Hogyan tovabb? (Egyetem, programnyelv)
2009-09-26T10:50:51+02:00
2009-11-17T11:42:06+01:00
2022-07-25T09:11:15+02:00
 • Pont miattad írtam oda zárójelbe hogy x86, arra nem gondoltam hogy ebből is létezik beépített ramos. De nyílván a "normál" pc-kről volt szó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En hasznaltam olyan amd x86 procit amiben a ram belul volt.
  Tehat jo suli az....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Ez biztos, főleg ha olyan a suli, hogy néhány órán a ram fizikailag a prociban van benne. (x86ról volt szó, prog szak)
  szerk: le akartam fényképezni a rajzot, de nem sikerült
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En meg arra akartam volna ramutatni, hogy nem az iskola tesz programozova!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En meg nem erre celoztam :D
  A szarkasztikusan probaltam ramutatni, hogy mig te tarsadalomtudomanyt tanultal, en meg informatikus(valami)-t, nekem is max annyira tanitanak programozast, mint neked tanitottak :D (kis tulzassal)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A pointereket is?


  A pointereket is!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ott programozast nem tanitottak...


  Ez azért érződik, csak nem akartunk rákérdezni.
  Nem epp, en a te korodban mar eleg jol ismertem legalabb 5 programozasi nyelvet..


  A pointereket is?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most mit mondjak, lenyegeben en is ugyanebben a helyzetben vagyok:D  Nem epp, en a te korodban mar eleg jol ismertem legalabb 5 programozasi nyelvet...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na én is osztok egy kis észt (tapasztalatot :P)
  Anno én is úgy voltam, hogy BME vagy ELTE, szerettem a matekot, és utáltam a fizikát, mégis BME-re jöttem, mert ide jött sok cimbi, és azt mondták, hogy itt jobb a prog oktatás.

  Nos annak ellenére, hogy szerettem a matekot, és itt ugye az "gyenge", mégis szívtam eleget a diszkrét matekkal, analízissel nem volt gond, de az előbbi annyira távol áll mindentől, amit középiskolában tanultunk, hogy csak 2-ik nekifutásra lett meg.
  Fizikát mivel amúgy se szeretem, ezért azzal is akadt gondom, bár én nem mondanám azt, hogy nehéz a fizika. Ha tényleg érdekel akármilyen minimális szinten és mondjuk van egy emelt szintű 4-5-ös fizika érettségid, akkor minimális tanulással teljesíthető.

  Programozás: első félév C, szájbarágós alapokkal, 2. félév C++, az OOP alapok elsajátítására. Előadás+gyakorlat+labor jelleggel, gyakon papíron kell rövidebb programokat írni, és tudni az elméletet, laboron gépen kicsit komolyabb progikat írtunk. Igaz, hogy én középiskolában tanultam már Pascalt meg Delphit, és autodidakta módon C#-ot, valamint elvégeztem többek között egy programozó okj-t, de ennek ellenére is azt mondom, hogy ezek a tárgyak könnyűek és nem brutális a számonkérés sem.

  Harmadik félévben Java-t tanítanak, negyedikben C#-ot, tovább nem tudom, ott még nem tartok :) Viszont fakultatív jelleggel lehet egyéb remek nyelveket is tanulni, pl most ASP.NET-ben tanulom "programozni a webet".

  Ha újra kéne döntenem, hogy az ELTÉre vagy ide jöjjek, most se tudnék könnyebben dönteni mind annak idején, ez csak pillanatnyi elhatározás kérdése lenne most is :)

  Hogy milyen nyelvet tanulj? Szerintem a BME-s progoktatás elgondolás szintjén jó. A c - c++ - java vagy c# sorozat remek arra, hogy felépíts egy szerteágazó tudást. Ha mondjuk akarsz egy kis pénzt keresni programozással az egyetem mellett, akkor a javát javaslom, de ha azt kérdeznéd, hogy melyik a "kedvenc" nyelvem, akkor C#.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze, gondolom, hogy nem fogom megtanulni az egesz egyetemi anyagot, de ez a tanar akihez jarok mar foglalkozott programozo palantakkal, es alitolag tudja mire lesz szukseg (allitja ő... :D)
  Koszi a linket, bar ettol meg kicsit messzebb vagyok, most vettuk/vesszuk a hatarertekszamitast, mondom ezt ugy mintha tudnam mi all meg elottem, pedig nem igazan :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ezert is jarok matektanaromhoz kulonorara


  Jó szórakozást

  Én gimibe jártam, nem vágtam semmit, de sokan voltak akik úgy jöttek ide, hogy már tudtak mondjuk deriválni, aztán rájöttek az első hónap után, hogy mégsem tudnak (vannak próba zhk, minimum példák is, ha egyel feljebbi könyvtárba lépsz)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most mit mondjak, lenyegeben en is ugyanebben a helyzetben vagyok:D, de szerintem senkinek nem art, ha legalabb valamit tanitanak neki mar kozepiskolaban is.

  Evolution:
  Igen, ezt hallottam mar, (marmint, hogy meg fognak olni matekbol) ezert is jarok matektanaromhoz kulonorara, akivel ezeket vesszuk at, mondjuk csak heti 1*2 oraban, de remelem arra eleg lesz, hogy legalabb egy kis elonyt tudjak takolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha már felhoztad a témám akkor kicsit kitisztítom a fejed. Totál nincs választásod, illetve ilyen mértékben nincs . Gyorsan verd ki a kobakodból, hogy szereted a matematikát mert amit eddig tanultál az semmi ahhoz képest ami egyetemen vár rád.
  Programozásról első félévben annyiban van szó, hogy tanulsz egy kis Assembly -t, meg valami C -nek titulált valamit. Itt szokott elvérezni a társaság 30% -a. Második félévben drop asm és jön a C. ZH-kat LAPON írod gép használata hát még gyakorlaton sem, gondolkodj, használd a fejed. Persze mindkét félévben masszívan jön a matek ömlesztve, jó kis kalkulus/analízis és diszkrét matematika kombó. Ha ezeken át tudod rágni magad, akkor átjutsz oda ahol most én járok. Na itt választhatsz: Java avagy C#. És nincs tovább ha választottál azzal mész tovább, tehát átjárásra lehetőséged nincs. Szívem szerint én .....olok a cross platformra sőt a linux-ot is utálom ezért C# -ot választottam és nem bántam meg. 2évig tanultam java -t ME-GÉK -en de hát ott semmi nem úgy van ahogy kéne lennie. Vagy csak én voltam annyira C orientált :p. Ami pedig még szebb a dologban az az, hogy szó sincs valós programozásról még 4. félévben sem, itt is csak tanítanak programozni, csak OO paradigma szerint. És ugye van a gyönyörűséges Numerikus Matematika tantárgy, ami egy olyasmi mintha összegyúrnánk a kalkulust és a diszkrét matematikát. Nem érhetetlen de nem a legkézenfekvőbb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "BME vs ELTE : Egy oneletrajzon melyik mutat jobban ? "

  Az amelyik azt mutatja, hogy tudsz programozni, vagyis egyik se. Papír helyett gyúrj a tudásra inkább.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezeket leirva elegge egyertelmu, hogy nem ebbe a gimnaziumba kellett volna jarnom, ha igazan programozo szeretnek lenni, de remelem meg be tudom hozni.


  En liciben tarsadalomtudomany szakon voltam, ott programozast nem tanitottak...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na igen, a te kozepiskolad legalabb valamit tanitott.
  Nekunk halozati ismeretekbol egesz tisztesseges a tanar, nemreg vegezte az egyetemet, kozismereti info tanarunk annyiban normalis, hogy nem var el teljesen irrelevans dolgokat, inkabb megprobal az erettsegire felkesziteni.
  A szakmai erettsegivel meg az a bajom, hogy ambar a programozasi feladatokat kulonosebb akadaly nelkul meg tudom csinalni (najo, volt mar olyan, hogy hozza se tudtam fogni, de az akkor volt amikor nem ismertem eleg stringkezelo fuggvenyt), de pl az SQLrol elegge semmi fogalmam, meg azt hallottam a szobeli sokkal nehezebb, mint a kozismeretin, es pontokbol jobban kijovok a kozismeretivel.
  A masik problema az, hogy bar en sem vagyok korom legnagyobb elmeje, de az osztalytarsaim elegge erosen lehuznak, foleg infos tantargybol. Programozasbol most tartunk ott, hogy ciklusok, es nem ugy tunik, hogy valaha is elrugaszkodunk a Pascaltol. Az SQL-t az egesz iskolaban egy darab tanar nem erti, programozasbol is, mint emlitettem, csak 1 tanar van, es az is ambar nem rossz programozo, de elegge azt veszem eszre rajta, hogy elment a kedve a tanitastol, es itt nincs olyasmi, hogy info fakt.
  Kulonorat se tud senki adni, volt egy frissen vegzett egyetemista akit egyszer megkertem, de elkoltozott, es azota nem talalok senkit aki ertene hozza (20000-es kis varos vagyunk, es elegge magas az atlageletkor).
  Ezeket leirva elegge egyertelmu, hogy nem ebbe a gimnaziumba kellett volna jarnom, ha igazan programozo szeretnek lenni, de remelem meg be tudom hozni.
  Szerintetek rahajtsak erre a szakmai erettsegire ? Nem tunik lehetetlennek, csak kerdes, hogy mire jutok segitseg nelkul.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én alapvetően lowlevel-típus vagyok, kicsit eltévedve éreztem magam a fellegekben eleinte(bár az igazán magas szint is tetszik, csak nehéz), ha meg lehetne nézni filmen mi lett volna ha BME-re megyek(pont lett volna elég pontom), akkor biztos ott is érdekes dolgokat tudtam volna meg, de elégedett vagyok így is...

  -Szerintem nálunk egész normális volt a progtanítás. Volt ASM, 1-2 tök alap algoritmus, Huffman-kódolás, paritásbit, Pascal,
  Delphi(OOP tanítására volt ez), Kylix(linux allatt persze) és SQL-t is tanultunk, na meg számítógép architektúrális alapismereteket(logikai kapuk, terjedő carry-s összeadó stb.). Viszont a nem programozós infóból voltak siralmas óráink, bár lehetett Cisco-t tanulni aki akart, ez se volt rossz szintű...
  -Matek az mint mondtam sima középszint, amivel az a baj hogy nem tanítottak meg sok dolgot(pl. deriválni se, bár velem megoldották hogy megtanuljam minimálisan azért) ami kellett volna egy emelt matekhez és jól jött volna egyetemen.
  A többi tárgy meg már nemigen számít ha valaki programozni akar(ja még volt hardveróránk is, ahol forrasztgattunk egy kicsit)

  -Amúgy visszagondolva ha meg lehetne oldani, hogy legyenek olyan infós szakközepek ahol ugyanezeket amiket tanultam + egy kis algot még jobban tanítanának, mellette rendes matekkal, a többi tárgyat meg ilyen "gagyi" szinten hagynák, akkor tök profi proggereket tudnánk képezni, most az én régi sulimat egy volt elit gimivel össze akarják házasítani, szerintem rájöttek arra hogy ennek tényleg van értelme, más kérdés hogy az elit gimi meg ezt nem szeretné... Amúgy komolyan elgondolkodtam azon hogy ha egyesülnek akkor beugrok tanácsokat osztogatni hogy mit tanítsanak és milyen szinten, mert pontosan tudom mi jön jól később...

  -Ja ha ELTE-t célzod akkor ha lehet csinálj egy emelt matekot(nem elsősorban azért mert ponthoz kell, hanem mert a bennmaradáshoz jól jön!), az emelt infó se vészes, ha az ember ezzel akar foglalkozni akkor meg kell tudja csinálni...

  -Jah, én anno a végefele tudtam csak meg hogy összességében 4-fajta infós érettségi van: Közismereti középszint, Közismereti Emelt szint, Szakmai középszint, Szakmai emeltszint.
  Nem tudom hogy ez még most is így van-e, de anno én szakmai emeltet tettem, mert abba nem volt word,excel,powerpoint, csak 3 programozós és egy adatbázisos feladat(mysql(kézzel) vagy access(kattintgatva)), nekem ez sokkal jobban bejött, nézz utána

  -Nekem még egy olyan problémám is van hogy nincs nyelvvizsgám az viszont kelleni fog a diplomához, anno jó angolos voltam de mára ez tök megkopott és most gáz van mert sietni kell...

  -Jah nekem se volt biztonsági övem, sőt csak duplázásra mentem teljesen kamikáze-módszerrel felvételiztem és szerintem ez inkább segített mint ártott...

  -
  BME vs ELTE : Egy oneletrajzon melyik mutat jobban?

  Ez a kérdés minimum egy évszázada közkedvelt téma, jelen helyzetben fogalmam sincs. ELTE-sek negatív történeteket mesélnek BME-sekről, és a BME-sek meg az ELTE-sekről, de összességében mind a két helyen végzett emberek kapósnak számítanak(persze ha valaki végiglébecolja vagy puskázza akkor először is menjen el szerencsejátékosnak mert erre nem sok esély van, de akkor kiszűrik őket...)
  -Mondjuk van differenciálódás ELTEvs.BME: Mondjuk DSP-ket lowlevel programozó cég ha okos, akkor inkább keres egy BME-st, viszont DSP-hez funkcionális célnyelv kidolgozását kérő cég meg keresse az ELTE-t. Persze ez nem olyan bináris mint a programozás, analóg, folytonos, stb, lényeg hogy átfedés mindíg van...
  -Jah, Algo mintha nehezebb lenne BME-n, bár én inkább úgy vélem hogy ami nekik Algoba van az nálunk 3-4 másik tárgyba...

  Prenex
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hat igen, hozzam kozelebb all a FENT, vagyis, jobban fogalmazva, messzebb all a LENT. Egy ujsagiro csalad sarja vagyok, es apam nem az a szerelos beallitottsagu, es ugy latszik orokoltem, ha csavarhuzot kell fogni mar baj van (persze annyit tudok hogyan kell osszerakni egy gepet, meg mi van benne :D). Viszont ugy gondolom, hogy cserebe egy kicsit tobb segitseget kaptam a masik teren.
  Igy elso ranezesre/az alapjan amit leirtal az ELTE all kozelebb az en stilusomhoz, ez mondjuk nem azt jelenti, hogy tudnek magas szintu nyelveken programozni, hanem jobb szeretem az elmeleti hozzaallast, tobb gondolkodast igenylo munkat (es itt nem azt mondom, hogy a LENT-hez kozelebbi dolgok nem azok), de nem mondanam, hogy kerulom a lenti kategoriakat, mint a tuzet, tehat orulnek a BME-nek is, mint majom a farkanak :D

  Egyebkent szakkozeprol annyit, hogy az en iskolamban van nehany elegge szanalmas tanar, de szerencsere ezek nem olyan tantargyakbol vannak, amiket valaha is hasznalni remelek. Nameg a kozepiskolaban leginkabb olyanokat tanitanak infobol is, amit inkabb tanitsanak a titkarnoknek szerintem (excel, word, ilyen nevetseges szinten), persze nem mondom, hogy hasznalhatatlan tudas, de egy okosabb majom rajon magatol, inkabb hasonlit egy az ismerkedjunk meg a Microsoft-tal orara.
  A kozepiskolai programozasrol (legalabbis ami nalunk van (osszesen 1 db tanar kb 900 diakra)) meg annyit, hogy az olyan primitiv, hogy az erettsegi peldakat meg en is meg tudom csinalni (pedig en nem vagyok az a nagy programozo zseni), tehat remelem eleg lesz arra, hogy felvesznek valami szep helyre.

  Aporopo felveteli, szerintetek megeri valamibol emeltezni? Sajnos mostmar szinte biztos, hogy nem fogok, mert keson szoltak a nagyon kompetens tanarok, hogy most lehetne kozepfoku erettsegizni (elorehozott) es biztonsagi ov nelkul nehez szivvel futnek neki, csak ha nagyon muszaly.

  BME vs ELTE : Egy oneletrajzon melyik mutat jobban ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem nagyon sokat változott a világnézetem itt az ELTE-n. A matek pedig tetszett(de tényleg nehéz). Sok olyan dolgot megtudtam ami már korábban is érdekelt(mik azok a számok, hogy vannak ezek a számosságok, meg a végtelen stb.). Ezek diszkrét matek néven lesznek nektek(nekünk bevmat volt még) és nagyon absztrakt az egész, meg nehéz is(van hozzá egy 200-300oldalas könyv amiben egy sor megértése néha több órát vehet igénybe)
  Viszont néha azt kívántam bár csak mentem volna BME-re hisz én úgyis mindíg alulról építkező ember voltam, nem pedig felülről(amit inkább az ELTE felfogása), de ilyen alkalmak általában vizsgaidőszakba vannak amikor valami brutál matekos cumóból 3.-dikra megyek át épphogy.
  Amúgy én is szakközépből mentem oda és kicsit kevésnek éreztem a matekomat(eleinte meg nagyon kevésnek) azokhoz képest akik valami elit gimnáziumból jöttek. Amúgy én szerettem a matekot mindíg is, meg jó is voltam, de nálunk anno csak a középszintet adták le, ami piszoknagy hátrány lett...

  Van még egy dolog amit az előző HSZ-ben nem írtam le, hogy alapvetően két irány van, ha az ember programozni tanul:
  FENT
  -matek, absztrakt algebra, számítási modellek
  -programozási modellek
  -algoritmusok
  -funkcionális nyelvben írt kód(Haskell, Clean, Erlang, stb.)
  -OOP-s magas szintű nyelvben írt kód(C#, C++, JAVA, Delphi, ADA, stb.)
  -"sima" magas szintű nyelvben írt kód(C, Pascal, Fortran, stb.)
  -Assembly program
  -Gépi kód
  -Hardware architektúra
  -Elektronika
  -Fizika
  LENT
  -Szóval általában kétféle hozzáállás szerint lehet ebben a rétegszerkezetben mozogni: FENTRŐL->LE és LENTRŐL->FEL. Természetesen nem kell a széléről indulni. Lényeg hogy a profilodtól távol eső dolgokhoz már nem nagyon fogsz érteni(bár vannak azért még ma is mindenhez értő emberek, csak nehogy sokat markolj és keveset fogj, érted...), na meg ki is lehet hagyni lépéseket miközbe mászkálsz fel-le(random is mozoghatsz de kevésbé egészséges, persze van 1-2 kivétel: mondjuk sose funkcprogozol az nem baj, de algo mindenképp kell valamilyen szinten, na meg ilyesmik...)
  Ja és alapműveltség azért minden szinten kellene manapság(aki a szakmába van annak 1-2 dolog kimaradhat, de aki most kezd annak ismernie kell ezeket)

  ui.: Ja és ez igazából egy kör, a fizika alatt megint matek lesz, a matek és a matek között meg valami egységes alapkő, amit ha sokat tanulsz kezdel érezni majd, tehát ha a körös példát vesszük akkor az alapkő mellettiek az inkább elméleti dolgok, a vele szemköztiek(valahol itt van a normál prog) a gyakorlatiak. Így alkot egy teljes egészet a dolog
  ui2.: A filozófia király, majd rájössz hogy az van a matek és a matek között, a filo és a filo között már nem árulom el mi van, arra magadnak kell rájönnöd

  Prenex
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Huhh, ez egy nagyon szepen megszerkesztett, hasznos hozzaszolas volt.
  Koszi :D.

  Az egyetemekkel kapcsolatban annyit en is hallottam, hogy ELTE-n erosebb a matek, a BME-n meg van fizika.
  Nos, ehhez en ugy jovok, hogy matekbol viszonylag eros vagyok, nagyon erdekel, es a fizika is nagyon erdekel, csak sajnos nehany elegge alap dologrol lemaradtam (csak 9-10-ik be tanultam fizikat, ehelyett 11 re pl Filozofiat kaptam. Informatikus szakkozep ... no comment.) es most inkabb csak azokhoz a dolgokhoz ertek igazan, ami Einstein, Planck utan kovetkeznek.
  Az egeszen biztos, hogy bejelolom a BME-t, es bejelolom az ELTE-t is, csak nem tudom mi legyen a sorrend :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én úgy vettem észre hogy a következő dolgok játszanak(különböző szinteken, megoldandó problémától ill. területtől függően) szerepet abban, hogy valaki mennyire jó programozó:

  -Problémamegoldó készség és Elszántság:
  Ez minden területhez kell ami programozás, határidők lesznek, olyan munkák amiket akkor is meg kell oldani ha esetleg nincs kedved hozzá, mellesleg sokat kell foglalkozni az egésszel és sose lesz nyugtod ugyanis ha nem tartod a lépést a többiekkel akkor kész véged van!

  -Algoritmusok ismerete és készségszintű használata:
  Ez nagyon fontos tud lenni ha tényleg a profik közé akarsz tartozni! Van egy nagy halom már kitalált gyorsan futó megoldás/algoritmus egy nagy halom problémához. Vannak ilyen (ACM ICPC, COCI, BME 24órás progi, stb.) versenyek amit nagy cégek szponzorálnak és a jól teljesítőkre piszkosul felfigyelnek. Mivel ezek versenyek, rá vagy készerítve hogy gyorsan kódold le a megoldást mégpedig úgy, hogy időkorlátok és memóriakorlátok alatt maradjon. Szerintem kezdőknek ideális ha képes rá(én pl. nem szeretek ilyen "haszontalan" programokat írni), mert jó programozó lesz belőle. Ha érdekel hogy milyen feladatokat kell ilyeneken oldogatni, akkor ajánlom hogy regisztrálj be a www.SPOJ.PL nevű oldalon.(DE CSAK AKKOR HA ALAPSZINTEN MÁR TUD PROGRAMOZNI AZ EMBER!!!)
  Viszont normális programozási munkákhoz egy alap algo-tudás is elég(viszont a tényleg profiknak van bőven!!!)
  Eleinte úgy tűnik hogy ezek csak mondvacsinált problémák, az "igazi" programok készítésénél pedig csak egy kicsit gondolkozni és tákolgatni kell parasztésszel, de ez csak egy bizonyos szintig jó, majd rájössz...

  -"Új technológiák" iránti érdeklődés, folyamatosan követve ezeket:
  XML,SQL,.NET,OOP, template metaprogrammoing, generikus programozás, Aspektusorientált programozás, stbstbstb.
  Egy rakat ilyesmi szót fogsz hallani mindíg másokat attól függően hogy milyen évet írunk és milyen területen fejlesztesz. Manapság nagyon sok múlik már azon, hogy mennyire képes valaki rugalmasan váltogatni az eszközök között, régebben elélhettél 1-2 nyelvvel és ismeretanyaggal, ma ez már nehezebb(bár specializálódni most is kell!)
  Ezek megismerését is el lehet halasztani, nyugodtan kezdhetsz C-ben, akár pascalban, tökmind1. Vannak bőven emberek akik alig tudnak ezekről mégis tök profi programozók és olyan is akad aki fejből nyomja az összes technológiát, de igazából nem több egy programozó jómunkásembernél és a legtöbben a kettő között lehetnek valahol, összevissza változnak a paraméterek, viszont az irányvonalakat jó tudni, na meg nem árt ha úgy mész egy céghez melózni hogy tudod mivel foglalkoznak és van valami ismereted a témáról...

  -Matematikai háttértudás(Num. módszerek, képletek, mindenszar)
  Na ez is egy érdekes kategória. Egyfajta alap matekos gondolkozásmód az egyszerűen elengedhetetlen, de az hogy mennyire tudja az ember az igazán bonyolult matekot az is változik a szakmán belül.
  A legtöbb progos munkához nem kell sokkal több matek mint amit egy erős középiskolában + magadtól meg tudnál tanulni(ezért sokan meg is kérdőjelezik a "túlzottan sok" matekot az infóoktatásban), de mégis valahogy "látszik" az emberen hogyha érti a matematika igazi velejét. Halmazelmélet, kódoláselmélet, számítástudomány, Absztrakt algebra, Lineáris Algebra(főleg ha játékfejlesztő vagy ilyesmi az illető) és ha hiszed ha nem, még az analt is használhatod(pl. tegyük fel hogy Signal Processinget akarsz csinálni, vagy esetleg fizikusok megkérnek hogy programozz le 1-2 számítást(ugyanis erre is kell ember, csak nem sok). Mellesleg valakiknek új módszereket és algoritmusokat is kell alkotni/elemezni...

  -A "gép", a hardver, az oprendszer működésének ismerete:
  Ez a kategória régen nagyon fontos volt, hiszen anno ha valaki nem tudta melyik kód mire fordul, akkor olyan lassú lett minden amit csinált, mint a ... szóval nagyon lassú. Úgy néz ki mintha ez manapság már nem annyira számítana, de az igazi profik nem kerülhetik el ezt sem. Ha időkritikus, esetleg hardverspecifikus dolgot kell csinálni ott még mindíg a C, az ASM, és a hasonló lowlevel cuccok és a mélységek ismerete a menő. Aki pedig azt állítja hogy ilyen is csak kevés helyen kell, annak mondom, hogy egy ismerősöm dolgozott egy nagy cégnél(ami itt a proghun is sokszor hírdet) és ott is gyakran találkozott olyan optimalizációs problémákkal, ahol már megkerülhetetlen volt a kézzel optimalizálás, a cache és a Harddisk működésének ismerete. Viszont normál asztali kliensalkalmazásokhoz ez tényleg nem kell ma már, a fordítók pedig úgyis elég normális kódokat generálnak(már a funkcionális nyelvek is csak 10-20%-al lassabbak mint egy C, az pedig megint csak 10-20%-al lassabb mint a kézzel "szarráoptimizált" Assembly, persze itt most minden nyelvnél azt véve számba hogy adott területen a lehető legprofibb ember írta a programot...)

  -Szoftvertechnológiai ismeretek:
  Desing patternek, kódírási konvenciók, csapatmunka iránti késség, programfejlesztési modellek és hasonlók. A programfejlesztés az idők során ipar lett, a programnak kész kell lennie az adott határidőre, adott pénzkeretből és egyéb erőforrásokból. Mellesleg mostanában a legtöbb költséget nem a programok előállítása, hanem azok fenntartása jelenti. Emiatt nem elég olcsón előállítani egy rosszul karbantartható programot(persze ez se igaz általánosan, van ahol sokáig nem kell belenyúlni a programba). Lényeg hogy mindent le kell dokumentálni és szokott problémákra lehetőleg a megszokott és közismert desing patternek között keressük a megoldást. Vannak akiknek piszok nagy nyűg ez a progteches dolog és a kódolásban se segít annyit mint a többi pont, viszont tekintve hogy a legtöbb helyen csapatban dolgoznak a proggerek és a multik piszkosul igénylik a szabályok betartását, rá leszel erre is kényszerülve.

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Szóval ma már nincsenek jokernyelvek, mindenhol keresett technológiák. De vannak irányok, az irányokon belül pedig mindíg létezik 1-2 nyerő megoldás, ezeknek néz utána magad. Egyetemnek meg ajánlom az ELTE-t vagy a BME-t. Ezek a legjobbak(és a fővárosban van mindkettő ahogy akartad). Szerintem mind2 egyetemen jó programozókat képeznek. Én az ELTE-n vagyok most harmadéves és meg kell mondjam az összes tárgyat hasznosnak itéltem(attól eltekintve hogy valószínüleg nem fogok Bevmatos-szinten diszkrét matekot használni, vagy Numerikus módszereket se annyira[habár lehet hogy splineokat fogok a jövőben pl.]), lényeg hogy a csomó érdekes dolgot tanítanak olyanokat és az oktatók jól értenek mindenhez amit előadnak(sajnos nem mindíg jó előadók, de legalább nem írnak olyan sületlen könyveket mint amit gdf-en használnak, az a problémamegoldós szutyok), mellesleg Párhuzamos és funkcionális programozás oktatásba is mi vagyunk a sztárok(bizonyítja a sok ilyen project amikkel cégek bízzák meg az egyetemet), na meg húzóerő az egyetem neve is. Én még 2006-os BSC-n vagyok, 2008 óta változott a tanterv és sok jó(bár nehéz) dolgot kivettek, és helyébe pár másik jót, illetve 1-2 kevésbé jó tárgyat tettek, összességében véve állítólag könnyebb lett a szak, habár fene se tudja...
  A BME kicsit gyakorlatorientáltabbnak néz ki, de ott lowleveles dolgokat meg fizikát is tanulnod kell amit egyesek egyszerűen nem bírnak. Talán nem annyi a matek mint nálunk(vagy csak kevésbé absztrakt, ami alapból előny), de itt is fene tudja...

  Remélem hasznos voltam

  PS1.: A én "skilljeim" 0-5 skálán valami ilyesmik lehetnek most:
  Elszántság: 3.5
  Algo: 2.5
  Newtech: 2.5
  Matek: 3.5
  Lowlevel: 4
  Progtech: 2.5
  -Próbáltam ahhoz képest számolni ami pontonként a lehető legtökéletesebb lenne(tehát nem átlagos proggerhez viszonyítani, mert fogalmam nincs az mit jelentene), ja és az elszántság nekem valahol 4.99 körül kezdett és most ott tart ahol, szóval van hogy a tököm tele van mindennel...
  PS2.: A Haskell nem régi nyelv, még csak az sem igaz hogy nemigen használják. A funkcionális nyelven írt programok piszokjól párhuzamosíthatóak, így mondjuk egy százmagos gépen irgalmatlan nagy előnyben állnak az imperatív nyelvekhez képest(ott ugyanis úgy kell írnod a programot, hogy te mint programozó optimizálsz a párhuzamosságra, funkcionális nyelvekben ezt a fordító meg tudja csinálni a nyelv felépítéséből eredendően) így az egyik jövőkép majd a funkcprog elhatalmasodása lehet csak hát az I/O az gányolt egy kicsit...

  Prenex
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hmm, lehet, hogy igazad van, de en nem nagyon tudom kovetni a logikadat, ezek szerint minden programozo 13 evesen "kezdte el palyajat" es verprofi.
  Elfogadom, hogy vannak ilyenek, talan te magad is, de ha ez tenyleg igy lenne, akkor (megint hangsulyozom szerintem) nagyon keves programozo lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az jó is lenne, ha ilyen főnök lenne. Az enyém még a pascal-nál van leragadva és azt hiszi mindenre az a megoldás, hogy írok egy magy "függvényt", amiben van 500 paraméter és kész van minden. Még olyan igazi programozó főnökkel nem találkoztam, aki mindenben ott van naprakészen, nem csak úgy teszt mintha.

  Tegi: Lehetni lehet mindent, csak nem biztos, hogy pl a doom3 javascript-ben egészséges dolog lenne. Szóval valamire érdemes lenne rákoncentrálni, de inkább többre, mert sose tudhatod merre visz az élet. Azt azért lehet sejtreni, hogy pascal-ra, D-re, COBOL-ra már nem érdemes rágyúrni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha most, az egyetem előtt azon vacillálsz, hogy milyen programnyelvet tanuljál meg, akkor azt mondom egyiket sem!
  Elkéstél! A jövendő főnökeid már álmukból fölkeltve is folyékonyan nyomják az OO paradigmát, a memory leak-et, a templates-eket, stb...
  Inkább gondolkozz el azon, hogy nem lenne-e jobb, ha valami Hozzád illő dologba fognál...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Off
  Vész esetként fentartottam a tanári szakot mint informatika és matek tanár. Örülök h nem tanár lettem.


  Kérlek ne vedd zokon, de nagyon tetszett Alátámasztja az örökérvényű mondást: "aki tudja csinálja, aki nem az tanítja"

  Bocs, az offért...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még azt elfelejtettem hozzátenni, hogy valamilyen közgazdasági egyetem, számvitel, banki dolgok, tőzsde, stb. ilyesmit javaslok egy mai pályakezdőnek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kosz a valaszt, midnenkinek. Kicsit megnyugtat tudni azt, hogy nem kell feltetlenul tudnom a jovomet ahhoz, hogy legyen is :D
  Egyebkent az angol tudasom hala az egnek elegge "magas szintu", azzal remelem nem lesz problema.

  HawkEye:
  Igen, erdemes lenne elgondolkodni azon is, hogy pontosan mit szeretnek, csak en eddig ugy gondoltam, hogy egy nyelvet "barmire" lehet hasznalni, ami a hozzaszolasodbol kiderul, hogy egy elegge naiv/romantikus elgondolas volt :D

  Ha teljesen oszinte szeretnek lenni, be kene vallanom, hogy pontosan nem tudom mit is szeretnek programozni, az a baj, hogy minden erdekel, egyszeruen lenyugoz, hogy minden problemat le lehet egyszerusiteni (ertem itt az irodai alkalmazasoktol a jatekokon keresztul a mesterseges intelligenciaig kb mindent), es talan nem is tudom az osszes lehetosegemet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha most, az egyetem előtt azon vacillálsz, hogy milyen programnyelvet tanuljál meg, akkor azt mondom egyiket sem!
  Elkéstél! A jövendő főnökeid már álmukból fölkeltve is folyékonyan nyomják az OO paradigmát, a memory leak-et, a templates-eket, stb...
  Inkább gondolkozz el azon, hogy nem lenne-e jobb, ha valami Hozzád illő dologba fognál, pl. általános vállalkozónak készülnél az életben. Megtanulni, hogyan kell az üzletet vezetni, hogyan kell a pénzt csinálni. Míg elvégzed az egyetemet, lesz időd kitalálni, hogy mibe érdemes belefogni, milyen vállalkozást érdemes elindítani.
  Azt javaslom, hogy ne beosztottnak készülj (programozás), hanem legyél üzletember!
  Sok sikert!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó, akkor nem annyira használt nyelvek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd