Adatok átvitele soros porton
2009-06-15T16:19:28+02:00
2009-07-18T14:22:09+02:00
2022-07-25T12:42:39+02:00
 • Sziasztok!
  Remélem jó helyre írom a kérdésemet, mert nem vagyok jártas ezen a fórumon. Néhány függvényt kellene megírnom C nyelven, amelyek lényege, hogy soros porton keresztül egy külső hardverrel fog majd kommunikálni. Mivel van egy kis jártasságon a C# nyelvben, és elég egyszerűnek is tűnik, ebben az irányban gondolkodtam. Konkrétan ezt találtam a soros port vezérlésére: codeproject

  Kérdésem az lenne, hogy majd a kész függvényeimet bele tudom tuszkolni egyetlen .dll fájlba?

  Illetve még azt kérdezném, hogy ha ezt a .dll-t vagy ennek segítségével készített vizuális alkalmazást használnék egy másik gépen, akkor a soros port miatt a másik gépnek rendelkeznie kell minimum framework 2.0-val?

  Lehet hogy egy kicsit zavarosan fogalmaztam, de egyelőre inkább elméleti választ szeretnék a kérdésemre, a gyakorlati részét majd akkor, ha az előbbi elképzeléseim lehetségesek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Soros port pufferelése körül nézelődj, nem biztos hogy jó lesz, de egy próbát megér.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • No' most ott tartok, hogy a win 3.1-en lévő egész mindenséget áttettem az XP-s gépre. Megkerestem, hogy mik indulnak el és azokat kibontogattam, a környezeti változókat hozzá igazítottam az aktuális géphez. A program el is indul úgy mint a régi gépen, a configok mind rendben lefutnak, a COM1-et beállítottam a másik géppel megegyezően. a tap kiterjesztésű fájlt exportálom a vezérlőbe, ott látni is, hogy mi fog érkezni, de valamiért a vége nem megy át és így nem töltődik be, csak ha resetelek a vezérlőn, vagy ha elindítom a következő exportot (olyan mint ha a következő fájl % jele zárná le az előző végét), ilyenkor betöltődik a vezérlőbe, de hiányzik az utolsó valamennyi (változó) sor.
  A com1 monitorozásánál is azt látom, hogy a vége meg sem jelenik a porton!
  Szerintem már, csak valami apróság hibádzik, hisz az adatok jelentős része megfelelő formában megy át!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Készíts egy egyszerű modellt. Egy soros portos PC-t a 3.1 hez.
  Hyperterminál, állítsd be a kommunikációt. 8 bit átviteli sebesség stb, amit használ a masinád. Ha összejött, akkor nyomj egy küldést a 3.1 nek. a hyperterminálos gépen megjelenik mit küld a 3.1. Álltalában az ilyen gépek megszólítják és csak küldenek. Ha meg tudod fejteni az egyszerűt, akkor nyertél, tovább léphetsz a bonyolultabb felé. Ha a géped német, akkor felhívhatod a gyártót és az esetleg elregéli , hogy a gép mit vár.
  Más nemzetiségek, nem nagyon dokumentálnak le ilyeneket precizen.
  Ha nem marad az előbbi hieroglifafejtés. Ha megfejtetted a legbonyolultabbat is, akkor ezek alapján már fejleszthetsz bármilyen fejlesztőkörnyezetben alkalmazást, a hieroglifák kiküldéséhez, de a soros porti gépet túl messze nem viheted a gyártógéptől, ha normál rs232 max 12m. Ha távolból spekulálsz valamiben, vannak olyan print szerverek, akiknek van soros portjuk, erre tcp/ip protokollal már 100m-ről is küldhetsz adatot.
  Nem tudom pontosan mi a cél.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szia.

  Az is egy megoldás, hogy az új gépre amin XP- lesz, felraksz egy Virtual PC-t. Arra felrakakod a 3.1 windows, és így használod a lemezszabó gép programját.
  A Virtual PC-n telepített rendszerek is ugyanúgy tudják használni a gép soros portját.

  Üdv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Milyen módon tudom monitorozni a soros portot (win3.1 alatt)?


  Én egy külön "lehallgató" géppel csinálnám.

  Saját építésű kábellel: Chapter 11. Global Positioning System (GPS)

  vagy vásárolttal: Full duplex rs232 serial monitoring cable
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello!

  Érdemes lehet ezt a programot is megnézni.
  Link
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi ezzel elbíbelődök egy kicsit, aztán ha megvan, hogy mi megy át és mi jön vissza, akkor tisztábban látunk!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valószínűleg elég csak a TX és az RX jel figyelése. Mellékelek egy rajzot, ezzel a kábellel meg lehet nézni hogy mit küld a PC program, és mit a szabó gép.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Ha a vágógép nem küld visszafelé semmilyen információt (mondjuk nyugtát a fogadásról) akkor be lehet állítani egy másik PC-t és ott elkapni valamilyen progival az üzenetet.

  Ha ez nem működik, akkor valami ilyesmi kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A géprongálás szerencsére elkerülhető, mert az adat átküldését követően még indítás előtt ellenőrizhetőek a koordináták!
  Milyen módon tudom monitorozni a soros portot (win3.1 alatt)?
  Az úgy működne, ha egy másik PC-vel kötöm össze és azon nézem a beérkező adatokat?!
  Ha változatlanul küldi tovább az adatokat, akkor gondolom java-ban is meglehet alkotni valami adatküldő progit?!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kérdésem, hogy szerintetek ki tudom-e váltani...

  Persze. Csak meg kell tanulnod/ismerned a protokolt. Nem hinném, hogy a tap file-t egy az egyben küldi át a vezérlő szoftver a vágónak. Ha mégis, akkor még progit sem kell írni.

  Kellene egy port monitorozó program és/vagy hardware, mellyel meg tudod nézni a kommunikációt. Ha ebből ki tudod találni, hogy a tap-ból hogyan lesz üzenet, akkor nyerő vagy. Ezt meg kell valósítanod valamely programozási nyelvben/platformon.

  Már csak fel kell vállalnod, hogy esetleg nem vettél figyelembe minden esetet és csinálsz egy kis kárt a nyersanyagban és/vagy a gépben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Adott egy Trumpf lemezszabó gép, a szerkesztők a munkájukat egy .tap kiterjesztésű fájlba mentik, ezt flopyra!!! mentik, kibandukolnak a géphez csatlakoztatott PC-hez, amin egy win3.1 fut(mivel a transfer progi csak ezen fut, 3.11-en már nem) a PC-n futó progi soros porton keresztül küldi az adatokat a Trumpf vezérlésének!
  Kérdésem, hogy szerintetek ki tudom-e váltani ezt a win3.1-re íródott alkalmazást, valami 98-ra v. xp-re írott apró alkalmazással. Az átküldendő adat szerkezete baromi egyszerűnek tűnik!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd