Több kép, egy paletta, legjobb minőség

Címkék
Több kép, egy paletta, legjobb minőség
2009-09-26T15:30:37+02:00
2009-10-09T20:25:15+02:00
2022-10-28T08:25:41+02:00
 • Én régen mikor játékokat próbáltam készíteni 256 színű képernyőre, akkor csináltam egy "univerzális" 256 színű palettát. A képeket 24 bitesen készítettem el, majd ezeket betöltve konvertáltam 256 színűre.
  Nem lett a legoptimálisabb, de bármilyen színhez találtam színt a 256-os palettában.

  A hiányzó színt az előző és a következő szín variálásával lehet közelíteni, mint ahogy a GIF képekben is "pixeles" a kép.
  Ez a legegyszerűbb, bár nem a legoptimálisabb.

  Ha javítanom kellene, akkor végigmennék a képeken, és addig csökkenteném a közeli árnyalatokat, amíg el nem érek 256 színig. Vagy húznám a strigulát, hogy a 256 színből melyiket hányszor használnak fel a képek. És a legritkábban (esetleg soha) nem használt színeket fel lehet használni két szín közötti hiányzó szín pótlására (persze programozni kell).

  De mire ezt megírtam eszembe jutott egy pofon egyszerű megoldás:
  Nyitsz egy elég nagy 24 bites képet (Paint is jó erre), beilleszted egymás mellé a 256 színű képeket, elmented 24 bitesként. Ezután egy másik programmal megnyitod és elmented 256 színnel. Így megkapja a közös, legoptimálisabb palettát. Ezután vagy ebből a nagy képből használod, vagy kiszeded a képeket, "csak" azt kell megoldani, hogy a paletta ne változzon.

  Így menni fog?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazából jobban meggondolva ez semmiben sem különbözik attól a problémától, hogy EGY DARAB 256-nál több színt tartalmazó képet hogyan lehet egy 8 bites palettára hangolni. Ha valakinek erre van valami tippje, azt megköszönném!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Van több kép, mindegyik paletta alapú, de lehetséges, hogy különböző palettákkal rendelkeznek. (Az egyszerűség kedvéért feltételezhetjük, hogy mindegyik 8 bit / pixeles.) A helyzet az, hogy én ezeket szeretném "szinkronizálni" egy közös palettával, amely max. 256 színt tartalmaz. Na most létezik arra valami algoritmus, hogy hogyan hozzam szinkronba a képeket úgy, hogy a lehető legkisebb legyen az átlagos veszteség?

  Igazából ez a probléma kicsit emlékeztet az animált GIF-ekre. Ott is egy paletta van az összes képre. Bár nekem nem GIF-hez kell. Amúgy tudomásom szerint sok szerkesztő program fix palettával dolgozik. Ez számomra is egy alternatíva. Esetleg milyen fix palettából lehet kihozni a lehető legjobb minőséget?

  Előre is kösz minden választ!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd