Weblap eladási ára
2009-11-14T22:49:44+01:00
2009-11-22T09:17:07+01:00
2022-07-25T09:01:16+02:00

 • Hát legyen képgaléria, grafikus admin felület, belső raktár kezelő rendszer, hirdetési felület amit ő tud macerálni, admin felületből állítható banner rendszer, aztán ha egy időpontot beállít, arra a termék járjon le, tudjon akciókat létrehozni, legyen gyártó szerinti menü..ami automatikusan jöjjön létre, legyen típus szerinti menü..szintén automatikusan...és ha képeket tölt fel az admin menün át, akkor ő kattingatással akarja méretezni, merthát ugye csaknem fog minden képet ő majd átmérezetni..ezt tudja szépen az oldal, legyen áfa kezelő rendszer, kupon kezelő rendszer, csoportos mél, aztán amit kiküld a rendszer mélt legyen benne a logoja és html alapú legyen...deee jólenne ha 3-4 hét alatt ez elkészülne.


  Ugy elso olvasasra a magento commerce ezt mind tudja alapbol
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha elolvastad volna jobban a masik hozzaszolasomat akkor nem irtad volna le te is azt amit en mar egyszer leirtam
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt értem, hogy a deriválás/integrálás nem megy. Én sem tudok. De az osztás/szorzás? Az órabéred 100eFt/befektetett órák száma. Ha nem jön ki annyi mint a mekiben, vagy a Tescoban, akkor érdemes elgondolkodni a pályamódosításon. Most még fiatal vagy, felvesznek a mekibe is
  Amúgy ügyes vagy ha ezt így összehoztad, de remélem nem akarsz ebben a 100eFt-os kategóriában maradni. Biztos vagyok benne, ha bírod a teljesítéseket, akkor a konkurenciát hamar kicsinálod. Csak roliika marad a piacon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Órabérben sosem gondolkodtam. Nem vagyok én annyira profi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hogy azért tart 2 hónapja, mert 3 naponta ráfordít 2 órát.. 1000 Ft-os órabérrel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha csak ennyi, akkor mi tart két hónapja?
  Majd nyiss egy topicot, hogy fél év múlva hol tart a project. Nem kívánom neked, hogy valami ne úgy működjön ahogy le van írva. Vagy ahogy le sincs írva, mert az új verzióból azt már kivették, de nem dokumentálták, hogy mi van helyette. Vagy valami olyasmit "felejts ki", amit kértek, de a virtuemart nem tud (még). Vagy tud, de csak egy fizetős plugin megvásárlásával(ami mondjuk 300$).
  Az árakat viszont Te is láthatod, szóval a 100e igen karcsú. Ha csak a 2 hónapot veszed és mindössze napi 6 óra 4eFt-tal, akkor is 20nap*2hó*6óra(<8)*4eFt=960[eFt]. Vagy hogy jön ki most neked? Mennyi az órabéred?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Naaa... joomla + virtuemart + pár plugin + kód belepiszkálás + magyarosítás kézzel lábbal + félig saját sablon + phpmyadmin telepítés és konfig .... ennyit csináltam nem többet (ja meg pár termék feltötltése és 2 reklám elkészítés).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól függ. Ha letöltötted valahonnan, akkor nem sokat. Ha csak telepítés és semmi HTML, PHP, CSS tudás nem kell hozzá, akkor olyan 4e+ÁFA/óra szokott lenni egy rendszergazda órabére. Ez nem programozás szerintem. Egy barátomnak múltkor kellett valahová egy ilyen weblap, egyből meg is talált hogy segítsek neki. Én csak annyit mondtam joomla, ő meg elkészítette, még sablont is letöltött hozzá. Szépen át lett adva az oldal, annyit segítettem neki, hogy megmutattam a phpMyAdmin mentési funkcióit és a joomla config fájlját. A minap azt kérdezte hogyan tudna betenni egy + képet az oldalra, aztán kiderült, hogy még egy img tagot se látott soha
  Árakat Te is láthatod:
  ár1: 60+ÁFA és még mindig alig kell hozzá programozni, esetleg egy kicsi html, hogy a joomla modulokat és a google cuccokat includold a sablonba.
  ár2:alap joomla 30e-ért, de lejjebb van 45+ÁFÁért is.
  És elnézve a honlapokat, hát...
  De én láttam már számlát psd-ről, ami 180e volt, majd egy másikat, amiben az előzött kicsit zöld-árnyalatosították egy másik 180e-ért

  És Te nem egy, saját modult fejlesztesz a joomla alá, amik közül nem egy majdnem akkora mint maga a joomla.
  Webshop árak (google): 250e-től. A tiéd inkább ennek a duplája-triplája. Sőt...
  Akkor van a hirdetéskezelő. Az OpenX tudom milyen klassz kis cucc, de a végén nehogy mégis neked kelljen írnod egyet. És ez akkor igazán gáz, ha már megmutattad a vevőnek és látja, hogy még mi mindent kérhetett volna...
  Hírlevélküldés: aki csinált már ilyet, tudja mennyi a szívás vele és hogy a kész megoldások valójában sosem készek. A tartalom a joomlából jön vagy fel lehet tölteni? A küldés cronból, vagy kézi indítással történjen, háttérben késleltetve. Mivel a rendszergazda láma lesz, jobb ha az utóbbira is felkészülsz.
  Egy ennyire egyedi képszerkesztőt sem hiszem hogy le tudtál tölteni.
  Ezeket aztán mind összekötözgetni az adminon. Tartalmakat feltölteni és kitalálni nekik és beregisztrálni őket mindenhová. Mert ilyen dolgokra is képtelenek lesznek. Végül okítgatni is, mert másképp sosem szabadulsz tőlük.

  Ezek után mondja már valaki, hogy sokat mondtam a kétmillióval!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nemá.
  Mit fizetnek egy joomla sablonért amúgy?
  Mert 1 nap alatt összedobható a legtöbb(egész jól automatizálható a készítés).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De ilyet akkor se csinálj! Egyrészt mivel 3-4 hét alatt kellett és nem volt rá kész válaszod, már közölhetted volna hogy annyi idő alatt nem tudod. Ezt az ismerős ismerőse pláne meg kell értse. Aztán a munka amit elvégeztél alsó hangon 2 millió, még akkor is ha szedett-vedett programokból dobálod össze. Úgyhogy a balek az gyenge kifejezés. De én már láttam számlát 1,5 millióról, amit egy joomláért kaptak, amibe csak egyetlen +modul volt, ami lényegében egy blog, amihez hozzá lehetett szólni a regisztrált felhasználóknak. Ez kicsit egyedire szabva közel 1,5 millió volt. Nagyjából a designnak (psd) kellene kerülnie abba, amit Te kértél.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezer dolcsis napidíj? Rossz szakágat választottam...

  Balek balek...az..de ismerős ismerősének kell meg olcsóón meg nincspénzee...stb. Ez van.

  Én sem csak ezzel foglalkozok, de ezzel szívok a legtöbbet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. Erre ugye nem gond, ha azt mondom: balek vagy?
  2. Addig amíg a megrendelők találnak ilyen balekokat, addig persze, hogy felháborodnak egy reális árajánlaton
  3. Nem a megrendelő a hibás.

  Nem a megrendelőnek kell tudni, hogy amit kér az mennyi melóval jár. Én funkcionális specifikáció nélkül a rendszertervnek sem látok neki. Abból meg már lehet tudni, hogy mit szeretne és az mennyi melóval jár - kb. Ekkor adok egy előzetes árajánlatot, ez alapján a rendszertervet elkészítem ennek 30%-ért. Amíg azt ki nem fizeti, addig többet nem dolgozok vele.
  Több előnye is van ennek:
  - egyikünk sem esik pofára
  - tudom tartani a vállalt határidőt, mert átlátom a feladatot

  Sok "felesleges" melóval és nyűggel jár a módszer, de hosszú távon kifizetődik.

  szerk:
  Igaz én nem webes területen dolgozom, a megrendelői köröm is kicsit más. Hozzászoktak, hogy a hivatalos ERP fejlesztők akár 1000$-os napidíjjal is dolgoznak. Ahhoz képest én olcsó vagyok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát igen. No meg ugye a megrendelő...

  Most csinálok egy Joomla alapú webshopot...mert úgy indult a dolog, hogy kell egy olcsó egyszerű webshop.

  Aztán kérdeztem, hogy ez mit takar?

  Hát legyen képgaléria, grafikus admin felület, belső raktár kezelő rendszer, hirdetési felület amit ő tud macerálni, admin felületből állítható banner rendszer, aztán ha egy időpontot beállít, arra a termék járjon le, tudjon akciókat létrehozni, legyen gyártó szerinti menü..ami automatikusan jöjjön létre, legyen típus szerinti menü..szintén automatikusan...és ha képeket tölt fel az admin menün át, akkor ő kattingatással akarja méretezni, merthát ugye csaknem fog minden képet ő majd átmérezetni..ezt tudja szépen az oldal, legyen áfa kezelő rendszer, kupon kezelő rendszer, csoportos mél, aztán amit kiküld a rendszer mélt legyen benne a logoja és html alapú legyen...deee jólenne ha 3-4 hét alatt ez elkészülne.

  Namost ez így Joomla alatt is szo_pás. De már megy szépen..magyar benne minden..de lassan 2 hónap lett a 4 hétből...100 alatt vállaltam.

  A megrendelő úgy gondolta, hogy hát van 4-5 file, feltölti egy sima valami tárhelyre és megyaaaz.

  Ma mondtam a rendszergazdának, hogy tök jó, hogy van tárhely...meg SSL,de SQL se ártana. Aszondja az meg mi.
  Picit félek..mert ha ezt nemtudja akkor gondolom a biztonságra se figyelt oda, és majd 2 nap alatt kis vicces scriptkiddik szétcse_szik az oldalt.

  No..ez a magyar valóság.

  Mi lett volna ha bonyolult oldalt kér?

  (ezért lett joomla a választás..mert van saját shopom, de hát nem 4 hét ezeket megvalósítani benne...pláne valami dizájnnal)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha egy portal motort megdesignolsz és feltöltöd az ügyfél által elektronikusan átadott tartalommal (értsd: word doksi) majd beüzemeled akkor az biza nem ér többet.
  De ez a belépő szint szerintem a portál készítésben. ÉS ezek a cégek sem úgy gondolják, hogy egy a raktári rendszerrel összekötött egyedi webshop és katalógus rendszert hoznak össze ennyiért. Csak egy statikus, template-be beleférő tartalomról lehet szó ebben az összegben.

  Ha veszel egy Yamaha robogót azért kevesebbet fizetsz mint az OCC egyedi motorcsodáiért - pedig ugyan úgy két kereke van csak és ha esik az eső vizes leszel. Ezt sok megrendelő nem képes megérteni.
  (Azért jó példa a fenti, mert ugyan ez a helyezet a motorépítés világában - van egy haver, aki ezzel foglalkozik. Nála is sokszor kopogtatnak egyedi motorért ha megy a sorozat, csak a hozzávetőleges ár hallatán leesnek a székről.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szerk.:
  ar=munkaora x oradij
  igen, a villanyszerelonel, aki a Mariska neninel szereli a villanyt...


  Meg annál a fejlesztőnél, aki egyedi megrendelésre készít szoftvert. Különben mi a fenéből élsz meg? Hogy a fenébe tervezed a bevételeidet és miből tartod el a családot?

  Én minde árajánlatomat ezen módszer alapján adom. Eddig bejött. Van persze amikor alálövöm a szükséges időt, van mikor fölé, de a kettő kiegyenlíti egymást hosszú távon. Ha meg a megrendelőnek nem tetszik az ár, akkor nem dolgozom.


  Itt egyébként ha jól értem, akkor nem arról van szó, hogy egysedi megrendelésre készül az oldal, hanem arról, hogy valaki önszorgalomból csinált egy oldalt, amit most megpróbál pénzzé tenni. Ez így szvsz egy kicsit más tészta. Kutyát nem érdekli, hogy mennyit dolgozott vele. A lap értéke elsősorban a látogatók számától és az elérhető tartalomtól függ. Az iwiw-et sem azért tudták milliárdokért eladni, mert annyi munkaóra volt benne.
  Arra persze jó a fenti számítás, hogy legyen egy elképzelése az embernek a minimumról. Ha ennyiért nem tudja eladni, akkor nem is éri meg eladni. Inkább foglalkozni kell vele és felfuttatni, hogy nagyobb legyen az értéke.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egymás alá licitálnak a fejlesztők. 50-60-ért vállalnak portálokat(cégek is). Szomorú de ez a magyar valóság.


  Egy beallitott joomla/wordpress/drupalert disznosag lenne tobbet kerni, marpedig sokan ezt ertik "portal" alatt...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóval, ha van egy 3 éve működő oldalam, amibe legalább 4-5 hónapot öltem bele (ha nem többet), akkor az milliókat ér?


  Nem latok kugel hsz-eben a mukodtetes idotartamara valo utalast.

  (Egyebkent ha van napi tobbtizezer latogatod, tobbszazezer regisztralt tagod, igen, lehet, hog meggazdagodsz! )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekesen számoltok, ezeken mindig jókat mosolygok.

  Szóval, ha van egy 3 éve működő oldalam, amibe legalább 4-5 hónapot öltem bele (ha nem többet), akkor az milliókat ér? Úristen gazdag vagyoook!

  A webmelo.hu-t azért nézzétek meg, nem jó hamis álmokban ringatni magunkat. Egymás alá licitálnak a fejlesztők. 50-60-ért vállalnak portálokat(cégek is). Szomorú de ez a magyar valóság.

  Aki közel van a tűzhöz, ők kapnak állami megbízásokat és százmilliókat kaszálhatnak a semmiért, de nem ez az átlag.

  Tehát ha 60-ért megcsináltatok egy portált, és lesz rajta tartalom is 1 évig, nem hinném, hogy ér az milliókat.

  Persze van akinek be lehet magyarázni, hogy igen...pedig nem.
  Tipikus példa erre a 90-95-ös évek USA beli .COM botránya.

  Mindenki gépeket vett, és mindenkinek kellett a weboldal, merthogy az modern, meg biztos sok bevételt hoz.
  Aztán ezek a cégek akik olykor százezer dollárokat költöttek így el, szépen sorra bebuktak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • PM ment, nem valaszoltal!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tapasztalataim szerint a legjobb (bevált) árkalkuláció bárminemű internetes eszközre, beleértve a weboldalakat, online játékokat és médiumokat a következő:

  1. megnézed, hogy mekkora (hány forint) tényekkel (számla, bankszámlakivonat, stb) alátámasztott profitot (nem bevétel, hanem profit) termel egy év alatt a weboldal.

  2. Ez egy jó tárgyalási alap az eladáskor. Ha látni megfelelő garanciát arra, hogy a weboldal mondjuk öt év múlva is termeli a pénzt, akkor kínáld az éves profit k.b. három-négyszereséért és alkudj meg a vevővel.

  3. Ha a weboldal még nem termeli a profitot (értsd úgy, hogy eddig még egy büdös fillért sem hozott), akkor próbád ki, hogy egyáltalán képes-e az általad elkészített orgánum nyereséges működésre.

  Ha igen, akkor vissza az egyes pontra. Ha nem, akkor vissza az agarakkal (vagy agyarakkal) és elő a marketinget! Sorry
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez lemaradt:
  ar = munkaora x oradij

  ez igaz a honlap keszitesre is, mikor a megrendelo keresere csinalod az oldalt...

  de ha eloszor magadnad csinalod, es utana megy "for sale"-re, akkor mar biza nem..


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Remélem így már érthető.


  érthető és imerős...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szerintem teljessen mindegy, hogy hany orat toltottel a fejlesztessel nem az hatarozza meg a piaci arat!
  csinalhatsz te egy csillogo villogo portalt a leheto legjobb funkciokkal, ha senkit se erdekel- semmit se er.
  a mai vilagban a befektett munka nem egyenlo a piaci arral!

  olvastam, hogy
  ar = munkaora x oradij
  szerintem ez nagy hulyeseg.

  munkaora x munkadij = 'iranymutato, ellenorzo hatarvonal'

  ha a piaci ar alatta van, akkor bizony csak irogattad a php/html sorokat anelkul, hogy felneztel volna a billentyuzetrol es figyelted volna, hogy amit csinalsz azt hasznalni is fogjak-e..

  ahogy emlitetetted hobbibol csinaltad, tehat valoszinu, hogy sajat igenyednek megfeleloen keszitetetted, faragtad tokeletesre (ami mondjuk 20-40%al megnovelte a munkaidot), es figyelmen kivul hagytad a tomeges felhasznaloi igenyt... ami mar meg is hatarozta az oldal sorsat..

  sajnos ezt hobbybol szarmazo plusz munkaidot, az esetek 99%aban a piac nem fogja megfizetni.. a maradek egy szazalekaba tarzozik a facebook, a google stb..

  egy honlapnal szerintem az egyik legjelentosebb tenyezo az a latogatok szama, es az nagyjabol meg is hatarozza a jelenlegi piaci arat...

  a latogatok szamat meg mindenki dontse el sajat maga, hogy mi hatarozza meg...

  az oldal (jelenlegi) beveteli forrasa is nagyon sokat tud nyomni az aron.. egy befektetotol a tobbszoroset ki tudod csikarni, ha tudja hogy van mar par ceg aki rendszeresen hirdet, hosszu tavon az oldalon..

  sok sikert, remelem jo penzert el tudod passzolni!

  szerk.:
  ar=munkaora x oradij
  igen, a villanyszerelonel, aki a Mariska neninel szereli a villanyt...

  egy weblapot nem a Mariska neninek adod el, magan celre.
  a weblap vasarlas egy befektetes, a vevot tokre nem erdekli, hogy hagy ora alatt csinalta, nem arrol kell meggyoznod, hogy hany mennyi munkad van benne, hanem arrol, hogy milyen gyorsan terul meg a befektetett penze es utanna mennyit fog hozni..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Jó áron???"

  Igen, féltem tőle, hogy lesz, aki félreérti majd. Nyilván ez sem jó ár, ha az lett volna, akkor ennek 3 szorosáért kellett volna eladni. A jó árat én a 2. projekt szánalmasan semmi árához viszonyítva mondtam. A lényeg az lett volna, hogy rávilágítsak, hogy vannak olyan megrendelők is (sajnos), akik igényük felsorolásában élik ki magukat, de fizetni azt nagyon nem akarnak... Remélem így már érthető.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 2 millió Ft-ért


  3 hónapig fejlesztettük intenzíven, 2-en


  2 m / 3 /2

  Az fejenként 333 000 huf(brutto) /ho.
  Ha 0 koltseg akkor ez fejenkent ~ 160E netto /ho.
  Ha vannak koltsegek akkor ez csokken. (marpedig vannak!)

  Az 1. projekt esetén szintén azért lehetett olyan jó áron eladni,


  Jó áron???
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre a kérdésre ennyire kevés információ alapján nem lehet érdemi választ adni. Alább két konkrét példát mutatok, végül leírom a konklúziót.

  1: Bár nem játékot, hanem közbeszerzéssel kapcsolatos ügyviteli rendszerünket az egyik Megyeháza kb. 2 millió Ft-ért vette meg, illetve azóta folyamatosan fizet havi 100 ezer Ft rendelkezésre állási összeget, hogy ha esetleg munka van vele, akkor azonnal nekiessünk. A rendszer asszem olyan 40 PHP fájlból, és valami 200 Smarty template-ből áll, összességében kicsivel több, mint 13 ezer soros forráskóddal. Illetve ezen szoftvert kb. 3 hónapig fejlesztettük intenzíven, 2-en (a többi kolléga mással volt elfoglalva).

  2: Most készül egy pénzügyi portálrendszer, full AJAX technológiával. Ennek PHP forrása elenyészően kicsi (leginkább SQL model-ekről szólnak (MVC)), de JavaScript a kliens oldalon elég durva kódot tartalmaz. Ezt egyedül csinálom, és még novemberben betart, pedig már 2 és fél hónapja egyfolytában ezzel vagyok elfoglalva. És mindezért a megrendelő xaros 150 ezer Ft-os nagyon-nagyon minimál árért majdnem ránk csapta az ajtót.

  Konklúzió: A 2. projekt több munkával jár, mint az 1., és jóval bonyolultabb is, de mégis sokkal kevesebbért adható el. És hidd el, erről nem én, mint fejlesztő tehetek, hanem a "drága" megrendelő, akinek fogalma sincs arról, hogy mennyi munkával jár megcsinálni, amit specifikál. Az 1. projekt esetén szintén azért lehetett olyan jó áron eladni, mert a megrendelő Megye nem értett hozzá (bár a jogi oldalát ők biztosították), míg a 2. projekt esetén is a megrendelő hozzá nem értése miatt ennyire tré árért adható csak el. Tehát konklúzió: ez nagyon-nagyon a megrendelőtől, meg a képeteken lévő bőr vastagságától függ pont úgy, ahogy nekünk is.

  Na erre varrjál gombot...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez mondjuk a játéktól is függ. Ha az "sikergyanús" akkor sokat érhet (százezreket, akár milliókat is), ha gagyi és nem fog játékosokat vonzani akkor az egész nem sokat ér.

  Az is kérdés, hogy aki megvenné az mennyire pénzes, lehet hogy fél millát lerak érte szó nélkül, de lehet hogy 30 ezren is erősen gondolkodni fog.

  Arra is gondolni kell, hogy aki megveszi az esetleg fejleszteni akarja majd, esetleg titeket kér majd meg a módosításokkal (megint pénz áll a házhoz). Ha nem fogják fejleszteni akkor nem sok jövője van.
  Ha a játék fejleszthető (esetleg cserélhető) az szintén előny.
  Ha van már pár ezer felhasználó az szintén előny.

  Ha a játék nevében van "X" betű az szintén emeli az árat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Éljenek az offolós témák...

  miktől függ legfőbbképp egy weblap ára?

  Attól, hogy mennyit ér meg annak, aki megvenné...

  Ár = Beleölt munka * Munkadij.
  pl. 5 óra munka, 2.000 HUF óradij = 10.000 HUF.

  Egyébként mire vársz?
  Hogy valaki azt mondja, 132.000 Jó magyar forintocska?

  Mennyi az az összeg, amiért neked megérné?
  Annyit mondj.
  Max. nem veszi meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helló!

  Hobbiszinten készítettem egy weblapot (játék) fejlesztőtársammal.
  A weblapon rengeteg szolgáltatás található (regisztráció, fórum, hírek küldése, bővíthető F.A.Q, kereső, online lista stbstb. minden ami egy átlagos portálon megtalálható), emellett a tartalom mellett van egy játékrész is az oldalon (bár maga az egész oldal a játék köré épül). Konkrétumokat nemtudok mondani, de kb. úgy képzeljétek el mint a Honfoglalót, van egy portál és van 1 játék. (ez a játék persze nincs olyan komplikáltságú és más témájú).

  A weblap PHP-ban készült. A megoldások között elég sok AJAX és CSS van.
  Körülbelül 80 php fájlból áll, emellett rengeteg kép is van.

  Lenne vevő az oldalra, csak fogalmam nincsen, hogy milyen árat lehetne kérni érte.
  Egy körülbelüli értéket tudtok mondani? Meg hogy miktől függ legfőbbképp egy weblap ára?
  Szóval mi az az összeg, ami még nem számít pofátlanságnak ha elkérünk, de mi is jól járunk?

  (egyébként az oldal reklám és SMS bevételt is termel(het))

  Köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd