Excel programozása
2010-01-31T20:40:36+01:00
2011-06-22T20:17:18+02:00
2022-07-19T04:23:00+02:00
 • Azta... ha tudtam volna stl, hogy ilyen jó választ kapok, a tudástárba tettem volna fel a kérdést és pontot adok... ez az Excel-DNA nagyon jó cuccnak tűnik. Köszi szépen. (A VB.NET-et most kihagynám, ha lehetne... hátha ezzel menni fog!)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • vagy a VB.NET-et, ha már a VBA gagyi. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetleg az Excel-DNA-val addinként megírhatod, de szerintem jobban jársz ha elkezded tanulni a VBA-t. Nem fog nagyon fájni, csak kicsit .
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok.

  Excel 2007-ben építek (pénzügyi) modelleket, és írnom kellene néhány egyszerűbb programot. Az a kérdésem van, hogy ezt mindenképpen Visual Basicben kell megírnom, vagy van lehetőség VSTO-n keresztül más nyelvet is használni?

  Az fontos, hogy NEM egy önálló programot szeretnék írni Visual Studioban, ami egy excel fájlt manipulál vagy használ kimenetnek, hanem az excelen belül szeretnék scriptet írni.

  A JavaScript opciót az én excelem nem ajánlja fel (rossz helyen keresem, vagy ez csak a 2010-estől van?).

  A VB-vel nincs különösebb gondom, csak annyi, hogy pusztán az excel bűvölése kedvéért nincs kedvem külön megtanulni -- csak abban az esetben, ha egyébként az Excel programozásához hosszú távon mindenképpen erre van szükség. De nekem jobban kézre esne pl. a C# vagy legalább a JavaScript.

  Illetve, szívesen tanulnék funkcionális nyelvet, OCaml vagy F#, ezekkel nem lehet bűvölni az excelt?

  Ja ami még limitáció: ez egy céges gép, a Visual Studiót nem lehet rá feltelepíteni, csak a VSTO 3.0 van rajta. Sajnos az F# runtime sem megy fel rá, bár itt már küzdök a rendszergazdával. Néhány free környezet azonban, mint pl. az R vagy az OCaml simán felment (a D: partícióra). Magyarul, a Visual Studio kilőve. (SharpDevelop viszont megy, és .NET is van a gépen.)

  A kérdésem tehát az, hogy:
  1) mindenképpen kell-e VB-t tanulnom ahhoz, hogy az ExcelBEN kis scripteket írjak
  2) érdemes-e elkezdeni VB-ben tanulni (leküzdve a bennem lévő, talán alaptalan averziót), vagy az Excel 2010-től kezdve már más nyelveket is lehet használni?

  Köszi a segítséget előre is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te vagy a KIRÁLY. Így elég sok dolgot sikerült megoldani !
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sorry, hogy belegyalogoltam a lelkedbe. De egy apróság miatt kiakadni... Hű az a VBA.. vagy VBE ?
  Ja, a
  1.b
  Ki beszélt Basic-ről?
  -re a választ te magad adod egy korább hozzászólásban
  akkor Excel VBA-ba Ott a súgó
  Egyébként az eddigi leghasználhatóbb segtséget fpeter76 adta
  használd a makrórögzítőt
  jobb híján.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. LOL
  2; Jól teszed ha nem hiszed. Rengetegen csináltak ilyesmit. Többek között én is.
  3; Ha külön nézed a kettőt akkor ez igaz. De ha Delphiből akarod kezelni az Excelt, akkor bizony az Excel saját belső felépítését, metódusait kell hogy kövesd. Ha nem tetszik, akkor ne használj Excelt, ez ilyen egyszerű.

  Egyébként meg használd a makrórögzítőt, nézd meg milyen VBA kódot generál az Excel egy "Excel Chart egy szeletének színbeállításai"-ra és aztán az már tényleg kis változtatással menni fog Delphiben is ha úgy egyébként az alapokkal úgy látom hogy tisztában vagy már...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert érdekelne, hogy mi az amit te meg tudsz csinálni Delphibe és én VB6-ban nem.


  Szolgáltatást nem lehet VB6-ban készíteni, ahhoz valamilyen külső segítséget kell igénybe venni.

  De a mondandód lényegével egyetértek!

  @Kérdező: Az igaz, hogy a VB-s és a Delphi-s szintaxis eltérő az Excel használatakor, de ettől függetlenül ugyanazokat az objektumokat, tulajdonságokat és metódusokat kell használnod, mint amik a VBA-s leírásban szerepelnek. A szintaxis átírást meg pár nap alatt meg lehet szokni, mert a különbségek következetesen ugyan azok. Az Excel VBA súgóhoz hasonló részletességű, példákkal illusztrált dokumentáció delphi alá nem fogsz találni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A bézik csak valami tákolmány

  1. Ismered? Vagy csak hallottál róla? Vagy a Delphit ismered, és ezért azt erölteted egy olyan feladatra, amit más nyelven sokkal egyszerűbb megírni?

  Felsorolnád nekem a Delphi alaputasításait?
  De ha ugyan az megtalálható a Basicben (csak esetleg a szintaktika más), akkor ugye két hasonló nyelvről van szó. Ha meg hasonló, akkor ha az egyik tákolmány, akkor a másik is.

  Mert érdekelne, hogy mi az amit te meg tudsz csinálni Delphibe és én VB6-ban nem. (És nem azért, mert valami eldugott Windows rutint töltesz be.)

  1.b
  Ki beszélt Basic-ről? Ki mondta, hogy használd a Basic-et?
  Megnézted már az Excel programozói (kedvedért nem VBA, hanem VBE-t irok) felületen lévő súgóját?

  Egyébként meg ha egy autót akarsz kezelni, akkor ne repülős kézikönyvet keress. (Bár a Delphi szerintem annyival nem jobb.)

  2. De biztos. Csak éppen egy rendes programozó egy objektum leirást tud használni, mert megérti.
  És ha tudod, hogy melyik objektum kell, akkor arra keress rá Delphiben.

  De keresgélj csak nyugodtan és reménykedj, hogy az Excel összes objektumának (tisztába vagy egyáltalán, hogy mennyi van) összes tulajdonságát és összes metódusát valaki képes volt Delphire "lefordítani"

  Szerinted az Eredeti MS objektum leírásnál teljesebbet (Delphiben) találsz? Hány Delphi programozó tud többet az Excel objektumairól, mint az Excel objektumokat fejlesztők?

  3. Sorolod?
  Mert az, hogy az értékadát := vagy =, A gyüjtemények elemit [] vagy () jelzi, a stringeket ' vagy ", a sorok végére ("állandóan") ;-t kell írni azok nem igazán nagy különbségek.

  [személyes]
  De ha olyan jó a Delphi (és olyan rossz a a VB) akkor miért akarsz te Delphiből Excelt programozni? Keress egy olyan táblázatkezelőt, aminek a beépített programozás nyelve a Delphi.
  Érdekes, hogy Neked nem felel meg a VBA, de az MS-nek pl. eléggé megfelel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hogz igazad van, de szerintem 1. A bézik csak valami tákolmány, nem programozói nyelv. 2. Nem hiszem, hogy senki sem programozott még Delphiben Excelt, ahol nem csak 2 cellát akart kitölteni ill. átszínezni. 3. Nagyon sok a VB és a Delphi közti különbség Excel prg során. De azért kösz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha már tudod (érted a logikát), hogy hogy kell az Excel objektumait Delphiből hasznáni, akkor Excel VBA-ba Ott a súgó mintapáldákkal. (Ugyan ez a MS-nél is megtalálható az Interneten)

  Kizártnak találom, hogy a több 100 de inkább ezer oldalas doksit átfordítaná valaki "Delphire"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hasonló mélységekről van szó :

  Excel.WorkBooks[1].Worksheets[1].Hyperlinks.Add (Excel.WorkBooks[1].Worksheets[1].Cells[A + 2, B + 5], ListView1.Items.Item[A].SubItems[39], EmptyParam, EmptyParam, ExtractFileName(ListView1.Items.Item[A].SubItems[39]));

  vagy

  Excel.Cells[A + 2, 1].Borders.Weight := 2; Excel.Cells[A + 2, 2].Borders.Weight := 2; Excel.Cells[A + 2, 2].NumberFormat := '#0'; Chart.ChartTitle.Characters.Text:= '...'; Chart.SeriesCollection(1).HasDataLabels:= True; Chart.SeriesCollection(1).Interior.Color:= clGreen;
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, de szabványos Excel programozásáról van szó, nem egy telepítendő komponensről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, de, ez elég alap leírás. Ezen a részen már rég túl vagyok azaz az Excel programozás mélyebb részeiről lenne szükségem leírásra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!
  Ha a projekt elbír 50 dollárt, én ezt a komponenst ajánlom. Egyszerű használni, és nekem eddig bevált.
  A demót is le tudod tölteni, hogy kipróbálhasd.
  NikaSoft>NativeExcel suite v2.x
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Talán ezt nézd

  De az objektumok leirására VB leírást fogsz találni (be is van építve az Excelbe a súgó), mert azt fejlesztette hozzá az ms.

  Csak szerencsére elég szabványos, hogy a Delphi is tudja kezelni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szeretném a segítségetek kérni. Egyre sűrűbben kell Excelt programoznom Delphi által, viszont rengetegszer csak Visual Basic leírást találok hozzá. Néha elég speciális dolgokhoz kell (Excel Chart egy szeletének színbeállításai). Olyan leírásokra lenne szükségem, ami Delphi nyelvre íródott Excel programozással foglalkozik. Ha valaki tud olyan, elektronikus formában lévő leírást, ami ezen probléma megoldásában segítene, akkor azt szívesen fogadnám.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd