Borland Delphi vagy Visual Basic?
2010-07-19T21:56:50+02:00
2010-07-21T16:19:50+02:00
2022-06-29T08:00:38+02:00
 • Kedves Banderasz!

  Rendben, nem törlöm ki az utóbbi pár kommentet (még ha nem is a topik tárgyához tartozik szorosan).

  Persze, én csak a magam nevében beszélhetek...

  Bárki voltam...

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Lehet, hogy az IcedTea is telepitve volt csomagbol..."


  Lehet, mert a ~/.mozilla/plugins alkönyvtárban jelen volt a java alkönyvtár is (a szkriptben látszik, hogy ilyet nem hoztam létre), bár nem volt benne semmi.


  Tisztelt moderátor (bárki is legyél)!
  Megkérlek, hogy az előbbi pár kommentet ne töröld ki csak azért, mert nem a topik eredeti tárgyához tartozik. Mert ha a Google-ben bárki is rákeres erre, itt meg fogja találni a valóban működő megoldást. Oké, tudom, hogy ezt a PCForum.Hu-n kellett volna megbeszélnünk, de magad is olvashatod, hogy véletlen kanyarodtunk ide, azaz eredeti posztommal nem erre akartam kilyukadni. Ezért légyszi ne töröld ezeket. klorand nevében is ígérem, legközelebb jó gyerekek leszünk!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Alapjában nem azzal van a baj hogy berántja a query-t a memóriába, mostanában már mindenki ezt csinálja, a gond az hogy ennek ellenére úgy csinál mint ha még mindig dbf fájlokat kezelne és emiatt csak egy sort láthat egyszerre a táblából. while not lekerdezes.EOF do ... lekerdezes.Next; Holott valójában az egész RAM-ban van, és az egyes sorokat vígan el lehetne érni tömbként is ha nem a nagyon béna TDataset alapján menne az adatkezelés, ami mondjuk a 90-es évek elején jó volt, de 2010-re már nem annyira életszerű.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hogy az IcedTea is telepitve volt csomagbol a Sun-fele JRE mellett, es alapertelmezett volt es az nem szereti a chat.hu-t...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na vissza jöttem, és kipróbáltam manuálisan felrakva úgy, ahogy mondtad (szokásomhoz híven mindig mindent a "Compile" alkönyvtáramban hegesztek):

  cd ~/Compile mkdir java cd ./java wget --output-document=jre-6u21-linux-i586.bin "http://javadl.sun.com/webapps/download/AutoDL?BundleId=40907" chmod +x ./jre-6u21-linux-i586.bin ./jre-6u21-linux-i586.bin PATH=$PATH:/home/banderasz/Compile/java/jre1.6.0_21/bin export PATH ln -s ~/Compile/java/jre1.6.0_21/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so ~/.mozilla/plugins/java/libjavaplugin_oji.so cd ~

  Nos így már valóban működik (meglepő, hogy a csomagkezelő-féle telepítés nem működik), el is indul a chat.hu, de egyből azzal fogad, hogy "A belépés után hiba lépett fel!", és persze használhatatlan. De ennek gondolom már nem a Java telepítés az oka.

  Mindenesetre kössz a tippet, legalább most már ez is működik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Java telepites: leszeded a hivatalos SUN-os telepitot, elinditod. Hozzaadod a bin foldert a PATH-hoz, belinkeled a megfelelo .so-t a ffox plugin konyvtaraba. Orom bodotta. Par disztro sajat csomagkezelojevel telepitett java cuccokkal csak rossz tapasztalatom van..."


  Őszintén bevallom, eddig csak a csomagkezelővel próbálkoztam Java telepítés terén. Valahol bíztam benne, hogy annak működnie kell, hiszen elvileg azért van a hivatalos tárolóban, mert azt szénné tesztelték, mielőtt bele rakták volna. De akkor mindjárt kipróbálom, amit írtál...


  "Ha nem ertesz Linuxhoz, ne hasznald."


  De! Mert véleményem szerint olyan nincs, hogy valaki nem ért a Linux-hoz (de ugyan így akármilyen más OS-hez, köztük a Windows-hoz sem). Olyan van csak, hogy nem hajlandó az illető eleget guglizni, vagy/és olvasni a man oldalakat/dokumentációkat. És bizony én erre Java tekintetében eddig tényleg lusta voltam.
  De ezt leszámítva nincs gondom a Linux-szal, minden mást meg tudtam benne eddig oldani. (Na jó, a Flash szívatott még rendesen, de az egy másik történet...).


  "Java alapú webalkalmazás-on en szerver-oldali Java-t ertem, aminek semmi koze az appletekhez."


  Szerintem te is pontosan tudod, mit akartam mondani, még ha pongyolán fogalmaztam, akkor is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Java telepites: leszeded a hivatalos SUN-os telepitot, elinditod. Hozzaadod a bin foldert a PATH-hoz, belinkeled a megfelelo .so-t a ffox plugin konyvtaraba. Orom bodotta. Par disztro sajat csomagkezelojevel telepitett java cuccokkal csak rossz tapasztalatom van...

  Ellenben Windows-on kapásból működik a chat.hu, semmit sem kell bogarászni érte.


  Ha nem ertesz Linuxhoz, ne hasznald. A SUN-os telepito nem tamogathat out-of-the box 66 millio disztribuciot...

  Ha viszont nem Java alapú webalkalmazásban gondolkozunk


  Java alapú webalkalmazás
  -on en szerver-oldali Java-t ertem, aminek semmi koze az appletekhez.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja igen, ha külön alkalmazás, akkor persze. De mivel én nem értek a Java-hoz, így csak abból tudok kiindulni, hogy nem elég csak felrakni a csomagot, még egy kis faragás is kell, hogy a böngészőkben a Java-s oldalak rendesen működjenek.

  Például a hülyegyerekek oldalára is szoktam néha járni, a chat.hu-ra, azt pedig -egyelőre- nem tudtam Linux-on működésre bírni. Hiába van fenn a JDK, mindig azt írja, hogy "Java nem érhető el". Bizonyára ez is azért van, mert nem értek a Java-hoz, bár erős a gyanúm, hogy maga a chat program van rosszul megírva, ami ellen ugye nem tehetek semmit.

  Ellenben Windows-on kapásból működik a chat.hu, semmit sem kell bogarászni érte. És ez akkor is igaz, ha tök ugyan az a verziójú JDK van fenn Windows-on, mint annak a Linux-os tesója.

  Ha viszont nem Java alapú webalkalmazásban gondolkozunk, akkor igazad lehet, bár nem használok Java-ban írt szoftvereket. (Vagyis nem tudom; talán az OOo is Java alapú? Mert ezt gyakran előveszem.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még talán Java az, ami számításba jöhet, de egyrészt ahhoz nagyon nem értek, másrészt meg tapasztalataim szerint Linux-on több vele a baj, mint Windows-on, mire működésre lehet bírni (professzionális csomagkezelő ide vagy oda, nekem mindig akad egy kis hackelni valóm Java telepítése után, és bár én ezt könnyen meg tudom oldani, de nyilván nem várhatom el mindenkitől a hozzáértést).


  Biztosan igazad van, bár én mondjuk csak 4 éve nyomom iparszerűen a java-t linux és win alatt, és nem ezt tapasztaltam.

  Főleg nem adatbázis kezelésénél. Egy win alatt fejlesztett db specifikus alkalmazásom egy ubuntun a sudo apt-get install sun-java6-jdk parancsot igényelte mindössze.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát nem mondtam, hogy tökéletes lenne a Lazarus/FreePascal adatkezelésre, én csak azt mondtam, hogy igenis lehet vele ilyesmit is csinálni. Az meg hogy egy query összes eleme a memóriában van, az meg azért nem lassú (és így azért nem erőforrás zabáló is egyben), mert csak a hülye kérdez le mondjuk egy 1 millió rekordos táblát egyben; normáliséknál ezt lapozva szokták megoldani, és egy lap összmérete max 100 rekord (ennél többet úgysem lát át a user). Lapozni meg végtelenül egyszerű feladat.

  Egyébként a Lazarus-ra azért esett a választásom, mert:
  1) Windows-ra, Linux-ra, 32bites-, s 64bites natív programot kell csinálni
  2) Ennek van crossplatformos RAD IDE-je, vizuális tervezővel (sokkal egyszerűbb az LCL így, mintha nekem kellene mindent hívogatni egy nyavalyás gomb kirakásához)
  3) 6 éves Delphi múltammal valami ObjectPascal fordítót kerestem, ami crossplatformos
  4) Legyen normális debuggere (a GDB tényleg jól használható Lazarus/FreePascal mellett)
  5) Bárhogy is, de biztosítson adatelérési lehetőséget
  6) Ne valami hülye szkriptnyelv legyen, hanem normális, szigorúan típusos nyelv
  7) Könnyen, és kényelmesen lehessen dolgozni a szövegszerkesztőjével (kódkiegészítés, zárójelpárok, szintaxis-kiemelés, paraméterlista, ki/be csukható blokkok, code explorer)
  8) Legyen stabil az IDE; ne fagyjon le állandóan. Oké, hogy a Lazarus nem éppen erről híres, és az is oké, hogy az IDE még mindig csak beta státuszú, de nekem tényleg stabilan működik, és nem hinném, hogy csak szerencsém van. Az egyedüli, amit észre vettem benne, hogy ha lefagy a programom (mondjuk mert ülye voltam, és egy végtelen ciklusban ragatam), akkor ugye az IDE-vel ki lehet lőni a lefagyott programot, de ez annyira jól sikerül neki, hogy még magát az IDE-t is kilövi. De ettő az apróságtól eltekintve én elégedett vagyok vele.
  9) Windows-on Win32-, Linux-on meg GTK2 és QT widget készlet is elérhető legyen (több Linux egyszerűbb támogatásához), és persze ezen interface-eket ne nekem kelljen lekódolni; ezek default legyenek benne elérhetőek.
  10) Mert mindig is szerettem az ObjectPascal-t.

  Ezen érvekre talán C++ lehetne alternatíva mondjuk wxWidgets-szel, de biztos van kész header fájlkészlet GTK2-höz és QT-hoz is, de mivel sajnos a C++ nyelvez egyelőre még nem igazán értek, így abban sokkal tovább tartana, mire elkészülne a szoftver, márpedig a határidő erősen közeleg. A C++ nyelvet meg nemrégiben kezdtem el tanulgatni; és még bizony sok mindent meg kell szoknom benne (és itt természetesen nem a szintaxisra gondolok).

  Szóval C++ és FreePascal nyelveken kívül nem nagyon létezik olyan alternatíva, ami minden feltételt kielégít; talán .NET/Mono párosra lehetne még számítani, és hozzá a mára elég barátságosnak mondható MonoDevelop-pal, és normális C# nyelvvel. De megmondom őszintén, hogy nem nagyon akartam a határidőből arra időt pazarolni, hogy beleássam magam, milyen buktatókkal találkozhatok majd a Mono-nál (a .NET framework-höz képesti lemaradásából adódóan). És egyelőre nem bántam meg a Lazarus választásomat, bár ha ez nem létezne, biztosan C#-pal próbálkoznék.

  Még talán Java az, ami számításba jöhet, de egyrészt ahhoz nagyon nem értek, másrészt meg tapasztalataim szerint Linux-on több vele a baj, mint Windows-on, mire működésre lehet bírni (professzionális csomagkezelő ide vagy oda, nekem mindig akad egy kis hackelni valóm Java telepítése után, és bár én ezt könnyen meg tudom oldani, de nyilván nem várhatom el mindenkitől a hozzáértést).


  Szerk.:
  "...az amúgy sem túl megbízható Free Pascal compiler ..."

  Mi az, hogy nem megbítható? Mik a rossz tapasztalataid? Komolyan érdekel, mert ez most nekem élesben megy, és kíváncsi vagyok miyen buktató(k)ra számíthatok, ami(k)ről jelenleg nem tudok.
  Egyébként nálam nem fejlesztői változat van a Freeascal-ból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A lazarussal amikor utoljára néztem, egyrészt az volt a baj hogy az amúgy sem túl megbízható Free Pascal compiler épp aktuális fejlesztői verzióját használta. Másrészt az adatelérési modellje a Delphit követi, az pedig igazából dBase és Paradox-ra volt kihegyezve. A mai disconnected modellt használó alkalmazásoknál viszont ez csak szívatja a programozót.

  Mivel query-d összes eleme úgyis a RAM-ban van, teljesen felesleges csinálni egy virtuális kurzort és úgy tenni mint ha csak az általa mutatott egy sort érnéd el a query sorai közül. Ez lassú is, nehézkes is a programozó szempontjából.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv. egyet értek azokkal akik azt mondják hogy VB.net, vagy C#.
  Én csak C#-vel próbálkoztam, de tetszett.
  Esetleg ha .Net nélkül szeretnék, akkor Delphi (vagy alternatív progik), bármilyen progit kellet írnom benne, elég gyorsan elkészül, míg a (MS) c++-ról ez messze nem mondható el, valóban elég sok dologra kell odafigyelni, és csak fogyik az agysejt ezerrel:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát azért van, lásd yield return.


  Ez is csak szintaxisbeli különbség. Lásd itt.

  A két nyelven bizony csak szintaxisbeli különbségek lehetnek, mert mindkettő ugyanarra a köztes nyelvre fordít, és ugyanazt a keretrendszert használva.

  A .NET "bázisnyelve" a C#, a többi csak azoknak van, akik nem tudják, vagy nem akarják ezt megtanulni.


  Erre gondolom tudsz mutatni egy mérvadó Microsoft-os forrást, igaz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azthiszem ezt most elolvastad, vagy rosszul értelmezted

  Én nem mondtam hogy nem alakalmas. Felesleges volt a kioktatásod...

  Mellesleg arra jutottam hogy a .NET-es megoldás jó lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • " Ezekkel csak az a baj hogy nem alakalmasak asztali alakalmazás készítésére. A pascal az még igen, ezért gondoltam először a delphi-re (elég egyszerű nyelv, ezért szimpatikus). De mint mondtam olyan alkalmazás fejelsztésére alkalmas nyelvet szeretnék megtanúlni, amely képes adatbázisokkal dolgozni, és nincsenek kompatibilitási hibái."


  Mi??? Hogy a Pascal nem képes adatbázisokkal együtt dolgozni??? Már bocs, de honnan vetted ezt a marhaságot? Mondjuk egy linket tudsz mutatni, ahol azt bizonygatják, hogy Pascal alkalmatlan adatbázisos munkára?

  Én például Pascal-ban (egész pontosan Lazarus-ban) írok egy olyan ügyviteli alkalmazást, amely VPN-en keresztül ér el egy távoli MySQL szervert, és köszöni szépen, nagyon jól megbirkózik vele. Ja, és külön el kell készíteni a 32-, és 64bites verziót, és nem csak Windows-ra, hanem Linux-ra is (de ennyi erővel lehetne akár Solaris-ra vagy MacOSx-re is). És pont azért esett a Lazarus-ra a választásom, mert az IDE-je kb. 90%-ig megegyezik mondjuk a Delphi7-tel, és amellett, hogy magas szintű ObjectPascal, még crossplatformos is a fordítója. Szóval ha te ezek után is azt mondod, hogy a Pascal alkalmatlan adatbázisokkal való kommunikációra, akkor szerintem előbb el kellene gondolkoznod azon, hogy lehet, hogy mégsem ismered a Pascal-t (vagy ObjectPascalt Delphi-vel)...


  Szerk.:
  Egyébként ha csak Windows-os programfejlesztés érdekel, akkor én is azt mondom, hogy a .NET a legjobb erre (akár VB.NET-ben vagy C#-ban), de csak akkor, ha nem akarsz kilátni a Windows-on kívülre.

  Szerk2.:
  " A .NET ha jóltudom ha nincs telepítve akkor a kész alkalmazás sem fut, amit vb-ben írtam. Vagy igen?"

  Csináld meg úgy a programjaid installerét, hogy ha nincs .NET a célgépen, akkor automatikusan ajánlja fel annak letöltését és telepítését is (bár úgy tudom, hogy az MS végre felfogta a csomagkezelőkben rejlő hatékonyságot, és ezért tudtommal már fejlesztenek is valami ilyesmit Windows alá, szóval a leendő csomagkezelő elvileg fel tudja majd oldani a programod ezen függőségét).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A .NET ha jóltudom ha nincs telepítve akkor a kész alkalmazás sem fut

  Kivétel Vista és Win7 (ott már adott).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem most kezdek el programozni. Több éves tapasztalaom van és elég jártas vagyok PHP, Javascript nyelvben, valamint pascalt is középszinten ismerem. Ezekkel csak az a baj hogy nem alakalmasak asztali alakalmazás készítésére. A pascal az még igen, ezért gondoltam először a delphi-re (elég egyszerű nyelv, ezért szimpatikus). De mint mondtam olyan alkalmazás fejelsztésére alkalmas nyelvet szeretnék megtanúlni, amely képes adatbázisokkal dolgozni, és nincsenek kompatibilitási hibái. A .NET ha jóltudom ha nincs telepítve akkor a kész alkalmazás sem fut, amit vb-ben írtam. Vagy igen?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "win7 alatt pedig jó pár program csak kompatibilitás módban lesz hajlandó elindulni, natívan nem."
  Ha szempont, h. menjen win7/Vistán akkor megoldható a natív futtatás is.
  VB6-al az az igazi probléma, hogy 300 megánál nagyobb tömböket nem enged felvenni.Persze ez is áthidalható.
  Mindazonáltal felesleges önkínzásnak tartom a vb6-ban történő fejlesztést, olyan eszközök mellett mint a C# v. VB.Net.
  Ez utóbbiak ráadásul mennek 64bites cuccon is :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A .NET "bázisnyelve" a C#

  VB.NET vs. C#

  Most egy project kedvéért át kellett térnem C#, így van némi tapasztalatom a két nyelvben és a két IDE-ben. Főleg a VS 2008-ban rejlő különbség az ami engem meglepett és nem maga a nyelv különbsége. Meglepett, hogy a VB ezen a téren mennyivel fejlettebb. Apró dolgok ezek, de nagyon praktikusak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Szintaxist leszámítva nincs különbség a két nyelv között."

  Hát azért van, lásd yield return. Attól, hogy .NET-es még nem 100%-ban kompatibilis is mindennel, mint ahogy az F# sem. A .NET "bázisnyelve" a C#, a többi csak azoknak van, akik nem tudják, vagy nem akarják ezt megtanulni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én a magam részéről hatalmas VB6 rajongó vagyo, de ha most kezdesz el programozni, akkor eszedbe se jusson VB6-tal kezdeni!

  A VB6-ot 1998-ban adták ki és már nem fejlesztik tovább! Kész, halott. Szerintem sajnos, mások szerint annyira nem, de ez már lényegtelen. 64bitre sem tudsz benne fejleszteni, vista és win7 alatt pedig jó pár program csak kompatibilitás módban lesz hajlandó elindulni, natívan nem.

  A kérdés max úgy merülhet fel, hogy VB.Net vagy Delphi.

  Ez eseten mindenképpen a VB.Net-et javaslom. Egyrészt azért mez ezzel .Net platformra lehet fejleszteni, van hozzá ingyenes fejlesztőkörnyezet és sokkal intenzívebben fejlesztik tovább, mint a Delphi-t. De ha .Net-ről beszélünk, akkor mindenképpen érdemes ránézned a C#-ra is és eldönteni, hogy a VB.Net vagy a C# a szimpatikusabb a számodra. Szintaxist leszámítva nincs különbség a két nyelv között.

  De programozási nyelvből kismillió van még, szal nem árt azért körbenézned.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jól indul a nap
  LC ne hagyd magad!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen fut, VB6-ban XP-n megírt program is fut Win7-en.

  LC: én azt azért nem mondanám, hogy a VB nem egyszerűbb. Elég csak megtervezni grafikusan egy formot, és egyből látszik melyik a gyorsabb és egyszerűbb. Na meg egy C kód számomra x oldal után átláthatatlan (mondjuk nem is vagyok hivatalosan "programozó" de azért vicc, hogy mennyit kell programozni feleslegesen és mennyi mindenre kell figyelni, hogy ne legyen hiba).

  Én azt mondom, ha valaki mindennapokban használatos programokat akar fejleszteni, annak bőven elég egy VB6, még nem is kell net. Gyors, egyszerű és vizuális. Én már rengeteg programot megírtam VB6-ban/VBA-ban és még nem találkoztam olyan feladattal, hogy na jó ezt ebben nem lehet, áttérek egy másik nyelvre. Az biztos, hogy ha ezeket mind C-ben írtam volna, akkor most az idegsejtjeim fele állna rendelkezésre és kb. fele ennyi is készült volna el, vagy még annyi se.

  Nyílván aki meg COD7-et akar fejleszteni az tanuljon C-t.


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha rám hallgatsz C#. Mivel C-szerű, a többi C-szerű nyelv (C++, PHP, stb) elsajátítása is egyszerűbb. Másrészt a VB.NET vagy az Object Pascal sem egyszerűbb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Írd VB.NET-ben és akkor mindenhol menni fog ahol van .NET
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem erre gondoltam. Ha XP alatt írok meg egy programot VB-ben akkor az vistán és win7-en is fut?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincs mit! 32/64 bitet nem tudom, viszont minden Windowson hibátlanul működik. Még a VB6 is simán felmegy Win7-re és rendesen működik is.

  Én azért szeretem mert más programozási nyelvekben a 0-ról kell megírni mindent szinte és az rengeteg idő, amiből nekem nincs túl sok egy program megírására. Meg nem ír ki 40 errort egy pontosvessző miatt (sőt nem is kell pontosvessző )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • köszönöm :)

  Még 1 kérdés: VB kompatibilitás szempontjából milyen? Gondolok itt a 32 és 64 bites külömbségekre, meg xp, vista, win7-re. Ezekkel kell bajlódni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én a VB-t javaslom, ugyanis ha tudsz VB-ben programozni, akkor már VBA-ban is tudsz, tehát tudsz Word-öt, Excel-t és még számtalan felhasználói alkalmazást programozni, ami nagy előny lehet a mindennapokban.

  Sql-hez kapcsolódni VB-ben gyerekjáték, gyakorlatilag 1 sor programkód nélkül lehet egyszerűbb lekérdező és karbantartó programokat létrehozni kattintgatással. Épp most tanultam suliban, nekem nagyon tetszett. Rengeteg felesleges munkától megkíméli a felhasználót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • köszönöm a kimerítő választ
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd