Windows7 és a C nyelv
2010-02-26T15:30:43+01:00
2010-03-01T09:38:59+01:00
2022-07-25T05:59:28+02:00
 • Egyrészt mert ezt ismerik a tanárok. Másrészt mert egyszerűek mint a faszeg, és arra hogy az ember megtanulja hogy mi a változó, for ciklus, stb. elegendőek. És ingyenesek. És nincs olyan probléma mint a Visual C# esetén hogy esetleg az érdeklődő diák elkezd olyan dolgokat használni Pl. mint lambda expressions, amiről a tanár bácsinak fogalma sincs. Más kérdés hogy anno vagy 15 éve én a tanáromat TP-vel is tudtam szívatni mert neki az olyan dolgok sem igazán voltak meg mint OOP vagy assembly betétek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem teljesen értem, hogy a sulikban mire fel ez a nagy borland-mánia. Magáról a Borlandról már nem is hallani, de még mindig az ő, DOS-ra írt fordítóit használják, mikor mindre van alternatíva. (TP -> FP | TC -> C::B, Visual C++, stb...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Talán nyiss egy külön DOS-ablakot (CMD.EXE), és abban futtasd a programodat, akkor látod majd, hogy elindult-e, mit írt ki és mit nem.
  A clrscr-t az elején meg a getch-t a végén felejtsd el, profi programokban nincs ilyesmi (ellenőrizd: futtasd pl a parancssoros PKZIP-et vagy a FORMAT-ot: nem lesz képernyőtörlés az elején, és billentyűre várás a végén.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hát ha ennyire kell az a fránya clrscr akkor használjuk szabványosan:
  void clrscr(void) { int i = 0; for (i = 0; i < 100; i++) { printf("\n"); } }
  tessék ez úgy működik mint a linux-os clear. Szóval érted, van C-ből kismillió fordító de ők pont kifogták azt ami nem is szabványos. Akkor nálam a minimum, hogy szólok, hogy verje ki a fejéből és megmutattam rendesen .
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tisztában is vagyok mindezzel és egyetértek veled.Viszont abból a kódbol, amit a témaindító írt, arra gondoltam, hogy nem a szabványosat tanulják. Sok iskolában tényleg nem ansi szabványban tanítják, másik gyönyörűség a pascal szokott lenni. Az meg elég zavarú tud lenni kezdőknek, hogy a suliban írt kód otthon nem fordul le.
  De most olvastam vissza, könyvet keres az illető. Így akkor teljesen igazad van: ANSI-t használjunk gyerekek!

  clrscr: mutattok egyett...(karakteres "vackok")clrscr-példa
  A NetBeans már nem oda tartozik, csak éppen az is meg van nyitva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De olvastam, hogy miket írtál, de akkor kérdezek: Mi az értelme ezekkel tanulni? Esetleg elkerülsz dolgozni valahová ahol C-ben kell programozni és ANSI-t várnak, te meg odaállsz a főnök elé, hogy hát bocs de én csak a Borland és a Turbo C-t ismerem. Van egy gyönyörű szabvány: ANSI. Én azt mondom ha már mindenképpen C akkor az legyen ANSI C ne valami kőkorszaki Turbo vagy Borland Developer .
  De egyébként arra kíváncsi lennék, hogy miylen fordítók támogatják még ezeket a clrscr(); és társai függvényeket. Én speciel egyet sem ismerek. Még a DEV C++ sem támogatja pedig az aztán...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Olvasd újra. Az alap utasításkészlet fix. Vezérlésátadás, típusok, stb. Azaz Pl. az int be van drótozva a fordítóba. Az stdio.h-ban lévő cuccok pedig valóban szabványosak és ott vannak (szinte) minden fordító mellett, de ettől még külön könyvtárban vannak, és nem a C fordító részei, mint Pl. a régi basic vagy pascal fordítóknál a print / writeln parancs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsánatot kérek. Azt hiszem, hogy nem írtam elég nagy betűkkel a BORLANDC és TURBOC szavakat. Biztosan ismered ezeket a régi, "őskori" fordítókat. Ott működnek és még rengetegben szintén.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ülj le egyes . Hibát kapsz jobb fordítónál. Na csak vicceltem, lehagytad a return utasítást.

  @Akhiles:
  Na a te snippetjeidre re lehetne rávágni, hogy ANSI szabványosak . Warning: Main MUST return int! -el fog a fordító ordibálni. :)

  Egyébként meg:
  #include <stdio.h> int main(int argc, char* argv[]) { printf("Hello World!\n"); return 0; }

  Egyszerűen csak cmd-ből kell futtatni. De ha pl nagyon ragaszodik valaki a Code::Blocks -hoz akkor az meg alapból megállítja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • #include<stdio.h> #include<conio.h> main() { clrscr(); printf("Helló világ!! \n"); }
  Borlandc, vagy Turboc? Lefut tökéletesen, igen. Csak! Meg is kell állítani a progit, hogy lásd mit írt ki.
  Tehát:
  #include<stdio.h> #include<conio.h> main() { clrscr(); printf("Helló világ!! \n"); getch(); }
  vagy:
  #include<stdio.h> #include<conio.h> main() { clrscr(); printf("Helló világ!! \n"); system(PAUSE);//ebben nem vagyok biztos }

  clrscr(): nincs az ansii c-ben?VAN a borlandc-ben
  #include<conio.h>: VAN a borlandc-ben

  Elnézést az érdekes hangnemért, fáradt vagyok nagyon-nagyon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • DOSBOX, ezzel futtasd a Borlandc.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A C-ben csak az alap utasításkészlet fix. A vezérlésátadás, típusok, stb. Az összes többi dolog, Pl. a printf, clrscr, strcat, strcpy, stb. könyvtárakból jön.


  Ez így nem igaz. Van szabványos osztálykönyvtár (C89 óta), tehát (legalábbis szabványkövető fordító esetében) az is fix. Ráadásul a típusok nem is könyvtárból jönnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Próbáld meg így:

  #include<stdio.h> #include<stdlib.h> int main(int argc, char *argv[], char **env) { system("CLS"); printf("Helló világ!! \n"); }
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na ja. Mert a programozzunk C nyelven is a kőkorban íródott.

  A C-ben csak az alap utasításkészlet fix. A vezérlésátadás, típusok, stb. Az összes többi dolog, Pl. a printf, clrscr, strcat, strcpy, stb. könyvtárakból jön. Ehhez két dolog kell: egyszer az include segítségével definiálni kell a függvényeket, konstansokat (vagy be is írhatod a deklarációját) másrészt a szerkesztőnek meg kell mondani hogy az adott függvényt az adott könyvtárban találja.

  Ilyen könyvtárban vannak az stdio.h, stdlib.h, stb alatt található függvény is, Pl. a printf az stdio.h-ból. Ezek standard dolgok, azaz (szinte) minden C/C++ implementációban ott vannak, legyen az gcc, turbo c, msc vagy akár commodore 64-en a power C. Aztán vannak olyan dolgok amik rendszer specifikusak. Gondolom ez érthető is: directX-es vagy akár mezei win32-es függvényeket nemigen hívogathatsz DOS alól, mivel akkortájt még nemigen volt ilyesmi. Ugyanez igaz a conio-ra is: ez a Borland házilag fusizott könyvtára volt a karakteres képernyő kezelésére. A maga idejében szép és jó, de az a maga ideje úgy 20 évvel ezelőtt volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Iskolában valószínűleg Borland C fordítót használtatok és nem szabványos C függvényeket ( pl. clrscr() - nincs a C-ben ). Így nem csoda, hogy egy másik fordító nem tud mit kezdeni a nem szabványos elemekkel. Amúgy ahogy Evolution írta, a programod le sem fordult valószínűleg!
  Nem a Win7-tel van a bibi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó ezt most nekem mondod? Én Visual C++ 2008 és Visual Studio Pro -t használok .
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • pedig mi a suliban minden program elejére odaírtuk, és ott működött.

  És akkor mi van? Nem érted, hogy azt csak DOS alatt a Turbo C ismeri?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ezt már akkor én nem értem.
  pedig mi a suliban minden program elejére odaírtuk, és ott működött.
  most megkerestem a könyvem : Programozzunk C nyelven (cumputer books)és abban is benne van a clrscr
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • >>Innen<< letöltöd a Visual C++ 2008 Express Edition-t. Ennél jobb alternatívát windows-ra sehol nem találsz.

  ---
  clodebloks
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A conio.h és vidéke (beleértve a clrscr-t is) DOS/Turbo C specifikusak. Másütt nemigen fogod tudni megtalálni őket, bár mintha valamikor láttam volna linuxra valami könyvtárat ami megvalósítja. De nemigen használta soha senki. Arrafelé az ncurses a divat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem csak hogy clrscr(), de maga a conio.h fejléc sincs szabványos C-ben. Tehát mindent el lehet felejteni, amit ez az állomány tartalmaz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én azon csodálkoznék ha ezt le tudnád fordítani. clrscr(); függvény nincsa a C nyelvben ergó nem, hogy nem működik a programod de le sem fordul. Milyen iskola ez ?

  Másrészről ANSI C könyvet keresni kell valahol.
  #include <stdio.h> int main(int argc, char** argv) { printf("Hello World!\n"); return 0; }
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • feltelepítettem a clodebloks programot, és vmi nem jó , vagyis lehet h én nem értek hozzá.

  beírtam a legalapabb programot:

  #include<stdio.h>
  #include<conio.h>

  main()
  {
  clrscr();
  printf("Helló világ!! \n");

  }

  és nem csinál semmit. elmentettem és úgy futtattam és nem látom h működne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • devcpp
  code::blocks
  netbeans

  Mindhárom kell, hogy menjen windows 7-ben is. Nem kell tudnod hogy kell fordítani. Megcsinálják helyetted.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Suliban most kezdtük a C nyelvet, de ott dos alatt használtuk. Nekem itthon windows7 van és nem találtam olyan programot ami működött volna. Mit használjak?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd