Jogi kérdés
2009-11-10T10:28:00+01:00
2009-11-10T12:57:48+01:00
2022-07-25T09:21:23+02:00
  • A jogi vita a megrendelő és a fejlesztő cég között van/lehet.

    Ha a megrendelő azt mondja neked, hogy a szoftver az ő tulajdona, akkor üzembe állíthatod (akár jelszótöréssel is), mert a felelősség a megrendelőé.

    Az adatokat pedig minden további nélkül kiszedheted belőle, hiszen az a megrendelő tulajdona, feltételezem, hogy ő is rögzítette azokat.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Hello!

    A következő nehéz kérdésbe ütköztem, és erre szeretnék valami értelmes megoldást.
    - A volt munkaadóm fejlesztett egy cégnek egy ügyviteli rendszert. (Egy termelésirányítási rendszert gyártáshoz, de ez végül is mindegy)
    - Ezt az ügyfél megvette, majd további fejlesztéseket kért, amit végül egy bonyolult vita után nem teljesen fizetett ki. (Nem is volt jó a további fejlesztés, illetve elfogyott a pénz)

    Ez után a programot használták, végül a szerződés fel lett mondva (a volt munkaadóm részéről).

    Most pedig ott vannak hogy nem tudnak belépni, valami hiba folytán. (valószínűleg adatbázis)

    Engem akarnak megkérni, hogy nézzem meg.

    A kérdés, hogy ezt én jogilag megtehetem-e? A programhoz nem nyúlnék hozzá, forráskód példányom nincs belőle, viszont az adatokra a cégnek nagy szüksége van.
    Mit tudok tenni? Valószínűleg a DB-be beírással megoldható az hogy tudják használni, ha egyáltalán még megvan a DB.

    Szóval:
    - Beleírhatok-e a DB-be? Ugye elvileg az adatbázisszerkezet a fejlesztő cég szellemi tulajdona, de ez kizárja-e azt hogy a szerkezet módosítása nélkül a rekordokat átírjam?
    - Ha és amennyiben jelszóval védett a DB vagy az adatbázisszerver felhasználó lett letiltva a DB-ről, akkor ezt a felhasználót újra engedélyezhetem-e, akár a jelszó törésével? (A gyártó cég szerverén fut a DB, saját MSSQL használatával)
    - Írhatok-e új SQL lekérdezéseket, ha a programot nem sikerül beüzemelni, abból a célból, hogy az adatok elérését biztosítsam?

    Köszi!

    Géza
    Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd