Mérnök leszek, hogyan tovább?
2009-06-09T20:16:31+02:00
2009-06-11T12:44:18+02:00
2022-07-25T13:41:19+02:00
 • Ez a papiros teszt vicces lehet, szerencsére ilyenre nem mentem be. Egyébként, ha kezdő az ember, akkor egy jó kis feladattal tud bizonyítani. Én a CV-ben annyit tudtam kezdetben felmutatni, hogy DirectX-es játékok. Ezt megnézték és volt ahol azt mondták komoly, dehát ez nem adatbázis kezelés, nem vagyok alkalmas, de félre lesz téve, mert kitűnik a sok egy kaptafára írt CV-ktől. Aztán volt olyan cég, ahol azt mondták, ha ilyet tudok írni, akkor ki a fene akadályoz meg abban, hogy mást is meg tudjak tanulni. Első feladat egy ASP.NET-es oldal volt. Életem első weboldala volt, de éjjel-nappal tanultam és megoldottam. Szó se volt arról, hogy egy hét alatt profi ASP.NET fejlesztő lettem, de láttak fantáziát bennem és végül is nem bánták meg.

  Kis cégnél általában a kreativitás azt jelenti, hogy csináld azt a valamit, valahogy és majd lesz belőle akármi. Nagyobb cégnél már szerencsére szét van választva. Ötletet adni lehet, de a tervezett fejlesztés külön tesztelőkkel, mindennel az más világ.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Másrészt meg az informatikai vezető-képző programok azok miről szólnak? Ahogy látom 1-2 évesek. Utána odaültetik az embert egy info csoport élére? Gondolom itt nem programozók fölé rakják be az embert, de amúgy is, max 2 év képzés után lesz akkor a képzettség, hogy elfogadják az embert az alája tartozók? Egy 21 évesen fősulit végzőnél ez azt jelenti, hogy 23 évesen lenne csoportvezető, amikor még a tojáshéj általában ott van a fenekén? Ennek így van realitása?


  Jól érzed: nincs. És ez bármely szakmára igaz. Közel áll hozzád a szakma: gondolj vissza a katonaságra. Amikor a kopasz hadnagy megjelent az öreg főtörzsnek több szava, hitele és hatalkma van mint neki. És a fegyveres erő egy szigorúan rendfokozati hierarchiára épülő szervezet. Ha ott nincs szava a friss diplomásnak, akkor szerinted mi van a civil szférában?

  Ha valaki azt hiszi, hogy elvégez egy fősulit akkor onnantól többet tud, mint a 10 éve szakmában dolgozó, sőt egyből középvezető lesz az bolond (vagy még suliba jár). Be kell állni a gépsorba egy pár évre. Persze nem szabad ott leragadni és a diplomát fel kell használni arra, hogy felfelé jusson az ember a ranglétrán - valószínűleg egy másik cégnél, mint ahol a gyakorlatot szerezte.

  Úgy szoktam fogalmazni, hogy a diploma (vagy bármilyen más végzettség) csak arra jó, hogy az önéletrajzodat ne kukázzák az első körben (gyakorlatilag valamelyik asszisztensnél a kukába kerül ha a feltétel a diploma és a HR-es sem biztos, hogy látja nemhogy a szakmai főnök). Ha ez megvan, akkor jön az hogy mit tudsz. Ha semmit, mert most végeztél, akkor nincs esélyed középvezetői állásra. Ha van releváns gyakorlatod, akkor esélyes hogy behívjanak. Ha az elbeszélgetésen is domborítasz (ahol már nem kérdezik, hogy van-e diplomád és hogy azt milyen eredménnyel szerezted meg) a tudásoddal, akkor van esély rá hogy felvegyenek.
  Gyakorlat nélkül azonban nem valószínű, hogy bejutsz az elbeszélgetésre, de ha mégis, akkor ott elvérzel. Ha mégiscsak bejutnál valami csoda folytán, akkor pedig a próbaidő alatt repülsz, mert kiderül, hogy nem értesz ahhoz amiről papírod van. A apapír ugyanis csak papír és nem tudás.

  Az informatikai vezető képzés is arra jó, hogy ha van jó pár év gyakorlatod és együtt dolgozol egy csapatban x emberrel, akkor egy előny az ha van ilyen papírod - de valószínűleg csak új állás keresésnél*. Ha esetleg vezetőként dolgozol és közben végzed ezt el, akkor a következő munkahelyre szívesebben hívnak be.
  De biztonsági-őr gyakorlattal, nyelvtudás nélkül, GDF-es diplomával és egy vezetőképzővel esélyed sincs egy vezető pozíciót megcsípned. Esetleg a közszférában, mert ott a papír számít és nem a tudás.

  * tapasztalatom szerint a távozó középvezető helyére inkább külsős, vezetői gyakorlattal rendelkező embert keresnek, mint a csapatból emelnek ki valakit, de ha előfordul, akkor is inkább a rátermettség és az addigi munka alapján döntenek és nem a papír alapján - esetleg a kinevezéssel együtt kelküldik suliba is az új embert
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A programozókat amúgy hogyan veszik fel?


  A multiknál szinte tuti feladatok. De az általában robotmunka. Multinál nagyon nagy cégnél nem az egyén számít, hanem a "szalagmunka". pakolod le a progikat-modulokat szalagon.
  persze vannak kivételek. Google egy hatalmas cég, de ott nyilván meg van a kreativitás is;)

  Kisebb cégeknél szintén van ahol feladatokat adnak, papíron, írd le a programot, stb. Véleményem szerint az ilyen helyek nagy része f.s. Nem lehet a programozó tudását megtudni egy béna feladatlappal. Nekem idáig 3 olyan interjúm volt ahol feladatlapokat nyomtak elém. Egyik helyre sem vettek fel, ebből 2 olyan is volt, hogy nem is mentem volna oda. (amikor a dagadék vezető fejlesztő kijelentette, a feladatlap után, hogy tisztában van a tudásommal, pff...)

  Normális helyen a szakmai felmérést is szóban mérik, és nem úgy, hogy akkor mondd fel a bubrékos rendezést forrásról forrásra, hanem elbeszélgetnek veled. Tudod e mi az ajax, hogyan működik, beszélj a referenciáidról, miért szeretsz programozni, stb. Mostani melóhelyemen kaptam egy tesztfeladatot, amire kaptam pár napot. Egy táblázatkezelőt kellett csinálnom. Ennyi, nem volt semmi mehatározva, csak az alapok, lehessen felvinni mezőt, törölni, stb. A többi a kreativitásomra volt bízva. Meg is csináltam, piszok fasza ajaxos mini-excel lett:) Megfeleltem, felvettek, ennyi.

  Szóval én minden egyedi gondolkodású embert óvva intek a feladatlapos röpdolgozatos cégektől. Azok akik robotok, az agyukban van minden, azok mehetnek. Nekünk addig is ott a google:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem. Valószínűbb, hogy majd Te megírod. Én pedig főiskola nélkül, a kódba bele se tekintve, a leírás alapján felhasználóm. Te pedig, ha el akarod adni, kénytelen leszel egy olyan leírást/felületet adni hozzá, hogy akár 8 általánossal is megértsem.
  Így Te nagyon gazdag leszel, mert nem csak nekem, hanem másik ezernek is eladod. Én pedig abból leszek gazdagabb, hogy használom. És nem állok neki olyannak, amihez 8 félév előképzettség kell, mert addig a kölykök éhenhalnak.

  Nekem csak az a bajom a mostani felsőoktatással, hogy akik most kijönnek a főiskolákról/egyetemekről nem veled fognak konkurálni, hanem velem. Mert egyrészt 8 félév analízissel sem tudják, hogy mijaz. Másrészt pedig ha tudnák is, annyian lennének, hogy nem kellene annyi kézírás felismerő algoritmus. Vissza kellene állítani az egyetemi képzés relatív színvonalát. Nyilván színvonalasabb, mint 20 éve, csak azóta a világ is fejlődött. Azt kellene elérni, hogy azok akik egyetemet/főiskolát végeznek, ne legyenek állástalanok. Két kézzel kapkodjanak utánuk. Nálunk már az utcaseprőnek is egyetemi végzettsége van (a felvételinél egyelőre előny, de hamarosan elvárás lesz). Annyi értéke sincs, mint régen az érettséginek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a válaszokat, remélem lesznek még.

  Pár dolog. Azért ide írtam a kérdést, mert bár prog.hu az oldal domain-je, alatta ott van, hogy informatikáról szakszerűen, ezért reméltem, hogy érdemi hozzászólásokat kapok. Na ez sikerült is.

  Látom a szakirányomhoz nem nagyon tudott hozzászólni senki sem. A programozókat amúgy hogyan veszik fel? Adnak nekik egy feladatot, aztán kódolja le, vagy mondja el szóban az alapvető elgondolást, amely szerint megcsinálná? És milyen nehézségű egy ilyen feladat? Gondolok arra, hogy ilyen négyzet területét kiszámoló alap dolog, vagy esetleg adatbekérés tömbökbe, amelyeken rendezést kell végrehajtani, vagy kereséseket saját főből az ismert módszerek szerint, vagy hogyan?

  Mint mondtam nem hiszem hogy programozó lennék, de alapjában véve sohasem mondom azt, hogy sosem.

  Másrészt meg az informatikai vezető-képző programok azok miről szólnak? Ahogy látom 1-2 évesek. Utána odaültetik az embert egy info csoport élére? Gondolom itt nem programozók fölé rakják be az embert, de amúgy is, max 2 év képzés után lesz akkor a képzettség, hogy elfogadják az embert az alája tartozók? Egy 21 évesen fősulit végzőnél ez azt jelenti, hogy 23 évesen lenne csoportvezető, amikor még a tojáshéj általában ott van a fenekén? Ennek így van realitása?

  Az angolról is kaptam tanácsot, igen nyáron ez lesz, egyrészt a JAVA felkészítőmhöz járok, másrészt meg angol tanárhoz, aki főleg az élőbeszédre gyúr majd rá velem. Most időm nincs, mert folyamatosan vizsgázok, ezen kívül lassan már éhezek az 5000 Ft-os vizsgadíjak mellett, így nyárra maradnak ezek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • izé, optimalizált tanuló algoritmusa egy neurális hálónak miért is analízis területe a matematikának? :)
  ok, maga egy neuron súlyfgv-e éppen fgv, de egy komplett háló optimalizálása már inkább optimalizálási módszerek, illet numerikus módszertan része a mateknak, mintsem analízis.

  de mindegy, csak kötözködni volt kedvem.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megnézem, ahogy 8 félév analízis nélkül leülsz, rákeresel a legújabb neurális háló alapú kézírás-felismerő rendszer optimalizált tanuló algoritmusára, átfutod a bizonyítást - biztos ami biztos alapon, hátha valamit elszámoltak - és implementálod egy saját proof of concept projektbe. Mindezt úgy mondom, hogy nekem is bele kell majd sűrítenem az életembe nemsokára azt a nyolc félévet, csak legyen rá időm és energiám.

  Ismerek pár embert, akik végeztek erős sulikat és negyed annyit se tudnak, mint én. Engem pont a bizonyítási vágy hajt, nem ülök ölbetett kézzel a flancos papírjaimon, hogy mekkora májer vagyok ettől.


  Feltűnő, hogy a második mondatban milyen lenézően tekintesz azokra, akik nagyra vannak a papírjukkal, ám az első mondatban teljesen természetesnek véled, hogy Te milyen nagyra vagy saját magaddal. Azt hiszem bőven van még mit tanulnod a munka iránti alázatról és a "sorstársak" iránti tiszteletről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Majdnem jó példád, csak persze magad felé húz a kezed. Az tök jó, hogy isiben tanulsz valamit. Az még jobb, ha a neten találsz rá profi megoldást, esetleg valamelyik API-ban. Saját az jobb? A suliból frissen kikerülve nem hiszem. Amúgy meg ki a fene tiltja meg, hogy utána olvass a témának mik a legfrisseb kutatási eredmények, vagy akármi? Most nehogy már minden egyes új dologért vissza kelljen ülni az iskolapadba. A suli szerintem csak egyféle megoldó és tanulási képességere bizonyítvány nem több. Egy csomó könyvet lehet megtanulni, amikhez bárki hozzáférhet és megtanulhat, ha akar. A felsőoktatás amúgy is az önképzésről szól, senki nem fogja a kezed.
  Ismerek pár embert, akik végeztek erős sulikat és negyed annyit se tudnak, mint én. Engem pont a bizonyítási vágy hajt, nem ülök ölbetett kézzel a flancos papírjaimon, hogy mekkora májer vagyok ettől.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát azért ez messze nem így van szerintem. Állítólag egyetemen több a gyakorlat mint főiskolán (Najó, ezt nem tudom, hisz nem voltam még főiskolás sose). Emelett ha valaki főiskolás volt, simán lehet hatszor ugyanolyan jó mint az aki elvégezte az egyetemet. (Mert monjduk nem érdekelte az amit tanult, vagy már hatszor elfelejtette.)

  Szerintem egyetem arra kell, hogy egy alap gondolkodást adjon (továbbvigyen) és én azért nem mondanám, hogy minden felesleges amit tanulok (tanultam). Persze mivel mondjuk a bölcsészet engem totálisan hidegen hagy, nem értem hogy tud valaki egy versről 40 oldalt írni, ami persze valószínűleg nem is igaz, mást meg nem érdekel, hogy működik az adatbázis amibe a hozzászólásokat nyomja mint az őrült.

  Persze ma már sokkal kisebb a szerepe az egyetemnek a tanulásban, hisz most beírom ide a felső sorba, hogy fourier sor akkor rögtön kihozza miaz, ettől függetlenül én nem fogom tudni, sőt ha nem is hallottam róla, akkor eszembe se jut beírni a googleba (és ez pl rossz ha valami problémára pont ez a megoldás, de mivel nem tanultál ilyet, nem tudod, és lesz egy megoldásod ami 432432-szor lassabb/rosszabb/pontatlan akármi) (szóval megyek és most megtanulom, különben meghúznak )

  Ha lenne szépérzékem és tudnék rajzolni tuti dizájnernek vagy vmi rajzolónak mentem volna. Csak elrajzolgatnék egész nap, feltölteném pár templét oldalra vagy eladnám valakinek és kész
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy alapjáraton egyetértek:)
  Mesélték is meg tapasztaltam is, hogy az egyetemen tanutak csak kis mértékben hasznosíthatók...de mondjuk lényeges, hogy tényleg mérnöknek tanult e vagy valami másnak, hogy lehessen tudni mien ismeretei vannak.
  gondolom egyetemen mérnök szakon szerelgetnek
  főiskolán a mérnökszerű szakon meg csak nézik ahogy az egyetemisták szerelgetnek:)


  UI: Ha lenne még egy önálló gondolatom tiltsatok ki!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most amúgy nem mindegy ki a mérnök, vagy ki nem? A lényeg, hogy értsen hozzá, az meg nem az iskolapadban gyártott hello dolly esettanulmány alapján alakul ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mérnök leszek, hogyan tovább?

  Első lépésem mérnökként: kegyetlenül beba...tam, rögtön az államvizsga után.

  más:

  GDF = Főiskola <> Mérnök !
  Mérnök = Egyetem !
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom PHP hirdetésre még sose jelentkeztem. .NET van általában jobb helyeken, vagy ha 3D, akkor C++. Ezek közül egyik se az a két hónap alatt elsajátítható témakör. Ezért írtam a gyakornokoskodást ingyen pár hónapig, aztán felvesznek. Ha nem a gyakorlat akkor is megvan, mehetsz máshova!Előbb-utóbb lesz valami junior munka, persze elsőre az se sokkal jövedelmezőbb, mint az őri állás és egész nap agyalni kell.
  A DM jó, keretezd be, munkához úgyse kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát az őri munka nem kifejezetten az a jól fizető:)
  Elvileg 450-es az órabér. Jobb helyeken max 550.

  Amúgy nincs nálatok valami üresedés?:)
  Mikor belejöttem PHP-ba, mindehol Flash-est akartak.
  Akkor hanyagoltam a PHP-t és jött Flash, de addigra meg mindenki PHP-t akart...mostmeg úgy szintrehoztam magam mindkettőből, hirtelen csökkent az erre való igény mindkettőből, és ha van is... mindenhol beszédszintű angolt 2-3 év tapasztalatot és a kedvencem....felsőfokú végzettséget...szóval kezdek bekattanni:)
  Volt állásinterjúm kisebb cégnél, ahol a cégvezetők mondták, hogy van diplomájuk de az pont nem elég semmire, mert nemtanultak az egyetemen semmi hasznosat:)

  Azt kifelejtettem, hogy a biztonsági őröket nem mindíg fizetik ki... meg vannak mindenféle levonások...kb a semmiért :)

  Ezért mondtam, hogy elméletileg lenne jó:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem rossz ötlet. Néha már én is unom a céges melót és szívesebben tolnám a saját projectemet. Egy jól fizető őri munkáért biz isten elcserélném a mostani gályamunkát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!
  Igazából szerintem a témát nem a megfelelő helyre nyitottad...mármint a pályaválasztás nem igazán fedi a munkakeresést vagy az állásajánlatot.

  Gondolom nemfog tecceni az ötletem, de említetted, hogy biztonsági őrként is melóztál és mégiscsak megjönne a kedved a programozáshoz akkor lehetne a kettőt keverni.. persze csak ha északás őrvagy..akkor senkisem zavarna...tudnál tanulni...programozni...
  Tudom, hogy ezt a kettőt pont nem akarod csinálni, de együtt lenne fix jövedelmed plusz ha becsúszik programozni való akkor lenne plusz pénzed és szabad nappalok...
  SZigorúan elméleti ötlet...kivitelezni nemtudom lehet e:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ennyi marhasagot nem is ertem, hogy lehetett osszehozni egy hozzaszolason belul.


  Ebben a topikban egy listatársunk kért tanácsot. Neki is van mondanivalód?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebből kiemelnék pár dolgot:
  1. A diploma magában csak állami cégnél ér valamit, amúgy nem sokat. A legelső az lesz, hogy kiverik a fejedből azt, amit az iskolában tanítottak és megismertetnek a valódi céges dolgokkal, hogy szerintük ezt hogyan kell és 2x év óta mi vált be.
  2. Gyakorlatot kell szerezni. DM munka az aranyos, de nem releváns egy állás interjún. Ha kell, akkor pár hónap ingyen munka, és ha jól megy felvesznek.
  3. Angol tudás az változó. Valahol elég, ha a doksikat megérted, míg máshol külföldiekkel is kell kommunkálni, mint konzulens, vagy akármi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Inkább a jól fizetett alkalmazottakat nem alkalmazó offshore területen működô cégtulajdonos pozíciója a tuti. Na ott aztán igazán jól kell tudni "fűzni" a szavakat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hadd ismételjem magam, ha nem muszáj, nem lennék programozó, vagy hasonló szakmabeli, akkor programozó matematikusnak mentem volna. Remélem valaki tud tanácsot adni..


  Nem akarsz programozó lenni, de tőlük kérsz tanácsot. Csak én érzem a logikai bukfencet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ennyi marhasagot nem is ertem, hogy lehetett osszehozni egy hozzaszolason belul. Te kiolvastal egy kozhelykonyvet, es minden oldalrol beideztel egy fel sort?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még egy dolog. Az írásodat olvasva, olyan benyomásom lett, hogy tehetségesen "fűzöd" a szót. Én is úgy érzem, nem való vagy programozónak.

  A programozónak is létfontosságú hogy tehetségesen "fűzze a szót". Igazából a jól felépített program is olyasmi mint egy jól felépített írás. És aki fogalmazni nem tud jól annak a programja is csak módodíthatatlan tákolmány lesz. Ma már a program nem arról szól hogy a=10:b=20:c=30: if a>c-b/23 then goto 10 hanem objektumhierarchiáról, az objetktumok jól megfogalmazott felelősségeiről, képességeiről, és nem utolsó sorban a kommentekről. Persze az algoritmusnak is jónak kell lennie, de ez ma már kevés a boldogsághoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Induljunk ki a topik címéből: "Mérnök leszek, hogyan tovább?". Ez a legfontosabb, mondhatni aktuális lépés: elvégezni a főiskolát.

  A következő, hogy az angolodat fölhozni. Az angol beszélt nyelv elsősorban, tehát hiába van egy látens angol tudásod, itt nyomni kell a szöveget! Ebben talán egy nyelvekhez jobban értő tudna tanácsot adni, hogy merre induljál el. Kell az angol a külföldi cégekhez, vagy ha külföldön találsz jó állást, el tudd vállalni.

  Szerezni kell egy állást. Ez hosszadalmas dolog, egy jó helyet megszerezni, de menni fog! Mindenesetre állandóan keresni kell, hogy az Általad figyelembe vehető pozíciók hátha megnyílnak. Ha már lesz jó állásod, még akkor is rajta kell tartanod az ujjadat a piac érverésén, hátha egy még jobb munkahely lehetőségét csíped meg!

  Mindezek persze a jövő építése keretében legyenek. Ezen azt értem, hogy már most el kell döntened, hogy mi akarsz lenni. Egy jól fizetett alkalmazott, vagy egy jól fizetett alkalmazottakat alkalmazó cég tulajdonosa. Ha az előbbi, akkor már "le is vettem a kezem Rólad", ha az utóbbi, akkor meg erre folyamatosan készülni kell, és ha eljött az idő, meglépni a "nagy ugrást".

  Még egy dolog. Az írásodat olvasva, olyan benyomásom lett, hogy tehetségesen "fűzöd" a szót. Én is úgy érzem, nem való vagy programozónak. Ezzel nem kisebbíteni akarom a programozókat, mert azok másban nagyok:))) Olyan benyomásom támadt, hogy Te valóban egy menedzser alkat lehetsz, ahogyan Te is gondolod.

  Kis jókívánság a végére: menni fog ez! Másrészt mindennek meg kell adni az árát, s itt most az időre gondolok. Ki kell várni az alkalmat, és ehhez türelem is kell, nem kevés...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello!

  Lehet hogy hosszú leszek, várnék véleményeket.
  Igazából arról van szó, hogy 2002-ben beiratkoztam a Gábor Dénes Főiskolára. Aztán az első félévet lenyomtam 4,3-as átlaggal, utána meg elkezdtem dolgozni, és a vizsgákat csak ímmel-ámmal csináltam.

  A suli felejtődött, idén januártól kezdtem el bepótolni az elmaradásaimat. Anno én a biztonságszervező menedzser szakirányt választottam, s két éve elmentem hazánk egyik legnagyobb biztonsági cégéhez, gondolván ott majd biztos jó lesz, mégis csak szakirányos a cég.

  Aztán persze nem. Betettek éjjeli őrnek, igaz hogy az egyik legelitebb helyre a szakmában, de mégis minimálbérre bejelentve, 450 Ft-os órabérrel, 0 szabadsággal, havi 350 óra munkával, 0 magánélettel.

  Januárban megelégeltem a helyzetet, és nekiálltam újra tanulni. Én, aki a sebesség meghatározását onnan tudtam, hogy a kocsiban a km-órára rá van írva a km/h, ebből levezetve ugye a sebesség=út/idő :) most nagyon sok óra tanulás, elméleti fizikus havarok nyaggatása után logikai ábrákat rajzolgatok, méréstechnikai jegyzőkönyvet szerkesztek.
  Ugyanígy a mesterséges intelligenciátval, vagy más hasonló tárgyakkal.

  Január óta munka közben, és szabadidőmben is egyfolytában tanultam, feladatokat oldottam meg, és a hozzáértő ismerőseim korrepetálására jártam.

  És most ott tartok, hogy van hátra 10 vizsgám. Július 1-ig vizsgázhatok, akkor ugyanis költözik a suli, így hiába tenném le a maradék 10 vizsgát 2 hónap alatt, most várhatok majd szeptemberig. Ahogy számolgatom, a szünetig még olyan 3-4 sikeres vizsgára látok esélyt.

  Nem fogjátok elhinni, mi marad őszre:
  - JAVA 1, JAVA 1 gyakorlat, JAVA II.
  - Novell
  - Adatbáziskezelés

  Anno én pont azért nem választottam a programozás szakirányt, mert nem képzelem el magam gép előtt ülő, programokat író, adatbázis-lekérdezéseket futtató emberként. Mindegy, őszre felgyúrom magam, hogy legalább 2-esre hozzam ezeket a tárgyakat.

  A helyzetet nehezíti, hogy pont ezek azok a tárgyak, amik nagyon-nagyon sok UV-t jelentenek az embernek.

  2003-tól jól megerősödött a GDF, a menedzsment/vezetés lecserélődött, a tanáraim fele BME-s, ELTE-s vendégtanár, vagy sok-sok diplomás saját oktató.

  A legtöbbnek több sorból áll a publikációs listája, minet az én önéletrajzom karaktereinek száma. 300 velem együtt kezdőből az ismerőseim közül kb. 20-30 ha lediplomázott.

  A kérdésem tehát az lenne, hogy én július 1-től ha elkezdek állást nézni, akkor merre keressek? Szakirányom szerint tanultam tűzvédelemtől, munkavédelemtől kezdve egy csomó menedzsment tárgyat, jogot is, azonban nem hinném, hogy egy vagyonvédelmi cégnél szeretnék elhelyezkedni.

  Amúgy már a mostani cégemnél is többször visszahallom, hogy ennek a cégnek milyen nagy szüksége van biztonságszervező menedzserre, de a fact! Nem azért szoptam annyit a műszaki tárgyakkal, hogy ellenőr legyek, akinek az a legfontosabb feladata, hogy az alulfizetett, motiválatlan biztonsági őrnek leordítsa a haját, miért gyűrött az egy szem ingének a gallérja .. vagy azért, hogy olyan tök sötét emberek utasítgassanak, akik anno elvégezték Moszkvában az egyetemet, tisztek lettek, aztán nyugdíj után egyből a vagyonvédelmi cég felső vezetői lettek.

  Gondoltam arra, hogy egy nagy irodaház, vagy ilyen cég vagyonvédelmi menedzser-helyettese/gyakornoka lennék, de nem látom, mekkora ezen a területen a mozgás, van -e kereslet. Én szívesen írnék diplomamunkát egy cégközpont biztonsági rendszeréről, beleértve a fényre sötétedő ablaktól kezdve, az automatikus tűzriasztáson és a beléptető rendszeren keresztül a szervertermet védő többszintű védelmi rendszerig, de a GDF-en leíró munka nem jó diplomának, valamit létre kell hozni, az meg mennyire valószínű, hogy találok egy újonnan induló projektet, ahol megvárnák míg beletanulnék, és a nevemet is hozzá adva DM-et írhatnék belőle?

  Nézegettem a Profession, a Jobline és hasonló oldalakat, hát valami nevetséges a kínálat, Budapestre 40 találat.., azok is mind programozót keresnek.

  Most a nagyobb cégek karrier oldalait nézegetem (GE, Mol, OTP, stb.), azok meg olyan sok infót nem adnak. Adjam azért be az önéletrajzom sok-sok helyre, aztán ha behívnak, akkor majd eldől, mit lehet találni?

  Még egy dolog, az angol beszédképességem erős tanulást igényel, bármilyen szakmai szöveget lefordítok magyarra, online játékoknál külföldi szervereken rendre én vagyok a tolmács, mégis amikor meg kell szólalni, egyből megkukulok. Az egy dolog, hogy 1 perccel később már eszembe jut a helyes válasz, de ez nem segít rajtam egy állásinterjún.

  Hadd ismételjem magam, ha nem muszáj, nem lennék programozó, vagy hasonló szakmabeli, akkor programozó matematikusnak mentem volna. Remélem valaki tud tanácsot adni..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd