Programozás Sony PSP-re

Programozás Sony PSP-re
2009-07-29T01:03:20+02:00
2009-07-31T15:27:35+02:00
2022-10-28T13:30:32+02:00
 • Ez egy PHP-szerű scriptnyelv. (Minden fordítás nélkül magát a forráskódot futtatja a motor, de jól össze tud dolgozni a C-vel is, mivel abban van írva.)

  PSP-re is írtak neki egy futtatómotrot, és kiegészítették egész jó 2D-s és 3D-s grafikai lehetőségekkel, valamint a gombok figyelésével és még néhány hasznos dologgal.

  Én is csak pár napja ismertem meg és még csak néhány sort írtam benne, de van hozzá egy nagyon jó leírás itt. (Annyi vele a gond, hogy angol, de én sem vagyok valami nyelvzseni, mégis megértem a lényeget.)

  A PSP-s verziójához itt is van leírás, de ezt még nem néztem meg közelebbről.

  A PSP-s lejátszót innen lehet letölteni. Ugyan itt van dokumentáció is hozzá.

  Van egy rakat példa a "LuaPlayer v0.11\luaplayer\Applications" mappában és van néhány egyszerűbb program a "LuaPlayer v0.11\Samples" mappában.

  Elég fejlett lehetőségei vannak. Nekem tetszik. Szerintem mindenképpen érdemes foglalkozni a LUA-scriptekkel, mert van a nyelvben néhány nagyon eredeti ötlet és elgondolás.

  Tervezek hozzá egy magyar tutorialt csinálni, de ez még nagyon messze van. Most rengeteg a dolog, és nemsokára itt az egyetemi beiratkozás is, akkor pedig egy hétig irány Pest. És még nyaralni is kéne, úgyhogy a nyáron biztos nem állok már neki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még nem hallottam a Lua nyelvről. Mivel lehet, hogy még sokan vannak így, és jelenleg valahogy a Wikipédia oldalát se nagyon akarja megjeleníteni, esetleg írhatnál róla néhány szót.

  Ez valami szkriptnyelv, esetleg natív vagy talán valami Java, C# szerű dolog? És PSP programozható vele?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi. Még nem találkoztam vele, de át fogom nézni. Ap OpenGL-t meg ezek szerint nem én értettem félre, hanem tényleg azt használja. Azt elég jól ismerem és használtam is már egy nagyobb projectben. Jó kis cucc ez a PSP.

  Mondjuk most Lua-ban tervezek valami szövegszerkesztőt. A szövegbevitel lassú lesz, de vannak rá módszerek. Meg PC-re is van egy projectem, amit el kéne kezdeni, úgyhogy dolog van bőven.
  Egyébként ez a Lua tök jó és nem csak a PSP-hez lehet használni. Nem tudom, mennyire ismered, de nagyon sok eredeti ötletet felvonultat. Én most hallottam róla először...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jól tudom a PS az OpenGL könyvtárat használja, legalábbis a 3-asról ezt olvastam. Ez nagyon jó cucc, esetleg megérné megismerkedned vele, pláne hogy PC játékok is használják, és multiplatform. Segíthet esetleg még ez a guglis találati lista.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezzel már találkoztál?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak a gond az, hogy a Dev-C++ csak szerkeszt, de nem fordít. Kéne valamilyen fordító is, ami PSP-s programot csinál. Meg egy PSP-s API-könyvtár. Nem hiszem, hogy a WinAPI jó neki... (Bár írtak rá PC-emulátort is, amin fut a Win. Igaz, hogy negyed óráig bootol. )

  Egyébként a LUA-t néztem meg közelebbről. Nagyon ütős kis scriptnyelv. Főleg az and és or műveletek visszatérése tetszik.
  Meg a table adattípus.
  Állítólag objektumok is vannak benne, de ott még nem tartok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes téma. Megnéztem a tutorialt amit linkeltél és írja is hogy melyik fejlesztőeszközt ajánlja: Dev-C++
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosabban lehetne nyomni C-ben, ha fel tudnám telepíteni.
  Követtem a leírást, de nem akar települni. Pech...

  Ha esetleg valaki tud egy jó kis C/C++ fejlesztőeszközt PSP-re, lehetőleg Win alatt, akkor írjon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Találtam is egy fejlesztőkörnyezetet itt: http://www.psp-programming.com/tutorials/

  Ehhez először is egy Linux-emulátor kell.
  De aztán lehet nyomni C-ben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok! Valaki programozott már közületek Sony PSP-t? Nekem van egy itthon (hackelt firmware-rel, mert a Sony nagy kegyesen nem támogatja a homebrew programokat ). A játékok nem igazán érdekelnek rá, ellenben szívesen programoznám.

  Mit tudtok hozzá ajánlani?

  Találtam egy olyant, hogy LUA. Ez tök jó, meg minden, de már csak a sebesség miatt is jobban érdekelne, hogy hogyan tudnék rá natív programokat írni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd