Bíróság által elfogadott adatbázis
2010-03-24T07:55:48+01:00
2010-04-02T17:02:24+02:00
2022-07-25T05:02:21+02:00
 • De az se baj, ha nem 5ft-ot utal át, mert pereskedni egyáltalán nem érdemes. Ebben az országban meg különösen nem. Mert mire odajut a dolog, az alperesnek nincsen semmilye sem. Viszont a kibicnek semmi sem drága alapon simán másodfokra viszi az ügyet, Így amit először kér az ügyvéd, azt másodszorra is elfogja. És ebben az országban az a legszebb, hogy bárkit bármire beperelhetsz, ha nincs semmi vagyonod amit a bíróság perköltségként lefoglalhat.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én azt javaslom neked hogy használd azt hogy pl 5Ft-ot át keljen utalnia a regisztráció után a bankszámládra(kp-s befizetést ne fogadj el) igy megvan a bankszámla száma ami egyértelműen azonosítja. ez a tuti mert ha nem is a számla tulajdonos regisztrált akkor is ö viszi el a balhét a családtagja miatt. Igy meglesz a bankszámla száma ami egyértelműen azonósítja és a neve is és ha a neve nem egyezik akkor akár el is uatsíthatod a regisztrációt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. Ez még a kérdező számára is nyilvánvaló, pont ezért tette fel a kérdést.
  2. Ha az ügy bírósági szakaszba kerül, akkor a bíróság kikérheti az IP címhez tartozó adatokat az internet szolgáltatótól.
  3. Ez alapból PTK és nem BTK alá tartozik. Kiegészítésképpen lehet ugyan rendőrségi feljelentést tenni személyes adattal történő visszaélés, csalás, okirathamisítás miatt, de ezt már többnyire akkor teszik meg, ha a polgári perben a szolgáltató már vesztett.

  Ha valaki ilyen komoly e-kereskedelmi rendszert épít ki, annak kell áldoznia a megfelelő IT üzemeltetési környezet biztonságára és akkor már van értelme tárolni az IP címeket, mert segíthetnek az ügy felderítésében. Nem fognak minden esetben segíteni, de miért kéne lemondani erről a lehetőségről?

  Webáruháznál a telefonbeszélgetés megint elég életszerűtlen. Célszerű lehet az EMFESZ gyakorlatáról többet megtudni (www.gas.hu) amíg az oldal és a cég egyáltalán létezik, mert ott teljesen online megy a szerződés kötés és gázszolgáltatásról van szó. De mindenképpen jogásszal kell konzultálni, mert a szolgáltatás jellegétől függően bizonyos jogszabályok (pl. távközlési szolgáltatások esetén a 2003. évi C. tv) további előírásokat tartalmazhatnak a szerződés kötés módjára. De ez már nem igazán prog.hu-s téma...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1; Ha az adatbázist dba joggal Te felügyeled, akkor az semmilyen bizonyítékot nem jelenthet sehol semmire.
  2; Az IP címet kár is eltárolni. Magánszemélyként vagy jogi személyként sem tudhatod meg hogy egy adott időintervallumban milyen magánszemély vagy jogi személy használhatta ezt a címet.
  3; Ha komoly rendőrségi ügy lenne a dologból, akkor az IP-t akár vissza is lehetne nyomozni, de magához egy adott emberhez ez sem vezetne el soha.

  Összegezve, ha a saját magad által adminisztrált adatbázisban mutogatsz egy mezőre benne egy IP címmel, akkor ezt a "bizonyítékot" egy elsőéves jogász szétszedi 5 perc alatt...


  Ha komoly dologról van szó, akkor telefonbeszélgetés rögzítése, amire felhívod a másik fél figyelmét is. (Ha nem teszed, akkor az megint csak jogtalan.) A UPC előszeretettel köt így szerződést. Direkt kihagsúlyozza a diszpécser hogy egy jól hallható igennel válaszolj ha egyetértesz az általa felolvasott szöveggel...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kérdés csak az, hogy az emberek mennyie bíznak ilyen személyes adatokat egy ismeretlen internetes cégre. Pláne a PPO botrány után...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen ez a helyes megoldás, azaz a második azonosítási szint bevezetése, illetve személyes adatok* bekérése (adószám, bankszámlaszám, stb..., amire van CDV).

  IP-vel szerintem semmit nem, vagy csak nagyon keveset érsz. Mai világban hotspot, netkávézó... de akár a munkahelyed is ahol többen dolgoztok. pl az én munkahelyemen 600 embernek kifelé egy IP látszik. Szóval bebuktad, kicsi az esélyed, ha erre építesz.

  *bár ez feltételez egyfajta adatkezelést és ennek is van jogi vonzata.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk szerintem az SMS-es azonosítás után elég nehezen kibeszélhető, hogy nem én voltam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért segíthet, ha a regisztráló nem ért az informatikához és mondjuk otthonról regisztrált

  Ha egy szerződést egy bizonyos Kis Pista nevében kötnek, ő ezt tagadja, de az IP cím alapján mondjuk az ő állandó lakcíméről érkezett a regisztráció, akkor azért Kis Pistának elég alaposan alá kell tudnia támasztani azt, hogy ő nem lehetett a regisztráló. És ekkor már a kérdező van előnyben, mert neki van kézzel fogható bizonyíték a kezében, ami a regisztrálót összeköti a perelt féllel. Természetesen, még ekkor sem boritékolható a kérdező győzelme.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként az IP most mit bizonyít?
  IP-ből hogy következik a regisztráló személye?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a parkolótársaságra gondolt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi szépen, ezek nagyon hasznos infók nekem!

  Bocs, de tényleg nem tudom mi az a "Centrum". Lehet, hogy ha megmondod, akkor a fejemhez kapok, de így nem ugrik be.

  Külföldi ip ről nem akarom engedni a regisztrációt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Honnan tudod ezeket, volt már hasonló ügyed?


  Szerencsére magamnak még nem. De a munkámból adódóan találkoztam már ilyen esetekkel, illetve a vonatkozó jogszabályokkal tisztában kell lennem.

  Mi az a Centrum?


  Ugye ez most viccnek szántad?


  Ha jól értem, akkor mielőtt bíróságra vinnék egy ilyen ügyet, nem lehetek biztos benne, hogy tényleg az az illető regisztrált e, mert sehogy nem adják ki nekem az ip-t, tehát nincs mivel összevetnem azt, amit az adatbázisban tárolok.


  Hát, valahogy így van ez. Ráadásul az IP cím igazából elég nehezen köthető emberhez bíróságon, hiába sorolja az adatvédelmi biztos a személyes adatok közé és kell is úgy kezelni. És a világon elég sokan gondolkoznak így, lásd pl. ezt. De ha egy kicsi hálózati ismereteid is vannak, meg láttál már internet kávézót, munkahelyi netet, meg hasonlókat, akkor is tudnod kell, hogy az IP címet nehéz lesz emberhez kötni.

  Azt nem tudod véletlenül, hogy a szolgáltató mennyi ideig tárolja az ip címeket (a dinamikusakra gondolok, mert általában azzal regisztrálnak)?


  2003. évi C. törvény 159/A.§ (3) bekezdése (1 év). De ez csak Mo. Honnan tudod, hogy Mo-ról szerződik veled valaki?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi szépen a választ!

  Honnan tudod ezeket, volt már hasonló ügyed?
  Mi az a Centrum? Ha jól értem, akkor mielőtt bíróságra vinnék egy ilyen ügyet, nem lehetek biztos benne, hogy tényleg az az illető regisztrált e, mert sehogy nem adják ki nekem az ip-t, tehát nincs mivel összevetnem azt, amit az adatbázisban tárolok.
  Azt nem tudod véletlenül, hogy a szolgáltató mennyi ideig tárolja az ip címeket (a dinamikusakra gondolok, mert általában azzal regisztrálnak)?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • IP címet, mint személyes adatot, a szolgáltató csak bírói engedélyre ad ki. Rendőrségi feljelentés nem kell hozzá

  A rendszered zártságát külső, független audittal bizonyítanod kell (ezzel szokott érvelni a Centrum is ), ez többnyire segít, de a másik fél kérheti, hogy igazságügyi szakértő is vizsgálja meg a rendszert. A kérésnek a bíróság vagy helyt ad, vagy nem...

  Továbbá konzultálj jogásszal is, különösen a távol lévők között köttetett szerződések speciális feltételeire. Arról nem beszélve, hogy a szolgáltatásért vagy előre kérsz pénzt, vagy rövid, max 1 hónapos időintervallum után már számlát bocsátasz ki és ha nem teljesítik, akkor megszünteted a szolgáltatást és csak a rövid intervallumot bukod be. Ez sajnos benne van a pakliban és minden bizonnyal lesz ilyen eseted.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt honnan tudod? Egy polgári peres eljárásnál nem adja ki ha az egyik félnek szüksége van rá ahhoz, hogy bizonyítsa állításait?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A probléma az, hogy mondjuk csinálok egy webáruházat, amelyen szolgáltatási szerződést lehet kötni. E-mail-en és a weboldalon keresztül, ászf kipipálással, ráutaló magatartással. Ha viszont utólag az illető nem ismeri el, hogy ő volt az aki a szerződést kötötte, akkor nem tudom hogy lehet ezt bizonyítani bíróságon. Vagy egyáltalán megbizonyosodni, hogy tényleg ő volt.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem inkább a problémát írd le, mert nem biztos hogy jól kérdezel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • IP címet a szolgáltató csak rendörségi feljelentés útán,bírói engedélyel ad ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Tudja valaki, hogy milyen feltételekkel fogad el mondjuk egy bíróság bizonyítékként egy adatbázisban tárolt adatot. Például internetes vásárlás bizonyítására tárolt ip cím stb... Vagy hogy milyen módon történik az ilyesminek a bizonyítása peres eljárás esetén?
  Illetve további kérdés, hogy milyen feltételekkel adja ki egy szolgáltató az ügyfelei ip címét.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd