Weboldal legoptimálisabb felépítése
2010-03-25T10:58:29+01:00
2010-03-25T12:23:29+01:00
2022-07-25T05:12:28+02:00
 • Az indexelés egyetlen technikai előfeltétele, hogy legyen link az adott oldalra valahol egy olyan oldalon, ami maga is indexelt. Tehát amíg az oldalad prezentációs szerkezete olyan, hogy pusztán a benne elhelyezett linkeken kattingatással (szöveg beírása és POST-olás nélkül) minden tartalom elérhető - legyen az bármilyen mélyen is, és bármilyen sok paramétert tartalmazó url alatt -, addig a teljes oldal automatikusan indexelésre kerül. Az url formátuma, szerkezete és hosszúsága - ésszerű keretek között - teljesen irreleváns a kereső számára, legalábbis az indexelés teljessége vonatkozásában (a találati sorrendet ugyanakkor nyilván befolyásolja).

  Persze ha az eredeti feltétel a linkek alapján történő bejárással nem adott vagy gearantált, akkor csinálhatsz sitemap fájlt is, de ennek és az általa nyújtott pluszoknak amúgy egy átlagos weboldal esetében semmi jelentősége. Ugyanakkor ez is generálható on-the-fly, az éppen elérhető tartalmak alapján.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor azt mondod, maradjak az on-the-fly generálásnál és hagyjam a fájlokba mentést?

  Igazság szerint a hosszú URL-ektől is meg akarok szabadulni, erre ott a .htaccess-ben a Rewrite, és az oldal felépítésén nem kell változtatni. De ezzel az indexelést nem oldom meg, vagy rosszul gondolom? (bár már a dinamikus oldalakat is jól indexelik a keresők)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha csak nem különösen nagy forgalmú weboldalt csinálsz (több ezer, tízezer vagy százezer látogató naponta), akkor a kód és az oldal karbantarhatósága legyen az elsődleges és gyakorlatilag egyetlen fontos prioritásod! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindent praktikus on-the-fly generálni, és semmit sem fájlokba lementeni, mert utóbbiak karbantartása marha nehéz, míg dinamikus generálás esetén minden a generáló kódon vagy a beállításokon eszközött változás azonnal életbe lép, megjelenik a kimeneten. Ez alól csakis a rendkívül számításigényes feladatok képezhetnek kivételt, de ott is csak a nyers adatsort szabad elmenteni, és a formázást a megjelenítés céljára futásidőben, az oldal generálásakor elvégezni.

  Az url-ek formátuma és szerkezete ettől teljesen független dolog, és bár tervezésnél érdemes előre számolni vele, valójában ez az ami mindig könnyen módosítható utólag is, a kód értintése nélkül vagy minimális módosításával. Persze csak akkor ha nem hardkódolod a linkeket a kódba, hanem mindig átfuttatod őket egy függvényen, ami kialakítja a pontos formátumukat a felhívni kívánt oldal és az annak átadni tervezett paraméterek alapján. Ilyenkor ugyanis elég ezt az egyetlen rutint módosítani ha az url-ek szerkezetén akarsz változtatni, és a program lényegi részéhez hozzá sem kell érni. Ugyanez igaz a szkriptnek átadott paraméterek lekérdezésére is (azaz azokat sem globális tömbökkől kell közvetlenül kivadászni, hanem érdemes egy függvényt létrehozni erre a célra, ami utólag könnyen módosíthatóvá teszi majd mindent ezen a téren).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez mondjuk igaz (ilyenkor áldom ASP.NET-ben a masterpage-t.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • és a megfelelő helyekre be lehet include-olni a közösen - minden lap által használt - használt részeket?


  Mert duplikalod a layout-ot, a kozos elemek elrendezeset.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • kicsit off:
  Soha nem értettem, hogy ez az egy oldalas megoldás miért is jó? Miért nem lehet több oldal, aminek ugyan az a szerkezete és a megfelelő helyekre be lehet include-olni a közösen - minden lap által használt - használt részeket?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Ötleteket, tapasztalatokat szeretnék kérni tőletek, hogy szerintetek hogyan érdemesebb felépíteni egy dinamikus weboldalt, hogy jól optimalizálható legyen.

  Jelenleg úgy néz ki a szájt, hogy az index.php vezérel mindent (pl.: index.php?page=kapcsolat stb...) és switch()-el töltöm be a tartalmat.

  Egy idő után elég sok tartalom lehet, amiket szeretnék külön indexelni saját kulcsszavakra.

  Valami olyasmire gondoltam, hogy fel lehetne építeni az oldal adminisztrációját úgy, hogy új bejegyzés mentésénél legenerálom a HTML oldalt az index.html oldalt és módosítom a sitemap-et.
  Valami olyasmi szerkezetre gondoltam, mint ami itt is van a prog.hu-n, mert ez is tök jól be van optimalizálva!

  Lehet hülyeség, szerintetek?

  Előre is köszi a válaszokat!

  Üdv: grannie
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd