Az md5 hash

Az md5 hash
2009-09-29T03:35:31+02:00
2009-09-29T08:37:09+02:00
2022-10-28T09:00:37+02:00
 • Nagyon köszönöm a válaszod
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • törölve
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy, hogy az md5 nem titkosít, hanem csak egy nem kölcsönösen egyértelmű megfeleltetéssel kódol. Ami azt jelenti, hogy a kódolt tartalom visszafejthető (pontosabban vagy a kódolt tartalom, vagy egy azonos elemre leképezett alternatívája). Ez brute force megoldással persze nagyon sok idő lenne, de mivel az md5 eljárás maga mindenhol ugyanúgy működik, így (hash-)szótár alapú támadással (ti. ahol egy nagy táblázatban már előre le van generálva nagyon sok - nem feltétlenül csak értelmes - "szó" és md5-kódolt párja, és ez utóbbi alapján visszakereshető az eredeti szó) nagyon lerövidíthető a szükséges idő.

  A megoldás az, hogy egy véletlenszerűen generált (de persze minden futási menet során azonos) ún. salt-ot kell hozzáadni a kódoláskor a kódolni kívánt adatsorhoz, és akkor az md5 olyan végeredményt fog szolgáltatni, amelyból nem lehet az eredeti tartalmat visszafejteni a szóban forgó salt ismerete nélkül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Az lenne a kérdésem, hogy md5-tel titkosított jelszavakat,ami ugye véletlenszerűen generált egyírányi titkosítás és elméletileg visszafejthetetlen, az online jelszó hash crackek az egyszerű jelszavakat simán kidobják. mint ez http://passcracking.com/index.php vagy ezhttp://gdataonline.com/seekhash.php
  hogyan lehetséges?
  köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd