Tárhely tisztogató program
2010-05-13T14:03:02+02:00
2010-05-13T17:21:34+02:00
2022-06-29T09:40:23+02:00
 • Szerintem közelítsétek meg a dolgot a webszerver felől. Az Apache Access Log-ra ráküldötök valami feldolgozást, ami ad egy listát. Ezt összevetitek a file listával.
  A kettő különbözete törölhető.

  Persze lehet, hogy nem árt bevetni egy jó offline browsert sem, ami végignyálazza az oldalon az összes linket és oldalt, hogy biztosra menjetek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt mi is így látjuk természetesen.

  Ezért is írtam:
  Hangsúlyozom általunk fejlesztett és részben üzemeltetett oldalakról van szó, nem pedig külső hosting ügyfelekről.

  Céges szerver, a cég "hatszáz" különálló több domainhez kapcsolódó oldalával. Nincs is helyprobléma, csak éppen felszabadulunk az ftp szerverre keresni valamit és olyan mennyiségű kép van az azokat tároló mappába, hogy fél perc mire ftpn letöltődik a fájl lista... És valójában nincs is ennyi használatban lévő kép, csak wysiwygbe 5 képet feltöltenek, mire jó méretre alakítják, meg eldöntik, hogy melyik kép legyen végül a cikkben.
  És hasonló problémák vannak. Szóval igazából garbage kezelésről beszélünk.
  Persze egyszerűbb lett volna minden fájlfeltöltésnél beírni adatbázisba a feltöltött képeket, majd a cikk elküldése után lecsekkolni, hogy melyik kép szerepel végül a cikkben, és a nem használatakat adatbázisból, valamint a szerverről törölni. Csak nem írtuk át a 3rd party wysiwyget.

  A másik probléma a cseréljük le a dizájnba ezt meg azt a képet, majd megnézik, aztán kiderül melyik marad stb. És így persze látszólag ugyanannyi kép van, csak a header.pngből van már header_1, header_2, header_20100323 átnevezésű kép a szerveren. Ez a kisebbik gond, meg könnyen orvosolható, de a wysiwyg mappájába van káosz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem túl jó ötlet az ügyfelek képeit letörölni.
  Gondolom fix tárhelyért fizet, valamennyit és amíg ki nem meríti, addig joga van ott tárolni.
  Én nagyon nem örülnék neki, ha a megkérdezésen nélkül törölnének a fájljaimból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Érdeklődnék, hogy ismer-e valaki, illetve létezik-e egyáltalán olyan program, ami egy ftp tárhelyen végez tisztogatást.

  Szerverünkön sok -általálunk üzemeltetett/fejlesztett- weboldalon található wysiwyg editor, ahol tetszőleges képek és egyéb multimédiás fájlok tölthetők fel. Persze ebből adódóan sok átszerkesztett tartalmú cikk található, amelynek következményeként kismillió kép és egyéb fájl van a szerveren, amelyek nincsenek használatban sehol sem.

  A kérdés az lenne tehát, hogy létezik-e valamilyen kész megoldás a tárhely tisztogatására. Pl az összes php/html/css/megadott adatbázis/stb fájlt átvizsgálja, és összegyűjti belőlük a képi hivatkozásokat, majd megmondja, esetleg áthelyezi az olyan képfájlokat, melyek nincsenek használatban. Persze wysiwyg editor értelemszerűen adatbázisba dolgozik, úgyhogy ott is kéne egy ilyen gyűjtést végezni legalább a képfájlokról.
  És a problémát leginkább a wysiwyg editoros feltöltések jelentik, de vannak természetesen egyéb hulladék képek is elvétve.

  Tudom a probléma komplex, tökéletes megoldás koránt sem létezhet rá, csak gondoltam feldobom a kérdést, hogy létezik-e erre valamilyen -fenntartások mellett- használható tool, meg hogy Ti hogyan kezelitek ezt a problémát (az elnézésen túl). Hangsúlyozom általunk fejlesztett és részben üzemeltetett oldalakról van szó, nem pedig külső hosting ügyfelekről.

  Vagy más szempontból hozzáállva esetleg az utolsó fájl hozzáférés dátumát is lehetne vizsgálni, és ahol rég történt hozzáférés a fájlhoz, ott elgondolkodni egy backupon, majd a szerverről való törlésről.

  Szerk: Tudom ez ilyen tipikus könnyebb megelőzni, mint utólag elhárítani probléma, de erről már lecsúsztunk :)

  Várom a véleményeket, megoldásokat.

  Üdv,
  Bitman
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd