Mi a megoldás?

Mi a megoldás?
2003-01-05T17:59:55+01:00
2003-01-06T07:54:43+01:00
2022-11-02T08:41:55+01:00
 • Ezek a dolgok amúgy sem annyira nagy újdonságok. Managed kódot már a 8 bites időkben használtak a programok, Pl. egyes Commodore 64 és ZX-Spectrum basic, pascal fordítók úgy működtek hogy egy virtuális kódot állítottak elő amit utána elvben akár egy másik platformon is lehetett volna futtatni (más kérdés hogy ezek csak egy-egy géptípusra voltak megvalósítva). De így működött anno a a Clipper, sőt ha jól tudom a Visual Basic is. Ami az érdekes hogy ezek a cuccok ráadásul elég gyorsak voltak (az akkori procikon kellett is) és pici kódot eredményeztek (jóval kisebbet mint az assembly, ezért is voltak jók a 48-64KB-os gépeken).
  Azt hogy erre OS-t is lehetne alapítani szintén nem egy túl nagy ötlet - én ezt a haveromnak már úgy egy évvel a java megjelenése előtt említettem azzal hogy ha lenne pár millió dollárom akkor akár meg is lehetne csinálni. De mivel nem volt...
  Amúgy pedig semmi nem tudja védeni az ötletedet. Anno kitalálták a config.sys menüt lehetővé tevő kis shareware programokat, az M$ a következő DOS verzióba már be is tette, nem is beszélve Pl. a Stackerről ami ugyan megnyerte a pert az M$-tal szemben (doublespace vs stacker) de azóta sem hallani róla...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A dolog ott kezdődik, hogy egyrészt a magyar jog szerint algoritmust és megoldásokat nem, csakis konkrét implementációt lehet levédetni, tehát ha úgy tetszik: bármilyen új technológiát is találsz ki, azt nem fogod tudni megakadályozni, hogy mások lemásolják azt (legalábbis Mo-n nem).

  A másik dolog, hogy manapság egy adott megoldás elterjedése nem a technológiai kiforrottságától ("jóságától") függ, hanem attól, hogy milyen marketing erők állnak mögötte.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv mindenkinek.

  Lenne egy kérdésem vagy micsoda. Amolyan gondolatébresztő:)

  Több fórumon olvasgattam GNU-ról GPL-ről, nyilt forrásról, linuxról, magyar inteligens oprendszerről, MI-vel felruházott botokról stb. Illyetve olvastam a szerzői jogokról szóló törvényt és értelmezését is. Namost felmerült bennem 1 kérdés. Tételezzük fel hogy valaki közüllünk egy olyan technológiai úlyítást találNA ki ami mondjuk haza vágja a .NET-et JAVA-t meg minden ilyen cuccot. tehát amolyan extra nagy bummra jön rá. Mert ugye a JAVA is "csak" egy programnyelv fejlesztőeszköz vagy mittoom én. Ha valaki közülünk egyszerü földi halandók [nem sun vagy ms programozók:)] rájön valami nagyon kézenfekvőnek tűnő dologra az szerintetek mit csináljon. pl.: tételezzük fel még nincs JAVA de Pistike holnap rájön hogy milyen baró lenne egy olyan program nyelv ami nem windows-ra van lefordítva hanem egy virtuális gépre és "csak" a virtuális gépet írja meg pistike minden op.rendszerre (ugye valami ilyesmi a JAVA). Vagy unagygy kitalálja a .Net-et. Namost ha a pistike nem akarja hogy mások lenyúlják az ötletét akkor mit kéne csinálnia? Pénze ugye nincs arra, hogy felvegyen programozókat és megcsinálják. Hameg egyedül áll neki akkor az évekig eltart és addig más is lenyúlhatja az ötletét ha véletlenül kiszivárog valami infó. Mert ugye pistike megkérdezi a ismerőseit, kolegáit hogy ők mit szolnának egy JAVA szerü prog.nyelvhez. (de még nem kezdi el lekódolni) Máris többen tudnak róla mint kéne, mert ugye a JAVA nagyon sok pénzt ér és végülis ha Géza megérti hogy mi a lényeg akkor már ő is le tudja kódolni(kódoltatni), ha van pénze ideje stb. Tehát lenyúlja az ötletet és pistike éhenhal a híd alatt. Vagy kiállhat a sarokra koldulni géza meg átveszi Bill Gates helyét a millások között:) Na szerintetek ilyenkor egy Pistikének milyen lehetőségei vannak. Az elmult napokban ezen kattogott az agyam de igazán jó megoldást nem találtam. Ezért gondoltam megkérdezek másokat is hátha van valami frappáns megoldás és lehet hogy 1szer valaki még ki tudja használni:) Aztán eszébe jut hogy itt olvasott róla:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd