy mint szinte minden programozási nyelvben), és aki még azt se tudja hogy hogyan kell használni a ciklusokat és az elágazásokat.

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd