Precizitás vs. gyorsaság
2010-09-16T10:48:13+02:00
2011-01-26T22:19:04+01:00
2022-07-19T04:28:08+02:00
 • Szerintem ez elsősorban(?) "alkati" kérdés, azaz nem érdemes munkahelyet stb. váltanod, mert csöbörből-vödörbe. Én is hasonlótól "szenvedek".

  Közhely, de az "átlagot" nem érdekli az a fajta minőség, amit te annak tartasz.

  Ha megnézed az akár komolynak tartott fejlesztő cégek által írt programtermékeket/alkalmazásokat, amikkel találkozhatsz, azok is tele vannak a legotrombább hibákkal/gányolásokkal. A "gányolások" kis része "szükségszerű", ezeket én (is) "hekkelésnek" tartom, de sajnos szerintem nagy többségük a hanyag munkavégzés velejárója.

  Jöhet itt valaki azzal, hogy ugyan már miről beszélek, milyen nagy rendszer forráskódját, rendszertervét, stb. láttam, mire alapozom a kijelentésem? Mondhatom erre mutass egyetlen rendszert/alkalmazást/akármit amihez mindketten ugyanolyan szinten hozzáférünk, stb. és nem hiszem, sajnos nem akarom elhinni, hogy "ne találnék rajta fogást". És ez nem azért lenne, mert én olyan nagyon-de-nagyon okos lennék. Persze vannak kivételek, de azok "erősítik a szabályt". (Pld. egy garázsprojektnél elhiszem, hogy a minőség felülírja a határidőt, "komolynak" tartott fejlesztésnél nem.)

  Magadtól nem fogsz tudni váltani. Ez is közhely, de majd születik gyereked, stb. és máris "könnyebben" meg fogsz alkudni.

  a legjobbakat,

  szbzs2 aka "közhely karcsi"

  ps. ha esetleg már lenne gyereked, akkor elnézést kérek, de jó okom van feltételezni, hogy nincsen; ezzel - mielőtt belekötne valaki - nem azt akarom mondani, hogy akinek van gyereke az igénytelen, hanem csak annyit, hogy egy gyerek (vagy más tőled közvetlenül függő "lény") "sok mindenre rá tudja venni az embert",

  pps. úgy is lehet "váltani" persze, ha valamilyen más lényegi változás történik az életedben, ami kihat a munkához való hozzáállásodra is, ilyen lehet pld., ha "megtérsz", stb., de ezt nem lehet "erőltetni"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Van egy igen rossz tulajdonságom, miszerint mindig alapos és precíz igyekszek lenni. Ez mindenre igaz nálam, különösképpen a fejlesztésre. De emiatt igen sokszor csúszok a határidőkkel, és sok súrlódás alakult már ki eddigi megrendelőim/munkáltatóim és én köztem. Pedig csak jó munkát szeretnék végezni, de ma már erre nem nagyon van igény, inkább a teljesítmény dominál.

  A gond az, hogy nem csak azért igyekszem jó lenni a munkámban (is), hogy elégedettek legyenek velem az emberek, hanem nálam ez afféle egyedi tulajdonság, ami már úgy berögződött, hogy nem nagyon tudok tőle szabadulni. Egyszerűen képtelen vagyok elnézni, ha valamiben hibalehetőséget-, vagy túlzott optimalizálatlanságot-, na adj'Isten gányolást látok. Ilyenkor mindig igyekszem nagyon gyorsan helyreállítani a dolgot, de bizony akár mennyire is gyors vagyok, ez akkor is plusz időt jelent, ami meg az össz munkaidőmből jön le. Emiatt lépten-nyomon csúszok a munkáimmal, és már-már szégyellem is, nem is nagyon merek határidőt mondani.

  Viszont látok sok olyan fejlesztőt, aki reggel nekiáll dolgozni, majd délután, a munkaidő lejártakor szinte futva menekül a legközelebbi villamoshoz. Köztük néhány igénytelen, nemtörődöm gányolótól eltekintve sokan vannak szakemberek is, akik valóban szép munkát végeznek, és mégsem késnek a munkáikkal. Ők hogy a fenébe csinálják?

  Mondok egy példát: Webes munkák ma már inkább olcsó tömegcikk termékeknek számítanak, mintsem valódi szaktudást és főleg jó munkához sok időt igénylő munka-büszkeségeknek. Sok-sok kis cég csak úgy tud megélni, ha nyomott áraikkal a gyorsaságban mutatják ki foguk fehérjét, de bizony a legtöbb esetben ez a végtermékek minőségi rovására megy. Előző munkaviszonyom például azért szakadt meg, mert én valahogy képtelen voltam felvenni a ritmust a többiekkel; mindig találtam valamit, amit én sokkal szebben oldanék meg, és hogy a rólam alkotott véleményezéseket ne csorbítsam meg, rendszeresen ki is javítottam ezeket, ami pedig a munkák elkészítési határidőinek rendszeres túllépésével zárult.

  Manapság nem webes oldalon dolgozom, hanem natív programfejlesztést végzek (vastagkliens alkalmazás), ami ugyan számomra sokkal örömtelibb, mint a webezés, de a jótakarásom itt is a teljesítményemet rontja le.

  Igazából az érdekel, hogy van-e köztetek olyan, aki hasonlóan járt már valaha is, mint én, és hogy ti hogy tudtátok megoldani ezt. Kompromisszumot kötöttetek a minőség és a mennyiség között? Vagy inkább munkát váltottatok, hogy valóban minőség-orientált helyen dolgozzatok? Vagy egyszerűen beletörődtetek, hogy ma már a minőség a másodlagos, és a mennyiség élvezi a prioritást?

  De tényleg: van erre valami íratlan szabály vagy bevált praktika? Csak mert nekem sürgősen filozófiát kellene váltanom, ha nem akarok mindig alul maradni.

  Egyáltalán létezik még olyan informatikai munka, ahol még adnak a minőségre, és Magyarországon is végezhető?

  Előre is köszi mindenkinek a tanácsokat/ötleteket!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd