Webdesign, sitebuild, programozás
2010-06-16T12:42:27+02:00
2010-06-22T15:28:08+02:00
2022-06-29T09:00:21+02:00
 • Web-programozás szakon belül nekünk JUGYU-n főleg programozást tanítottak, nem design-t. Én csak erre specializálódtam a szakmai gyakorlatom során, ugyanis nekik pont ez az eladhatatlan munkakör kellett . A honlap fejlesztésének ezen részét jobban szeretem csinálni, de én ettől függetlenül nyugodtan lobogtathatom a Web-programozós papírom is, mivel tudok programozni akár több nyelven is.

  "Mert ma már minden bokorban akad egy önjelölt fotosopp-guru, ez a skill gyakorlatilag teljesen eladhatatlan."

  Úgy vélem ezek túlnyomó része komolytalan diákok, akik a tanulás mellett szeretnének kényelmes melót találni megfelelő felelősségtudat, tudás és kreativitás nélkül. Az is elmondható a legtöbb festőművészről, hogy nem értenek semmit a honlapkészítéshez, aztán legyártanak olyan layoutokat, amiket nem lehet megvalósítani.

  A referenciákról: a Firkonc honlap teljesen saját mű és tartozik hozzá egy általam programozott tartalomkezelői felület is, de gondolom referenciaként senki sem szokta egy működő weblap admin oldalát vagy belső kódját mutogatni, úgyhogy én se tennék ilyet.
  Ikem az csak egy egyszerű, gyors design munka, amit pusztán szívességből csináltam, az sajnos nem nagy szám, de legalább élő, működő honlap.
  Abban igazad van, hogy egy nagy portál komolyabb referenciának bizonyulhat, de ahhoz idő kell és bizony pénz nélkül meg nem lehet megélni. Szabadidőmben dolgozgatok egy ilyen kaliberű honlapon direkt emiatt, de azért nem kívánok két hónapig kenyéren élni, hogy ez elkészüljön :)

  Egyébként köszönöm a tanácsaidat, teljesen helytállóak, de legtöbbjük jelenleg még kivitelezhetetlen. A designerkedést meg nem akartam egy kalap alá venni a web-programozással. Csak én mindkettőt tudom csinálni és esetleg félreérthetően fogalmaztam.

  Akit érdekelnek a bonyolultabb, szebb referenciám, az írjon rám és elfogom küldeni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes, hogy már ilyen szak is van, vagyis inkább hasznos. Reméljük, naprakész gyakorlati tudást adnak át. Viszont ahogy nézem, az intézmény a juhászgyula tanárképző főiskolából képezte át magát.
  Nekem a webprogramozás ajaxot, php-t, java-t és hasonlókat jelent, ezzel egyébként lényegesen jobban lehet érvényesülni és jóval többet is lehet keresni, mint fotosoppozással. Mert ma már minden bokorban akad egy önjelölt fotosopp-guru, ez a skill gyakorlatilag teljesen eladhatatlan.

  A másik az, hogy a grafikának, főleg a DTP-nek, logótervezésnek a világon semmi köze a webprogramozáshoz. Ha ebbe az irányba akarsz menni, akkor ne lobogtasd a webprogramozói papírod a leendő munkaadódnak, hanem tanulj vizuális dolgokat. Alapvetően más skillek kellenek hozzá. Én a helyedben ráállnék egy szűk niche-re, piaci résre, mondjuk android vagy iphone fejlesztésre (tudom, mindenki azt csinálja, de legalább még nincs tele a piac, angliában rengeteg ilyen fejlesztőt keresnek). Vagy valami egyéb kurrens dologra. Legyél specialista valamiben, mert mint mondtam, az ilyen-olyan frontend dizájnerekkel, sitebuilderekkel telített a piac. Ez egy viszonlag low-end job, és ebből kifolyólag nagyon sokan csinálják. Már csak jó kapcsolatokkal tudsz munkát szerezni, az se fizet valami sokat. Ha körülnézel olyan oldalakon, mint a sitepoint vagy a getarfreelancer, indiaiak, pakik meg oroszok szó szerint egy tál levesért megcsinálnak bármit. Nincs jövője a cuccnak.

  Ha elfogadsz még egy jó tanácsot, ne rakd ki magánszemélyek honlapjait referenciának. Ez a welkám tu máj hómpédzs világ 10-12 éve elmúlt. Értem én, hogy nincs semmid egyelőre, amivel villantani lehetne, de inkább csinálj akkor pár olyat, ami nem fizet ugyan, de legalább tartalmilag komoly. Közösségek, közhasznú társaságok, akármi. Legyen 5-6 oldalad, amivel villanthatsz, meg egy rendes saját oldalad.

  Az is előny, ha használsz tartalomkezelőket, mert statikus oldalakat már csak szökőévben egyszer lehet eladni. Tartalomkezelők terén még nagy lehetőségek vannak, egy profi drupal- vagy magento fejlesztő annyit kér, amennyit nem szégyell, és meg is kapja. Az e-commerce csak felfelé megy egyelőre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ment PM
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello,

  Tudnál egy kb, árajánlatot küldeni nekem priviben?

  - Bemutatkozo oldal 4-5 lappal
  - design (fontos)
  - optimalizálás
  - webmarketing

  Köszi,
  aT.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Most végeztem a Szegedi Tudományegyetemen Web-programozó szakon és szeretnék egyből munkához is látni, amennyiben valaki lehetőséget ad rá.
  A szakmai gyakorlataim során Design és a SiteBuild munkakörre specializálódtam, de ettől függetlenül értek a programozáshoz is.

  Programok:
  Adobe Photoshop CS4 (haladó)
  Aptana Studio 2 (haladó)

  Ismert programok: Netbeans, Eclipse, Adobe Flash CS4, Komodo Editor

  Amit nyújtani tudok:
  - Szabvány-specifikus, gyors, optimalizált honlap
  - Igényes, sajátos design (igényeknek megfelelően minimalista, absztrakt stb.)
  - Kereső optimalizálás
  - Táblázatmentesség
  - Keresztplatformos megvalósítás (Internet explorer 6-7-8, Firefox, Chrome stb)
  - Adminisztrációs felület (képfeltöltés, tartalomszerkesztés stb.)
  - Logó tervezés
  - Bannerkészítés, egyszerűbb flash munkák

  Ismert programozási nyelvek: php, mysql, java, javascript és dolgoztam már smarty környezetben is (de nem programoztam)

  Élő referenciák:
  Firkonc honlapja
  IKEM

  Logók:
  Redstar Gaming Logo
  CyberGeneration Logo

  Kérés esetén önéletrajzot küldök.

  Ha pedig valaki csak olcsón szeretne honlapot készíttetni, akkor ez ügyben is lehet engem keresni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd