Védett Excel munkafüzet megnyitása
2009-07-21T05:54:38+02:00
2009-07-21T16:36:16+02:00
2022-07-25T12:41:25+02:00
 • Köszí!
  Megtaláltam..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megkaptad a minta.xls-hez a linket?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A főnök nem enged hozzányúlni a személyes dolgaihoz, így a gépéhez sem. Egyépként se ismerem a jelszavát
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kolléga gépén sincs meg a jelszó nélküli változat? Hiszen kissé nehézkes minden nap úgy kezdeni a fejlesztést, hogy 50 karakteres jelszavakat gépel be az ember.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt a módszert választottam (már hetekkel ezelőtt, amikor a probléma előjött), hogy letöltöttem az összes elérhető és a reklámja alapján a "legjobbnak" vélt, mondott "Excel törő" szoftver bemutató példányát. De mindegyik azt írta, hogy nem tud hozzáférni vagy millió évekig fogja visszafejteni (több mint 50 alfanumerikus karakteres a védelem)

  Természetesen megvennénk a fizetős törő változatot, mert mi nem engedhetjük meg, hogy lopott szoftverrel dolgozzunk, de eddig nem találtam megfelelőt.


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Excel VBA fejlesztőkörnyezetben ez pár kattintással megoldható. .Net alól viszont alighanem egy saját objectdatasource-ot kéne készítened és ahhoz tudnád már kötni a vezérlőket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez már megfordult az én agyamban is.

  A gond azonban nem csak az SQL-re átállás, hanem az is, hogy számtalan eljárást meg kellene írnom amit már az Excel helyből tud.

  Pl. miközben az Excel egy névvel ellátott adattartományát adatbázisként használom, más oszlopait, mezőit meg számolótáblaként (nem beszélve arról, hogy akár "sakktábla szerűen" szedhetem össze az adatokat).

  A hiedelmekkel ellentétben kb. 20x gyorsabb pl. egy 6 MB méretű adattábla betöltése, mint az Accessel vagy 10x gyorsabb mint valamely SQL szerverrel kezelni...

  Ha meg tudnám oldani, hogy pl. a TextBox-hoz kössem egyes megnyitott, de nem látható Excel alkalmazások mezőit és oda vissza működjön a megjelenítés. visszatárolás, már ezzel is megoldódnának a gondjaim.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van jópár olyan kis progi, ami fel tudja törni az excel-es jelszavakat, de a legtöbbje fizetős. Vagy ugye illegális példányt szerzel be belőle.

  Kevés excel programozási tapasztalattal egy ilyen programot reprodukálni nagyon nagy munka lehet, ha nem fértek hozzá a VBA kódhoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos a forráskód nem áll a rendelkezésemre, ui. a kollegám "Excekből" vezérelte VBA-val a programot és az "adatbázis kezelés"-t is és a "vezérlő Excel alkalmazás" is védve van jelszóval. Képtelenség visszafejteni, mert 50 karakternél is hosszabb a jelszó... Az is megoldás lehetne, ha meg tudnám szüntetni (fel tudnám törni) a védelmet, de erre való eszközt vagy módszert nem találtam, nem ismerek. Annyira biztos a védelem, hogy eddig senkinek nem sikerült...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • (itt találsz egy lehetséges kerülő utat, de ez a kód VBA/VB6-ban ok, .Net-ben nem tudom, hogy működne, ráadásul a jelszót manuálisan kell megadni

  Ezt már átbeszéltük..itt..(Megoldási javaslat..(Open a password-protected Excel workbook))
  Azt hiszem, talán nem is érdemes nagy hangsúlyt fektetni az excel titkosítására, mert mint korábban jeleztem a feltörési lehetőségek tárháza található a hálón.
  A VBA kódot külön is lehet védeni, bizonyos kombinációkkal esetleg megnehezíthető az illetéktelenek kíváncsiskodása, de kizárni kvázi lehetetlen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • legalább akkora probléma mint a védett Excel fájl megnyitása

  Sajnos, már ennek is van irodalma, pl..(How To Open/ Unlock / Edit Password Protected Excel Spreadsheet or Workbook Online For Free)

  Ám talán nincs veszve minden!
  Gondolom, rendelkezésedre áll a kollégád munkáinak forrása, így sziszifuszi munkával ugyan, de a meglévő progikból felderíthetnéd a megoldás módját.


  Árnyék megelőzött. Technikai szempontból igaza van, csak annyi a bibi, hogy nem látja, mekkora háttér anyag/idő/munka az ami veszendőbe menne egy excel - sql átállással.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kolléga közvetlenül az Excel objektum modelljével dolgozott VBA-ból (és nem VB6.3-mal!!!), nem oledb-vel, ezt te is megteheted az interop-on keresztül, hiszen interop-on keresztül ugyanazt az objektum modellt fogod használni. OleDB-vel nem tudsz titkosított excel file-t megnyitni (itt találsz egy lehetséges kerülő utat, de ez a kód VBA/VB6-ban ok, .Net-ben nem tudom, hogy működne, ráadásul a jelszót manuálisan kell megadni). Viszont én az egész koncepciódat hibásnak tartom, mert az excel az táblázat kezelő program és nem db kezelő program. Én már szívtam azzal, hogy gyakorlatilag db-ként kellett excel-t kezelni és senkinek sem ajánlom, hogy ilyet csináljon.

  Az Excel interop-on keresztül db-ként nem kezelheted ugyan az excel-t, tehát nincs sql, meg hasonlók. Természetesen sorok "hozáadása", törlése, módosítása lehetséges excel objektummodelljének segítségével, a Range objektumok révén. Excel lehet, hogy kisebb file-ban tudja az adatokat tárolni, de excel 2003-ig egy tábla elég korlátozott számú sort tartalmazhat és nagy mennyiségű adattal kicsit nehezen dolgozik.

  Ha kis méretű, gyors db-re van szükséged, amit nem kell telepíteni, akkor miért nem használsz beágyazott db kezelőt (ms sql, mysql, firebird rendelkezik beágyazott változattal, de ott van pl. sqlite is).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szevasztok!

  Jelszóval védett Excel munkafüzetet kellene OleDb-vel megnyitnom, majd kvázi adatbázisként kezelnem.

  Jelszó nélküli Excel munkafüzettel tökéletesen megy (Riha itt - http://prog.hu/tarsalgo/102872-1/C-Excel+iras+olvasas+excel+nelkul.h.. - még egy gyüjteményt is közreadott a témában) a dolog, azonban ha védett az állomány, akkor hibaüzenettel kiszáll a programom a megnyitáskor. "A fájlt nem lehet visszafejteni..." üzenetet kapok.

  Kollegám Excelben írt VB6.3 kóddal profi módon tudott egy másik Excel munkafüzetet (munkalapot), egy teljesen különböző Excel alkalmazást (egy másik példányt) kvázi adatbázisként kezelni, úgy, hogy ez utóbbi tartalma mindvégig védett maradt és láthatatlan is volt a képernyőn.

  Sajnos nagyon beteg lett és valószínűleg soha többet nem tudom tőle megkérdezni hogyan csinálta...

  Mivel itt - terjedelmi korlát miatt - nem részletezhető okból most tőlem is ezt kérik, már 3 hete szívok mint a torkos borz, mert e téren kezdő vagyok, annak ellenére, hogy kilószám olvasom a szakirodalmat...

  Tudna valaki segíteni? Hogyan csinálhatta a fentebb leírtakat a kollegám, illetve hogyan lehet egy védett Excel munkafüzetet úgy megnyitni, hogy utána kvázi adatbázisként kezelhető legyen?

  Az "Interop"-os, "Marshaling"-os automatizálást is alkalmaznám, ha ott meg egyszerűen megoldható lenne a "sorok" (rekordok), mezők update-je, insertje stb. De ez (nekem) legalább akkora probléma mint a védett Excel fájl megnyitása.)

  Köszönöm előre is ha tudtok segíteni, üdv: Vitamin...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd