Átállás Delphiről C++-ra.

Átállás Delphiről C++-ra.
2010-08-06T18:32:38+02:00
2010-08-09T00:49:58+02:00
2022-10-27T11:15:56+02:00
 • Egy másik alternatíva, és talán nem is kell a félvilágot újraírni (Cross Platform .NET and Mono IDE): Delphi Prism
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Letöltöttem és kipróbáltam a C++ Expresst. Nincs ezzel semmi gond, szuper
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Please note that the NDK does not enable you to develop native-only applications. Android's primary runtime remains the Dalvik virtual machine.

  Azaz ez csak a program CPU intenzív részének megírására való. Másrészt, pont az android az amire én nem fejlesztenék natív kódot, pont azért mert nem biztos hogy fél év múlva is ARM procikon fog ez leginkább futkározni. A gugli pont azért csinálta virtuális gépesre hogy ne legyen processzorfüggő.

  ájfónra elvben lehet C++-szal is (legalábbis a licensz szerint, de ahogy elnézem igazából az ObjC irányába terelik a népet).

  Amúgy az ájfón az amit bottal sem piszkálnék. Ahogy az összes Apple terméket sem, de ahogy az Apple oldalát néztem nem sok szó esik a C++-ról. Viszont az igaz hogy a licenszében meg az van, hogy csak ObjC, C++ és Javascript nyelven lehet rá programot fejleszteni. Na ez az (egyebek közt) ami miatt bottal sem nyúlnék Apple termékhez. Egy OS aminek a licenszszerződése kiköti hogy miben lehet rá programot fejleszteni ? Ne vicceljünk elvtársak, ilyen még az URAL számítógépeken sem volt, pedig akkor Sztálinék írták a licenszszerződéseket... Lehet hogy a Generalisszimusz még mindig korrektebb volt mint Steve Jobsék ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mind a kettőre lehet C++ban

  iPhone and iPad Simulator for Microsoft Visual C++

  You build and run apps created in pure C/C++ using OpenGL ES, OpenAL, pthread and other technology used for gaming on iPhone/iPad


  http://developer.android.com/sdk/ndk/index.html

  The NDK provides:

  * A set of tools and build files used to generate native code libraries from C and C++ sources
  * A way to embed the corresponding native libraries into an application package file (.apk) that can be deployed on Android devices
  * A set of native system headers and libraries that will be supported in all future versions of the Android platform, starting from Android 1.5
  * Documentation, samples, and tutorials
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Android? Ahhoz éppen lesz nemsoká .NET-ből natívra forgató rnedszer, de a windows phone sokkal modernebb platform, ha már a mobiloknál tartunk. De ki akar itt mobilra fejleszteni? Üzleti használatra a Motorola rendszerek az elterjedtek azon meg .NET-es windows mobile van. Lehet C++ ban is, de minek. Gyorsabban a vonalkódot nem fogja beolvasni.

  klorand: Jó az az egy véletlenül van, de mondjuk ez már a C++ megerőszakolása. Megfelelő célra megfelelő eszköz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szvsz Helló világnál nagyobb app esetén a statikusan linkelt Qt sem kisebb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha IPad akkor nem C++ hanem ObjC (vagy a mono IPad/IPhone változata a MonoTouch). Androidhoz is készül mono verzió (monodroid) bár az még béta. Viszont ha nem C#-ban programozod akkor javában kell, ugyanis C++-ban azt sem lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Semmi nincs benne, ami kellene: GC, reflection, databindings, linq stb., ami a .NET-ben benne van.


  >>Reflection in C++ with Qt

  A Qt dll pakk is olyan 20 mb körüli (akárcsak a .NET CP), a legegyszerűbb esetben is, de még MFC-hez is kell pár függőség.


  Mindkettot lehet statikusan linkelni az exe-be!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze ha ez mondjuk valami iPad vagy Androidos dologra kell, akkor mégiscsak C++. A .Net platformmal hozzákötöd magad a Microsofthoz. Ennyi erővel meg van C++.Net is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Delphiben gondolom üzleti GUI alapú programot fejlesztettél. Ezután a C++ al kínlódni nincs értelme. QT-vel együtt és a VC++ designer pluginnel használható kisebb tool-okhoz, de üzleti programhoz kínszenvedés. Semmi nincs benne, ami kellene: GC, reflection, databindings, linq stb., ami a .NET-ben benne van.

  Ha delphis vagy biztos ismered a CO-t, amivel szinte programozni se kell csak modellezni. De ha ez túl futurisztikus akkor is ott az entity framework, WPF, egyebek, amik azért még mindig fényévnyire vannak a C++/QT/natív sql szinttől.

  Ja és olyat fejleszteni nem tudsz, amihez semmi nem kell. A Qt dll pakk is olyan 20 mb körüli (akárcsak a .NET CP), a legegyszerűbb esetben is, de még MFC-hez is kell pár függőség. MFC-vel ma már a legelvakultabb mezochista se fejleszt semmit. Az legyen a legnagyobb probléma, hogy telepítőt kell írni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos, a C++ egy programnyelv, ahhoz hogy bármit csinálj vele valamilyen könyvtárra van szükséged. Ha multiplatform kell akkor Qt vagy wxWidgets. Inkább az előbbit javaslom neked, de nem Visual C++-szal hanem QT Creator-ral.

  Más kérdés, hogy igazából mennyire érdemes ezekkel szívatnia magát az embernek ha nem játékot vagy adatbázisszervert vagy hasonló prociigényes vagy rendszerközeli dolgot fejleszt. Márpedig a programozói melók úgy 1% ilyen.

  Az meg hogy egy dologhoz .NET kell nem igazán szempont. Az XP-nek még úgy 2 éve lehet szerintem hátra, utána szép lassan ki fog pusztulni. A .NET 3 pedig már a Vistában is ott van alapból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jól értelmeztem, akkor akarsz GUI-t is hozzá! Ezt legegyszerűbben úgy érheted el, ha valamilyen platformfüggetlen keretrendszert használsz, van jópár ilyen, bár én nem ismerem őket

  pár példa:
  wxWidgets
  Qt
  SDL

  Talán ezek a legnépszerűbbek, bár az SDL már multimedia inkább, bár biztos vannak ingyenes SDL-ben írt Controlok hozzá...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor keress egy opciót, ami megszorít a szabvány C++ elemekre (ezesetben akármelyik fordítónak le kell tudnia fordítani, kivétel persze lesz, ezeket a preprocesszorral tudod kezelni ). gcc alatt biztos van ilyen, default azt használó fasza IDE a QtCreator, de nincs bajom (már) az ms fordítójával sem, emberi lett.

  Azt írod, mindenhol fusson. A mindenhol elég tág fogalom. Ha elég, hogy POSIX kompatibilis rendszereken fut (ilyenek a *nix és a Windows rendszerek például), akkor használhatod azt az API-t, ha bővebb kell, akkor keresni kell egy olyan libet, ami minden általad igényelt platformot támogat, és vagy meg is van ott (ez a ritkább), vagy statikusan belefordítható a kódba. Webszervernél gondolom hálózatkezelés kell, ez a socketeléssel nagyszerűen megoldható, de ha magasabb szinten akarsz dolgozni, akkor biztos találsz egyszerű "libeket", amik forráskóddal adottak, így nem kell linkelgetéssel szenvedni, hanem szépen fordul bele a kódba
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A C az megvan csak régen használtam, majd felelevenítem egy pár pointerrel :D

  Igazság szerint olyan alkalmazásokat akarok fejleszteni amihez nem kell .NET és semmilyen telepítő. (XP alá sem W7 alá sem).
  Ez elsődlegesen fontos.

  Első körben egy egyszerű webszervert kell csinálnom ami "mindenhol" fut.

  A kérdés természetesen arra vonatkozott, hogy mennyi eséllyel tudom majd linux alatt is lefordítani és mire figyeljek mit ne használjak.

  Komponens alatt kb a lib-eket értem vagyis a nyomógomboktól elkezdve az adatelérési komponenseken át az indy http szerverig :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szia

  Professional egy emberes projektnél talán felesleges, elég az Express, vagyis inkább próbáld ki mindkettőt. C++ esetén nem sok különbség van, inkább C#-ra van ráállva az MS, ott több van

  Komponensek alatt mit értesz? Sok open source libet tudsz fordítani VS alatt, szokott hozzá lenni VS solution fájl vagy makefile hozzájuk, ha fordulna Windows-ra.

  A lefordított lib vagy exe semennyire nem lesz linux kompatibilis, de ha csak szabványos C++ nyelvi elemeket használsz, akkor fordulni fog GCC-vel is. Van amit megeszik a VS, de a GCC nem, de ezeket általában könnyű javítani

  Sztem először C, aztán C++
  Kernighan ritchie féle könyv C-hez
  Szoftverfejlesztés C++ nyelven C++-hoz

  amúgy ha GUI-s alkalmazásokat akarsz fejleszteni, akkor inkább hanyagold a C++-t, főleg az MFC-t, inkább használj C#-ot és WPF-et :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahogy a cím is mutatja éppen most tervezem, hogy az eddig Delphiben megvalósított projecteket C++-ban is elkészítem.

  Ehhez a m$ Visual C++ Expressz-t letöltöttem és szépen fel is telepítettem.
  A kérdésem, hogy hol és mennyire "jól" lehet szerezni hozzá komponenseket vagy tudomisén itt hogy nevezik.

  Érdemes-e megvennem a Prof verziót? Nem kerül sokba, de nem láttam olyan különbséget ami esetleg szükséges lenne.

  Mennyire lesz Linux kompatibilis az elkészített cucc, mire figyeljek, ha ez szempont.

  És milyen könyvet vegyek hozzá, delphiben 10 éve programozom :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd