Megtalálta a bűvös kocka isteni számát a Google
2010-08-12T10:09:30+02:00
2010-08-13T14:37:32+02:00
2022-07-01T08:42:02+02:00
 • Áh, a kocka nagyságrendekkel egyszerűbb probléma a sakknál...
  Gráfos heurisztikus útkereséssel visz. egyszerűen megoldható (legalábbis jó közelítésre. Itt más módszert használtak, majd utánanézek)
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • <extender>hogy ne legyen túl rövid hozzászólás</extender>
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert mindenki a felfedezés bővöletében élt, a címre már nem is volt ideje figyelni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "bővös" duplavé?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes, hogy a sajtóhubát senki sem találta meg a címben...
  Megtalálta a bővös kocka isteni számát a Google

  Azért ide írtam még egyszer gyk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolom valami olyan összetett minimax jellegű algoritmus lehet, mint amit a sakkprogramok is használnak. Sima brute force backtrace önmagában tuti esélytelen, mert ugye a bűvös kocka még a sakknál is rosszabb, mert ott legalább előbb utóbb ütik egymást a figurák akkor is ha véletlenszerűen lépkedsz vele (és ezzel véget ér annak az ágnak a kiértékelési folyamata) - de a kockát aztán a végtelenségig tekergetheted úgy, hogy nem feltétlenül kerülsz vele hosszú távon is közelebb a megoldáshoz. Szóval tényleg érdekes lehetne ismerni az algoritmust, bár lehet matematikai vonalon kevesek lennénk a megértéséhez...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az nem derült ki, hogy mennyibe került ez a Google-nek (nekünk)? Ki kérte ezt? Van e ezen kívül valami további haszna? Vagy csak unatkoznak ott a cégnél?


  A 'mi' pénzünkből? Van részvényed a Googleben? Gratulálok! :) Ha tudnád mivel foglalkoznak az elméleti matematikusok ténylegesen a te pénzedből (állami pénzből), akkor még idegesebb lennél. De az a helyzet, hogy az ilyesminek hosszútávú hatása van. Lehet, hogy A kutató munkájára épül B kutató munkája, arra C kutató munkája, aminek már van gyakorlati haszna... Persze ez nem azt jelenti, hogy a fél költségvetést ilyesmire kell költeni. Van ennek egy optimális aránya, amihez szvsz. azért közel van a jelenlegi finanszírozás. Jellemzően matematikában tényleg csak a legtehetségesebbeknek engedik, hogy játszadozzanak az adófizetők pénzén, és valahol ez így van rendjén, mert ők azok, akik úgy tudnak játszadozni, hogy abból azért nagyon hosszú távon, nagyon áttételesen lehet gyakorlati eredmény is. A ló túlsó oldalára nem a matek finanszírozása megy általában. A CERN-re inkább mondanám, hogy necces, ott olyan irgalmatlan pénzeket vernek el, hogy ott már kérdésessé válik, hogy megtérül-e akár hosszú távon is.

  Hogy a Google-nek vagy a Microsoftnak mennyire éri meg hogy elméleti kutató részlegeik is vannak, az jó kérdés. Ilyesmit csak nagyon gazdag cégek engedhetnek meg maguknak és ott is elég áttételes a haszon. (Az elméleties kutatók interakcióban vannak a gyakorlatiasabb kutatókkal, okos emberek szívesen mennek olyan céghez, ahol nagyon okos emberek dolgoznak és részben PR is az, hogy egy egy elméleti szupersztárt alkalmaznak. (Mint annakidején a Microsoft Lovász Lászlót.)) Ez a Rubik kockás történet is pl. jól mutat PR szempontból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem az bizonyította, hogy nem lehet 20 lépésnél kevesebb, hogy találtak olyan kombinációt, ami 20 lépésből kirakaható volt... De gondolom ezt csak elírtad véletlenül.


  Nem írta el, pont jól írta.
  Kerestek egy G számot. G definíciója:

  "G lépésből minden kocka kirakható"

  Mivel találtak olyan kockát, amihez minimum kell 20 lépés, ebből:

  G >= 20

  Nagyobb ugye még lehetett volna, mert nem tudhatták biztosra, nincs-e olyan kocka, amihez mondjuk 21 lépés kell.

  Ekkor végignézték az összes kockát, és mindet ki tudták rakni 20 lépésbő. Ebből:

  G = 20
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az már bizonyítva volt, hogy 20-nál kevesebb nem lehet (szimplán találtak olyan kombinációt, amihez kellett minimum 20 lépés)


  Nem az bizonyította, hogy nem lehet 20 lépésnél kevesebb, hogy találtak olyan kombinációt, ami 20 lépésből kirakaható volt... De gondolom ezt csak elírtad véletlenül.
  Vannak kockák amelyeknél kevesebb is elég mint 20, viszont 20 mindegyikhez elég - a hír szerint.

  Ezt érsük úgy, hogy bárhogy összekeverjük a bűvös kockát, a Goolge szerverparkja pörög egy hétig és a végén kilök max 20 lépést amivel kirakható a kocka?


  Ha nem is egy hétig, de néhány ezredmásodpercig biztos.


  ---

  Érdekelne engem, hogy publikus-e az algoritmus. Olyan open source pl. Delphi-s alkalmazást találtam már, amely átlagosan 100 lépésből kirakta a Rubik-kockákat, de hogy kivétel nélkül minden Rubik-kocka kirakható _max_ 20 lépésből, ez gyanús.
  Igaz ez a hír?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nagyon bírom az ilyen problémák megoldását (bár alapvetően nagyon kevés vagyok hozzá), de tetszik, hogy meg akarták oldani és meg is tették, és hogy lesz e haszna :D
  Sose lehet tudni:

  :D

  És ha IDE fejlődnek, akár 20 lépésből a lehető legjobban összekavarhatjuk őket.

  Jó lesz ez még valamire:D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt érsük úgy, hogy bárhogy összekeverjük a bűvös kockát, a Goolge szerverparkja pörög egy hétig és a végén kilök max 20 lépést amivel kirakható a kocka?

  Nem. Ezt úgy kell érteni, hogy pár hétig tartott vélhetően többszáz vagy ezerszerver bevonásával amíg sikerült végigjátszani az összes kombinációt*, és mindegyikre megállapítani a minimális lépésszámot, amiből az adott kombináció (ill. az adott kombinációból kiindulva ugye a kívánt célállapot) kirakható - és ez alapján ki lehetett jelenteni, hogy bárhogy is tekered a kockát, legfeljebb 20 lépésből garantáltan minden állapotból újból kirakható.

  * igazából nem mint a 43 trillió variációt próbálták végig, hanem annál kevesebbet, mert sikerült egyszerűsíteniük a problémát, hogy kevesebb kombinációt kelljen csak végigpróbálgatni, de a lényeg ua., hogy effektív minden kombinációról megállapították, hogy hány lépésből lehet kirakni


  Az nem derült ki, hogy mennyibe került ez a Google-nek (nekünk)? Ki kérte ezt? Van e ezen kívül valami további haszna? Vagy csak unatkoznak ott a cégnél?

  Mivel nem az emberiség és a Föld megmenekülése múlott ezen a problémán, ezért valószínű, hogy nagyrészt a holtkapacitást - azaz az egyébként nagyrészt elvesztegett ürejárati időt - használták ki ehhez a szervereken.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, ez úgy működik, hogy végeztek pár ekvivalens egyszerűsítést a kockán (hogy ne keljen az összes lehetséges állást kipróbálni úm. forgatások stb).

  Ezek után pedig az összes permutációt kirakják max 20 lépés alatt.
  Ez az, ami sokáig tart.


  Ez persze azt is jelenti, hogy ha bárhogy összekevered a kockát, akkor a google szerverparkja nem egy hétig pörög, hanem úgy kábé 10 ezredmásodpercig és kidob max 20 lépést. (nem olyan nehéz ám, a profi kockatekerők agyból másodpercek alatt összehoznak egy 30 lépés körüli lépéssort... Nekem gimiben volt a mániám a kocka, töriórák alatt a pad alatt fejlesztettük a tudásunkat, suli végére azért már párunknak ment úgy 20-30 mp körül a kirakás, 60-70 lépés körül.)


  Gyakorlati hasznát meg kétlem, de persze ilyet csak az ökrök jelentenek ki. (lásd hány évszázadig fikázták a számelméletet)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt érsük úgy, hogy bárhogy összekeverjük a bűvös kockát, a Goolge szerverparkja pörög egy hétig és a végén kilök max 20 lépést amivel kirakható a kocka?

  Valami online vagy offline programban megnézném ezt.

  Ügyes a Google, de azért a legnagyobb tisztelet azoknak a srácoknak jár, akik másodpercek alatt kirajkák a bűvös kockát akár egy kézzel is.

  Az nem derült ki, hogy mennyibe került ez a Google-nek (nekünk)? Ki kérte ezt? Van e ezen kívül valami további haszna? Vagy csak unatkoznak ott a cégnél?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Google egy kutatójának és egy matematikusnek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetleg valami alátámasztás? (Adott cikk bemutatása, bizonyítások, stb)
  Ugyanis ez így egyelőre egyáltalán nem hangzik hihetőnek....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kauffman Zoli a KÖMAL egyik 1979 -es számában rég megtalálta ezt a számot mindamellett nagyon egyszerű algoritmust is megadott. Na az nem volt hír. (Az algpritmust pedig én finomítottam tovább....)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Inkább úgy mondanám, hogy bizonyította a Google, hogy a 20 az isteni szám.
  Az már bizonyítva volt, hogy 20-nál kevesebb nem lehet (szimplán találtak olyan kombinációt, amihez kellett minimum 20 lépés), az meg, hogy 21 lépésben kirakható, már bizonyítva volt.

  Mindezek után már "csak" annyi feladata volt a google-nek, hogy bizonyítsa ama sejtést, miszerint a 20 ez a szám...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd