Megfordítaná a webezés irányát a W3C

Megfordítaná a webezés irányát a W3C
2010-07-07T12:52:11+02:00
2010-07-09T18:44:52+02:00
2022-10-27T12:55:34+02:00
 • Csukd be a szemed, és gondolj arra amit látni akarsz. De többet ne nyisd ki!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyilvánvaló hogy itt egy szolgáltatásról van szó, és nem pedig egy vírusról.

  (Aki érti, annak bocs.)

  JS segítségével eddig is tölthette lefele az adatokat a netről a nyitott böngésző ablak. Ezt tulajdonképpen az "Enable Javascript" checkbox-szal lehetett ki/bekapcsolni a böngészőkben.

  A jövőben ezt a szolgáltatást is le lehet majd tiltani globálisan a böngészőkben.
  A szolgáltatás azt a felesleges roundtrip-et hivatott kiküszöbölni, amit JS segítségével végeznek a webes alkalmazások. Ergo: effektíve csökkenni fog az adatforgalom mérete.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor nézegess txt-ket...

  Te most ezért az egy értelmes hozzászólásodért regisztráltál
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • amíg én fizetek net-ért addig azt szeretném látni amit én akarok (csak!!! azt)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • RSS-be most is lehet és szokás is reklámokat rakni. Szóval az ítéletnap nem ettől fog eljönni, vagy más eljött.

  Ez a terv csakis arról szól, hogy ne pollozással kelljen olyan dolgokat figyelni, amiknek valójában esemény-alapú értesítéseknek kellene lenniük, és szerveroldalról kellene róluk az értesítést küldeni, mert akkor kisebb lenne a szükséges adatforgalom, ráadásul az esemény bekövetkeztéhez közelebb (előbb) megérkeznének az értesítések.

  De az, hogy mik kerülnek küldésre ezekben az értesítésben, az túlmutat ennek a szkópján, és tök mindegy is. Mert nyilván úgy lesz megcsinálva, hogy ne tudjon akárki akármilyen értesítés küldeni akárkinek, hanem ugyanúgy ahogy eddig, feliratkozásos alapon menjenek a dolgok. Ez jó sokbites egyedi kulcsok alkalmazásával nyilvánvalóan tök egyszerűen és biztonságosan megoldható.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért arra kíváncsi vagyok, hogy fogják ezt Pl. a hirdetők kihasználni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ez még csökkentheti is a forgalmat.
  Pl. a böngésző csak akkor fogja letölteni az új tartalmat, ha valóban történik változás, nem kell percenként kérdezgetnie, hogy történt e valami, vagy sem. (Például egy ilyen fórum esetében.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mint az SNMP (inform, notify, alert).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha mondjuk azt látom, hogy egy oldal indokolatlanul lefoglalja a sávszélességemet, akkor nem fogom többet felkeresni.


  Ez ugyanúgy igaz arra az esetre is, ha a szerver a HTML5 képességeit kihasználva pusholja az adatokat.

  Én úgy gondolom - és nem hiszem, hogy csak naív lennék - hogy a webfejlesztőknek sem fog érdekükben állni fölösleges sávszél használatot generálni. Most is lehetőségük lenne rá sok módon, mégis az ellenkezőjét akarják elérni: css sprites, js compress, expire header, stb.

  Én továbbra is úgy vélem, hogy fölösleges ezen aggódni, de természetesen elfogadom, ha más másként látja a helyzetet. Egy biztos: a mi pro és kontra érveink mit sem fognak változtatni a W3C tervein
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hibás az összehasonlítás. Egyfelől ezt kézben lehet tartani: noscript. Másfelől, és ez sokkal lényegesebb, az oldal letöltését én kezdeményeztem. Ha mondjuk azt látom, hogy egy oldal indokolatlanul lefoglalja a sávszélességemet, akkor nem fogom többet felkeresni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És attól nem tartasz, hogy megnyitsz egy oldalt, és az megállás nélkül ajaxozik, és sávszél forgalmat generál? Vagy az adott oldalon lesz egy flash, ami socket kapcsolatot nyit a szerverrel, és őrületes adatforgalom lesz? Vagy ha már HTML5, lesz egy <video> elem autoplay-el, és a kis 3G-s netedet terheli?

  Szerintem ez a félszed teljesen értelmetlen a fentiek ismeretében.

  Amúgy ha már itt tartunk: a 3G-s neteknek szokott lenni olyan szolgáltatása, hogy a szervertől érkező képek minőségét az adott szolgáltató szervere rontja (kicseréli az img src-jét), ezután a videókat is realtime recode-olják majd ezek a szerverek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugyan nem olvastam még a tervezetet, de vélhetően úgy fog működni, hogy a kedves felhasználó engedélyezi (kvázi feliratkozik) a szolgáltatáshoz. Enélkül nem kap üzenetet. Nyilván a szerverek nem fognak a neten broadcast-elni, hogy mindenki megkapja. Hasonlóan, mint az RSS, csak most előbb szól a kliens a szervernek, hogy jöhet, amúgy meg max egyszer beszól, hogy 'itt vagyok' a szerver meg csak a csatorna változása esetén szól vissza, hogy 'nini új bejegyzés'.

  (Ha hülyeséget írtam, sorry, majd este elolvasom a tervezetet is.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • +1
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nekem tetszik az otlet. remelem senki nem exploitolna
  +lehet en ertem rosszu, de a cim nem tukrozi a tartalmat. ez inkabb ketiranyusitas lenne, mint megforditas.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt majd akkor látom reálisnak, ha a végfelhasználóknak ingyen lesz az internet. Ugyanis addig csak ne foglalja proaktívan nekem itt egy szerver a sávszélt, mert drága.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • DDos a felhasználók ellen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd