Vajon miért jobb az XML?
2004-05-17T05:40:23+02:00
2004-05-21T13:22:07+02:00
2022-07-19T06:42:57+02:00
 • Persze ezekkel leginkabb az adatok szerkezetet, es a tipusokat tudod ellenorizni, a belso logikai osszefuggeseket nem, de mar ez is nagy segitseg.


  Igy van. Az XML nem varázsújj, de ha azt nézzük, hogy a schema lehetőséget ad egész magas szintű validálásra, az XSLT-vel nagyon profi módon transzformálható az adat, valamint az adat elválik a reprezentációtól, akkor máris király minden. És akkor még nem beszéltünk mondjuk az XPath-ről, vagy mi most a neve, meg a többi cuccról.

  Egyébként "vajon" és nem "valyon" :)

  Hogy az XSLT használatára mondjak példát: van egy XML-ben tárolt adathalmazom, aminek egyes tulajdonságaiból kellett volna webre linklistát készítsek (név + link). CSV esetén ezt összehekkelhettem volna valami scripttel vagy programmal, de mivel már XML-em volt, így inkább csináltam mellé egy ilyen komoly stylesheet-et:

  <?xml version="1.0"?> <HTML xmlns:xsl="http://www.w3.org/TR/WD-xsl"> <BODY> <xsl:for-each select="definitions/blacklist" order-by="+ short_name"> &lt;a href="<xsl:value-of select="site_url"/>"&gt;<xsl:value-of select="short_name"/>&lt;/a&gt;<br/></xsl:for-each> </BODY> </HTML>

  A kimenet a browserben az a kód volt, amit egyből beilleszthettem a cél HTML forrásba. Ugyanezt runtime is intézhettem volna ASP-ből vagy PHP-ből.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eleinte arra tervezték, hogy weblapokon lehessen vele adatokat tárolni. Pl. ha HTML-ben egy rekordhalmazt akarsz megjeleníteni, arra kiváló az XML.


  Akkor most alkalmazások közötti adatcserére tervezték vagy weblapokon történő adattárolásra?

  Pl. ha HTML-ben egy rekordhalmazt akarsz megjeleníteni, arra kiváló az XML.


  1. Ha valaki weblapokon akar adatokat tárolni az menjen el inkább sintérnek. Weblapokon az adatokat inkább megjeleníteni szokás.

  2. Pl. ha a saját adatszerkezetedet akarod fájlban tárolni arra kiváló az XML.

  3. Pl. ha a saját adatszerkezetedet akarod egy másik alkalmazásnak eljuttatni arra kiváló az XML.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • CSV?
  Csak azert kerdezem, mert eddig olyan felhasznalasi modjait lattam az XML-nek, amikor plaintext allomanyban volt az osszes adat, plusz minden ertek korul ott volt tag-ben a mezo neve meg mindenfele mas. Ez ebben a


  CSV? Hogy abrazolsz hierarchikus adatotak CSV-ben (erthetoen)? Az XML-nek ez az alap alkalmazasi terulete (es a legtobb esetben tobbfele adattipusrol, es azok hierarchiajarol szol az adatcsere). Ezenkivul az XML-hez letezik ketfele dokumentum tipus leiro rendszer is (DTD es XSD), amikkel ellenorizni (validalni) tudod, hogy ervenyes-e az xml dokumentumban tarolt adat - anelkul, hogy kezzel ujra le kene kodolnod minden alkalmazas eseten.

  Persze ezekkel leginkabb az adatok szerkezetet, es a tipusokat tudod ellenorizni, a belso logikai osszefuggeseket nem, de mar ez is nagy segitseg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hmm, az informatikában kicsit nagyvonalúan kezelik a technológia szót.

  Ha írsz egy 15 soros programot, te is nevezheted kis túlzással technológiának.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem is van egy kérdésem:
  Azon túl, hogy az XML-hez köze van a W3C-nek, és hogy az internetes adatcserében a legelterjedtebb az alkalmazása, miért nevezik az XML-t webes technológiának? Szvsz semmi köze a webhez.


  Eleinte arra tervezték, hogy weblapokon lehessen vele adatokat tárolni. Pl. ha HTML-ben egy rekordhalmazt akarsz megjeleníteni, arra kiváló az XML.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • más eszközökkel is kivitelezheztő, azaz semmi haszna

  Valóban kiváltható más eszközökkel, de ezen elv szerint asm-ben kellene mindent kódolni?  XML 10 pontban
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • OK elfogadom, hogy nem a HTML alternatívája, de amit XML lel meg lehet csinálni, az más eszközökkel is kivitelezheztő, azaz semmi haszna... Még sok része gyerekcipőben jár és részenként (sztem) minden feladatra van jobb megoldás...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • HTML-ben közvetlenül azt írod le, hogy hogyan is nézzen ki a dokumentumod a megjelenítésnél. XML-ben viszont azt írod le, hogy a dokumentumodban mi micsoda, és szó nincs még a megjelenítésről. Az XML-nek az a lényege, hogy az adataidat írd le, és ne közvetlenül a megjelenítését. Persze tudsz bele mindenféle metainfót rakni, ami segítheti a további feldolgozást: HTML-ként böngészőben megjelenítheted, vagy mondjuk egy Delphi form segítségével is, vagy lenyomod belőle az adatokat egy relációs adatbázisba, stb., generálsz belőle egy pléntekszt ímélt, stb.)

  Nekem is van egy kérdésem:
  Azon túl, hogy az XML-hez köze van a W3C-nek, és hogy az internetes adatcserében a legelterjedtebb az alkalmazása, miért nevezik az XML-t webes technológiának? Szvsz semmi köze a webhez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy látom itt valami igen nagy félreértés uralkodik. Az XML nem a HTML aalternatívája, vagy kiterjesztése, bár tagadhatatlan, hogy hasonlósága miatt igen alkalmas erre.
  Ahogy azt pár hozzászólással előbb, lacimol is leírta, ez egy teljesen általános, szabványosított leírónyelv. Megvalósítottak benne platformfüggetlen távoli metódushívást (SOAP, WSDL). Léteznek XML alapú adatbáziskezelők is, bár ezek véleményem szerint eléggé gyerek cipőben járnak.
  Mondok két légből kpott példát. Tételezzük föl, te egy nagy mobilszolgáltató vagy. Szetetnél az előfizetőidnek tartalmi szolgáltatást is nyújtani. Ezt természetesen nem te magad szolgáltatod, hanem, mivel már léteznek erre nagyon jó szervezetek, egyszerűen megveszed tőlük a tartalmat. De hogyan juttatják el hozzád a tartalmat a szolgáltatók. Kitalálhatsz, saját formátumot is (Utópiában ki is találnának, mert ott nincsenek határidők), de minek, mikor már valaki kitalálta az XML-t. XML-t előállítani könnyű, a kliens oldalon is elvégezhető rajta formai ellenőrzés (DTD, Shema), amivel rengeteg hibalehetőség kizárható. Ezen kívül később, szabványunkat szabadon bővíthetjük. Ráadásul nem kell a saját formátumomhoz parsert írnom rengeteg idő befektetésével, elég csak egy nekem szimpatikusat választanom, az elég széles kínálatból (Apache, Gnome XML, Oracle, stb.).

  Összegezve, az XML nem a HTML alternatívájának lett létrehozva. Bár, ha valakinek úgy tetszik használhatja arra is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha hasznaltok xsl-t, akkor az OK, ugy rendben van. De ilyet eddig meg nem sokat lattam...

  Filburt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi így használjuk az XML-t:

  Az egyik bank xml formátumban küldi a számlakivonatot, aminek kb. 2 kb a mérete, és 1 db A/4 oldal a formátuma.

  Mi ennek az értelme?

  Az, hogy az xml-ben egy lokálisan tárolt xsl stíluslapra hivatkoznak, aminek a mérete már több tíz kilobájt. Ha a formázott számlakivonat riportot küldenék le, sokkal nagyobb lenne a bank szerverének a hálózati forgalma... tehát pénzt spórolnak az xml használatával.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • CSV?
  Csak azert kerdezem, mert eddig olyan felhasznalasi modjait lattam az XML-nek, amikor plaintext allomanyban volt az osszes adat, plusz minden ertek korul ott volt tag-ben a mezo neve meg mindenfele mas. Ez ebben a formaban hulyeseg. Az meg, hogy design elemek is mehetnek vele, szerintem nem nagy plusz.

  Eleinte azt hittem, hogy el fog ez mulni, mert divat, de latom, hogy nem es egyre idiotabb felhasznalasi modok szuletnek, ami gondolom abbol fakad, hogy nem ertik (mint ahogy en sem, de nem is hasznalom) mire valo.

  Filburt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • HTML-ben nem, XML-ben viszont meg lehet csinálni


  nem erről van szó


  Az XML inkább egy közös vagy általánosan használható adatközvetítési felület (nagyon sok helyen kiváltható SQL-lel vagy sima txt-vel).
  Bizonyos esetekben nem akarod, hogy mások matassanak a db-ben és kiteszed pl. a híreket egy szabványos XML fájlba, így más portálok tudják őket használni.
  Nem beszélve arról, ha mondjuk pl. egy cikket elérhetővé akarsz tenni PC-n (html), mobilon (wml) és pdf formátumban. Ekkor elég egy fájlban leírni (később módosítani), majd ebből generálod a többi formátumot.
  Tulajdonképpen egy szabványosított txt alapú adattárolási rendszer.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem már nagyon régóta érdekel a netes "programozás", azaz a honlapok létrehozása. Végig HTML-ben írtam meg az oldalakat. Aztán elkezdték nyomni az XML-t. Egy ideig nem is figyeltem rá, de aztán itt a prog.hu-n is indítottak rovatot a témában, ígyhát elkezdtem foglalkozni vele. De egy dolgot nem értek: mire jó ez az egész? Valaki mondjon már egy példát, hogy mi az amit HTML-ben nem, XML-ben viszont meg lehet csinálni, mert nekem eddig HTML-ben is minden sikerült...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd