Ki kicsoda?
2010-04-21T19:17:07+02:00
2010-06-08T11:22:41+02:00
2022-06-29T07:25:45+02:00
 • Visszamásztál a fára?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "De ahogy itt elolvasgattam, elővettem a gyalásóm, és elástam magam..."
  Ne parázz ezen, én is amikor már azthiszem hogy tudok valamit, rájövök h. nem tudok semmit :(
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja amúgy régen delphiztem elég sokáig, most inkább vba (excel, access), vbscript, cmd script, MS SQL script.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem vagyok nagy programozó, eddig azt hittem egy átlagos végzősnél többet konyítok hozzá.
  De ahogy itt elolvasgattam, elővettem a gyalásóm, és elástam magam...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De komoly, ésre nem vettem Nahh ma is tanultam valami újat
  Most tényleg mióta vannak? 5 év alatt nem szúrtam ki?
  Nice job
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Milyen nyilacskák? :)


  Szerintem az 'Elozmeny' nyilacskarol beszelt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem sincsenek nyilacskák... lehet, hogy böngészőt cserélt :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Milyen nyilacskák? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jéééé...mióta vannak ezek a fekete nyilacskák?
  Tök jó. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak egy mondat erejéig off még:
  Itt van egy adag videó, a flash builderről:
  http://www.adobe.com/devnet/flex/testdrive/
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyszer eldemózgatnék egy flash-hez (flexhez) hozzáértővel - mindkettőnk számára tanulságos lenne, hogy melyik platform hol tart. Nade ez itt off :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocs, rosszul fogalmaztam :)

  Szóval az export az az kb. amikor fordítasz egyet a vs-ben, és a lefordított dll-t meg felhasználod referenciaként. Kb mintha valaki gyártana egy újrafelhasnálható kontrolt.

  Amúgy ahogy írtam mindent meg lehet csinálni flashbuilderben is, és akkor mindenki ugyanazon a projekten dolgozik.

  De pl azt is lehet csinálni, hogy valaki gyártja a felületet, felrak 3 kontrolt, stb, a dizájner meg csinál pl button skint a sima flash-el, exportál, és behivatkozza általános skin-ként vagy egyedileg stílusban. A fejlesztőt nem zavarja vele egyáltalán.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hajrá, én kíváncsi lennék a Flex világra is. Nekem ez az export-import módszer kicsit nyögvenyelősnek tűnik a SIlverlight-hoz képest, ahol ugyanazon a projektnek dolgozik a designer és a fejlesztő is (persze jó elszeparálhatóak a dolgok).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • FLash builder 4 (előző verziót még flexbuildernek hívták).
  Itt mindent meg lehet csinálni, van dizájner nézete és source nézet, olyasmi mint a vs-ben, csak itt dizájner nézetben sok mindent meg lehet csinálni (felületszerkesztés, adatkötés, skinkészítés, state-ek létrehozása, stb) kb mintha a dizájnernézet a blend-es dizájnernézet lenne.

  Amúgy van más út is, és talán ettől még jobban együtt lehet működni dizájnerekkel animációdúsabb alkalmazások, játékok készítése esetén.
  Van a sima flash vonal is, ami a régi flash is volt, keyframe alapú animációszerkeszgetősdi. Na, pl csinál egy dizájner egy komplex animációt (amúgy ebbe a flash fájlba is lehetne kódolni, ez az a régi módszer amit említettél), exportálja swf-be (kb mint egy dll), és azt simán be lehet tölteni a flex-ben készített alkalmazásba, és vezérelni is lehet.
  Bár az utóbbit nem használom, tudtommal lehet skint is készíteni a "hagyományos" flashben, és azt felhasználni flash builderben (flex).

  Már egy ideje gondolkozok, hogy indítok egy flash/flex alapú blogot, ahol összehasonlításra kerülne a két környezet is (silverlight/flash)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A fejlesztés ugyanúgy működik flashbuilderben, mint sl platformon. xml-ben leírjuk a felületet


  Silverlight-ban nem XML-ben írjuk le a felületet, hanem Blend-el (ami persze XML-t gyárt, de kézzel XAML-t írni olyan mint HTML-t - lehet, biztos jobb is 1-2 %-al, de hogy sokkal tovább tart, az is tuti). A Flex világban van a Blendhez hasonló eszköz, amivel a kötéseket, stílusokat, template-eket, animációkat grafikus eszközben meg lehet csinálni? Vagy hogy van ez?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rosszul fogalmaztam. A flash történelmileg design + animációs irányból közelít. Tehát animációs framework + script alapokra ültetnek fejlesztői funkciókat, míg Silverlight-ban a kettő kéz-a-kézben járt, eleve úgy van tervezve, hogy mindkét közönséget kiszolgálja.


  Igen, régen így volt, ezért írtam ezt:

  A másik probléma, hogy a flash már nem az a régi flash, amire mindenki gondol, amikor is egy dizájnerben kell az animációt összekattintgatni (azaz megvan az a vonal is, de az inkább dizájnereknek, és egyszerűbb alkalmazások játékok összerakására jó).


  Persze van egy rakat dizájner, egyszerűbb fejlesztő, aki az általad említett vonalat követi.
  De ma már nem ez a helyzet!!!

  Nincs már olyan, hogy szkrpit, igaz, benne van a szó az ActionScript nevében, de 3.0-tól kezdve egy teljesen objektumorientált, minden igényt kiszolgáló nyelv (LC mielőtt kérdezed, mondod, nincs benne LINQ :D)

  A fejlesztés ugyanúgy működik flashbuilderben, mint sl platformon. xml-ben leírjuk a felületet, rakunk mögé code behind-ot, binde-oljuk a kontrolokat, a kontrolok felépítését lehet skinnekel megadni (mint sl-ben a template-ek használata), stb.

  A skineket csinálhatja dizájner. Lehet általánosan a kontrolok skinjét felülvágni, de lehet hivatkozni stílusokra is, stb.
  Szóval itt is kéz a kézben jár a dizájner meg a fejlesztő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg fognak élni egymás mellett.
  Na hát ebben az egyben biztos vagyok, hogy nem így lesz...


  Kíváncsi lennék, miért. Persze én rövid-középtávról beszélek max, hogy mi lesz 10 év múlva, azt senki nem tudja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Flash design + animációs irányból közelít a RIA felé.

  Ez nem igaz így :)
  Kb. ugyanazok a fícsörök megvannak az új flash builderben fejlesztői szemmel nézve, mint silverlightban.


  Rosszul fogalmaztam. A flash történelmileg design + animációs irányból közelít. Tehát animációs framework + script alapokra ültetnek fejlesztői funkciókat, míg Silverlight-ban a kettő kéz-a-kézben járt, eleve úgy van tervezve, hogy mindkét közönséget kiszolgálja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg fognak élni egymás mellett.


  Na hát ebben az egyben biztos vagyok, hogy nem így lesz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elvileg ha MVP akkor nem az MS alkalmazottja tudtommal. Egyik mvp ismerősöm mondta hogy sokszor azért küldik őket tanácsadónak mert azt is elmondják hogy mi kaka. Az már más kérdés hogy ha egy előadást tartasz nem azt kezded el mondani hogy mi a rossz.


  MVP az külső, _független_ szakértő, aki aktív a közösségben. A cím használatának a jogán kívül (ami nem semmi!) kapunk évente 3 nap szállást egy Redmondi szállodában az MVP Summitra, de a kiutazást nekünk kell állni. Ez az össz "anyagi" juttatás, úgyhogy látszik, hogy nem nyerészkedésből MVP az ember, és nem anyagi érdek miatt dícsérem az MS cuccait, hanem mert tényleg így gondolom.

  Én mindig elmondom azt is, amivel nem vagyok elégedett (bár a legnagyobb konferenciákon azért persze csak óvatosan). A Silverlight Klubban viszont nincs kendőzés :) Amit a Silverlight-ban, WPF-ben szeretek, hogy ez az első olyan MS technológia, ahol ha kiállok a színpadra bemutatni egy drag-and-drop "varázslatot", akkor azt lelkiismeretfurdalás nélkül teszem, mert az éles projekten pont ugyanazzal a módszerrel dolgozom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • Teljes mértékben, csak egy kijelentés hibádzik kicsit:
  A Flash design + animációs irányból közelít a RIA felé.


  Ez nem igaz így :)
  Kb. ugyanazok a fícsörök megvannak az új flash builderben fejlesztői szemmel nézve, mint silverlightban.

  Ami viszont szvsz a silverlight előnye, hogy ugyanaz a framework/nyelv használható a kliens (silverlight) és szerveroldali (wcf, webservice) fejlesztésre.

  Így elméletileg az egyfejlesztős megoldásokra (ahol a szolgáltatást és a klienst is ugyanaz fejleszti) alkalmasabbnak mondható a silverlight vonal.
  De onnantól kezdve, hogy a silverlight és wpf is annyi tudást kíván kb, mint mondjuk a flash/flex, nem nagyon vannak ilyen egyszemélyes nagyobb projektek. Általában megoszlik kliensoldali és szerveroldali fejlesztőkre egy projekt.

  Persze az más kérdés, hogy a szerveroldali fejlesztő nem kereszttel a kezében nézi meg a klienst, mert nem ismeri, más a szintaktikája, stb.. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mint fejlesztő, és igazi éllovas a Silverlight technológiát a Flashel átellenben, hogy minősítenéd, illetve a későbbi nagyobb térhódítás szempontjából szerinted lesz-e teljesen piacvezető ?


  éljen a silverlight, és vbandi, de sztem a kérdésre a válasz vbanditól egyértelmű


  Ja, éljek, éljünk :)

  Nem vagyok teljesen képben a Flash-el kapcsolatban (fejlesztőként nem használtam), de a főbb trendeket ismerem. Megpróbálok objektív lenni, ha már a kérdéssel megtiszteltetek :)

  A Flash nagy előnye az elterjedtség. A hátránya, hogy 10 éves alapokon építkezik. A Flash design + animációs irányból közelít a RIA felé. Ugyanakkor a Flash-t manapság érő (szerintem méltatlan) támadások tényleg megrendíthetik a pozícióját.

  A Silverlight nagy előnye a .NET alapú fejlesztés, a kezdetektől átgondolt design-developer együttműködés, a modern architektúra, a szuper eszközök, és az üzleti alkalmazások támogatása. Eszköztár területén a fejlesztők a világ legjobb IDE-jével dolgozhatnak (VS2010), a designerek pedig Blend-del, ami szintén zseniális, bár a Flash-é sem rossz. A Silverlight hátránya az elterjedtség, bár bő másfél évvel a 2.0 megjelenése után már 60%-on jár (anélkül, hogy az MS kötelező update-té tette volna, vagy beépítette volna a windowsba), az szerintem nagyon-nagyon jó.

  A jövő iránya a nappali (TV) és az eszközök (telefonok, tabletek). Mindkét technológia szuper (vagy szuperré tehető) erre a célra - jó fejlesztői produktivitás, scifibe illő UX készíthető. Mind az MS, mind az Adobe nagyon komolyan gondolja a 3 képernyőt (desktop, tv, mobil), az MS komplett telefon-platformot épít rá, és a nappaliban is megvan a helye.

  Hogy a Silverlight lenyomja-e a Flash-t? Nem. Fordítva sem. Meg fognak élni egymás mellett. Google Flash-barát (rájött már, hogy a HTML kevés). TV-ben lesz ez is, az is, settopboxon dettó. Telefonon én a Silverlight-ban jobban hiszek, de ez lehet, hogy tényleg elfogultság, nincs jelentős különbség.

  Ami még a SL javára szól, az az eszement fejlesztési tempó. 9 havonta jön ki egy új verzió (amiről felületesen is 3-4 órás előadásokat tartok, hogy átnézzük az újdonságokat).

  Elég objektív voltam?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De ahhoz, hogy reális véleményt mondjon valaki, annak mindkét technológiát jól kell ismernie, használnia.
  Az a helyzet, hogy akik ms platformon fejlesztenek (munkaidőben régóta én is), azok nem nagyon ismerik a flash technológiákat.

  A másik probléma, hogy a flash már nem az a régi flash, amire mindenki gondol, amikor is egy dizájnerben kell az animációt összekattintgatni (azaz megvan az a vonal is, de az inkább dizájnereknek, és egyszerűbb alkalmazások játékok összerakására jó).

  Helyette ott az új flashbuilder (flex), ami igencsak erős, és igen, lehet template-ezni a kontrolokat, mint silverlightban, sőt több módszer is van rá, van korrekt binde-olás, simán lehet m-v-vm patternt alkalmazni, stb.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elvileg ha MVP akkor nem az MS alkalmazottja tudtommal. Egyik mvp ismerősöm mondta hogy sokszor azért küldik őket tanácsadónak mert azt is elmondják hogy mi kaka. Az már más kérdés hogy ha egy előadást tartasz nem azt kezded el mondani hogy mi a rossz. De elméletben azt is el kell tudnia mondani (és megfelelő formában gondolom meg is teszi) hogy mi a rossz oldala az adott technológiának.

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerinted van értelme ilyen kérdést feltenni olyannak, aki elfogult ezzel a technológiával kapcsolatban?
  Mennyi az esélye szerinted, hogy azt mondja, hogy á, kuka az egész, ne foglalkozzatok vele! :)

  Na nem a technológia ellen vagyok, éljen a silverlight, és vbandi, de sztem a kérdésre a válasz vbanditól egyértelmű.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia Vbandi...

  grat az eddigi eredményekért, úgy hogy ehhez lenne is egy kérdésem:
  mint fejlesztő, és igazi éllovas a Silverlight technológiát a Flashel átellenben, hogy minősítenéd, illetve a későbbi nagyobb térhódítás szempontjából szerinted lesz-e teljesen piacvezető ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Viszont az nagyon érdekel hogy ki mivel foglakozik (programozás!) valójában és eddig miket csinált -ha van rá mód hogy mutasson belőle valamit. Pl. cége weblapját, saját weboldalját, blogot, stb (szóval nemúgyértem hogy letölteni egy programot)


  Egyetértek :)

  Röviden: UX (felhasználói élmény) mániás vagyok, Microsoft technológiák vonalán mozgok. Silverlight és WPF a specialitásom, Silverlight MVP (Most Valuable Professional) díjam is van, amivel az egész világon kb. 50-en büszkélkedhetünk. A magyar Silverlight User Group-ot alapítottam és vezetem, ahová várok mindenkit szeretettel :) . Többször láthattatok kisebb-nagyobb Microsoft rendezvényen hirdetni az igét.

  Itt a blogom.

  Van még egy kis cégem is, a "miket csináltunk" egy része megnézhető itt: Response.

  Lehet hozzám fordulni UX, WPF és Silverlight kérdésekkel, óhajokkal. Aktív vagyok Twitteren is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • miért?

  ez engem is érdekelne.

  Valójában engem nemnagyon érdekel az hogy kinek milyen a vallása meg hogy milyen sört szeret, stb. Nemvalószinü hogy sokakkal lefogok ülni egy sör mellé (pl. mert én romania - brassóban lakok)
  És ez szerintem nem csak rám érvényes.

  Viszont az nagyon érdekel hogy ki mivel foglakozik (programozás!) valójában és eddig miket csinált -ha van rá mód hogy mutasson belőle valamit. Pl. cége weblapját, saját weboldalját, blogot, stb (szóval nemúgyértem hogy letölteni egy programot)

  Már csak azért is érdekes, mert akkor jobban lehetne tudni, hogy kihez miyen tipusu kérdésekkel érdemes fordulni. Vagy pl. az én esetemben sokszor vannak olyan melók amiket kitudok adni. Igy könyebben megtalálnám az alkalmas embert rá.

  Egyszóval én a topic cimét a "Ki kicsoda" ról szivesen átirnám arra hogy:
  "Ki kicsoda és mivel foglalkozik?"

  Szóval kezdem magammal. Főleg ezzel foglalkozok mostanában: voip
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsánat, ezt nem személyeskedésnek szántam!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • lolcsirke
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd