Delphi-ről C++-ra váltás

Delphi-ről C++-ra váltás
2010-08-19T13:12:44+02:00
2010-09-01T13:20:05+02:00
2022-10-27T10:00:32+02:00
 • Csak nézegetem. Multiplatform programokat nem kell írnom, de ízlések és pofonok: nekem első látásra a DevC++ jött be. De lehet 2.v3.-ra már nekem is QT:) Köszi az értékes vélemyényt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én sem értem, hogy miért nem a QT creatort választottad. Ha platformfüggetlen C++ a cél, akkor szvsz. a QT creator a nyerő. Mondjuk nem sokat nézegettem a wxDev-et, de valamennyit nézegettem, és ez (és az ösztönöm ) alapján az jött le, hogy a QT jóval fejlettebb, modernebb (főleg GUI terén), 'szebben' dokumentált. Sőt, a QT a legfejlettebb GUI rendszerek egyike. A régi motorosokat mint a Delphi régi verziói nyilván előzi a modern featurök miatt (pl. szépen logikusan átgondolt stylesheet support, (akár az általad fejlesztett egyedi (akár kódból renderelt) komponsnseket is megírhatod úgy, hogy supportáljanak stylesheetet!)), a Java Swinget pl. könnyen előzi, szerintem leginkább csak a modern .Net-es cuccok 'ellenfelek' neki desktop GUI témában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sikerült a legratyibb eszközt kiválasztanod. Ettől még a QT Creator is jobb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végigolvastam a válaszokat, mindenkinek köszönök mindent, eddig a wxDev tűnik a legjobb megoldásnak.
  Ipari környezetben készítek programokat, ahol még jó sok évig marad az XP, annak is az Embedded verziója. Innen a .NET-től való "félelem".
  Eddig zömmel adatbáziskezelőket írtam, amire a Delphi egy kánaán:).

  A Delphi-C++Builder atyáskodása is kezd már ciki lenni, egyszerűen szabadulni akarok a "mindent megtesz helyettem ez a jó IDE" -től:)

  Persze mindent lefektetni manuálisan, API-ból... ezért tetszetős wxDev. Van ugyan vizuális fejlesztő, de a lényeg az rád hárul.

  Mégegyszer köszönöm mindenkinek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nem játékot fejleszt akkor elég ritkán kell a D3D. A lightswitch-et megnézem, a CO-val alapvetően az a baj hogy noname cégtől nem igazán szerencsés fejlesztőeszközt venni. A másik gond ezekkel, hogy kérdéses mennyire testreszabható a viselkedésük. Nem a futurizmussal van a baj, hanem azzal ha esetleg az így összekattintgatott alkalmazás finoman szólva hagy kívánnivalót maga után a hatékonyság terén. De valószínűleg ha lesz ilyen és használható is lesz valamire akkor én is rá fogok állni, ahogy a RAD toolokra is azonnal rákattantam anno. Ettől a programozás ugyanis túl sokat nem változik, max. a programozás legalját lehet így automatizálni. Amit amúgy sem szívesen csinálok.

  Más kérdés, hogy annyira nem bízom én ebben: a Visual Studio WPF designerének adatkötési is finoman szólva művel érdekes dolgokat, kétlem hogy ez a cuccos egy éven belül használhatóvá válik. Vagy valaha is.

  A CO egyébként már a Delphi 8-ban is volt. Azóta sem igazán sikerült elterjednie.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Akkor tudsz valami jó okot a natív win32-re ?"
  D3D-hez például kell. Ügyvitelben viszont már ott tartok, hogy CO. Megrajzolom az UML ábrákat nyomok egy generate code gombot és kész a rendszer. Az MS megoldása is beérik majd nemsoká LightSwitch.

  De ez még sok embernek futurisztikus. Egy sima .NET EF WPF Prism kombóval is lehet produktívan dolgozni. A QT-vel már nem annyira, attól még a Delphi is hatékonyabb, ahhoz is van CO amúgy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazából ha nem drivert vagy játékot, esetleg RDBMS szervert írsz akkor nem nagyon van ma már értelme win32-t használni. Egy win7-en egy .NET 3.5-ös API-val írt progit könnyebb telepíteni mint egy win32-eset, maga a progi sokkal kisebb mint egy azonos feladatot ellátó Delphi (mivel nem hurcolja a statikusan hozzálinkelt VCL-t), maga a framework sokkal okosabb mint a VCL volt anno, és a hozzáadott eszközök is jobbak mint a 32 bites Delphi. Akkor tudsz valami jó okot a natív win32-re ? Max az XP-k. De azok szvsz úgy 2-3 éven belül szinte teljesen kukában lesznek. Márpedig fejlesztéskor előre kell tervezni és nem azzal számolni hogy mi van most, hanem azzal hogy mi lesz akkor amikorra elkészül az alkalmazás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Csak Win platformra írok, kerülni akarom a Framework-öt, stb."
  Marad a jó öreg win32 API.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól függ mit akarsz fejleszteni. Ha mondjuk játékot akkor én a Visual C++-t választanám. Ha a linuxra akarnék fejleszteni akkor a Qt Creatort. Ha ügyviteli alkalmazást windowsra akkor vagy C#-ra váltanék vagy maradnék a Delphinél.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Alapból nem érdemes váltani delphiről, csak delphire..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól függ mi a cél. Például a QT designerrel mi lenne a célod? Én a visual studio QT pluginnel használom, jópofa framework kis tool-okhoz, ahol fontos natív programot könnyen elérni, de egy raktárkezelőhöz már nem venném elő. Ahhoz túl lassú vele a munka, egy csomó automatizálható dolgot kézzel kell megírni fölöslegesen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt nem írtad, milyen jellegű fejlesztésekhez használtad a Delphit?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szerintem Visual Studio
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok

  Nemrég döntöttem el, hogy a sok évnyi Delphi után átállok a C++ használatára.

  Kérdésem csak technikai jellegű: nézegettem a sok nyelv és IDE lehetőséget. Szerintetek melyiket érdemes? Visual Studio, C++ Builder, WxDevC++, Qt Creator? Vagy valami más?

  Csak Win platformra írok, kerülni akarom a Framework-öt, stb.

  A C++ Builder nem rossz dolog, azt már tudom, csak túlságosan is Pascal-Delphi implementáció...

  Köszi mindenki
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd