Access - Szerződésadatbázis szerződésszámkezelés
2010-04-07T13:05:48+02:00
2010-04-07T20:24:20+02:00
2022-07-03T04:41:43+02:00
 • Szerz. szám módosítása, ha az történetesen kulcs, akkor az ON UPDATE CASCADE hozzáadása a kulcs definícióhoz megoldja a problémát.
  MS Access alatt ez a Kapcsolatok szerkesztése alatt a Kapcsolt mezők kaszkádolt frissítése pont kipipálásával történhet.

  Lesz ami lesz csak leírom, max. megköveznek érte:
  Szerintem az ilyen jellegű szerződésszámok a felhasználó szempontjából először jónak tűnnek, aztán előbb-utóbb belekavarodik.(Ezért akarja később módosítani.)

  De ha már ez van, akkor külön tábla a szerződésben érintett további települések nyilvántartására:
  szerződés_szám | település ---------------+------------ KFB/1234/2010 | Győr KFB/1234/2010 | Sopron HAC/45/2010 | Szolnok
  Halassy Béla: Az adatbázis-tervezés alapjai és titkai (sárga könyv) foglalkozik hasonló problémával.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben az esetben el kellene különíteni a szerződésszámot és az elsődleges kulcsot. Teszel egy unique indexet a szám mezőre és azt csinál vele amit akar - a kapcsolatokat ez nem befolyásolja. Ha meg létezik már az általa megálmodott szám, akkor úgy se engedi rögzíteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello Kedves Fórumozók,

  Topporgok egy probléma körül.
  Megörököltem egy szerződésnyilvántartást, amit tovább kell fejlesztenem. Eddig igen sok problémára találtam megoldást, de egy még is akadt. Méghozzá a szerződésszámok kompromisszummentes kezelése. (Nem kell azt megjegyeznie senkinek, hogy ezzel kellett volna kezdeni...)
  A legnagyobb probléma, hogy maga a megrendelő sem igazán érti, hogy a saját szerződéseit hogyan tartsa nyilván. Egyébként egyszerű lenne.
  Szóval szeretnék a szerződésszámok nyilvántartásáról kicsit diskutálni.
  Amit tudni kell, hogy az adatbázis több évtizedet felölelő szerződésnyilvántartást vezet. A szerződések összevissza lettek az évek során számozva. Végül sikerült a megrendelöből kieröltetni egy egységes formátumot, de ez sem tökéletes, mivel a szerzödés számok településhez kötöttek, de egy szerződés több települést is lefedhet...
  A szerződésszámokat automatikusan adom ki, viszont a megrendelö a módosítás lehetőségét is fenn akarja magának tartani.

  Jó megoldás lenne a szerz.számok külön táblában való ügyintézése?
  Mi a megoldás arra, hogy ha az ügyintézö kiadott egy számot, ám de rosszul és azt módosítani akarja?

  Köszönöm a hozzászólásokat

  Balu
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd