Weblapok készítése olcsóbban!
2010-07-23T14:45:00+02:00
2010-08-03T23:43:20+02:00
2022-07-02T12:10:51+02:00
 • Lemérhetjük, küldd át a Symfonyt a hibával, aztán indul az óra...

  kicsit off:
  Ha már hibakezelésről van szó, találtam valami nagyon furcsát, kivétel dobásnál a php benyelte a backtracet, aztán egy órába telt, mire rájöttem, hogy hol a gond. Találkoztatok már ilyesmivel?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért? A régi képtelenség.hu-t össze lehet dobni pár nap alatt...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát kösz, inkább megírtam volna az egészet 0-ról, minthogy más kódját/logikáját kibogarásszam. Rémálom!!!

  Refaktorálásnak hívják....

  Ha referenciának akarsz melót, akkor vállald el ingyen. Senki sem fog úgy megbízni, hogy nem tettél le semmit az asztalra. Gondolom számlát sem tudsz adni, érdekes, ahogy elképzeled a dolgokat...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az mc+grep kódba beleolvasáshoz nagyon jó, mert nagyon gyors progi, és könnyen kezelhető. :)
  Komolyabb kód áttekintéshez, és kódoláshoz már én is valamilyen ide-t használok. (netbeans, eclipse)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a PHPEdit szerintem elég nyomorék, a kiegészítéseken kívül más nem nagyon használható.


  Nekem nem volt bajom vele SVN, PHPdocumentor saját documentor, FTP, és DB modul is jól teljesített, smarty, css és js kódkiegészítése is tűrhető

  Kb. 2-3 hónapja néztem utoljára, mert beta teszter voltam, így rendszeresen jelentettem meg kértem funkciókat.

  30.000 Ft körüli árával szerintem nem rossz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Najó ahhoz persze valami kellemes kis IDE. Alapvetően a mc+grep alternatívának gondoltam, de ezer sor alatti programhoz is szerintem a legjobb. Nagy projektek persze megrajzolsz valami UML szeru cuccban aztan a 80%t készen legenerálja neked. Meg a popup ablakok is jók.

  nemo1: a PHPEdit szerintem elég nyomorék, a kiegészítéseken kívül más nem nagyon használható.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az OPrendszer nem fontos, de azért egy IDE és egy szövegszerkesztő közt óriási különbség van, hatékonyság, kényelem, hibatűrés vonalon pl.
  Van akinek elég hogy szép színes a kód, meg pl ismeri a tabulátort, esetleg a zárójelpárokat kiemeli stb.

  De én pl a magam részéről el nem tudnám képzelni, hogy a projekt minden osztályát, annak tagfüggvényét, paramétereit, és változóit fejből ismerjem. Vagy hogy el ne gépelném egy változó/függvény nevét, paramétersorrendjét. A zárójelek, idézőjelek stb. kiegészítése párosítása, autóformázása meg egyszerűen marha gyors és kényelmes dolog.

  Én ezek miatt használok IDE-t, ami nekem egyet jelent a projekt alpú, sematikus, dokumentációértős, intellisenses, code-foldingos, többnyelvkezelős, színezős környezettel, esetleg benne SVN, és DB eszközökkel.

  Vannak ilyenek mindenféle oprendszerre, ingyenesbe és fizetősbe is.

  Ha már nevesíteni kell, nekem a PHPEdit és a PHPDesigner jött be, esetleg VS.PHP
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mondjuk egy min. 500 osztályos rendszer esetén kódkiegészítést? Egyáltalán kódkiegészítést?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem akarok vallási kérdésekbe beleszólni, de én is kb. 5 éve linuxot használok és 8-9 editort próbálgattan végig, míg végül kiköttem a vimnél. Aki hajlandó rászánni néhány órát és megtanulni használni, az rájön, hogy mindent tud, és sokkal gyorsabban lehet vele kódot írni, mint mással. Csak meg kell tanulni 500 hotkeyt.

  Az témaindító hozzászólónak, pedig tudom ajánlani a rentacoder.com és hasonló oldalakat. Rugalmas munka, hatalmas választék, kevés elvárás, kevés pénz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nincs is ezzel baj, csak ügye a hatékonyság...
  Ha mondjuk egy
  third-part modult
  használsz, mennyivel kényelmesebb és gyorsabb egy osztály metódusai közül kiválasztani egyet, ha az osztály nevének begépelésekor a netbeans felhozza a lehetséges metódusok nevét, paramétereit, és rövidebb-hosszabb leírását. Különösen az ismerkedés időszakában. Ezért mondtam hogy a dokumentáció (PHP doc) nagyon hasznos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én alapból linuxot használok. Kódba belenézegetéshez pedig midnight commandert szoktam használni. Keresni pedig "grep"-el szoktam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor is sok az a negyed óra. A VS7 annó nekem egy nem túl erős géepn fél perc alatt megnyitott egy 700 ezer soros C++ kódot. Ennyire lassú lenne a netbeans?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez a programozó hozzáállástól függ, egyébként a hibakeresésnek is megvan a maga rutinja...5 perc alatt egy komolyabb rendszert nyilván nem lehet átlátni, De hidd el, néhány óra alatt már elég sok dologra rá lehet jönni. Nyilván ehhez rutin kell, de ha nem olvasol sosem idegen kódot, ez a rutin sosem lesz meg. :(
  Egyébkéntmeg ezek a cms-ek meg keretrendszerek mind egykaptafára mennek...

  projektet nyilván szükséges dokumentálni. De fejlesztői munka során előfordul, hogy olyan keretrendszert v. third-part modult kell használni, aminek pl. nulla a doksija - mondjuk a kód fel vann kommentezve. ilyenkor sem szabad, hogy megálljon a tudomány
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • NB 6.7 ha több mint 10 project nyitva van. (nem két soros)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Netbeans, Zend, Eclipse egy Symfony projekten.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Milyen IDE az aminek a felállása negyedórákban mérhető ? Visual Studio 2020 for Commodore 64 ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Arra azért kiváncsi lennék hogy egy átlagos PHP programozó, aki sose használta még a symfonyt, mikorra jönne rá magától, hogy hol a hiba, ha mondjuk egy plugin pluginConfiguration.class.php fájljából törölnék egy eventre vonatkozó bejegyzést.

  Ok, hogy nem write-only programozó valaki, de azért egy komolyabb rendszert olvasásból átlátni nem 5 perces feladat. Különösen OOP környezetben és normális IDE nélkül. De míg egy IDE feláll az is negyedórákban mérhető. Erre pedig sokszor nincs is idő egy-egy projectnél. És ezért kellene dokumentálni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "write-only" programozókat mi sem szívesen alkalmazunk. :) Természetes, hogy kódot könnyebb írni, mint mások kódját olvasni, de az sehol nem megy, hogy egy fejlesztő ne legyen hajlandó más kolléga által írt kódrészlet logikáját megérteni. És itt nem arról van szó, hogy bugfixelni kell valami kaotikus kódhalmazt, hanem simán csak annyi, hogy egy már meglévő logika alapján kellene programozi.
  Ha valami jól van dokumentálva, akkor úgy persze könnyű programozni, de rutinosabb fejlesztők jó tudják, hacsak nem valami nagyon populáris cuccról van szó, akkor doksi általában gyenge, vagy egyáltalán nincs. Ilyenkor bele kell tudni nézni a kódba, és abból is tudni kell dolgozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A korábbi válaszok néhányával egyet értve azt javaslom, hogy szagolj bele kicsit a "másik kódjába" (portál-, keretrendszerek) is :)

  Jót fog tenni a tudásodnak, hidd el!

  Tanulgass bizonyos eljárásokról, keretrendszerekről. Szaglássz bele néhány másik programnyelvbe (javaslom c++, c#, python közül néhány), hogy még jobb programozó lehess. Olvasgass az aktuális trendekről.

  Gyakorold sokat azt, ami nem megy. Foglalkozz sok elmélettel és próbáld meg átvinni gyakorlatba.

  Te még nagy előnyben vagy, ugyanis suliba jársz. Sokat tudsz még tanulni a suli végéig. Használd ki!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a hozzászólásodat, csukaj!

  Sok hasznos információt kiszűrtem mondataidból, sőt nem is kellett szűrni rajta!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia yasp,

  Adnék néhány hasznos tanácsot, amivel sok kellemetlenségtől megkímélheted magad így a karriered elején.

  Először is ne hagyd, hogy akár itt a fórumban, akár máshol elvegyék a kedved a programozástól. Ha valóban szereted és van is hozzá tehetséged, akkor csak rajtad múlik hogyan fejlődsz és milyen magasra érsz idővel. Ha nem megy a szakma, az előbb-utóbb úgyis ki fog derülni. Arra azonban vigyázz, hogy ebből mások, pl egy ügyfeled ne szenvedjenek különösebb károkat, vagy még mielőtt nekifogsz a munkának, mondd el neki, hogy kezdő vagy, ezért olcsóbban is dolgozol, de cserébe vállalja a kockázatot, hogy az a bizonyos túl nagy fa és a fejsze ismét egymásra találhatnak :)

  Az elején ne vállalj el túl nagy feladatokat még akkor sem, ha csábítóan hangzik. Nagyon sok vállalkozó szellemű magánember ad fel hirdetéseket, melyben olyan programozót keresnek, akik nagyon kevés pénzért lefejlesztenek egy viszonylag komplex weboldalt (hírportál, social portal, stb.). Ezek mögött sokszor semmi vagy csak minimális tőke van, és csak egy egyszerű "kipattant" ötlet, ami mögött semmi tervezés vagy szakértelem nincs. Ezeknek a projecteknek a többsége már az elején halálra vannak ítélve (max respect a kivételnek!). Valószínűleg olyan ember/cég viszont nem fog téged (mint kezdőt) megbízni a munkával, aki komolyan is gondolja a projectet, és van mögötte megfelelő szellemi és pénzbeli tőke. Tehát a nagy projectekkel még várj egy kicsit.

  Ahogy korábban is írtad, keress a környezetedben (család, haverok) olyan embereket, akiknek van valamilyen vállalkozásuk, és annak még nincs weboldala. Nekik ajánld fel, hogy egy jelképes összegért vagy akár ingyen összedobsz nekik egy egyszerűbb weboldalt. Ha hajlandó rá időt szánni, akkor üljetek össze, és hosszabban is beszéljétek át az elképzeléseit, csak vigyázz nehogy elszaladjon a ló :) Első körben csak egy egyszerű weboldal legyen a cél, kevés funkcióval. Ha ez megvan egy második és további fázisokban lehet bővíteni. Ne akarjatok egyszerre mindent lefejleszteni, mert a vége nagyon nagy valószínűséggel kudarc lesz.

  Még egy utolsó tanács: ne nulláról kezdj fejleszteni. Kezd el tanulni valamilyen framework alapon fejleszteni. Lehetőleg olyannal kezdj, amit mostanában sokan használnak (Zend, Cake, stb). Esetleg egy magasabb szintű rendszerrel is megismerkedhetsz (pl Drupal). Bár elsőre inkább a framework-ös megoldást javaslom, mert ha Drupal-lal kezdesz, nehezebben fogod megtanulni a PHP rejtelmeit.

  Ezeket a saját tapasztalataim alapján írtam. Én nagyon sok hibát elkövettem, amiket te így talán el tudsz kerülni. Bár igaz, hogy hibákból lehet a legtöbbet tanulni, de ha megfogadod a tanácsaim, még akkor is nagyon sok hibalehetőség leselkedik rád, melyekből lesz bőven mit tanulni :)

  Sok beképzelt szakmabelivel fogsz találkozni, akik elfelejtették, hogy ők is voltak valaha kezdők. Hallgasd meg az ő véleményüket is (még akkor is ha azt nem valami barátságos formában adják elő), mert nem mondanak hülyeségeket, de a sokszor képesek lelombozni az ember lelkesedését. Ez részben érthető, mert nagyon fel van hígulva a szakma, de ha valóban érdekel a dolog, akkor ne hagyd, hogy ezek a "beszólások" vagy az esetleges kudarcok elvegyék a lelkesedésed. Egy közhelyes, nagy igazság: "A sikerhez vezető út kudarccal van kikövezve!".

  Sok sikert és kitartást!
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Inkább a minőség a kérdés..nyilván minden hülye össze tud rakni pár oldalas weboldalt, de pl. nyilván te is másmilyen 10 oldalas weblapot raktál össze 4 éve, és másmilyet most.:)

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem minden szakma képviselőjének van szüksége referenciára, biztos hogy jobban talál munkát.

  Persze, biztosan több idő kell. De lehet, hogy valakinek csak egy 3 oldalas statikus HTML oldal kell kis bemutatkozással, elérhetőséggel, pár fotóval.
  Egy ilyen oldalt pár óra alatt össze lehet dobni.
  Ha nem kell komoly design akkor egy regisztrációs/fórumos weboldal is megvan pár nap alatt (de ha csak összeollózod az is pár óra, ha feltételezhetjük, hogy a szükséges kód nagy része már kéznél van).

  Persze ha jót akar, akkor fordítson rá időt. A lényeg az, hogy addig is amíg nincs fizetős munka készítsen valamit amit később felmutatva már jobban kap megbízást.

  És lehet, hogy 1-2 egyszerű weboldal összerakása nem nagy kaland, de járnak néha itt olyan fickók, akiknek még ez sem megy, de mégis pénzért akarnak fejleszteni.
  Nem ismerem yasp képességeit, lehetséges hogy évek óta a szakmában van és jó szakember. De gondolom mások is vannak úgy, hogy szívesebben bíznak egy munkát egy olyan emberre, aki tud valamit mutatni, látom hogy képes rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért lássuk be nem rossz dolog megemlíteni, mivel is van probléma, mert az alap koncepció szerintem jó. Mármint a referenciagyártás / gyakorlás az üres időben.

  A pár nap alatt 2-3 weboldal, valóban érdekes megjegyzés.

  Felveti azt a kérdést, hogy mennyi az a pár nap, vagy rosszabb esetben azt a kérdést, hogy milyen minőségűek ezek a weboldalak?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos, nem mondhatnám, hogy meglep a válasz...


  Te azt kerdezted, hogy mi kesztette MEkkelek5-ot arra, hogy hulyeseget irjon. Ezt en nem tudhatom, ugyeugye..?

  Arra, amit valoban kerdezni akartal:

  pár nap alatt összedobhatsz 2-3 weboldalt


  Lasd boldozott resz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos, nem mondhatnám, hogy meglep a válasz...

  Melyik részét tartod hülyeségnek az általa írtaknak? "Az egészet" jellegű beírást megspórolhatod. De, ha titok, vagy ha ma már nem szeretnél hosszas gépeléssel fáradni, én azt is megértem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valoszinuleg unatkozott...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért írt hülyeséget?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mennyiért csinálnál egy oldalt, ami:

  -max 10 oldalas
  -design
  -mind a 10 oldal szerkeszthető admin felületről, képeket, fileok-at felvinni lehessen
  -szerkeszthető galéria adminról
  -url rewrite neveket megadhatok mind a 10nek
  -megadhatom, hogy melyik oldal/menü látszódjon
  -főmenü/almenü rendszerű
  -domain+tárhely kell

  ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocs, hogy beleszólok


  Legalqabb valami ertelmeset irtal volna...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd