Hogyan tovabb? (Egyetem, programnyelv)
2009-09-26T10:50:51+02:00
2009-11-17T11:42:06+01:00
2022-07-25T09:11:15+02:00
 • (régi nyelvek: haskell, prolog...).


  Akkor Pascal, C es C++ is "régi nyelv"..?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na én is reagálok erre a témára.
  Mikor elkezdtem olvasni a hozzászólásod, akkor már láttam h hasonlü cipőben jársz mint én anno. Én is imádtam/imádom a matekot, sok matek versenyre is jártam, az informatika meg érdekelt. Én az egyetem előtt azt se tudtam, hogy mi az a programozás:S. Az egyetem nyílt napján meg azt mondták, hogy mindent az alapoktól tanítanak és ott is meg lehet tanulni. Akkor belevágtam. A nyelv ilyen szempontból oly mindegy, hogy melyik érdekelne téged. Tanítanak neked nyelveket, zh-at és kötelező programokat kell majd írnod. Pl szegeden ilyen sorrendben tanítottak nyelveket: pascal , c, c++, java, c#, (shell scriptek), (régi nyelvek: haskell, prolog...). Ezek voltak a legfontosabbak. Tapasztalatból mondhatom, hogy jegytől függetlenül ha megcsinálod a kurzusokat, akkor se mondhatod el majd magadról h tudsz programozni. Ha lesz munkád és éles helyzetbe kerülsz, hogy ez a feladat legyen kész határidőre és ezt meg ezt tudja, akkor fogsz a legjobban fejlődni.
  Majd útközben kialakul, hogy milyen nyelvet választasz. Amire a te helyedben gyúrnék az az angol. Sok helyen megkövetelik:S, valamint a programozási hajlandóság ami még kell. Én az első évben azt mondtam, hogy ez nekem nem megy... A kötelező programomat se tudtam megírni, vagy mással csináltattam meg, mert nekem nehéz volt megértenem az egész lényegét. Aztán én JAVA-val kezdtem meg érteni a programozás lényegét, na meg az OOP is sokat segített. De valakinél más. Vész esetként fentartottam a tanári szakot mint informatika és matek tanár. Örülök h nem tanár lettem.

  Szóval sztem vágj bele és majd alakul, h szeretnéd -e tényleg csinálni és érdekel majd a programozás vagy nem.

  Az egyetemet illetően én kettőt ajánlanék, mondjuk lehet azóta vannak újak is. Az egyik a szegedi egyetem a másik az elte. Az eltésnél nem egyszer hallottam azt, hogy sok a matek ott és nem is olyan egyszerű ott az élet. De erről a témáról van már topic. A szegedi egy fokkal jobb, de ott is van sok matek, de több informatika van. Valamint mostanában vettem észre, hogy egyre több olyan kiegészítő kurzus van, ami tényleg elég hasznos!

  Ha meg a nyelv érdekel, hogy melyik legyen, akkor: pályakezdő programozó lehetőségei, ebből a témából nagyon sok hasznos dolgot tudtam meg. Kicsit betekintést kapsz a "programozók életébe", valamint hogy is megy egy munka keresése és mik a feladatok. Igaz régi téma, de csak ajánlani tudom.

  Ui.: ha szereted a matekot, akkor az ott szerzett logikát hasznosíthatod a programozásban is!!! Nem a deriválásra meg az ehhez hasonló elméleti részekre gondolok. Hanem mondjuk van egy geometriai alakzatod ami lehet sík vagy térbeli alakzat, ismert 1-2 adata és számold ki a többit. Itt már el kell gondolkozni, hogy hogy is állj neki. Hasonlók lesznek a programozásban is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Számomra még mindig nem derült ki, hogy mit akarsz programozni. A célnak megfelelő nyelvet használd, ami legfőképp célszerű és támogatott az adott feladathoz. Lehet Lua-ban is kódolni, annak is megvan a maga feladatköre, ahogy a C++ nak és a C# nak is. Mindenütt más a "menő". Nincs egyetlen egységesnek kikiáltott nyelv, ami mindenre jó. Éppen ezért nem is mondok semmit, csak annyit, hogy tanulj meg legalább 2-3-at komolyabb szinten és akkor később még mindig lehet orientálódni, ha most nincs ötleted.

  szerk.:
  Adatbázishoz, webhez például a C# jó és elvileg a mono-val még más platformokra is lehet fejleszteni. Elsődlegesen ezekre van kihegyezve az egész. Databindings, reflection, nullable type, linq, garbage collector stb.

  A C++ pedig jó 3D multimédiás programokhoz, de a fentiekhez már nehézkesebb a használata, mert a nyelvnél elsődlegesen a sebességet vették figyelembe és ennek van alárendelve minden. Pointerezés, "kézi" memória kezelés, template stb.

  Újabban már egy script nyelvet is "divat" tudni. Ezt mindkét fenti rendszerben fel lehet használni a megfelelő célra. Lua, phyton stb. Egy SQL alap se árt bármit is csinálsz, szóval 4. nek SQL.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Teljesen mindegy, hogy C# vagy C++. A C# egy magasabb szintű nyelv. Ott már pl. ritkán használsz pointert, míg C/C++ nyelvekben szinte elengedhetettlen. De nem ez a lényeg.

  A lényeg az, hogy tanulj meg programozni. Ismerj meg minnél több algoritmust és válj képessé újak gyártására. Ismerkedj meg az OOP alapjaival és tudd alkalmazni. Hogy ezt milyen nyelvben és szintaktikával teszed az majdnem mindegy.

  Lehet, hogy most C# a menő, de 2001-ben még senki nem is hallott róla(akkor mindenki a Delphi-re esküdött). Elképzelhető, hogy mire lediplomázol már valami más lesz a menő - valami teljesen új. Az elméleti tudás azonban meg fog maradni és a változó, az osztály és a tulajdonság mindig örök lesz. Csak az változik, hogy ezt milyen mondatokkal írod le, valósítod meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • No igen, talan kicsit rosszul fogalmaztam, a programozas erdekel, csak 4 evvel ezelott ez nem volt ennyire hatarozottan az agyamban :D.
  Egyebkent a C++ -t erdemes megnezni a C# elott ? Vagy nem lenyeges, avagy at lehet ugrani (at erdemes ugrani)?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerinted a programozok hány százaléka fejleszt multiplatformra ? :).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Először is azon gondolkodnék el a helyedben hogy egyáltalán programozással akarok-e foglalkozni. Az hogy szereted a matekot és hogy valamit csinálni kellene, nem biztos hogy azt jelenti hogy ezt a pályát kellene választanod.

  Ha mégis ezt teszed, akkor a C nem rossz dolog, aztán követheti a C++, majd a C#. De a sorrend fordított is lehet. A lényeg hogy C alapú legyen a nyelv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello !

  Feltetelezem, hogy nyilt mar 1-2 topc errol ebben a forumban, de sajnos nem talaltam meg a valaszt, amit keresetem, vagy azert, mert a topic mar eltavolodott a tematol, vagy egy eve nem irtak bele (kis tulzassal) vagy tul bonyolult lett szamomra.

  Par evvel ezelott, amikor megkerdeztek, mit is szeretnek kezdeni az eletemmel, gondoltam a programozas jo lenne, ambar akkor meg nem tudtam sokat rola, csak erdekelt a matematika, es erdekelt a szamitogep. Nos, ezota eltelt 4 ev, es most ott tartok, hogy erettsegi, felveteli satobbi.
  Egy fel even belul be kene adnom a jelentkezeseket az egyetemre, de abszolute otletem sincs, hogy miben kulonboznek, ezert szeretnem segitsegeteket kerni, hogy lassatok el tanacsokkal, esetleg rovid leirasokkal a lehetosegeimrol, mert amit az interneten talaltam, az vagy nagyon elfogult, vagy nagyon regi. (Persze nem art tudni, hogy Budapesten szeretnek tanulni).

  A masik fele a kerdesemnek, remelem meg mindig ide tartozik az, hogy mifajta programozasi nyelvet tanuljak ?
  Nem egeszen 5 honapja elkezdtem tanulni C-ben (elotte minimalis pascal) es van nemi, avagy egy nagyon kis ismeretem rola, nem tudom pontosan megmondani mennyi, mert nem igazan tudom, hogy mi a merce.
  A C-t egy ismerosom tanacsara kezdtem, azt mondta benne vannak az alapok, es meg is tanulok a szamitogeprol 1-2 dolgot. (Igaza is lett, gondolom nektek nem kell elmondani mennyire felistennek ereztem magamat, amikor vegre megertettem, hogy akkor mik is ezek a pointerek, es hogyan mukodnek.)
  Azonban kaptam olyan tanacsot is, hogy hagyjam a C-t a fenebe, ha mar meg vannak az alapok, terjek at a C++ -ra, mert abban van objektum orientaltsag (amirol mai napig nem tudom igazan mit takar), de ha mar ott vagyok ne is aljak meg a C#-ig, mert ma minden meno gyerek azzal foglalkozik, de ugyanakkor masok azzal erveltek, hogy a C#, meg a .NET is csak a gonosz Microsoft egy uj terve a vilag meghoditasara, es nem erdemes vele foglalkoznom, mert nem Cross-platform, es inkabb tanuljak Java-t mert az csudijo, es mindenen fut.

  Remelem el tudjatok kepzelni ez mennyire osszezavar, engem, akinek tul sok fogalma nincs meg a programozasrol, kutakodtam ezen a forumon is,a Java <-> C# topicokban, de kb. 2 post utan elkezdenek librarykrol, meg classokrol, meg az isten se tudja mirol beszelni, amihez en hozza se tudok szagolni.
  Ezert szeretnem, ha valaki nemileg "konyhanyelven" meg tudna fogalmazni mit is kene csinalnom, merre erdemes tovabb haladnom, mit varnak el az egyetemen, melyiket keresik inkabb a piacon, es hasonlo kerdesekre a valaszt.
  No, ugy tunik kicsit hosszabbra sikerult a topic, mint gondoltam volna, elore is koszonom a valaszokat, es bocs, ha olyanokat kerdezek, amire nehez megadni a valaszt mogottes tudas nelkul.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd