Melyik főiskola vagy egyetem?

Címkék
Melyik főiskola vagy egyetem?
2010-03-10T09:31:41+01:00
2011-09-27T18:19:31+02:00
2022-10-26T03:55:36+02:00
 • Szia!

  Én jelenleg a Szegedi Tudományegyetemre járok programtervező informatikus Msc képzésre. Csak dicsérni tudom. A tanárok felkészültek, képzettek, értik, miről beszélnek. És nem adják egykönnyen a krediteket, még a nem kötelezőeket sem. Szóval, keményen kell tanulni. És most a levelező szakról beszélek. Gondolom nappalin még keményebbek.
  Msc-n a következő tárgyak voltak/vannak:
  Matekos tárgyak:
  - Lineáris és nem lineáris programozás,
  - Analízis (1 félév!)
  - Optimalizálás, kombinatorikus optimalizálás
  - Gráfelmélet
  - játékelmélet
  Infos tárgyak:
  - C#
  - C++
  - Java + Eclipse
  - JavaServlet, JavaServerPages
  - Egy kis MFC
  - grafika: OpenGL (Ha jól tudom, ilyen van Bsc-n is)
  - online algoritmusok
  - mesterséges intelligencia
  - adatbányászat, Weka programozás (mert ingyenes)
  - térinformatika, MicroStation
  - képfeldolgozás, orvosi képalkotás
  - és mindenki kedvence automaták és formális nyelvek
  Bsc-s tárgyakat csak hallomásból tudok egy-kettőt:
  - HTML, CSS, PHP
  - Java
  - C (talán)
  - és meég van egy pár matekos tantárgy is gondolom
  A Bsc-t Pécsen csináltam a TTK-n, de akkor még nem Bsc volt, hanem sima főiskola. Ott nem ajánlom a prog. matos képzést, elég gyenge, és inkább matematikusokat képeznek, mint programozókat. A C-n kívül nem nagyon tanultunk mást. Még Java és HTML sem volt. Összevetve e-téren Pécset és Szegedet, egyértelműen Szeged nyer!
  Szóval én őt ajánlom.
  Ja, és tudomásom szerint, Pécsen még csak Bsc van, MSc még mindig nem indult programtervező informatikusoknak....
  Azóta tervezik bevezetni, mióta én elkezdtem, és az nem tegnap volt.
  Egyébként a www.inf.u-szeged oldalon érdemes böngészned és a www.stud.u-szeged.hu-n

  Üdv:
  Bet-T
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • BME infó:

  prog tárgyak:
  c (4+2 kredit)
  verilog (ez hardver leíró nyelv)
  c++ (csak OO) (4+2 kredit)
  java
  c#
  kellett még valami házit csinálni valami mesterséges intelligenciához köthető nyelvben is, de a nevét már nem vágom :)
  elágazó tárgyként lehet deklaratív programozást is felvenni:
  (Prolog (logikai) + Erlang (funkcionális))

  php: egyik tárgyból egy kis kiadott füzetből kellett megtanulni (a fenti nyelvek megismerése után ez már olyan, hogy egyszer elolvasod, aztán tudsz php-ben kódolni)

  labview, AVR asm: alapszinten, egyik előadáson volt AVR asm, következőre meg kellett csinálni egy nagyházit (nekem: kifutópálya fények villogtatása próbapanelen külső megvilágítástól függően PWM-mel)

  a fentieket nem tudod megkerülni
  ------------
  választhatók:
  webportálok fejlesztése (asp.net), java ee, webprog (html+js+jsp), adatb szerveroldali programozása: PL/SQL, T-SQL, ...

  nem tom mennyire jellemző a többi sulinál, de amint megjelenik valami új, BME-n tuti csinálnak neki egy tárgyat
  lehet tanulni pl iPhone, Android, GPU (Cuda, HLSL), .net 3.5, .. programozást is

  c++ oktatásánál az objektum orientált nyelvi lehetőségeket mondják el
  c# okításnál már a design patternek is előkerülnek,
  később pedig architecture of patterneken lesz a hangsúly (msc)

  sztem a prog oktatás teljesen jó, egyedül az elméleti prog oktatást (algoritmus elmélet, mesterséges intelligencia) kellene kicsit közelebb hozni a "kódoláshoz"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem ismerem a Pázmány képzését, de senki szavára nem adnék, aki még nem tanult ott. Minden felsőoktatási intézmény közzéteszi a tantervi hálóját és a tárgyakhoz tartozó tematikát. Ezeket nézd át figyelmesen. Áldozz rá egy délutánt és utána el tudod dönteni, melyik képzés illene leginkább hozzád. Ezt szinte senki nem veszi komolyan, aztán amikor bekerülnek a képzésbe indul a panaszkodás, hogy nem számítottak ennyi matekra vagy fizikára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • akkor nehany szo a Pecsi Tudomanyegyetem Pollack Mihály Karának Mérnök Informatikus (BsC) kepzeserol - eddig még senki nem irt errol:
  7 feleves kepzes, 350-en kezdtuk, abbol a 7. felev vegen 5-6 ember diplomazott le, en iden majusban (8. felev) fogok allamvizsgazni (elcsusztattam 1 tárgyat oszondij és szoctam miatt). Elso evben iszonyatos nagy szoras volt, tomegkepzes minden jele megmutatkozik ebben a suliban, a tobbi karon is (nem tudom más iskolakban ez hogy van). Iskola nemreg lett felujitva, uj geptermekkel, felszereltseg most 7/10.
  Tanarok hozzaertese, felkeszultsege elegge hianyos (termeszetesen nem altalanositok, de nagyreszt ez figyelheto meg). Amit 7 felev alatt programozasbol "Radtukmalnak":
  -C
  -PHP
  -Flash
  -Java
  -C#
  -Assembly
  -Prolog
  -Labview (valahol ez is programozás...)
  -SQL 2 felevben
  -UnipAAS (ez nem programozas..)
  -ASP

  1-1 felev beloluk, ami erdekel abba otthon beleásod Magad - vegulis errol szol az egyetem. Hogy ez mennyire jo dolog, ezt mindenki dontse el maga...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a tippet red.

  A Pázmányon gondolkodtam még, mert az egyik ostálytársam is oda megy és azt mesélte, hogy ott sokat foglalkoznak a legújabb technológiákkal és sok lehetőség van...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ELTE-n tanulok és összességében nekem is rossz véleményem van az oktatás színvonaláról (de nem is erre alapozom a jövőm). Ennek ellenére nem kell mindent elhinni, amit itt beírtak. Kb az jön le, hogy minden elte-s munkanélküli lesz, a többi suliból meg kész programozóistenek jönnek ki. Teljesen nevetséges. Aki viszi valamire az úgysem az egyetemnek köszönheti. Annyit tanácsolnék, hogy mindenképp pesti egyetemre jelentkezz, mert rengeteg céggel tartják a kapcsolatot, ahova lehet menni kooperatív képzésre, ezenkívül egyetemi projectekbe is be lehet csatlakozni fejlesztőként, sok a gyakornoki hirdetés... Nyilván vidéken is vannak hasonló lehetőségek, de jóval szűkebb a választási lehetőség.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "de nem hiszem, hogy a főiskolások/egyetemisták szorgalma nagyobb lenne mint a miénk. "

  Csak erre reagáltam
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sejtem, hogy így van... nem hiába akarok egyetemre menni :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha megengedsz egy beleszólást a partvonalról: nem a szorgalma nagyobb, hanem a technológiák elméleti ismerete okán sokkal gyorsabban tud alkalmazkodni egy feladat->nyelv->megoldás problémakörhöz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Teljesen egyetértek veled.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "lássuk be azért ezek nem PHP és Pascal kaliberű nyelvek"
  Tanulunk php-t, pascal helyett pedig c-t és c++-t ami sokkal hasznosabb szerintem, mellesleg a php egy magasszintű scriptnyelv és nem tartozik a "legbonyolultabb" nyelvek közé.

  Abban igazad van, hogy belőlünk inkább tesztelőket próbálnak nevelni, mint programtervezőket, de nem hiszem, hogy a főiskolások/egyetemisták szorgalma nagyobb lenne mint a miénk. Sok fősulis és egyetemista ismerősöm van és tudom, hogy ott is vannak trógerek ugyanúgy, azok mindenhol vannak. Egy kicsit úgy érzem, hogy el vagy szállva magadtól, de ha téged nem zavar, meg jól is esik, akkor váljék egészségedre.

  Mellesleg eléggé elkanyarodtunk az eredeti témától. Pedig én még mindig kíváncsi vagyok további véleményekre az iskolákkal kapcsolatban...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem egeszéen értem az összefüggést az iskola és adott technológia tanulási ideje között. Az inkább egyéni adottság kérdése ki mit mennyi idó alatt tanul meg. Az iskola max csak ad róla egy papírt, hogy x idő alatt y mennyiségű dolgot tudsz bebiflázni ás/vagy megérteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosan. Oké van OKJ-n JAVA is .NET is de lássuk be azért ezek nem PHP és Pascal kaliberű nyelvek. Az illető akire utaltam JAVA-t tanult OKJ-n. Elment dolgozni, elküldték tanfolyamra aztán kirúgták. Nem tudta megtanulni amit megmutattak neki. Gyakorlati tudása az OKJ-ről volt annyi amennyi példát mutattak neki de az elméletről lövése nem volt. Biztos van tőle tehetségesebb is de lássuk be: Az egyetemistát arra tanítják, hogy gyorsan tudjon tanulni. Az OKJ-s emberkét meg robotmunkára oktatják. Azt hiszem ezzel egyetértünk egy páran.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyet kell, hogy értsek veled, főleg ezzel a mondattal, ezért is jelentkeztem énis idén felsőoktatásba
  "A különbség az lesz kettőnk között, hogy én negyed annyi idő alatt fogom betanulni azt amire az adott pozícióban szükségem lesz"

  OKJ-vel az a baj ,hogy egyszerűen lenézik, főleg az olyanok akik villognak a diplomájukkal, legyenek is rá büszkék de nemkell minden mondat végére beszúrni ezzel is hergelni a másikat. Énis webprogos vagyok úgyhogy tapasztaltam.OKJ elméletben arra lenne jó hogy egy olyan szakmát ami 5 év helyett 2 év alatt elsajátítható, helyettesít és ez úgy érvényesül a gyakorlatban ahogyan páran ismerik, ez csakis önszorgalommal lehet egyensúlyozni, akit érdekel a szakma biztos vagyok benne, hogy magától tanulja/ta nagyrészét.

  Sami_hun: Iskolában soha nemfogsz gyakorlati tudást szerezni, attól, hogy kiadnak egy feladatot és megoldjátok az nem gyakorlat, ha jól értem elsőéves vagy, tehát majd nyáron (tapasztalatból mondom idejében keress gyakorlati helyet) a gyakorlati helyeden szerzel gyakorlati tudást és majd meglepődsz ha 1 nap alatt annyit tanulsz, ha befogadóképes vagy mint az iskolában 1 hónap alatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudod van nekem egy még a középiskolából egy OKJ-n végzett "programozó" ultrakirály ismerősöm. Hát nem feszegetném, hogy milyen a gyakorlati tudása és nem ő az egyetlen. Ezt nem iskolában fogod megtanulni. Én ha elmegyek dolgozni semmire nem megyek az Egyetemi tanulmányaimmal és te ugyanúgy nem mész semmire az OKJ-s cuccaiddal. A különbség az lesz kettőnk között, hogy én negyed annyi idő alatt fogom betanulni azt amire az adott pozícióban szükségem lesz. Erre való az egyetem legalábbis az én szemléletemen. És ahogy hallottam eddig nagyon-nagyon-nagyon sok embertől ez az elméletem biza helyes.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Evolution

  OKJ-n gyakorlati tudást szerzünk (ami elég sokat ér, tehát azt sem kell azért leszólni). És egyébként minden iskolában kell a suli mellett tanulni, ha az elvégzése után el is akarsz helyezkedni.

  "rajtad áll, hogy élsz -e vele" - Nem azt vitatjuk, hogy ki tanul jól és ki nem. Kicsit elkalandoztál.

  Az itt a kérdés, melyik iskolában érdemes továbbtanulni programtervező informatikus szakon. Tehát melyik iskola, miért jó...

  Egyébként köszi a linket. Érdekesek lehetnek ezek a tantárgyak. Mi elég felületesen és hiányosan veszünk sok mindent, ezért is várom már a fősulit vagy egyetemet, viszont biztos vagyok benne, hogy megvan az előnye annak, ha a gyakorlati részbe is belekóstolsz, mert akkor tudod, hogy pontosan miről is szól az elmélet...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • UNIDEB
  Ne keverd a szezont a fazonnal ez nem OKJ itt nem hegesztő pistikéket képeznek . Sőt rosszul mondom, igazából te fogod képezni magad senkit nem érdekel, hogy pluszban olvasol -e még hozzá de amit leadnak azt vissza is fogják kérni. Persze minden félév első előadásain megkapod az ajánlott irodalmat amiből még pluszban tudsz készülni de ez attól fogva rajtad áll, hogy élsz -e vele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy tűnik, hogy többen is a Debreceni Egyetemre szavaznak. Arra kíváncsi lennék, hogy másfél évig programozás helyett mit csinálnak ott? Algoritmust tanulnak?

  Mi az okj-s szakon 2 évig folyamatosan tanulunk programozást: c, c++, mysql, php, javascript. Az oop-t most veszsük a 2. félévben c++ alatt. Algoritmus csak az 1. félévben van sajnos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természetesen beírtam prog.hu keresőjébe, de nem találtam ilyen témát. Viszont ha adsz linket azt megköszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen 2008-ban kezdte a delikvens az ELTE -n. A tanára nevét is tudtam mert megkérdeztem de megőrülök hát nem jut eszembe . Na mindegy egy szó mint száz az én javaslatom a DE-IK mellett szól. Jól hangulat/A tanárokat megkeresheted ha fogadóórájuk van segítenek/A gyakorlatokat hangulata nagyon jó/Programozni a 4. félévig nem fogsz de a személyes tapasztalatom az, hogy ezt normális iskolában mindenhol így csinálják (legalábbis egyetemi szintű képzéseken tuti)/stb stb stb

  Robert te amúgy mennyit kapsz a GDF-től, hogy ennyire reklámozod? (nyugi csak vicceltem A GDF-ről mérföldekkel jobbat hallottam mint az ELTE-ről pedig az ELTE-t nagyon sokan istenítik csak mikor odakerül, hogy na csnáljon valamit akkor valamilyen csudás okból nem megy neki)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Javaslom írd be a keresőbe! :)
  Már van 100 egyetemes téma, párban már leírtam a tapasztalataim, ezért most nem fogom újra (és sokan mások is megtették)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én 2007 óta a bmf-re járok, igyekszem megcáfolni, hogy innen "csak rosszat" lehet hallani;)

  Első években itt is az alapozáson van a hangsúly, elég sok matek, elektronika (fizika, villany) illetve programozás alapok. Igazából minden letudható, de elektronikából és programozásból ha nincsenek alapok, akkor azért oda kell tenned magad, hogy sikerüljön (matek meg mindenhol szívás..). Az utóbbi évben könnyítettek ugyan a tanterven, de általánosságban elmondható, hogy ha valamiből megbuksz, akkor valószínűleg egy évvel máris megnyújtottad a pályafutásod, és azért ezt nem nehéz összehozni.

  Programozás/szoftverfejesztés terén szerintem elég jó tanárok vannak, igyekeznek a legújabb dolgokat megtanítani. Amúgy itt ez a vonal erősen c#-ra épül, más nyelvvel nagyon nem is találkozol. Itt általában azért van némi csúszás, azért nem .net 3.5-öt tanulunk, de az alapokat jól elmondják, és akit érdekel, az szerintem már könnyen utána tud nézni az újdonságoknak. Az első pár félévben elég sok elméletet is belédtömnek, amit egy elég szivatós szigorlat keretén belül vissza is kérnek. Ha ez a terület érdekel, és nem feltétlenül akarsz programozó matematikus lenni, hanem gyakorlatias tudást szeretnél, akkor ez be fog jönni.

  Az iskolai légkör szerintem teljesen rendben van, 2-3 félévben kb. csak normális arcok maradnak.. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fogok indítani egy másik témát is, ha csak meg nem előz valaki, amiben a mérnök informatikus és a programozó informatikus szakok közötti különbségre szeretnék felvilágosítást kérni. Igazából itt - ismételten írom - a programozó informatikus szakon tanulók illetve végzettek véleményeire volnék kíváncsi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Róbert, adok neked egy pár vesszőt, mert látom, hiánycikk nálad.

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  Ha kell még, szólj.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!


  Én a Gábor Dénes Főiskolára járok. Jelenleg a vége felé tartok de sok tanulni való van még és a legfőbb hogy sok vizsgán kell még átesni hogy a végén a jól megérdemelt diplomát kapja kézhez az ember.
  Aki a mérnök informatika terület érdekli.Ezen belül az IBM és más cégekkel jó kapcsolata van a sulinak. Én csak jót mondhatok a tanárok segítőkészek. De hasonlóan ahogy más felsőoktatási
  főiskolán itt is tanulni kell keményen a diplomáért.
  Mint minden más felsőoktatási intézmény csak az alapokat adja hiszen ezért nevezik BSC azaz (alapfokú tudományok).
  Itt a főiskolán tanulunk javat amely igen keresett a piacon most.De vannak érdekes tárgyak mint a beágyazott informatika. Itt programozni kell nagyon tudni.
  Vannak akik azt hiszik hogy a mérnök informatikus diplomát megszerezvén már bársonyszéket kapnak. Nos ébredjenek fel. Az igazi munka csak most fog kezdődni. Az élet a legjobb tanító.
  A GDF-en igen jók a tanárok igaz erősen megkövetelik a tananyagot mint más felsőoktatási intézménynél is. Ha valaki nem tanul csak lébecol annak annyi mint más intézménynél is. Főleg ha nem teljesített egy olyan tárgyat amely egymásra épül. Igen rossz mikor a többi tárgyat azért nem veheti fel alapból mert egy régebbi tárgya hiányzik. Ilyenkor bukik az egész de a legrosszabb hogy túlfutó lesz így ha el is végzi nem kaphat a 7. szemeszter után diplomát
  Csak előnyre válik ha ezt a szakmát választja. Igen keresett a külföldi piacon is.Csak tanulni és tanulni. Ez a kulcsa gyerekek.Magam is munka mellett tanulok. Hát nem könnyű az biztos.De egyszer csak azon vesszük észre magunkat hogy elvégeztük és van egy jó állásunk. Hajrá mindenkinek aki mérnök informatikus területen kíván továbbtanulni.


  Üdv
  Róbert  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Evolution!

  Az ismerősöd az ELTE-ről is PTI szakra jár?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Személyes tapasztalat. 2006-ban kezdtem az ME-GÉK PTI szakán. Első félévben 5 tárgyból vágtak el, második félévben nem tudtam továbbhaladni újra föl kellett vennem az első féléves tárgyakat akkor már 2-ből átmentem de 3-ból dettó megbuktattak. Hát mit van mit tenni akkor még egyszer megpróbáljuk és még 2x jártam az első félévet mikor azt mondtam, hogy jó ebből elég. Átjöttem Debrecenbe és elsőre levizsgáztam mindenből.
  Időközben egyik volt osztálytársam ugyanakkor kezdte a Miskolci egyetemet amikor én. Én előbb diplomázok le mint ő pedig én Debrecenben totál elölről kezdtem mindent. Megjegyzem semmivel nem tanulok többet mint Miskolcon tanultam de aláírom minél rövidebb szoknyában állsz a tanár elé annál segítőkészebb, ez az én esetemben elég hülyén nézne ki mert egy fiú miért venne föl miniszoknyát?!
  Kicsit visszatérve az én esetemre: 53 fővel kezdtünk 2006 szeptemberében. Összesen 2 ember jutott el oda, hogy na diploma, de csak az egyikőjük kapta meg. Aztán mondjanak még hasonló jókat a Miskolci Egyetemről, csak figyelj oda, hogy ne lány legyen az illető/ne 4autó álljon otthon a garázsban és 2-vel járjon a fiatalember/apuci ne legyen már politikai személy meg anyuci se legyen az egyetem vezetőségén mert ha csak simán átlagember vagy akkor b***hatod.

  keepy:
  Jó hát én az ELTE-ről egy embert ismerek aki 4.3-mas átlagot hoz szépen első féléve óta és állítása szerint ő nagyon penge csak én ezt nem látom . Belenéztem, hogy mit vettek OO paradigma alatt de az nálam nagyon a Procedurális Programozás volt némi Funkcionális paradigmával nyakon öntve. Gondolom ezért is akar Java -ban folyamatosan egymásba ágyazni függvényeket és azon belül osztályokat ZÉRÓ osztályhierarchiával. Na hát én ilyet hallottam ELTE-ről. A C/C++ vonalat meg sem említeném mert ahogy abba is belenéztem KÁOSZ! C volt kb durván kifejezve Hello World! programig aztán C++ de semmi oo hanem ment a maga procedurális fényében.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazából engem kifejezetten csak a programtervező informatikusi szak érdekel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd