Junior .NET (C#) fejlesztői elvárás
2010-07-20T17:18:26+02:00
2013-11-14T18:45:04+01:00
2022-07-23T03:52:23+02:00
 • Rendben van!
  Most még nagyobb lelkesedéssel ülök neki a dolgoknak hogy tudom hogy nem a papír számít. Köszönöm mindenki válaszát!
  Amire elvégzem ezt az OKJ-t akkora próbálok mindent megtanulni :)! Rendszergazdaként nagyon nem akarok dolgozni az a helyzet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem érettségim volt első munkahelyen, szóval nem számít semmit. Írj programokat, amiknek a forrását is be tudod mutatni, akkor nem lesz gond. Főiskolát később elvégeztem, de már megbántam a bele ölt időt. Ha programozni akarsz azt tanuld magadtól és menj melózni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a választ Hurka és Dave!
  Azt elfelejtettem hogy ez a rendszergazda szak OKJ-s és középfokú, ez változtat azon amit eddig írtatok?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szevasz!

  Szerintem a legtöbb helyen a tudás számít, nem a végzettség. Most pl. a mellettem ülő kollégának, aki kitűnő fejlesztő, kvantumgravitációs fizikából van diplomája, egy korábbi munkahelyemen pedig szintén volt nagyon jó fejlesztő, aki meteorológusként végzett. Az tény, hogy ahhoz, hogy eljuss odáig, hogy ezt bebizonyítsd, ahhoz kellhet diploma, de szerintem ha csinálsz egy egyszerű saját készítésű referenciát (valami webes cucc + WCF service-ek és alatta adatbázis), az is helyettesítheti a végzettséget.

  Jómagam úgy kezdetem junior C# programozóként, hogy előtte 2 évig Javában fejlesztettem, és az összes C# tapasztalatom egy féléves egyetemi fakultatív C# kurzus volt, így a munkahelyen az első két hétben még magát a nyelvet tanultam leginkább. Szerintem is az SQL, az ASP.NET MVC és valami általános JS keretrendszer (pl. jQuery) az, ami manapság a leginkább hasznos a .NET-es fejlesztésekhez, ezeket próbáld gyakorolni.

  Üdv,
  Dave
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem simán felvesznek, mint kezdőt, azok alapján, amit leírtál. Az első évben vszeg nem keresed agyon magad, de 1-2 év után lehet váltani. A tapasztalataim alapján nem jellemző a nagymértékű fizetésemelés ugyanannál a cégnél.

  MSSQL jó, hogy tanulod, még az asp.net mvc-t, entity framework-öt, javascriptet, jquery-t, jquery ui-t nézném meg a helyedben.
  Elég sok helyen webalkalmazást fejlesztenek, és mostanában ezek a trendi technológiák (nem utolsó sorban elég jók is).

  Még csinálnék egy kisebb/nagyobb, demó projektet, amin tanulnék + ha jól sikerül be is lehet mutatni.
  Pl saját issuetrackert, vagy vmi hasonlót, aminek értelme is van, esetleg kicsit jobb is lehetne, mint az ingyenes, fapados verziók.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudnátok tanácsot adni hogy merre haladjak tovább?

  Az a helyzet hogy jelenleg rendszergazdának tanulok, egy nem valami neves iskolánál, sajnos családi anyagi helyzetünk miatt nem tudtam olyan szakmát kezdeni amit szeretnék! Lényegében egy szoftverfejlesztőit szerettem volna kezdeni.

  Szóval olyan kérdésem lenne hogy Rendszergazdai papírral is felvennének valami kisebb céghez dolgozni programozóként?

  Már azóta foglalkozok komolyabban programozással amióta elkezdtem a szakközépiskolát, C# nyelven (2009 óta). Az alapnyelvet már elég rutinosan használom, emellett foglalkoztam az évek során XNA-val, Linq-val.
  Mostanság a Microsoft féle SQL nyelvet tanulom. Van egy nagyon kis tapasztalatom MYSql-ben is de az elenyésző.

  Nagyobb programokat még nem írtam az a helyzet, mert semmi jó ötletem nem volt, amit érdemes lett volna megvalósítani (hogy már az referencia munkának is jó legyen)

  Angolból viszonylag jól állok, szövegből mindent megértek és tudok írni, csak a beszéddel vannak problémáim.

  Tudom hogy ez a tudás jelenleg nem elég amivel rendelkezem, ezért szeretném kérdezni hogy mit lenne még érdemes tanulnom önerőből? (ahogy említettem anyagi vonzatos dolgok sajnos nem valósíthatóak meg) Még van másfél évem hogy továbbképezzem magam, munka előtt :)

  Ja és a Microsoft SQL-t érdemes lenne e folytatnom?

  Bocsi a hosszú szövegért, de kicsit elvagyok keseredve ahogy nézegettem az álláshirdetéseket, hogy mindenhol elvárás a felsőfokú végzettség és mindenhol x évnyi szakmai tapasztalat kell!

  Köszi előre is a segítséget!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Általában évente van a nagyobb cégeknél bértárgyalás, az első év után lehet alkudozni - ha jól teljesítesz. Ideális esetben a junior státusz is le fog járni addigra.


  Kis cégnél meg fel kell mondani, mert az életben nem fognak emelni (maguktól). Ha jó voltál náluk, és viszonylag normálisak, akkor megadják ilyenkor, azt amennyiért mennél máshova Ha meg nem, akkor mész tovább. Persze előtte tutira kell menni, hogy felvennének...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyszer olyat hallottam hogy a legtöbb cégnek nem egy jó hanem sok közepes programozó kell, a lényeg hogy tudjon csapatban dolgozni.
  Amúgy attól is függ hogy amikor nekiállsz milyen szelek fújnak éppen. Én idén hallottam olyat hogy a cég már azt mondta hogy elküldenek tanfolyni csak legyen végre .Net programozójuk.

  Egy tipikus interjún hamarabb kérdezik meg tőled hogy milyen referenciáid vannak minthogy a papírokat kelljen mutogatni.

  Én láttam már olyat aki az egyetem nyári szünetében ingyen vitt kisebb projekteket csak hogy legyen referencia.

  Technológia: szerintem az alapokat kell tudni de azt nagyon. Én asp.net-ben mozgok, szerintem ott még egy minimális javascript tudás kell, ajax már kevesebb. Egyszerűen nem tudhatod hogy az adott cég milyen technológiákat használ. Láttam olyat havernál aki interjú előtt két hétig az ajaxot bújta aztán kiderült hogy _mindent_ devexpress-es kontrollokkal oldanak meg ami nem fér bele a sima asp.net-be.

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a tanácsokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mennyire fontos a referencia, nyelvtudás, papírok ( diploma / okj stb)?


  Angolul kell tudni. Kis cégben szakmai szöveget olvasni, nagy cégben írni és beszélni is. Pl. specifikációkat, dokumentációkat, doc. kommenteket, checkin kommenteket meg mindent, ami meló közben keletkezik egy multinál - angolul várják. Bizonyos helyeken az interjúzás is angolul megy, pl Morgan Stanley.

  Papíroknak egyre kevesebb jelentősége van, nem csak kis cégben, a multiknál is. Egyszerűen az oktatás nem képes követni azt a tempót, amit a szakma fejlődése diktál. Régebben még volt olyan nézet, hogy az a 3-5 év, amíg az ember megszerzi a diplomát, egy bizonyos szemléletre nevel, plusz ez által az illető bebizonyítja, hogy képes elérni egy olyan kitűzött célt, mint a diploma. Azonban a valóság az, hogy fél - egy év szakmai tapasztalat egy éles fejlesztésen egy jó architect alatt egy normális cégben hetvenezerszer többet ér, mint bármilyen lobogtatnivaló papír.

  A referencia nagyon fontos! Ez bármi lehet, akár saját kedvtelésből, akár valakinek pénzért gyártott program. Tökmindegy, a lényeg, hogy te csináltad, és meg tudd mutatni, plusz beszélni is tudj róla az interjún.

  SQL, framework ismeret, ASP.NET?, design patterns, windows forms, unit testing stb...
  Milyen fizetést lehet / érdemes elkérni...


  Egy összefüggő technológiahalmazt ismerni kell jól, pl ASP.NET AJAX + SQL Server, Silverlight + WCF Data Services, WPF + valami WCF mögötti backend, bármi - ugye, ha van referencia, akkor az készült valamivel, azt csak ismered.

  Általános .NET ismeretek kellenek mindenképpen. Egy juniornál az interjú nagyját e szint megállapítása teszi ki.

  Akarjál tudni, és ez látszon is rajtad. Ez a lényeg.

  A másik dolog, hogy tudj csapatban dolgozni! Legalább olyan fontos ez a dolog, mint bármilyen szakmai tudás.

  Milyen fizetést lehet / érdemes elkérni...


  Tudástól és cégtől is függ. Kis cégnél a pénz lehet nagyobb, multinál kevesebb. A kettők közt az a különbség, hogy az első zsebbe teszi a jattot, a másik meg bejelentett, tiszta pénz (jobb hitelképesség, nyugdíj, stb). 160-180 nettónál kezdéskor többet nagyon ne kérj (szvsz). Általában évente van a nagyobb cégeknél bértárgyalás, az első év után lehet alkudozni - ha jól teljesítesz. Ideális esetben a junior státusz is le fog járni addigra.

  Ha ti keresnétek junior fejlesztőt, milyen kritériumok szerint választanátok egy embert, és nem választanátok egy másikat.


  Ha .NET junior vagy, és melót keresel BP-n, akkor keress meg privátban és beszéljünk róla! ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem feltétlenül kell nagyon ütősnek lennie, (de ha ütős, akkor nagyon könnyen felfigyelnek az emberre.)
  Szerintem egy számlázó / raktárkezelő program is jó lehet. Persze ilyen tipikus üzleti alkalmazásoknál előny, ha van benne valamennyi bonyolultság (legalább párezer sor), mert egy céges munkánál nem kétsoros programokon kell dolgozni. De ha nem is túl összetett a cucc, ha megnézik a forrását, egy viszonylag kicsi program forrása is sokat elárul a készítőről az avatott szemnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy junior programozónak mi számít ütős referenciának?
  Ha jól sejtem alap számlázó / raktárkezelő nem elég komoly...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez nem hangzik valami jól...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudjon annyit, mint egy architect és elégedjen meg a minimálbérrel. Kb ez a junior.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A lényeg szerintem:
  Smart and get things done

  Néhány részletről, amiről kérdeztél:

  - Az OKJ nem számít semmit
  - A diploma előny, mert a multiknál pályakezdőként valószínűleg be sem hívnak interjúra nélküle. (Ettől még diploma nélkül is lehet érvényesülni, de akkor valószínűleg nem multinál kell kezdeni.)
  - Tipikus üzleti alkalmazásfejlesztésre valami kurrens mainstream programozási nyelv elég jó tudása kell (pl. C# Java) (én elég jó alatt azt értem, hogy a language reference nagy részét ismeri és folyékonyan kódol, az nyelvhez kapcsolódó lib alapvető részeit _jól_ ismeri (kollekciók és azok mikor mire jók, melyik műveletüknek mi az időkomplexitása, a string osztály, iyesmi) de mondjuk esetleg nem ismeri a language reference legtrükkösebb részeit, és pályakezdőként csak 1-2 év programozási tapsztalat van)
  - SQL elég jó ismerete kell
  - Alap procedurális algoritmizálási rutin és alap objektumorientált gondolkodásmód (meg mondjuk UML ismerete) szintén kell
  - Én azt részesíteném előnyben egy kezdőnél, hogy inkább kevés dolgot tudjon (a fentieken kívül, mert az egyszerűen kell) de azt viszonylag mélyen, alaposan. Nekem fontos, hogy tudjon kritikusan gondolkodni, legyen akár a hypeoktól eltérő véleménye (de persze legyen konstruktív és csapathoz alkalmazkodóképes)
  - Angol nyelvtudás multicégeknél középfokon kell, magyar cégeknél kezdőként el lehet lenni angol tudás nélkül, de nagy jövőt nem jósolok annak ebben a szakmában, aki nem tud valamennyire angolul.
  -Referencia nagyon jól jön. Jobb helyeken arra kíváncsiak, amit te csináltál, egy ütős cucc, aminek a forrását is meg tudod mutatni nagy előny. Bürokratikusabb idiótább multiknál is számít a referencia, de ott inkább azt nézik, hogy esetleg melyik viszonylag jónevű multinál dolgoztál eddig.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Kíváncsi vagyok mik az elvárások egy pályakezdő junior fejlesztővel szemben.
  Mennyire fontos a referencia, nyelvtudás, papírok ( diploma / okj stb)?
  Technológiák ismerete: SQL, framework ismeret, ASP.NET?, design patterns, windows forms, unit testing stb...
  Milyen fizetést lehet / érdemes elkérni...
  Mi az amiben nagyon oda kell tennie magát az embernek, és mi az ami minimális elvárás, azaz anélkül próbálkozni se érdemes...
  Ha ti keresnétek junior fejlesztőt, milyen kritériumok szerint választanátok egy embert, és nem választanátok egy másikat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd