Mivel álljak neki? (kezdő)

Mivel álljak neki? (kezdő)
2010-01-22T18:17:40+01:00
2010-01-28T21:38:08+01:00
2022-10-28T03:15:38+02:00
 • Köszi a nagyon sok választ, máris beleütköztem bizonyos korlátokba az általam említett EXCEL-es és egyszerű adattárolást illetően....

  Még a legelső hozzászólások közt olvastam ÁRNYÉK javaslatát:
  "ActiveX Data Objects"

  Viszont kicsit utánanéztem Wikipédián, és ott nem írják a "sima" Visual Basic-et, csak a VBA-t. "Mezei" Visual Basic nem tudja kezelni?

  Vagy esetleg tudtok olyasmi AddIn-t (vagy minek hívják), amivel egy helyi adatbázist tudnék kezelni VisualBasic-ben?

  (Mert mostmár eljutottam oda, hogy a franc fog szórakozni VBA-val, mikor Visual Studio 6 Enterprise ezernyi dologgal többet kínál...)

  Valami nagyon egyszerű "Click&Play" megoldással szeretném létrehozni az adatbázist, mint pl Accesben, és azt kezelni VisualBasicből.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van itt pár ember a prog.hu -n akik ha bármilyen progamnyelvet látnak leirva, egyböl küldik a a C# és .NET -es copy-paste válaszukat. Naponta többször is. Mindenre. Mindekninek. Mindenkor.

  Ha rajtuk mulna, akkor a prog.hu -t már rég átnevezték volna .net.hu ra vagy csharp.hu -ra. Végülis az összes többi programnyelv kiment a divatból vagy neméri meg foglalkozni velük.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Remek! Azt írta kotysoft, hogy kezdő és itt már minden nagy rendszer elhangzott, amit csak fel lehetett sorolni. Java, C#, PHP, XAMPP.
  Szerintem kotysoft, abban dolgozz, amiben tudsz, és amiben a főnöködnek is megfelel a dolog, vagy tanuld ki valamelyik architektúrában a fejlesztést. Ha neki (a górédnak) ennél több kell, akkor írj ide, és itt lesznek vállalkozó kedvű harcosok, akik C#-tól, egészen prolog-ig bármiben megírják a szükséges szoftvert, web-en, vagy akár desktop-ban is, sőt, még mobilra is.
  Amúgy belekezdenél, akkor Java vagy C#. Ez a jövő!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Így igaz. Ha már web akkor 100x egészségesebb C# vonalon elindulni mint holmi PHP-s szutykokkal vacakolni. Más kérdés hogy a desktop C# még szerencsésebb ez esetben. Mivel valószínűleg nem akarják a világ különböző helyeiről elérni a cuccot teljesen felesleges webbel szívatni magát és a felhasználót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor már mé nem asp.net + iis?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Talán a legegyszerűbben egy XAMPP vagy Appserv és az egészet egy egyszerű PC-re feltolni és kinevezni szervernek és nem kikapcsolni.


  Mert miért? Nem egyszerűbb csak egy mysql-t feltenni és utána myodbc-vel excelből szórakoztatni? Ráadásul egy mysql még simán elfut a helyi gépen is. Kisebb, beágyazott db-kről már nem is beszélve.

  @Kérdező: Megoldható a feladat simán excel-ben is, excel-es munkalapokon tárolva az adatokat. csak mivel az Excel nem db kezelő és konvertálgatja jobbra-balra az adatokat, ezért ne lepődj meg, ha adatvesztésed lesz.

  Ennél egy fokkal jobb, ha Excel csak a felhasználói felületet, esetleg a riportolási felületet adja és a háttérben ADO-val szépen egy db-ből veszi az adatokat. Vannak ingyenes, akár minden gépre, akár egy "szerver"-nek kinevezett gépre telepíthető db kezelők, amelyeket odbc-vel simán kezelhetsz Excel-ből is. (VBA környezet, tools -> references menü, Microsoft ActiveX Data Objects 2.X Library megkeresése és bepipálása. Minimálisan célszerű egy Connection és egy Recordset objektumot létrehozni. Ha van otthon Access-ed, akkor abban benne van az ADO súgója - ha telepítetted az Access VBA súgóját, de az MSDN-en online is elérhető.)

  A leghaladóbb szint tényleg egy vb.net/c# express fejlesztő környezetének letöltése és ms sql express / MS SQL Compact db (netán egy olyan ingyenes alternatíva, amelyhez van .net-es csatoló felület, pl. postgresql, mysql, oracle XE, stb.) használata. Ez esetben egy külön programot tudtok fejleszteni.

  A kérdés csak az, hogy megéri-e ez az egész. Elképzelhető, hogy egy megfelelő sw beszérzése azonnal Xk HUF-ba fog kerülni, de az a progi azonnal rendelkezésre fog állni nem pedig hónapok múlva. És nem akarlak megsérteni, de kezdő programozók 1. programja nem szokott olyan fényesen sikerülni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Talán a legegyszerűbben egy XAMPP vagy Appserv és az egészet egy egyszerű PC-re feltolni és kinevezni szervernek és nem kikapcsolni. Innentől meg minden megvan ami neked kell, csak HTML, PHP, JSP, JAVA és adatbátisnak MySQL például. Ingyenes és fele annyira időrabló mint egy excel és még "lokális" is, de bármikor saját szerverre is költöztethető. Ugye minden gépen meg ott egy böngésző...

  Excel+acces adatbázis felállásban én is kínlódtam egy hasonló megoldással, csak itt policy, hogy nem lehet Access. Na én a saját privát gépemen csináltam egy Access adatbázist aztán a file-t felraktam egy hálózati meghajtóra és egy excelen keresztül turkásztam.

  Excel+VBA könyvként: Kovalcsik Géza : Az Excel programozása
  Remek könyv!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én úgy 20 éve foglalkozom ügyvitel fejlesztéssel. A jelenlegi programom úgy 90%-nál tart, ezt 5. éve csinálom. Ez kb. az a szint lesz ha elkészül amit szerintem a főnököd látni szeretne. Ennek persze neki lehet állni kezdőként, excelben, csak a siker finoman szólva kissé kétséges.

  De ha nekiállsz akkor én is a Visual C# express SQL Server 2k8 express kombót javaslom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért az excel VB-je nem pontosan ugyan az, mint a rendes fejlesztői Visual Basic. De hát ha neked megfelel, akkor csak sok sikert tudok hozzá kívánni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit elszaporodnak a számláid, új funkciók kellenek a főnöknek, vérizzadás lesz...

  Ugye Ascota könyvelőgépre eszedbe se jutna számlázóprogramot írni? Pedig kiváló gép, remekül könyvel, programozható
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • real_het, ez tetszik, ezt a kifejezést megemlítem majd

  egyébként meg elkezdtem "komolyan" csinálni a "programot" egy mezei excelben és annak a Visual BAsic editorjában..

  Az eddigi tudástáros csevegéseim alapján történt "megvilágosodásom" után, tök könnyen kitalálok olyan funkciókat is, amikről nem is hallottam. csak írom angolul, feljön a lista, és már ott is van! NAGYON TECCCCCCIK (hülye kezdők öröme, mi? :))

  No meg, hogy beírok 4 szót google-ben, és megvan a megoldás (pl "sub excel quit save")

  Persze barbár módjára a munkalapokat használom adatbázisok helyett, de azt hiszem működni fog

  Engem már az életben nem térítetek át más nyelvre a VisualBasic-ről


  Kösz mindent!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "1.) pénzbe kerülnek - És a FŐNÖK miért is fizetne ki akár 10.000 forintot is egy készre, hogyha van egy alkalmazottja, aki napi 11 órában ott unatkozik, és még valamilyen szinten ért is a számítógépekhez, szeret tanulni, és a 400Ft-os órabért amúgy is fizetik neki...."

  Ezt hívják Stokholm szindrómának.

  (Kivéve persze, ha az az alkalmazott szó szerint unatkozik)

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondd meg a főnöködnek, hogy pajtás ahhoz, hogy a cég működjön bele is kellene invesztálni, és nem kőkori eszközökkel, meg múzeumi megoldásokkal kellene már dolgozni.
  Vannak korszerű eszközök, és ami legjobb, vannak - itt épp sok - fejlesztők is, akik szívesen - persze pénzért és nem csokitallérért - fejlesztenek egy egyénre szabott rendszert!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez az express érdekelne, csakhogy akármelyik böngészővel próbálom, és akármelyik gépen:

  A Web Platform installer nem indul....

  --------------

  kieg.: viszont ha nem az SQL-t indítom el, hanem a visual studio-t akkor műxik, és az sqlt is letölti mellé :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Töltsd le a Visual Studio Express-t erről az oldalról:
  Visual Studio: IDE and Code Editor for Software Developers and Teams

  Én a C#-ot javaslom. Ugyaninnen letöltheted az SQL Server Express-t is (mindkettő ingyenes licenszű), de szerintem az overkill a feladatra, ha eddig egy Excel elég volt.

  Én a helyedben írnék egy progit, ami csatlakozik az Excel-hez, tehát az adattároló még mindig az lenne.
  A nagyobb falat, ha az adatbázist SQL Serverben tárolod, és írsz egy teljes nyilvántartóprogit hozzá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természetesen működik internet kapcsolat nélkül is
  Excell nagyon nem adatbáziskezelő. Olvass utána az RDBM-eknek és látni fogod. Célszerűen egy MSSQL könyvvel kezdeném...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Laresz, Árnyék, köszi a válaszokat! Az általatok említett SQL-es cuccok futnak (teljesen) offline módban is? Csak mert elég instabil internetünk van, és mindössze helyi alkalmazásként szeretnénk futtani.
  ------------
  LC, próbáltunk egy-két változatot, csak 2 gond is van velük:

  1.) pénzbe kerülnek - És a FŐNÖK miért is fizetne ki akár 10.000 forintot is egy készre, hogyha van egy alkalmazottja, aki napi 11 órában ott unatkozik, és még valamilyen szinten ért is a számítógépekhez, szeret tanulni, és a 400Ft-os órabért amúgy is fizetik neki....

  2.) azért egy kicsit összetettebb megoldás kell, mint egy mezei készletező... inkább a konyhai nyilvántartásokra gondolnék, ahol van a sültkrumpli, vagy pedig a burgonya+olaj+só+rezsi... Csak itt van a fotós bögre, vagy a bögre+fólia+festék+stb... Tehát pl egyben adom el, de a készletből a hozzávalókat vonja...
  --------------
  interpet2, lsd. fent, 1. bekezdés
  --------------

  Visszatérve a "Microsoft ActiveX Database Object"-re... Ugye a mai tudástáros témám böngészésekor főként MS Dev. Netw.-ön akadtam ilyen problémamegoldó javaslatra a .RowSource tulajdonság esetében, viszont:
  - Hogy működik, mi ez?? Scriptes dologról, vagy amolyan Drag&Drop cuccról van szó?
  - A baj, hogy az ActiveX nekem annyit mond, hogy valami "vezérlőkhöz" van köze, és az internet explorerben szoktam vele találkozni...

  ---------------

  Egyébként van kifejezetten valami tankönyv a Visual Basic for Applications és az Excel együttműködéséről kezdőknek magyarul, vagy csak a VB könyvek?

  --------------

  Még egy utolsó: Nagyon nagy gányolás lenne, hogyha az Excel munkalapokat használnám "adatbázisként"? kb 730 x 300-as tábla lenne. pontosabban 3x 244 x 300...

  (eddig így csináltam a tömbök ismeretének, és a fájba írás ismeretének hiányában)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mért nem készíttetitek el valakivel?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Olyanról hallottatok már hogy készletnyilvántartó - számlázó programok ? Már az egyszerűbbek is messze jobbak mint egy excel tábla.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én szóltam, igaz?

  Office-ban nem tudsz exe-t készíteni, ahhoz valamilyen fejlesztő környezetre van szükség.

  Tehát marad az Excel. Excel VBA meglehetősen erős nyelv, gyakorlatilag minden olyan komponenst tud használni, amit VB6, beleértve a Microsoft ActiveX Database Object-et is (ADO), amivel tetszőleges adatbázishoz kapcsolódhatsz, ha megvan az eléréshez szükséges meghajtó. Tehát bármilyen ingyenes db kezelő programot használhatod az adat tárolásra, míg a megjelenítést az excel végzi.

  Csak célszerű valamilyen ingyenes db menedzselő progit is beszerezni, hogy a táblákat könnyebb legyen szerkesztgetni.

  Db kezelő lehet MS SQL Server Express, MS SQL Compact, MySql, PostgreSQL, SQLite.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig ingyenesen az MSSQL 2008 express, visual studio express lenne kézenfekvő. Van .NET VB is, ha jobban kézreáll. (engem a hideg ráz tőle, de ez az én bajom)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok,

  (a konkrét kérdést a vonal alatt olvashatjátok)

  A főnököm mostmár tényleg az idegeimre megy... Bolhát kért, kínáltam egy Tarantulát, de mostmár Elefántra fáj a foga...

  Készletezést szeretett volna vezetni napi szinten 300 termékre Excelben. Kínáltam neki egy "makrót", amivel nem kell a 22400 cellában navigálnia.. De aztán követelte a szűrőket és lekérdezéseket, most meg kitalálta, hogy minden terméknek és beszállítónak legyen egy egyszerűbb adatlapja.
  -----------------
  Kérdésem az lenne, hogy egy KEZDŐ (de nem sík hülye) embernek melyik programmal célszerűbb nekifognia?

  Fontos, hogy a kész program (adatbázis) jogtiszta legyen önmagában, tehát vagy egy önálló EXE kell legyen, vagy pedig Excel dokumentum (mert másra nincs licencünk).

  Első lépésben Microsoft Access tűnne a legegyszerűbbnek. Hátránya, hogy az OFFICE BASIC (ami van nekünk) nem tartalmazza. Ebben van lehetőség futtatható EXE generálására? Ha nincs, akkor innentől kezdve kilőve, mint keretprogi (kivéve, ha lényegesen egyszerűbb, mint a másik 2)

  Második ötletem FoxPro lenne, ugyanis régebben (még DOS 6.22 és Win3.11 WG időkben foglalkoztam vele, talán még össze tudok szedni valami tudást.

  Legvégső megoldás, ami jelenleg a legelérhetőbb számomra úgy jogilag, mint érthetőségi szinten a VisualBasic lenne, viszont nem hiszem, hogy adatbáziskezeléshez ez lenne a legjobb választás.

  ------------
  Azért ragaszkodnék ezek valamelyikéhez, mert logikailag ezeket tudom (hogy is mondjam) értelmezni, átlátni...

  Nézegettem mindenféle C+ meg .NET, ilyesmi forráskódokat, de számomra TÉNYLEG csak KÓDOK voltak...

  Bocs a sok szövegért és a rizsáért, csak az érthetőség miatt írtam ennyit.

  Előre is köszi a tanácsokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd