Pályakezdő web-programozó lehetőségei
2010-07-19T07:11:05+02:00
2010-07-22T22:31:18+02:00
2022-07-19T05:23:16+02:00
 • Na már látom a fényt az alagút végén, voltam nemrégiben nem egy állásinterjún, és úgy tűnik lesz állásom, bár lehet még csak próbaidős, és majd csak most kerülök igazán sötét alagútba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos én olyan vegyes kategória vagyok, aki lényegében végzett a sulival, tanult 2 évig, megszerzett könyveket is, már majdnem végigolvasta.
  Az utolsó gondolatoddal teljesen egyet értek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pályakezdő és pályakezdő között is van különbség.

  Az egyik mondjuk most végzett a sulival, tanult évekig és minden alap tudással rendelkezik (+papírral).

  A másik meg múlt héten még szakács volt, vagy árufeltöltő, de megszűnt a munka, a hétvégén szerzett egy könyvet ami weboldalak készítésével foglalkozik, elolvasott belőle 5 oldalt és most érdeklődik, hogy ha 2 hét múlva végigolvasta akkor tud e valahol dolgozni, vagy ha nem tud akkor mit érdemes megtanulni (egy hónap alatt).

  Ezért érdemes tisztázni, hogy valaki mennyire kezdő.
  Sok év tapasztalatot amúgy minden szakmában elvárnak, így minden frissen végzett gondban van.

  Annyi előnye van egy programozónak, hogy legalább tud tanulni, gyakorolni, dolgozni otthon nulla forint befektetéssel. De vannak szakmák, amiket nem lehet otthon gyakorolni, vagy ha lehet is elég sokba kerül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Nem beszélve arról, hogy mindenhol "minimum 2 év gyakorlat, beszéld a világ összes nyelvét, bármi tönkremegy meg tudd csinálni" típusú álláshirdetéssel lehet találkozni. (Értem én, hogy senki nem akar vesződni egy zöldfülüvel, de így sosem lesz csórikámnak két év gyakorlata...)"

  Ezt egy másik oldalon egy hozzászólásban olvasva látom mások is vannak hasonló helyzetben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pályakezdő részemről az, aki még nem dolgozott a szakmájában rendesen napi 8 órában.
  A hasonlattal élve egy komplett összetett portált nem valószínű, hogy meg tudnék még valósítani (ahogyan a kezdő villanyszerelő sem feltétlen a városi hálózaton kezdi), de egyszerűbb dinamikus oldakat (legyen ez a ház) biztosan, ha nem is olyan hamar mint egy profi. Vannak is ilyen jellegű referenciáim, amiket néhol már el is fogadtak, csak addig nem szeretném publikálni őket még nem érzem úgy, hogy igazán befejeztem és tényleg minőségi munkát adok ki a kezemből, amit szívesen felmutatok referenciamunkaként. Amit eddig csináltam, php-ben regisztrációs és admin felületek (tartalom módosítás), egyszerűbb dinamikus oldalak, nagyon egyszerű játékok vagy pl. galéria flash-ben, egyszerű parancssoros környezetben futó kliens-szerver kapcsolaton alapuló kártyajáték java-ban. Ha esetleg konkrétan valamire vagy kíváncsi kérdezz rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, hogy összefoglaltad, megfogadom őket. Hamarosan a keretrendszereket akarom megismerni, az OOP nagyjából meg is van, csináltunk már néhány, de még csak parancssori konzolon futó játékot java-ban, így onnan van némi szemlélet amit már alkaztam php-ben is (adatbázis osztály pl.), ill. a normál formák sme ismeretlenek számomra.
  Valóban ezt én is kezdem észrevenni, hogy vagy profi valaki php-ben vagy senki. Igazság szerint jobban vonzana a Java, Flash, sőt szívesen fejlesztenék még Android-ra is, ami azért még friss, új terület lenne, de php-ben vagyok talán a legjobb szinten, hogy munka során produkálni is tudjak valamit, és mivel mielőbb munkába kellene álljak, így valószínűleg ahhoz fogok folyamodni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, ezeket már el is kezdtem, csak nem ártana mellé valami kis bevétel is, vagy valami gyakornoki állás, ahol lehet a munka során fejlődni, mert az alapok már bőven megvannak, de otthon önállóan magamnak kitalálva elég lassú a folyamat és nem biztos, hogy a legjobb megoldást alkalmazom, viszont egy munkahelyen tapasztaltabakkal konzultálva hatékonyabban lehet fejlődni, és úgy lehet az éles helyzetekből tanulni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pályakezdő nálad mit jelent?
  Villanyszerelőknél is van páyalkezdő, de azért ott a tervekből egy komplett ház villamos ellátását el tudja készíteni az a pályakezdő. Te mit tudnál egyedül elkészíteni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha php-vel akarsz foglalkozni nagyon profinak kell lenni hogy szóba álljanak veled, mert kezdőből rengeteg van. Profiból meg nagyon kevés.

  Amit tudnék javasolni:
  - oop-t tanuld meg, tervezési minták, stb. Nem az a lényeg hogy ismered a class, public, private, meg protected kulcsszavakat hanem hogy fel tudsz építeni egy programot objektum orientáltan, újrahasznosítható részekkel. Nem csak felhasználni az újrahasznosítható kódokat hanem írni is.

  - Tanulj meg több keretrendszert, értsd meg a működésüket. (Symfony, Zend, Yii, Prado)

  - Nézd meg hogyan lehet nagyobb teljesítményű programokat csinálni. (memcache, HA, LB)

  - Adatbázisban nagyon otthon kell lenni. Van egy "Adatbázisrendszerek megvalósítása" c. könyv ha azt elolvasod érteni fogod hogyan lehet optimalizálni az adatbázist.

  - Adatbázis tervezés (normál formák stb, amiket aztán optimalizálásnál szépen fel kell rúgni :)

  - Php helyett érdemes Java, C#, esetleg Python, Ruby-t tanulni. Ha külföldi állás hirdető oldalakon megnézed a javas állások száma többszöröse a php-s állásokénak. C# /asp.net pedig javanal is több van.

  - Tanulj meg angolul, itthon nagyon kevés esélyed van normális fizetésre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Készíts referenciákat akár teljesen magadtól, aztán elkezdenek olcsóér' alkalmazni, még több referenciád lesz és normálisan bele is tanulsz, utána már sínen vagy (szvsz).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Pályakezdő web-programozóként állás után keresgélek (további infó rólam bemutatkozásomban), és ezen kezdtem elmélkedni.
  A topic nem feltétlen magát az álláskeresést szolgálja (bár azt is), hanem a lehetőségekről szeretnék érdeklődni, ötleteket, tanácsokat szeretnék kérni.
  A különböző álláshirdetéseket böngészve azt látom, hogy szinte csak több év tapasztalattal rendelkező fejlesztőket keresnek. Ezt részben meg is értem, egy cégnek olyan munkaerőre van szüksége aki termel, főleg e válságos időszakban. De pályakezdőből lesz a gyakorlott fejlesztő. Időnként látok visszatérő álláshirdetéseket, ahol valószínűleg a korábbiakban nem, vagy nem megfelelő munkaerőt találtak /talán mert nincs elég/, és ha több lehetősége lenne egy pályakezdőnek gyakorlatot szerezni, mert lennének erre a célra biztosított helyek is, máris jobb helyzetben lenne és idővel esetleg ő is több több év gyakorlattal rendelkező fejlesztővé válhatna. Ilyen lehetőségekről viszont sajnos nem tudok - amit hallottam oda is ismerős által kerültek be -, pedig nincs benne minden a könyvekben, és nem tanulható meg minden otthon.
  Ezzel kapcsolatban várok ötleteket, véleményeket, hátha dolgozik valaki olyan cégnél vagy ismer olyat ahol lenne valami lehetőség, vagy van valakinek valami hasznos ötlete, jó tanács, építő jellegű kritika. Mit és hogy lenne célszerű csinálnom karrier megkezdése terén, milyen lehetőségeim vannak - már ha vannak -, hogy kezdték mások.
  Előre is köszi mindenkinek a segítséget!
  Tudom Dunát lehet rekeszteni a kezdő webfejlesztőkkel - főleg azokkal az amatőrökkel, akik csak annak vélik magukat, legalábbis mindenfelől azt hallani, hogy már boldog-boldogtalan ezt csinálja -, de valamihez mégis kell kezdjek, nem élhetek kenyéren és vizen, vagy még azon se... Így elsőre lehet kicsit naívan hangzik, de nekem célom, hogy minél jobb informatikus szakember legyek, szeretnék egy jó munkahelyet, ami még inkább motivál és ahol (vagy ami mellett) fejlődhetek, tanulhatok (esetleg egyetemen is, ha nem is nappali, legalább esti képzésen), valamint további gyakorlatot, tapasztalatot szerezhetek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd