Szerzői jogok - neten publikált eredmények
2010-02-14T21:03:50+01:00
2010-02-15T17:05:57+01:00
2022-06-29T10:06:01+02:00
 • Kösz mindenkinek az információkat.

  (Nem, nem gondolatvezérelt oprendszert szeretnék készíteni )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én már 2 éve IEEE és SpringerLink előfizető vagyok. Ezek a site-ok azt csinálják, hogy egyrészt az összes nagyobb szakmai folyóirattal szerződésben, illetve magukkal a kutatóintezetekkel, egyetemekkel szerződésben megjelenítik, és jópénzért árulják a kül. szakmai eredmények összefoglalásáról készült írásokat. Maguk a kutatók ebből eladásonként/letöltésenként kapnak pénzet. De Te mint egyéni okostóni is tehetsz fel írásokat, amennyiben azt a szerekesztők publikálásra érdemesnek találják. Tulképp ezek online tudományos folyóiratok, ahol nem lapszámonként, hanem olvasásonként történik a fizetés.

  A dokumentumok egy része tartalmazza az alkalmazott algoritmus teljes leírását, ami alapján fel tudod használni a kódodban ezeket. A szerző nem véletleül publikálta, nyugodtan implementálhatod. Ő ezzel elöbb-utóbb jól jár, mert minden ilyen cikk végén ott van a Future Directions rész, ahol leírja, hogy hová lehetne, hová szeretne az ötletével eljutni. Te mint fejlesztő felhasználod, elkezdesz vele pénzt keresni, egy idő után tovább szertnél lépni, tetszik a Future Directions proviziója, megkeresed a szerzőt, és finanszírozod a bevételedből a további kutatást. Ez az egész dolog tulajdonképpeni célja, így tud megtérülni.

  A doksik másik része nem írja le a pontos algoritmust/módszert teljes egészében, csak az eredményeket, pontos mérésekkel egy kimerítő tanulmányban. Ezek a mézesmadzag doksik. Ilyen esetben csak azt tudod tenni, hogy megkeresed a publikáló személyeket, és megveszed tőluk a technológiát.

  Igazából az első típus is csak amolyan mézesmadzag doksi, mert ne legyen kétséged affelől, hogy nem rakja ki a szaki a fél életművét egy online portálra boldog boldogtalannak. Ami a doksiban le van írva, amit a szöveg alapján implementálni tudsz, az igazából a kutatás csak egy igen kis, bevezető része. A Future Directions-ben van a lényeg, amit oda írnak, annak nagyrésze szintén megvalósult már, vagy csak befektetés kérdése a megvalósítás.

  Egyébként azért vagyok ennyire képben, mert én is publikálás előtt állok. Mihelyst lesz egy kis időm, felteszem az egyik olyan algoritmusom leírását, amit itthon nem lehet eladni, és amire itthon lehetetlenség lenne befektetőket szerezni. Hátha.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a legegszerűbb - ha konkrét esetről van szó - hogy mindenképp megkérdezed a szerzőt, az alkalmazásban meg feltűnteted, hogy az adott algoritmus erre és erre a kutatási eredményre épül. Ennél tisztességesebb út biztosan nincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • -Tudtommal- mivel Európában nem létezik a szoftverszabadalom, ezért itt nyugodtan felhasználhatsz bármilyen algoritmust.
  Azonban, ha mondjuk Amerikában szabadalmi védettség alatt áll, akkor ott nem terjesztheted.

  A konkrét kérdésre vonatkozóan pedig igen, az arról szól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Olyan kérdésem lenne, hogy mik a jogi és egyéb feltételei, ha vannak, hogyha neten találsz egy doksit egy algoritmusról, kutatási eredményről, és ezeket az eredményeket szeretnéd felhasználni egy saját alkalmazásodban.
  Gondolok arra például, hogy sok egyetemi kutatásról található cikk amiben megmutatja az eredményeket, leírja a használt módszert. Ha ez alapján én lekódolok egy szoftvert, amiben felhasználom ezeket az eredményeket, kell ehhez engedélyt kérni, licencdíjat fizetni, stb?

  Mi van akkor, ha pl. IEEExplore-ról töltök le dokumentumot, kifizetve az árát, használhatom onnantól az eredményeit?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd