Felhívás - írj Linuxos cikket a Prog.Hu-ra!

Felhívás - írj Linuxos cikket a Prog.Hu-ra!
2002-12-30T18:55:59+01:00
2003-01-03T11:48:43+01:00
2022-11-02T08:45:35+01:00
 • Kössz!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ajánlom figyelmedbe a 8-as számú hozzászólást!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi legyen a téma mekkora legyen és mi legyen a témakör???
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem akarnék okoskodni, de azért lehet mindíg valami újat írni. A Linuxról is. Méghozzá annyira újat, hogy még én sem hallottam róla

  Félretéve a tréfát a "nyílt forrás" napról-napra fejlődik és senki sem ismerheti annyira igazán átfogóan, hogy ne lehetne neki új valami.

  Ott van pl. Ingó Molnár kernelfejlesztői munkássága... Van aki nem is hallott róla, de még csak arról sem, hogy magyar. Pedig nem kis dolgot csinál
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szeretnem megerdeklodni, hogy mennyire kell az irasoknak teljesen sajat munkanak lenni?

  Maximálisan sajátnak kell lennie, hiszen ha valami nem a te alkotásod, akkor nem is rendelkezhetsz a felett, hogy hol jelenjen meg és hol nem.

  Egyébként a téma szerintem igen érdekes lenne, és ha tudnál időt szakítani egy valóban saját cikk megírására (ha már van egy csomó anyagod a témában, akkor szerintem nagyon nem nehéz megírni egy saját cikket), akkor annak biztosan sok olvasónk is örülne. (Persze ha a már említett cikk is sajátod, akkor az is jöhet - csak nem derült ki számomra, hogy az végül is most saját írás, vagy csak egy válogatás mások írásaiból).

  Ha úgy gondolod, hogy tudnál időt szakítani a dologra, van kedved hozzá, akkor szerintem egyeztessünk tovább magánban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha valaki keres, akkor már minden témában talál néhány (tucat) magyar cikket. Nem nagyon lehet újat mondani (írni).

  A számítástechnika eredendően nem természetes, hanem axiómákon és definíciókon alapuló tudomány, így ha valamiben, akkor ebben a témakörben valóban nem lehet újat írni. Ettől függetlenül azért minden cikk más egy kicsit, más aspektusokat mutat be, emel ki, stb.

  Azzal az állításoddal pedig, hogy magyarul (!) minden témában elérhető lenne akár csak elégséges mennyiségű dokumentáció is bárki számára, abszolút nem értek egyet.

  De, hogy a kérdésedre (miről) is válaszoljak: bármiről amiről szeretnél, amihez értesz, és aminek köze van a programozáshoz. Persze a konkrét témát mindig egyeztetni érdemes, sőt, szükséges a szerkesztőséggel, hogy pl. ne írjanak egyszerre többen is ugyanarról és hasonlók.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy MIRÖL?
  Ha valaki keres, akkor már minden témában talál néhány (tucat) magyar cikket. Nem nagyon lehet újat mondani (írni).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Udvozlet mindenkinek (az uj evben)!
  -
  Szeretnem megerdeklodni, hogy mennyire kell az irasoknak teljesen sajat munkanak lenni? Mert pl. nekem lenne egy aprocska, kulfoldi publikaciokbol es leirasokbol, ill. dokumentaciokbol osszekapirgalt leirasom a mikrokernelekrol. Nem teljesen linux-orientalt tema, bar a szovegezesemben szereplo kernel mar buszkelkedhet egy linux szerverrel is. (Ergo futtathatoak alatt linux binarisok, minimalis sebessegcsokkenessel.)
  -
  Ha lenne ra igeny, akkor szivesen bekuldenem...
  -
  0,1
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helló Silent!

  Akkor írjál nagyobbat is!
  Tán Fecóka is beszáll
  Én nemsokára küldök egy "kezdő cikket" reméljük nem esik ki a rostán. Egyenlőre snitt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na, hát akkor essünk neki egy afée minicikknek

  Nem mondanám, hogy kifejezetten értem a legbelsőbb felépítéséig valamelyik rendszert is, de azért sok mindent láttam az én két szememmel, és nem is inkább érveket, hanem tapasztalatokaat írok le ide.

  Három héttel ezelőtt telepítettem netinstallal a Gentoo Linuxot, abból a célból, hogy ismerkedjek a lelkivilágával (ti. a gentoo-nál nem igazán tudják, hogy mit jelent az a szó, hogy Telepítő) Az egész rendszer forrásból telepűlt, 2 hét alatt napi ~2 órás munkával eljutottam odáig, hogy már majdnem minden megvan, ami egy átlag felhasználónak kel + a fejlesztői programok egy része, de az már igencsak őrjítő, hogy mit kell szívnom egy telepített Mozilla jogosultság beállításaival, ha a telepítése után hozok létre egy új user-t (persze ez nem a linux hibája).

  Valamikor annó egy fórumban Sting kifejtetted, hogy miért fejletteb az NT kernel, mint a Linuxé, de azt is megmondtad, hogy a monolítikus kernel viszont gyorsabb (talán azt is, hogy egyszerűbb is), valamint elő került egy csomó hátránya is. Többek között az nem tetszik nekem, hogy a legtöbb illesztőprogram kernelszintű, és az hogy esetleg külön modulban van e, az is csak vajmi keveset segít a abjomon. Egy nagy minusz tehát a hardvertámogatás Megvalósítása. (Gondolom, azért vindozban is kb realtime prioritása van az illesztőknek, de a telepítésük azért nagyságrenddel könnyebb). Ha a Linuxban sikeerül jobban küönválasztani a kernelt és az illesztőt...

  Nekem viszont kifejezetten az tetszik a Unix/Linux megvalósításokban, hogy szinte minden kommunikáció (ha cak virtuálisan is) file alapú, gondolok itt az eszközökre a /dev alatt, a /mnt alattfelcsatolt lemezekre. Ez nagyon megfogott benne, szerintem emberközelibb.

  A rendszer feltelepítése alatt/után az is felötlött benne, hogy mennyire hiányzik a szabványosság (remélem csak még: lsb), gondolok itt az ezer féle hang megvalósításra oss, alsa, valamint a hang daemonokra aRts, esd, ezekbelövésével szenvedni... nem egy leányálom.
  Ha nem vesztegetnék el az erejüket több megvalósításon, hanem egyet, modjuk az alsa-t jól megcsinálnának végre, nem kéne az xmms-hez külön arts és esd plugin, hogy Gnome és kde alatt is megfelelően tudjam használni.

  Ha egyszer fel telepítettem, akkor már nagyon jól karban tartható (a la port alapú csomagkezelés (mint a bsd-ben)), most éppen azt csinálom, hogy a /usr könyvtáramat át teszem egy plusz 10 gb-os lemezre. Ezt mondjuk a winbe pl a c:\\\\\\\\\\\\\\\\Program Files könyctárral cak tweakUi programmal lehet megcsinálni


  Sok kiforratlan dolog van a linuxban sajnos (még mindíg), alegnagyobb szerintem az hogy szétmorzsolódik a programozók ereje ezer külön distrib, egyéb megvalósításon. Valamikor azt is olvastamegy Open source vs. MS topican, hogy sok lúd (open source) disznót (ms) győz, sajnos ez csak akkor igaz ha a ludak átgondóltan táadnak, nem akarja 10 db egyszerre beleharapmi az orrába, igy egynek se sikerülne.

  ps1: Várom a Hurd kernelt, sajna rengeteg fejlesztőtelcsábított a Linux (gondolom gyorsabban hozott eredményt az egyszerűbb kernel).

  ps2: A végén még írok egy igazi cikket
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fecóka, szerintem félreértetted a felhívást: nem kifogásokat és mellébeszélést kérünk, hanem cikkeket. Ha te csak előbbiekkel tudsz szolgálni, azt másik topicban tedd meg - ha már egyszer közléskényszerben szenvedsz. Köszönöm!

  A további offtopic hozzászólások törlésre kerülnek a topicból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagy TAPS Stingnek!


  No nem a lehetőségért, mert az eddíg is megvolt,
  És sokan tudtak is róla.

  Hanem azért ahogy ügyesen továbbdobta a labdát

  Brávó
  Holott én speciel (nem titkoltam eddíg sem) arra lettem volna kíváncsi, hogy Ő milyen cikket ír, ugyanis kevés konkrétumot találtam arról a gyakorlatról, hogy: "A Linux és Ő", de a véleménye (ha jól vettem ki), akkor inkább a win pártolása, favorizálása felé hajlott.

  Pedig akinek van friss Linux telepítési élménye az nem szólná le a Linuxot.
  Igaz így kfejezetten Ő sem tette meg ezt, de érdekes módon vitába szállt valakivel (pontos nevet nem tudok) aki a wine alatt futó Klez vírus futását vonta kétségben a KIPRÓBÁLT dolgokat pontról-pontra és szóról szóra leírva.

  Pedig az a leírás elég konkrét volt az adott rendszerén az illetőnek és nem valami homályos sejtésen hanem próbákon alapult a hozzászólás részéről.
  Node aki szeret vitázni.........
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos, azt hiszem felesleges itt tovább magyarázni a dolgot, mert a cím mindent elárul. A feladat, a lehetőség adott. Nem csak arra, hogy a Prog.Hu-n megjelent cikkek operációs rendszerek szerinti orientációjának arányán változtassatok, de egyben a bizonyításra is, hogy ti. megmutassátok ország-világ, a Prog.Hu olvasói számára mennyire jól értétetek a szóban forgó nyílt forrású rendszerekhez, valamint, hogy miért és hol is érdemes használni azokat. (Természetesen a Linux mellett bármilyen más Unix variánsról is szívesen fogadunk írásokat.)

  A formai és tartalmi követelményekkel kapcsolatosan az érdeklődők az én email címemen vagy a szerkesztőség elérhetőségein kérhetnek bővebb információkat, és természetsen az írásokat is ide lehet küldeni.

  PS: Különös kíváncsisággal várjuk Fecóka és Pepper írásait, de természetesen bárki más alkotását is szívesen fogadjuk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd