Képfelismerés?
2010-05-28T19:19:15+02:00
2010-05-29T08:06:47+02:00
2022-06-29T09:55:37+02:00
 • Nekem van olyan (saját gyártmányú) rendszerem, ami nanoszekundumok alatt eldönti egy arcról, hogy nő vagy férfi-e az illető. C#-ban fejlesztettem ezt a változatot, de a melót jó 10 éve kezdtem, akkor még C++ alapokon.

  Azon kívül, hogy matek és algoritmika a lehető legmagasabb fokon, a legtöbb és legköltségesebb meló a tesztadatok beszerzése. Az arcfelismeréshez használt adatbázist nem én, hanem egy barátom cége szedegette össze majd két évi munkával, iszonyat sok pénzből. Szvsz ez utóbbi dolog miatt nem éppen az a kimondott olcsó hobbi ezzel foglalkozni.

  A nyelv mindegy, ha értesz hozzá, és nem valami atomtetű lassú script, mert számítási teljesítmény az fog kelleni. Igazából annyi a nyelvi követelmény, hogy a Java és a MATLAB kódot, és a matematikai jelöléseket tudd folyékonyan olvasni, mert ami kevés példát találsz a Neten, az mind ezekben lesz felírva (10% Java - 30% MATLAB - 60% nyers képlet).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem lesz egyszerű menet
  Szomorú hogy vizsgaidőszak van, darabig még kénytelen leszek hanyagolni, legalább addig letorrentezem a videókat
  thx
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem is nagyon érdekes, én most rákattantam. De türelem kell az összes 20 vagy mennyi videó megértéséhez, néha alap dolgoknak utána kell néznem stb, pedig annyira nem vagyok rossz matekból. Durva lehet ez egy sima féléves tárgynak. Én el tudnám képzelni, hogy egy diák egy félévet csak ezzel a tárggyal töltsön más tárgyak nélkül.

  Ha érdekel az egész, mindenképpen érdemes előtte / közben a következő oldalon a lecture notes-okat is olvasgatni, illetve a valszám és lineáris algebra frissítőket.:
  Handouts and materials

  A youtube-os linket javítottam az eredeti hozzászólásban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • youtube-on egész kis pofás videóik is vannak
  Köszi hogy mutattad ezt a linket, mert ez tényleg érdekes téma, én is szeretem az ilyesmiket

  (link = badurl, viszont google beszédes a cím alapján)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Általában az ember sokkal hamarabb lesz otthon egész profi módon akár több programozási nylevben is, mint ilyesmihez rendesen értsen.
  Ha komolyan labdába akarsz rúgni ilyen téren, itt már nem árt ha nagyon durván ráállsz a matekra.

  Ízelítőnek nézz bele ezekbe az előadásokba (ez nem kifejezetten csak képfelismerés, hanem általában gépi tanulás.):

  Machine Learning Stanford

  Csak a nehézségről: ha perfekt vagy angolból, már túl vagy az első pár éven az egyetemen, előtte elolvasod a kurzus weboldaláról letölthető linear algebra és probability theory felfrissítőt, és nagyon kapaszkodsz, akkor talán megérted az egészet, de szerintem még akkor is többször vissza kell tekerni, vagy bizonyos helyeken fel kell adni a maradéktalan matematikai megértést. Én mostanában hobbyból ezt lesegetem. Azért nem véletlen Stanford a Stanford, ha a BME-n ilyen durva lett volna egy átlagos féléves tárgy, én sírva fakadtam volna.:)

  Namost ehhez képest megtanulni egész jól programozni akár több nyelven is kismiska.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Talán azért, mert a nyelv nem számít?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hmm, ez jó ötlet de ha már itt vagy, miért nem írtál egy példát? (De azért köszi az útbaigazítást :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon pozitívan álltam az "abszolút kezdő" dologhoz. (én is kezdőnek mondanám magam..)
  Arra alapoztam, hogy olyasmiben szeret elmerülni az ember, amire van rálátása, tehát tudja hogy miről is szól nagyvonalakban és az teteszik neki.

  Ha tényleg nulla tapasztalatod van, akkor még jódarabig hanyagold ezt a képfelismerés dolgot, "nem messze innen" van egy másik téma: "Melyik nyelvvel kezdjem..." estleg nézz el arrafelé
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez nem lesz valami könnyű falat
  És nem a programozási nyelven fog múlni

  Melyik nyelvben van tapasztalatod? c++/c#/java..
  Abban próbálkozz, amelyik ismerős már!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Én abszolút kezdő vagyok, igazából most kezdek komolyabban foglalkozni a programozással. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen programozási nyelv alkalmas a legjobban kép-szöveg felismerésre. A válaszokat előre is köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd