Php globális átláthatóság

Címkék
Php globális átláthatóság
2010-07-13T07:47:29+02:00
2010-07-13T14:46:17+02:00
2022-10-27T12:45:32+02:00
 • Nézd, igazából kár ragoznod és most véleményt mondanod, ugyanis a hozzászólásaid alapján nem csak azt nem tudod még hogyan és mire kell vagy érdemes használni az OOP-ot, de annak alapvető mivoltával sem vagy tisztában. Mintha egy sportkocsit nézegetve csak annyi tűnne fel, hogy van benne ülés, ezért szerinted ez a sportkocsi tkp. olyan mint egy szék, de széknek bonyolult és kényelmetlen, nehézkes használni, s nem is érted miért kellene ez az egész neked. Ha az OOP megértése érdekel, nem lehet megúszni az elmélyedést benne, felületes karcolgatással nem derül ki róla semmi. Persze az sem haszontalan, ha a programozásban eljutsz odáig (olyan méretű és bonyolultságú feladatok megoldása), hogy egyáltalán esélyed legyen megérteni és hasznosan alkalmazni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hanem azokon műveleteket is végezhet (metódusok).


  ezt is megértettem, és biztos nagyon messze vagyok az oop megértésétől, de mi mást lehet tenni ezekkel az adatokkal, mint pl. mysql-ben? ugyanúgy max létrehozni tudod, módosítani, vagy törölni.

  annyi előnyét látom hogy ha egyszer megvan egy kód, azt elég include-olni, meg tovább lehet építeni örökléssel és ezzel egyfajta összefüggést tudsz okozni két dolog között, de még mindig sztem sokkal letisztultabb dolog az adatbázis. tehát ez valahol egy messze nem olyan letisztult adatbázis, mint egy igazi adatbázis.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy objektum nem csak adatokat tárol (tulajdonságok), hanem azokon műveleteket is végezhet (metódusok).

  Azt viszont jól látod, hogy kis programnál inkább csak nehézség, mint előny az OOP használata. Viszont először kicsiben, egyszerűbb példákon kell megtanulnod a használatát, a bonyolultabb feladatok csak után következzenek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • csak egyelőre én még nem látom miért akarna valaki php-n belül tárolni így adatokat, ha egyszer ott a mysql


  Nagyon tavol vagy az OOP megertesetol...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hát nem tudom elkezdtem én olvasni az alapelveket, hiszen szinte mindenhol ezzel kezdik, de elmondom hogy a hozzám hasonlóan gyengébb képességű versenyzőknek ez hottentotta. hogy miért gondolom hogy egy osztály miért olyan mint az adatbázisok, pontosabban az adatbázis rekordok viselkedése? hát csak. sztem elég evidens. egy objektum ami egy class tkp. aminek tulajdonságai vannak azoknak meg értékei, eléggé adatbázis rekord-szagú. csak egyelőre én még nem látom miért akarna valaki php-n belül tárolni így adatokat, ha egyszer ott a mysql. biztos megvan a maga előnye, csak sztem nekem nem igazán előnyös mégsem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • egyébként a php globális átláthatóság jegyében ez a link segített nekem nagyon megérteni végre az oop-t


  Hát, ebben a kis leírásban igazából nincs szó az OO-ról, csupán egy osztály létrehozásánál használható pár nyelvi elemet ír le felületesen. De hogy miért jók az osztályok, hogyan és mire lenne célszerű használni őket, arról semmi. Kb. mintha egy szobrászati oktatóanyag megmondta volna, hogy itt egy véső, ez a nyele, meg itt egy kalapács, ennek meg emez a nyele, aztán hajrá csinálj szobrot. De a szoborfaragás módszereiről, a véső- és kalapácshasználat technikájáról egy kukkot sem szólt, pláne arról, hogy mire is jó egy szobor és miért kellene olyat csinálni. Ebből megérteni az OOP-t nem lehet, hisz még az alapelveiről sincs szó benne (öröklődés, zártság, polimorfizmus, stb.). Igazából még csak nem is egy rendes osztályról szólt a példa, hanem kb. csak egy sima adatstruktúra létrehozásáról (mint pl. a Pascalban a record, C-ben a struct, stb.). Feltételezem, hogy ezért gondoltad, hogy ez olyan mint az adatbázis-kezelés (akármit is jelentsen ez).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nagy butaságot mondok ha azt mondom hogy az oop valahol olyan mint az adatbázis/kezelés


  Attol fugg, hogy szerinted milyen az adatbaziskezeles...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ingyenes fejlesztőkörnyezetben osztály diagrammokat ritkán lehet készíteni. UML diagramm készítő programokat általában külön lehet csak letölteni ingyenes változatban és azok sem biztos, hogy tudnak php kódot generálni a diagrammok alapján. De keresni és próbálkozni lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sejtettem! de amiket nézegettem egyiknél se nagyon taglaltak ilyesmit hogy folyamatábra. vagy nem is kell ilyesmi? hogyan csoportosítsam, vagy hogyan csináljam hogy átlátható legyen? még nagyon új nekem ez az egész oop, de kezdem érteni. csak azt nem tudom hogyan kell felépítenem a dolgokat újra ebben a szemléletben, milyen könyvtárszerkezet, filestruktúra stb, de van egy olyan sejtésem hogy erre csak én tudok rájönni, mert csak én ismerem a saját projektemet.

  egyébként a php globális átláthatóság jegyében ez a link segített nekem nagyon megérteni végre az oop-t ez tényleg ovodások szintjén magyarázza el, és aki abszolút nem tud semmit erről a témáról, sztem ebből tudja a legjobban megérteni.

  csak az a baj hogy közvetlenül a 17-es lépés előtti
  'Fatal error: Cannot access private property person::$pinn_number in ...'
  dolog nem jön nekem ki. mondjuk az egy dolog hogy nincs is definiálva a pinn_number, de ettől még sztem kéne dobja a hibaüzenetet.

  nagy butaságot mondok ha azt mondom hogy az oop valahol olyan mint az adatbázis/kezelés? tisztára az az érzésem. mondjuk jobban belegondolva, nem is tudom hogy nekem van-e olyan masszív a php kódom hogy kelljen ez az egész oop dolog. az az érzésem hogy ez akkor fontos amikor php sokkal nagyobb súllyal esik latba mint mondjuk mysql. nálam meg a php igazábol csak alárendelt szerepet kap, a lényeg hogy a mysql-ben a dolgok jól sikerüljenek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Magyaránt egy php-s fejlesztőkörnyezetet szeretnél. Van már ilyen téma nem is egy a társalgóban, ahol a különböző php-s fejlesztőkörnyezeteket vesézik ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Macromedia Dreamweaver: jobb katt a kódra --> Functions-->itt lesznek az adott fájl függvényei.

  Melleselg csoportosíd fájlokra a függvényeket, tehát külön a regisztrációhoz tartozók, külön az admin függvények, külön a mindenhol használandó függvények, stb stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  nem is tudom hogyan kérdezzem ezt meg, de valami olyan érzésem van hogy kéne nekem valami olyan progi ami elősegíti nekem valahogy globálisan látni az egész php projektemet. van egy csomó file-om, bennük mindenféle funkciók, és már azt se tudom néha ki kivel van, vagy mit mért raktam be miért úgy. ma pl. belefutottam egy olyanba hogy elkezdtem megcsinálni egy funkciót, mert nem tudtam hogy máshol már le van kezelve az a probléma. valahogy felmerült bennem a vágy hogy először szövegesen valahogy ledokumentáljam magamnak hogy melyik szekcióban mit szeretnék csinálni, aztán jöhetne a kód. de ez csak egy dolog ez még megoldható de valahogy valami folyamatábra kellene nekem vagy valami ahol globálisan látom milyen folyamatok lehetségesek a projekten belül, miből mi következik, vagy nem is tudom. nagyon nagy butaságot beszélek vagy elképzelhető hogy van ilyen progi ami elősegíti ezt?

  köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd