Online rendszerhez fejlesztői környezet
2009-10-20T14:56:02+02:00
2009-10-22T07:32:40+02:00
2022-07-25T09:46:25+02:00
 • Attól függ mit akarsz.

  Ha desktop oldalról akarsz használni weben ülő rendszert, akkor ehhez a legkulturáltabb megoldás a SOAP / web service.

  Azaz a szerver oldalon ül egy program, és a kliens oldalon is, és a kettő beszélget. Ehhez nem kell portot nyitni sehol. Ha saját szervered van akkor nem olyan bonyolult a dolog, legalábbis .NET alatt nem, akár egy Visual Studio Express-szel is pár perc alatt össze lehet rakni egy ilyet. Ha a szerver oldalon PHP van, akkor már nagyobb a szívás, én legalábbis elég nehezen hoztam össze valami web service-ra hasonlító dolgot ott amit aztán .NET felől el tudtam érni. A Helló világ (egy paraméterrel) pofonegyszerű, viszont ha több paramétert kell átvenni már nem ennyire az - én végül úgy tudtam megoldani hogy egy paramétert adok át amit | jelekkel választok el, és a kliens oldalon szedek szét. Gáz, de műxik. Ha windowsos a szerver akkor esetleg Delphivel is lehet próbálkozni, de őszintén szólva a 7-es után én szakítottam a Borland termékvonallal, így nem tudom hogy ma mi van ott.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vagy úgy ahogy van kiraknád az internetre a db-t?
  Mert? Nálunk is nyitva van a net felöl. A felhasználói oldalról megnyithatod a portot, mert számíthatsz arról hogy egy domainről vagy egy ip címről fognak csatlakozni. A tűzfalon meg beállítod, hogy csak arról/azokról jöhet. Így pontosan annyi kockázata van, mint hogy a belső hálóról használják.

  kispestilacika, én a helyedben nem ilyen tömörítéses eljáráson gondolkodnék. Inkább ha valaki valamit berögzít az adatbázisodba, akkor automatikusan készüljön egy message egy erre szolgáló táblában. Ha van internet elérés, akkor már le is fut (ha nagyon lassú, akkor egy masik szálon), ha nincs net, akkor várakozik. Ha nem fontos az adatok minél sürübbi szinkronizálása, akkor a következő rögzítésig várakozhat. Ha annál sürübben kell, akkor meg írnod kell egy servicet is, ami idöközönként megpróbálja elküldeni az adatokat. Ennek a szinkronizációnak van azonban egy nagy hátránya, csak statisztikai lekérdezésre alkalmas az adatbázis (könyveléshez sem elég). Hiszen különösen delphiben nehéz összehozni, hogy minden táblád azonosítója mellé kerüljön egy db azonosító is. Mivel a következő kérés úgyis ez lesz, én nem vesződnék a szinkronizációval, inkább kitenném a netre.
  Egyébként én delphiről álltam át PHP-ra. És bizony sokszor gyorsabb benne a fejlesztés. A mai gépek mellett bármire alkalmas egy kis javascriptel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem közvetlen kapcsolatra gondoltam, hanem egy időnkénti szinkronizálásra, például akár FTP-re tömörítve felkerül az adatbázis a Delphi programból, majd az online rendszer azt kitömörítve dolgozná fel az adatokat. Így gyorsabb, és nem kell közvetlen kapcsolatot nyitni a két program között.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az attól függ, hogy milyen adatok is vannak abban a db-ben. De valszeg 2db lenne, valamilyen adat linkkel összekapcsolva a replikáláshoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem is tudtam, hogy delphi-ben csak helyi gépen vagy lan-on lévő db-t lehet csak elérni


  Na de szerinted, ha valaki ilyet kérdez, nincs rá 99% esély arra, hogy nem vmi adatelérési komponenssel használja a db-t?

  Vagy úgy ahogy van kiraknád az internetre a db-t?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem elég, amúgy, mert delphiből továbbra is el akarja érni gondolom.


  Nem is tudtam, hogy delphi-ben csak helyi gépen vagy lan-on lévő db-t lehet csak elérni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elég ha a db ott van, vagy legalábbis elérhető.


  Szerinted mért írtam, hogy fogalmazza át a kérdést?

  Nem elég, amúgy, mert delphiből továbbra is el akarja érni gondolom.

  Ami a legkorektebb megoldás sztem:

  Csinálsz egy szolgáltatás réteget, és azon keresztül használod. (vagy delphiből vagy a webes alkalmazásodból, attól függően hol lesz az adatbázisod)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elég ha a db ott van, vagy legalábbis elérhető.

  @Kérdező: ha az asp-nél gond a windows-os szerver, akkor a különböző delphi-s megoldásoknál nem az? Egyébként db szintű lesz gondolom a kapcsolat az online felület és a delphi-s alkalmazás között, szal tulajdonképpen mindegy, hogy milyen nyelvet választasz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem kicsit gondold át mit szeretnél, és úgy tedd fel a kérdést :)
  Gondolom nem akarod felmásolni a windowsos deplhis progidat egy szerverre, ott futtatni, és ahhoz csatlakozni :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Egy olyan online rendszert szeretnék fejleszteni, ami esetleg kapcsolódna meglévő Delphi-s adatbázisos szoftverhez valamilyen módon.

  A kérdés az, hogy milyen fejlesztői környezetet ajánlotok, amiben elinduljak?

  - PHP - Nem pont erre való, nehézkes a kezelése
  - ASP - Windows server kell hozzá, de ez tűnik a legcélravezetőbbnek
  - Delphi for PHP - Nagyon lassúcska a működése
  - Delphi VCL for Web ??
  - Delphi Prism ??
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd