SVG tapasztalatok
2009-08-21T15:47:11+02:00
2010-01-05T16:47:04+01:00
2022-07-19T04:37:29+02:00
 • A developer.mozilla.org szerint a Firefox 3.7 már támogatni fogja a beépített animációkat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit komolyabban utánajártam a témának:

  Azt hiszem, hogy bár jelen formájában az SVG kétségtelenül nem alkalmas komoly interaktivitást igénylő dolgok létrehozására, azért használható, olyan módon amit a diszkrét JavaScript mintájára esetleg diszkrét SVG-nek lehetne nevezni. Készítettem is egy nagyon egyszerű példát: itt meg lehet tekinteni.

  Úgy tervezem, hogy ez majd jó lesz Ajaxos betöltésekhez.
  Tesztelve:
  Firefox 3.5.1
  Opera 10 Beta 1
  Safari 3.5
  Internet Explorer 6.0 (!!!)

  Az hogy IE-ben működik, annak köszönhető, hogy kicsit csaltam. Az SVG-t ugyanis átírtam VML-re. Az átírás egyébként egyáltalán nem vett el túl sok időt, pedig ezelőtt még csak nem is hallottam a VML-ről.

  Úgy építettem fel a próba oldalt, hogy object-el linkeltem be az SVG fájlt, az objectbe tettem egy iframe-et, amibe linkelve van a VML, ami ugye lényegében egy nem szabványos HTML fájl. Ugyanúgy tettem bele egy GIF képet arra az esetre, ha olyan böngésző lenne amit egyik sem támogat. Feltételes kommenteket használtam, mivel a wikipedia szerint IE 5.0+ ismeri a VML-t. Megjegyezném, hogy a GIF a forgás négy fázisát tartalmazza, és azt is SVG-ből kreáltam egy online konverter segítségével. (Pontosabban ezzel csináltam PNG-ket, amikből elkészült a GIF.) Számomra azért is jó, hogy ráakadtam erre, mert nem túlzottan értek a rajzoló programokhoz.

  Kerestem SVG-VML konvertereket, ezt a PHP-set találtam, ha valaki esetleg tud másról, vagy olyan szerkesztőről, amelyik ismeri mindkét formátumot az esetleg szólhatna.

  Mindenesetre én azt hiszem folytatni fogom az ilyen irányú kísérletezgetéseimet, ha pedig a betöltés animációm valakinek tetszik, nyugodtan felhasználhatja, módosíthatja. Majd ha lesz még valami akkor persze mindig megosztom veletek az új tapasztalataimat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Silverlight, akkor csak egy tuningolt SVG?


  Azért nem egészen, ha te ennyit vontál le belőle, akkor nem sokat foglalkozhattál sl-el, wpf-el...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként az SVG Java ME alatt szépen működik, és mikor kipróbáltam, még meg is jegyeztem, hogy jééé...ez tök olyan mint a Silverlight, vagy WPF (csak ugye ez mobilon...is...megy).

  A Silverlight, akkor csak egy tuningolt SVG?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Talán ha elterjed a canvas, és valaki megcsinálja canvasra a megjelenítést...
  Nem én leszek, perpill sajnos nincs ilyesmire ennyi időm :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van itt valami javascript SVG megjelenítési megoldás kibontakozóban: Quick Start
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de a világ legnagyobb szoftvercége képtelen arra, hogy felzárkóztassa a saját elfuserált böngészőjét.


  Nekem akkor ment el a kedvem a htmlkedéstől, amikor kiderült, hogy a világ legnagyobb szoftvercégének böngészője nem kezelte a világ legnagyobb szoftvercégének vektorgrafikus képformátumát (.wmf) ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Anno én is adtam neki esélyt, de amikor az első tutorial ie/ff/opera/chrome alatt totál máshogy nézett ki, akkor gyorsan le is mondtam róla (a gradienteknél szállt el a dolog itt-ott emlékeim szerint)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ami persze nem véletlen - nekem a böngészőfüggőség jelentette a legfőbb korlátot. Bár reménykedtem, hogy ez előbb vagy utóbb leomlik, túl nagy realitása nem volt neki.


  Mint sok minden más modern cuccnak, az SVG-nek is persze a váza májkroszoft (itt más jelző volt, csak nem engedte be a rendszer) szab gátat egyelőre. De azért bízzunk benne, hogy idővel ők is fejlődni fognak. Hihetetlen, hogy a Gecko/WebKit/KHTML/Presto motorok képesek támogatni, de a világ legnagyobb szoftvercége képtelen arra, hogy felzárkóztassa a saját elfuserált böngészőjét.

  Elnézést az MS/IE fanoktól, de ez a helyzet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem pár évvel ezelőtt nagyon érdekelt ez az SVG téma, és én is eléggé belementem, persze ismerkedési szinten, üzleti világban szerzett tapasztalatom nincs vele.

  Ami persze nem véletlen - nekem a böngészőfüggőség jelentette a legfőbb korlátot. Bár reménykedtem, hogy ez előbb vagy utóbb leomlik, túl nagy realitása nem volt neki.

  Mostanra nagyjából eltemettem a dolgot.

  Pedig mivel én eléggé FLASH ellenes vagyok, mint vonzó alternatívájára tekintettem az SVG-re.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Uh, hogy én milyen naiv vagyok!

  As of 2009, all major Windows browsers have committed to some level of SVG support, except for Internet Explorer even as of version 8.


  Forrás: Wikipedia
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szevasztok!

  Nem olyan rég próbálkoztam kicsit SVG-vel. Elsőre totál jó cuccnak nézett ki, de viszonylag gyorsan eljutottam oda, hogy jobb lesz inkább mellőzni. Nem a böngészőtámogatása miatt, ami kimondottan szolidnak mondható, ha jól tudom, még IE 7+ is támogatja, viszont sajnos az egér eseményeket ahogy én észrevettem katasztrofálisan kezeli.

  Egyszerűen már az problémát jelentett, hogy megkapjam egy kattintás pontos koordinátáit.

  Ha van valakinek tapasztalata SVG-vel, az esetleg megírhatná hogy mit készített benne, hogyan, milyen tudásanyag felhasználásával, és mennyire volt élégedett az eredménnyel.

  Márcsak azért is érdekel mert a Flash/Silverlight technológiáknak nem vagyok nagy barátja.

  Előre is kösz a hozzászólásokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd