Delphi program eladása freeware komponensekkel
2004-05-13T22:14:08+02:00
2004-05-14T22:38:23+02:00
2022-07-19T05:31:58+02:00
 • Zoli: köszönöm a választ. Szerintem a Te mintádat fogom követni.

  FoolMan: Nem hiszem, hogy ebből gazdagodnál meg. Kevés szabadúszó programozó jár az én cipőmben. Ez csak egy átmeneti állapot. Ha összegyűlt a Delphi-re való, veszek saját példányt. Mindenkinek el kell kezdenie valahol. Ám ha mégis vásárláson töröd a kobakod, okvetlenül említsd meg nekem is! Megyek Hozzád szerződést kötni!

  Üdv,
  Lajos
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ugy erted, ha veszek egy jogtiszta delfit, akkor hujere kereshetem magam tudas es munka nelkul pusztan az olcsojanosok helyetti szamlazasbol?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A másik kérdésem: ha a programom tartalmaz ingyenes komponenseket (ZeosDBO) és az egész egy MySQL környezetben fut, akkor a termék CD-jén elég csak mellékelni a Zeos komponenscsomag és a MySQL forráskódokat, valamint megemlíteni a szerződésben, hogy ezekért nem kérek pénzt, csak a velük végzett szellemi munkáért?


  A ZeosDBO nem GPL, hanem LGPL licenc alatt van, azaz kérhetsz pénzt a progiért, miközben a saját magad által írt (és csak az) forráskód a tied marad. lásd: Title
  A MySql más tészta, ha a program a MySql nélkül (értsd: más adatbázissal nem) használható, akkor vagy a termék ÖSSZES forrását közzéteszed, vagy ha ezt nem akarod, akkor minden eladott termékhez meg _kell_ vásárolni egy MySql licencet. A GNU GPL, illetve a MySql manual tartalmaz erre vonatkozó részeket.
  Attól tartok a "velük végzett szellemi munka" is ez alá a korlátozás alá esik, mert ezen termékek alapján, kvázi ezek beépítésével jön létre az a termék, amiért te pénzt kérsz (ugye nem kérhetsz pénzt olyan szoftverhez kapcsolódó tanácsadásra, ha ami nem létezik?) Megint más lehet a helyzet, ha nem te adod a programot, hanem az Ő meglevő rendszeréhez kér tőled tanácsot.
  Én a saját programjaim esetében minden eladott alkalmazás mellé biztosítok MySql licencet. Persze ez növeli az árat, de a MySql Classic licenc a maga 220€ árával egy nagyobb munka 1-5%-a. Ennyit sztem megér egyrészt a nyugalom, másrészt a licencelt MySql nyújtotta biztonság.

  Remélem tudtam segíteni,
  Zoli
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Stílszerűen talán úgy vezethetném be ezt a témát, hogy a lerágott csontról is lehúzunk még egy réteg bőrt... :) Sajnos a korábbi témákban csak részben találtam választ, úgyhogy fussunk neki még egyszer.
  Lehetőségem lenne elkészíteni egy programot (az én igényeimhez mérten) jó pénzért. Ám Delphi-vel nem rendelkezek, és a programért kapott ellenérték sem fedezné a beruházás költségét.
  A következő javaslatot találtam erre:
  A programot Te készíted pl. 1.000.000 Ft-ért. Akkor szerzel "papíron" egy alvállalkozót, akinek van egyéni vállalkozása és jogtiszta Delphi-je is.
  Ezzel az "alvállalkozóval" kötsz egy megbízási szerződést, mely értelmében Ő fejleszti a programot a Te megrendelésedre és ezért kér 100.000 Ft-ot. Ezt az összeget "papíron" ki is fizeted neki, gyakorlatilag csak megvásárlod az Ő számlakiadásával járó költségeket... Ezt mindenki ismeri, 10-15%-ból megúszod, ilyen összeg esetén gyakorlatilag 20-25 eFt-ért :)))

  Az így "elkészült" programot továbbadod a megrendelődnek 200.000 Ft-ért és további 800.000-ért nyújtassz hozzá terméktámogatást... Gyakorlatilag a megrendelő 3 évig amortizálhatja a 200 eFt-s programot és azonnal leírhatja a terméktámogatást :)

  A megrendelővel meg olyan szerződést kötsz, hogy Te a fejlesztésbe bevonhatsz alvállalkozót.

  Gyakorlatilag pár nap alatt megszervezhető a dolog és "olcsón megúszható" a dolog.
  - bhubert
  (A teljes szöveg)

  Mi erről a véleményetek? Tényleg járható ez az út? Van olyan "alvállalkozó", aki belemegy ebbe? Van esetleg itt valaki, aki már adott el ilyen módon programot?

  A másik kérdésem: ha a programom tartalmaz ingyenes komponenseket (ZeosDBO) és az egész egy MySQL környezetben fut, akkor a termék CD-jén elég csak mellékelni a Zeos komponenscsomag és a MySQL forráskódokat, valamint megemlíteni a szerződésben, hogy ezekért nem kérek pénzt, csak a velük végzett szellemi munkáért?

  Köszönet és üdv,
  Ironfist
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd