Szövegfeldolgozás
2010-02-19T00:54:59+01:00
2010-10-10T20:38:08+02:00
2022-06-29T08:10:42+02:00
 • Ez így elég gagyi és nehéz is fejleszteni. Ezt mindenképp olvasd el kiindulásnak utána lesz némi rálátásod a dolgora, de ez elég nehéz téma...
  Azért sok sikert
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdvözletem, tudom nem publikus de azért egy próbát megér.

  Csak a fórumotok iránt érdeklőfnék mivel megtetszet, és hogy letölthető-e valahonnan vagy saját fejlesztés? Ha valahonnan megszerezhető várnám az elérését! Nagyon hálás lennék! Előre is köszönöm
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helló, tetszik az ötlet, és külön írnám a
  14:35-kor -> 14:35 -kor így két egységet képez majd, s utána így olvasnám: s1 s2 s3 ...
  ahol ha s1 teendő {
  akkor ha s2 időpont azaz időhatározó szó("holnap ma")
  vagy (int):(int) kent írható fel.
  ha szó volt "holnap" akkor s3 -ra is megnézzük ugyanezt,
  s3 például (int):(int) akkor az s4 re megnézném hogy melyik a következő szavakból: {-kor, -től, -ig}
  ha s3 "-től" volt akkor megnézném s5 -ben nincs-e újra időpont (hogy meddíg).
  }

  Példa:
  vacsora 14:10 -től 14:15 -ig.
  ahol
  s1 = vacsora
  s2 = 14:10
  s3 = -től
  s4 = 14:15
  s5 = -ig.

  itt a vacsora teendő
  s2 felírható mint (int):(int)
  s2 időpont ezért s3 re megnézem hogy {-kor, -től, -ig} melyik
  s3 "-től" ezért s4 is időpont kell legyen
  s4 időpont ezért s5 re megnézem hogy {-kor, -től, -ig} melyik
  s5 "-ig."
  és el tudod tárolni, de szerintel neked legalabb 200 ha nem több elágazást írhatnál ide, megpróbálom én is. :)
  Ahhoz, hogy megállapítsd hogy egy szo micsoda, (teendő, nap vagy ilyen {-kor, -től, -ig...}), sok sok lista kell amiben lehetőleg minden megtalálható, de ha eggyik sem akkor a program rákérdezhet hogy hova tegye, és majd bővíti a listáját.

  nemárt ellenőrizze hogy nem-e akarsz kétszer vacsorázni, vagy nem-e akarsz 1x re 4 dolgot csinálni stb...


  Sok sikert :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aztán még megkéne azt is állapítani, hogy melyik szó milyen szerepet játszik az adott mondatban (alany, állítmány, tárgy).

  Máig derülök az Outlook zöld hullámvonalán, amikor aláírom a levelem: "Üdv, Pali". Jobbgombra meg kiírja: "Kerülendő szó, vagy kifejezés. Javaslat: férfi."


  Érdekes témát választottál, bár gondolom vannak, akik ebben már jelentős eredményeket letettek. Ennek azért utánanéznék a helyedben. Meg talán az is kiderülne, meddig jutottak. Lehet, hogy csatlakozhatnál is hozzájuk?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Mostanában eléggé elkezdett érdekelni a természetes nyelv feldolgozás. El is határoztam, hogy indulásnak megpróbálok írni egy egyszerű tennivaló lista programot, amibe a következőképpen lehetne felvinni az adatokat:

  - találkozó 14:30-kor - találkozó holnap - találkozó holnap 16:40-kor és ebéd holnapután - találkozó holnap 16 óra 50 perckor

  Szerintetek milyen irányban lehet indulni? Egyelőre addig jutottam, hogy feldarabolom a szöveget szavakra a szóközök alapján, és megnézem, hogy van-e olyan szó, hogy ma, holnap, holnapután, és...stb. Ez így működik is. Viszont a 14:50-kor és a 14 óra 50 perckor típusú szövegekkel már bajban vagyok. Ki hogyan állna neki?

  Az is érdekelne, hogy egy komolyabb szöveg feldolgozása hogyan nézhet ki? Nekem valami olyan elképzelésem van, hogy először is feldaraboljuk a szöveget mondatokra a .!? írásjelek alapján. Így már nagyjából tudjuk is, hogy melyik mondat milyen típusú. Ezek után szétbontjuk a mondatokat szavakra, majd végül a szavakat kell szétbontani szótőre és toldalékokra...stb. Aztán még megkéne azt is állapítani, hogy melyik szó milyen szerepet játszik az adott mondatban (alany, állítmány, tárgy).

  Egyébként aki tudna javasolni érdekesebb könyveket, cikkeket a témával kapcsolatban, ami nem száraz elmélet, vagy érdekli a téma, annak nagyon örülnék.


  Előre is köszi minden építő jellegű hozzászólást!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd