Állás lehetőségek...
2010-04-25T22:35:03+02:00
2010-05-10T13:39:16+02:00
2022-07-25T03:32:28+02:00
 • De még ha megmondanák a frankót! De általában szájhagyomány útján jut el az információ a programozóhoz/tervezőhöz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itthon általában úgy néz ki kicsit nagyobb cégeknél hogy van 1-2 tulajdonos, pár programozó és minden programozóra jut kb 2-3 manager, akik megmondják a frankót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi más van???


  Egyrészt kis cégeknél szervezői állás, másrészt multiknál IT igazgató, csoportvezető, ilyesmi. Bár félek, hogy oda nem annyira a programozókat keresik. Tényleg, ha már itt tartunk, mi a rálátásotok karrier tekintetében?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • és gondolom nem akar mindenki 50 évesen is kódolni.


  Mi más van???
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyrészt halottam már az ellenkezőjét is, másrészt két jelölt között, ha minden más azonos, akkor a felsőfokú végzettségűt veszik fel. Harmadrészt, multinál közép/felsővezető szinthez már nagyon kell, és gondolom nem akar mindenki 50 évesen is kódolni. Vállalkozás alapítása meg nem járható út mindenkinek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nagy cégeknél HR-seken nem jutsz át


  Ez egy urban legend, ket eve tolom nagy cegnel oklevel nelkul.

  Egy ideig sok allashirdetesnel megkerdeztem a hirdetotol, hogy fontos-e a diploma, az esetek 95%-ban az volt a valasz, hogy a tudas szamit, nem a papir...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak érdekességképp szólnék hozzá a témához:

  tök mind1 milyen suliba jársz és milyen papírt kapsz. ha mellette nem képzed magadat a szabadidődben(kivéve ha géniusz vagy), akkor semmit nem fogsz érni az egésszel.

  sok-sok mindent tudnék még mit mesélni, hogy én pl hogy jutottam el idáig, meg is tettem ,de inkább kimásoltam innen, mert fene se kíváncsi itt 1-2oldalnyi életrajra:D

  röviden ahogy írtam fent, sok-sok önképzés, ez a kulcs. és persze a referenciák.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megjegyezném, hogy nagy cégeknél HR-seken nem jutsz át. Kis cégeknél meg tényleg irreveláns a végzettség, sokal többet érnek a referenciák. Mondom úgy, hogy 6 éve dolgozom a szakmában OKJ-s papírral, és elég jól elvagyok. Más kérdés, hogy köv. héten megyek emeltszintű infó érettségire, mert nagyon szemezgetek a NIK-el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ott olyan matematikusok végeznek, akik mellékesen valamit programozni is tudnak. A programozói munkák 95%-a nem a matekról, meg a C-ről szól, hanem éles framework alapú fejlesztésről az ilyen papír ezért nem ér sokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Halkan súgom meg neked, hogy a te 'ELTE'-s diplomád sem ér sok mindent a piacon. Én 1 éve záróvizsgáztam Debrecenbe, de nyelvvizgsa miat nincs diplomán. 1x engem is idegelt, hogy nincs de mikor elkezdtem interjúra járni, akkor jöttem rá, hogy a papír nem számít. A cégeket nem a papírod érdekli, hanem az hogy megtudod csinálni vagy sem, illetve, hogy gyorsan tanulj. Majd max utána elvárás lesz, hogy csináld meg.
  Cég alapításról és hasonló trükközésről pedig annyit, hogy nem kezdőként kell lekezdni ezt a dolgot majd akkor mikor már tudod, hogy működik a piac és van elég tapasztalatod, hogy bármikor találsz melót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én az ELTE IK-ra járok és elég sok ismerősöm van aki OKJ-t végzett aztán átjött hozzánk, mert elmondásuk szerint "egy kalap szart ér az OKJ-s papír"...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sajnos az elmúlt nyolc év nem erről szólt.

  Inkább az elmúlt 20 év. De ha a másik lop, akkor én is felmentést kapok a lopásért?

  Amit a korábbi hozzászólásomban mondtam, azt teljesen és törvényesen lehet "kimosni"
  -hogyan? Mi számokat írtunk, Te is támaszd alá számokkal!

  Egyébként meg miért ne lehetnék bruttó 450e-ért vállalkozó? Ez, ha normálisan megkéred az árát, akkor 3-4 honlap. Bonyolultságtól függően akár kevesebb, vagy több, de ha van egy saját kézreálló CMS rendszered, akkor kb. 10 óra meló. És a kiszedett 150e jó fizetés szerinted is. Csak hát havonta kell 3-4 ügyfél, na ez a nem könnyű rész. És akár előfordulhat hogy 2 hónapig nincs meló és utána van dögivel. Aztán előfordulhat hogy van munkád, amiért meg is kell dolgozni. Például egy egyedi programért elkérhetted a havi fizud árát (vagy épp többet), de rá is megy a hónapod (vagy épp több).

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos! Tiszta szerencse, hogy nem mindenki gondolkodik úgy, ahogy Én! Az összes nagyon becsületes hazánkfia önként és dalolva mond le fizetésének 35-45 százalékáról, mert tudja, hogy azt biztosan arra fordítják a politikusaink, amire szánták. :(. Ha így van, akkor minden rendben van az országban, csak hát sajnos az elmúlt nyolc év nem erről szólt.
  FIDESZ?? Várom őket, ha ugyan hozzá mernek nyúlni bármihez is, ami itt van. Igen, kezdjék meg a szürkegazdaság kifehérítését, mindenkire ráférne. Állok minden elé. Amit a korábbi hozzászólásomban mondtam, azt teljesen és törvényesen lehet "kimosni". Éppen azért használtam az idézőjeleket. Az ilyen manővereket engedélyező törvényeket pedig nem én, hanem az országunk gyűlése alkotta. Erről ennyit.
  A bizonyítást pedig nem 5 évre visszamenőleg, hanem sokkal többre lehetne vizsgálni. Csak az a baj, hogy a saját farkába egyetlen kutya sem harap bele. Közigazgatásban dolgoztam, látom jól, hogy mi folyik ott.

  Mildy: A kőkemény szakmai fejlődést nem vitatom, csak arra utaltam, hogy korábban már valaki itt is jelezte, hogy örülni kellene, hogy ilyen fórumozgatásokra van lehetőség, és nem naphosszat a kapa nyelét fogni negyven fokos melegben.
  Egyébként egyáltalán nem fekszik, hogy "vért izzadva kódoljak", de ahogy a volt tesitanárom mondta - az Asics támogatta sportolói karrierjét- : Asics nem Asics, nem kapsz mást. Persze, hogy nagyon szeretnék napi négy órában egy két weblapot írogatni három -négy hónapon keresztül, majd két hétig semmit sem csinálni, csak nem tehetem meg. Egyelőre nem túlkereslet, hanem túlkínálat van munkavállalói téren. Érdekes módon ezt a nagyvárosokban -főleg Budapesten - nem nagyon értik meg az emberek, akik a főiskola/egyetem negyed évében már munkát akarnak keresni, de havi 300e nettó alatt nem mennek el, mert éhbérért nem dolgoznak. Arra akartam rávilágítani, hogy a manapság a programozói/szoftvertervezői bérek jócskán kezdtek elrugaszkodni a földtől.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a 'munkaidőben itt fórumozgatás' simán munkaidő... a többségnek ez kőkemény szakmai továbbfejlődés, és nem szórakozás. Persze ha neked az fekszik, hogy vért izzadva kódolj, és nap végén átérezd, hogy milyen rohadt keményen is dolgozol, semmi probléma, csináld így.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A hivatalosan kapott pénz van akinek többet jelent. Ez az ország meg azért tart itt, mert itt mindenki így gondolja, ahogy Te. De kíváncsi lennék hogy mit csinálnátok, ha a FIDESZ legújabb tevékenységeként a szürkegazdaság kifehérítését célozná meg. De nem úgy hogy adót csökkent, hanem hogy a revizorok számát növeli, és még azokra is rászállna, akikre max. havi 50e-et lehetne rábizonyítani. Ráadásul ezt 5 évre visszamenőleg nézhetik...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Most miről is beszélünk??? Egy ideig értettem, de most már kezdek összezavarodni.
  Van egy céged, van egy 450e-s bevételed. Persze, ki kell fizetni a munkavállalót, de annak a bére költségként leírható. A munkavállaló hivatalosan bejelentett bére után persze fizetsz, de ha havi 450e-ből nem tudsz legalább egy munkavállalót kifizetni, akkor fölösleges a céget fentartani, mert valamit nem jól csinálunk.
  Persze, lehet mondani, hogy 90/180/350 -es bérkategória, de nem mindenki Budapesten, vagy Dunántúlon dolgozik. Lent a viharsarokban a legtöbb emberkének csak álom a nettó 180-as fizetés. Valóban szerencsés, aki munkaidőben itt tud fórumozgatni, és nem vért izzadva kódol. Hm, mennyi is egy "profi" programozó órabére? Azt sajnos nem tudom, de amikor nekem lett volna szükségem egy félprofi programozóra, akkor azt a választ kaptam, hogy 7000/óra alatt ne is keresgessek.

  Nova76: Ha te tulajdonosa vagy egy bt-nek, és bejelented magad munkavállalóként, akkor ne is csodálkozz, hogy nem tudod a pénzt "hivatalosan" "kimosni". Kis hazánban rengeteg kiskapu van, aminek segítségével a példaként felhozott 450e-ből legalább 300e minden hónapban kivehető lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert ha egyéni vállalkozó lennék akkor hogyan számolnám?
  De ha BT-t nyitok anyámmal (nyugdíjas), akkor is ki kell termelnem a benti tag bérét, aki ebben az esetben én magam vagyok. Márpedig ha gondolok a nyugdíjra, betegségekre, akkor nem érem be (nem kellene beérnem) a minimálbérrel. Az első 450e arra megy el, hogy kifizessem a saját bérem, amit ha jól számoltunk 148,5eFt lesz (az eredeti elképzelésem 180e volt, de nem számoltam jól).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hát igen
  sztem alapvetően ott rontod el a logikát, hogy
  - 1db bruttó 450-es bevételről és
  - 1db bruttó 280-as alkalmazottról beszélsz
  egy valószínűleg 2(?) fős cégben, merthogy osztalékot is ki akarsz venni a végén. (ráadásul nem számolsz a fejlődéshez szükséges tőketartalékkal...)
  és így valóban nem éri meg vállalkozni.
  egy havi 450-es bevétel még 1db szabadúszót se tart el, nemhogy mellé még egy alkalmazottat is...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne melozz ingyer', vazzeg, ha *ertesz* C#/.NET-hez, es *tudsz* programozni, ket kezzel kapnak utanad!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az összegeket nagyon pontosan belőtted, csak az időt / tudást nem. Nálam legalábbis 90/180/350 de összesen 3 év alatt, és hétfőtől vállalkozok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egykutya, referencia a lényeg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy hasonló karrierépítési help nekem is jólesne mondjuk c# .net segítségével :D Énis essek neki jelentsem ki hogy ingyen programozok, aztán házaljak forráskóddal, ha a sok ingyen ezt ingyen azt csókának tetszett? Vagy desktop programozással ez nem ennyire egyszerű?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még csak ennyire sem nehéz a programozó élete.
  Elvállalsz egy -két ingyen weblapot, amit nem joomlával csinálsz, hanem készítesz egy saját CMS rendszert, ami nem is teljesen a tiéd, hanem letöltöd mondjuk a symfonyt és a simpleCMS plugint. Kicsit belepiszkálsz, lesz 2-3 referenciád és a cégek tárt karokkal várnak 80-100e Ft-ért. Ami nem rossz, mert a Tescoban ezt a pénzt nem kapod meg. Aztán az egyik cégnél lehúzol 2-3 évet és máris profi vagy, mehetsz 180e környékén egy másik céghez (ha nem veszik észre időben hogy többre vágysz). Majd eltelik újabb 2-3 év és akkor lehetsz esetleg projectvezető (3-4 fős csoport vezetője) nettó 250-350e-ért, és akkor itt vége is a történetnek. Ez a karrier csúcspontja. Ha tovább akarsz jutni, akkor vagy vállalkozol, vagy főiskola és nem web + PHP.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A bevételből levonhatod a költségeket, ha Áfa-s költségszámlád van akkor az Áfa-t nyilván visszaigényelheted.
  "


  De az előbbi példánál maradva, ha a 450e bevételével szemben csinál 450e költségszámlát, akkor tényleg nincs áfa, de bért sincs miből fizetni.

  Az áfa belekeverése csak annyiban téves, hogy a sw-es munka vevői gyakrabban cégek, mint magánszemélyek. Cégek esetén pedig nem versenyhátrány az áfa összeg.

  De az tény, hogy amikor adóterhelésről beszélünk, akkor fontos az az elméleti helyzetet átlátni, hogy pl. egy festő elvállalja a lakásod festésének munkáját (amikor is minden anyagot, szerszámot és eszközt te biztosítasz).
  Ő kér 450e Ft-ot, mire te szívszélhűdést kapsz. A festő meg kevesli, mert neki az ügyletből nettó 170e jön ki. Mondjuk két havi melóért. Nem felháborító?

  [Ebben az elvi példában a társasági, a különadó és egyebek nem játszanak, de a helyiadó igen, mert az bevétel alapú.]
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Mert mégis kik fizessenek utánad?"


  Azért ha már kitalálták a szuperbruttót, akkor komolyan is lehetne venni.
  Valóban a szuperbruttó legyen a bruttó, a munkáltatónak ennyit kell kifizetnie, a melós meg lássa micsoda hatalmas a lehúzás az állam részéről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még mindig jobb helyzetben vagyunk, amíg munkaidőben itt forumozgathatunk, mint aki az említett összegnél jóval kevesebbet kap és mondjuk égő házakat olt el vagy autóba benszakadt emberekt éleszt újra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • El kell hogy keserítselek, mert ez még nem minden.

  A nettó bevételből tehát lejönnek az említett adók.

  A bevételből levonhatod a költségeket, ha Áfa-s költségszámlád van akkor az Áfa-t nyilván visszaigényelheted.

  A bér és járulékköltségeket szintén levonhatod.

  A helyi és iparűzési adó alapjának mérétkét azonban nem csökkentik a bérek és járulékok, csak a beérkező számlák.

  Az előző számsort viszont nem fejeztük be:
  Ha Pl egy Kft-d van, akkor az a maradék szánalmas kis összeg még nem a Tied: Novadomszki Jánosé, hanem a cégedé a
  Nova76 Kft tulajdona.
  Tehát ebből tankolhatsz a cégautóba vehetsz számítógépet, felmosórongyot, stb.

  Nem vehetsz viszont pikkszalámit a kislányodnak, (ha azt szereti) mert nem a tied a pénz.

  Ahhoz hogy a Tied legyen ki kell venni osztalékként, aminek mértéke eddig 25%-nál kezdődött és sávos számításban (a törzstőke összegétől függően egy adott részig 25 majd 35%)
  le kell vonni a bevételből.

  Itt jegyzem meg, hogy ennek mértéke idén szintén emelkedett!


  Tehát hogy egyszerűen tudj számolni, ha eladsz egy szoftvert bruttó 100.000 forintért, akkor kb 40.500 forintod marad, feltéve persze hogy ingyen utaztál mindig a helyszínre,mert anyukád Volán dolgozó. Valamelyik mobilszolgáltatónál dolgozol főállásban, tehát 0 forint a telefonszámlád, a feleséged internetszolgáltatónál dolgozik, így nincs internetköltséged.
  A megrendelő pedig a nudizmus híve, így nem várja el, hogy Boss öltönyben jelenj meg a prezentációkon. És ráadásnak egy igen ritka születési rendellenességből adódóan nincs szükséged szilárd tápanyagra - divatos néven fényevő vagy.

  Szóval hajrá
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én szeretem a réti nyulakat, aranyosak :) Múltkor odafutott hozzám kettő egy kis falu külső részén, mert régóta álltam egy helyen modulatlanul. Meglepődtem mikor odajöttek :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jól eltértetek a témától, mindenesetre a dolog halál egyszerű, tanulj mint az állat angolul meg vegyél sok könyvet és állj neki egymagad, úgy BIZTOS hogy mész valamire, amúgy gyakorlat ügyben örülj ha valaki aláírja neked a papírt, fizetés elvileg lenne de teljes mértékben helyzetfüggő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mármint mire gondolsz?
  Az hogy nem tudom hogy még milyen egyéb adók terhelik a vállalkozásokat, nem érinti az én eredeti hozzászólásomat, ami a bérköltségekről szólt. És arról hogy sokan sajnos nem jelentik be a profikat sem. Ami azért is rossz, mert hogyan hozod fel az ilyen referenciákat állas kereséskor.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd