AJAX tanulás

AJAX tanulás
2009-05-28T23:56:46+02:00
2009-05-30T18:59:13+02:00
2022-10-28T16:15:35+02:00
 • Én ezt olvasgatom, és elég érthető. Lehet már elavult, mert két éve megvan. De kezdésnek elég jónak tűnik.
  Van két másik könyvem, de azokat nem ajánlanám mert tudományos szinten közelíti meg a dolgokat. Szerintem az sem érti aki írta. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor lelassít a fordítgatás, viszont legalább egyszerre két dolgot tanulsz!


  Ez tényleg így van! Ha pedig az informatikának bármelyik területével akarsz foglalkozni, elengedhetetlen a magabiztos angoltudás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én most vettem meg ezt a könyvet:
  Shawn M. Lauriat: Ajax felsőfokon

  Mivel maga az AJAX technológia pillanatok alatt megérthető, így a könyv nem is ezzel foglalkozik igazán, hanem inkább OOP megvalósítással kliens és szerver oldalon, illetve van benne némi "hogyan építsük fel a weboldalainkat, hogy felhasználóbarát legyen" bullshit is. Ha nem tudod annyira az OOP-t, akkor ez szerintem kiváló, legalábbis ahhoz kiváló, hogy jobban megértsd, de mindenképp kell hozzá egy kis webprogramozási alapismeret.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hi, nekem megvan ez a könyv, ajánlani nem merném kb 30 oldalt tudtam hasznosítani belőle(igaz az tényleg hasznos volt), és van benne pár nyomdahiba ami miatt fél napot szívtam vele, mert ráadásul úgy volt logikus ahogy ott van. Ja és a javascript tudásbeli hiányosságokat nem pótolja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Ne vegyél könyvet!

  Szeretem a könyveket, egyszerűen jó érzés olvasni, és abból megérteni valamit. De ma már annyira gyorsan fejlődnek a webes technológiák, hogy a könyvek pillanatok alatt elavulnak. Tele van a polcom "valószínű soha többé nem kell kinyitnom" könyvekkel.

  Viszont az igényes(!) internetes tutorialok sokat segíthetnek neked. Még akkor is, ha pl. nyelvi nehézségeid vannak (nem tudsz jól angolul). Akkor lelassít a fordítgatás, viszont legalább egyszerre két dolgot tanulsz! :D

  A tutorialok pedig remekül felkutathatók a Gugli segítségével:

  Google: ajax + tutorial

  Első találat rögtön a W3SCHOOLS, amin találsz JavaScript, és Ajax tutorialt is.

  www.w3schools.com

  Üdv: ady
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • (ez már a társalgó)
  Ez az alapvető baj itt Magyarországon, mindenki hőbörög és már most is rég nem a témánál tartunk

  Nem kell ezzel a marhasággal, lenéző dumával jönni
  ...
  Mindegy, az biztos, hogy újfent hiába magyarázom

  Részemről , nem akarlak meggyőzni....

  AJAX könyvet még nem láttam, szerintem nem is fogok, mert maga az egész technika olyan szinten egyszerű, hogy abból egy füzet is csak nehezen jönne össze, de ha
  Szeretem én írni a programjaimat még ha rosszabbak is mint a nagy mesterek álltal a neten közzétett.
  akkor nem lesz egyszerű dolgod.
  Nem teljesen értem hol látszérdemi tartalmi külöbmséget a neten közzétett doksik és a könyvek között, de Te tudod.
  Bár mint írtad nem csak az ajax terén van tanulnivalód. Szerintem előbb azt pótóld, mert hiányozni fog a megértéséhez. Igen, ez egy fölényes duma, de majd belátod ha végleg nem boldogulsz hogy azok nélkül a csúf alapok nélkül nem megy.
  Ezen mindenki átesik, én is.

  hogy ne mondd hogy nem segítettem...
  Üdv

  Whalaky
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm, igen, így már jobban átlátom
  Az a baj, hogy maga a javascript ismeret is hiányzik és OOP-t is még csak most tanulom php-ban.

  Kinéztem egy jó könyvet, valaki tud róla véleményt mondani? Találkozott már vele?

  AJAX alapjai
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves Whalaky!

  Tökéletesen megértem az álláspontodat ugyanakkor mégsem.
  netangel számára egy építő jellegű kritikát valamint a fórum jelenlegi helyzetét írtam le. Az álltalam itt felvetett kérdésben pedig egy számomra megfelelő könyv kérdése szerepel. Most is ez volt a kérdésem és mint írtam neten keresgéltem kutattam de számomra megfelelő leírást az alapoktól nem találtam ezért godoltam, hogy valami AJAX kezdőknek könyvet beszerzek. Ebben kértem volna a segítségeteket.

  Nézd, ha a véleményed szerint észosztásnak számít az, hogy tényeket valamint a prog.hu jelenlegi helyzetét, színvonalát körvonalaztm akkor valóban ne látogasd az oldalt, mert nem robotok módjára kommunikálunk. Néha van véleményünk is a dolgokról.

  Nem kell ezzel a marhasággal, lenéző dumával jönni, hogy ha ti nem lennétek akkor mi lenne velünk buta kérdezőkkel. Hajszál pontosan tudja minden idelátogató, információ szomlyas, tanulásra vágyó ember, hogy ha itt bármilyen információval is gazdagodik az csak a ti érdemetek lehet. Ezzel a fölénnyel nem kell visszaélni, valamint kihangsúlyozom, hogy minden elismerésem a programozói tudásotokhoz és mit meg nem adnék ha így értenék hozzá. A mentős sem mondja a betegnek, hogy mekkora marha, hogy beesett a kútba és miért nem nézett körűl. Ő vállalta a szakmát, segít. Mielőtt belekötnél, hogy ti önszántatokból segítetek, ezt is tudjuk. Ezért szoktam én például már már sokszor soknak tünően megköszönni a segítséget mindenkinek!

  Ez az alapvető baj itt Magyarországon, mindenki hőbörög és már most is rég nem a témánál tartunk. Mutogat mindenki mindenkire, hogy ki a hibás közbe annyi lenne a dolog nyitja, hogy mindenki kizárólag az adott kérdésre felel. Ha felidegesíti a dolog, nem foglalkozik vele. Mennyivel kevesebb ehhez hasonló szóváltas lenne... jahj... de mennyivel.

  Örülj neki, hogy te a netről megtudtad tanulni az AJAX-ot. Nekem ez nem megy ráadásul van egy olyan berögződésem, hogy nem szeretek semmilyen előre megírt dolgot használni aminek akár csak egy pontja is van amiről nem tudom, hogy micsoda, hogy működik és miért csinálja amit csinál. Szeretem én írni a programjaimat még ha rosszabbak is mint a nagy mesterek álltal a neten közzétett. De én írtam, értem, átlátom, és még tanulok is közben. Hát ez az én meglátásom, ezért kértem a segítségeteket egy könyvhöz, hogy milyet vegyek!

  Mindegy, az biztos, hogy újfent hiába magyarázom, hogy mi a baj. Mindenki csak azt látja, hogy én hőbörgök. Ám legyen.

  Köszönök minden segítséget és kellemes kikapcsolódást kívánok a hosszú hétvégéhez!

  ui.: inkább pihenje ki magát mindenki, mintsem, hogy itt veszekedjünk
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ne keress AJAX könyvet.
  Kell egy kis javascript alapozás (szintaktika, utasításkészlet, DOM). Ez a neten tutoriálokból, mintákból tök jól megtanulható - ha megvan a programozási alapismeret - márpedig ez a php révén meg kell legyen.
  Ezek után az AJAX mindössze annyi, hogy megnyitsz egy socket kapcsolatot, elküldöd a kérésedet, majd erre asszinkron módon érkezik egy válasz (azaz a kérés elküldése után a vezérlés ugrik a következő sorra és ha megérkezett a válasz, akkor generálódik egy esemény, amit lekezelhetsz).
  A kérés és a válasz formátuma innentől fogva szabadon választott. Maradhatsz a szabványosnak mondható XML-nél, de el is térhetsz ettől.

  A lényeg, hogy például a konkrét problémádra írsz egy php-t, ami lefuttat egy SQL lekérdezést és az eredményből generál egy html table kimenetet. Ezt meghívod AJAX segítségével, a visszaérkező szöveget (ami egy <table>...</table>) pedig megjeleníted a usernek, pl. egy <div>-ben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi!

  Én is sokáig próbáltam elkerülni a javascriptes dolgokat mert anno nagyon nyögvenyelős volt, hátha lesz más, jobb. Nem lett.
  Aztán sokáig csak desktop dolgokkal foglalkoztam, de nemrégiben megint elővettem a webes dolgokat és ma már nem lehet megúszni a javascripteket.
  Én is beleszaladtam egy ajax-os igénybe, gyakorlatilag a javascript ismereteim közel 0-n álltak, Nekiestem keresgélni, és két óra múlva működött az első php ajax oldalam. Aztán letöltöttem még néhány példát, és egy hét után már odáig merészkedtem, hogy a prototype-ot elkezdtem kiegészíteni/átszabni a saját igényeimek megfelelően (akkor még nme volt benne az OnTimeout, azthiszem időközben beletették).
  Ennek fényében ki kell hogy jelentsem, megfelelő háttérismeretekkel az ajax mint technológia nem igényel semmi tanulást, inkább a csak a javacsript és DOM oldalról kell egy kicsit frissíteni.
  Tettem mindezt pedig úgy, hogy közben nem hepciáskodtam senkivel, kerestem, kutattam, megpróbáltam megérteni amit mások csináltak és szívtam magamba az infot.
  Neked is ezt az utat javaslom, hatékonyabb és kevesebb az ütközési felület. A 0-ról senki nem fog tudni segíteni.
  Addig amíg nem tudod megfogalmazni hogy mi is a konkrét problémád, az a felkészültséged hiányoságát bizonyítja, vagyis tovább kell keresgélni, értelmezni és tanulni.
  Amikor az elméleti része (azthiszed) tiszta, akkor már meg tudod fogalmazni a problémád úgy, hogy tudjanak segíteni rajtad.

  Bocsesz, nem angelt akarom védeni, de időnként a proghu lemegy olyan katasztrófális szinvonalra hogy az már fáj. Pont ez miatt nekem is vannak időszakaim mikor egyszerűen úgy felhúzom magam a hiperokos kisdiákokon akik osztják az észt a húsz éve ebben élőknek, hogy rá sem nézek a proghu-ra. Én ezt megtehetem, mivel nem én üzemeltetem az oldalt, és még csak moderátor sem vagyok, de angel ez ingyé, szeretetből csinálja azért hogy mint pl neked is tudjanakl segíteni.
  Ha belegondolsz, ezzel a stílussal elérhető az, hogy a fórumokon csak kérdezők lesznek, de akkor ki lesz az aki segít?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia netangel!

  Nem tudtam, hogy te zároltad a témámat, akkor eleve másképp állok hozzá.

  Viszont néha meglehetősen lekezelően és lenézően zárjátok le a topicokat (pl.: UTFG - use the ....... google, és még sorolhatnám reggelig). Értem én, hogy bénák, marhák, tudatlanok hada látogatja ezt az oldalt de ezt annak reményében teszi/tesszük, hogy talán majd egyszer a 30. században a nyomdokaitokba léphetünk.

  Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy a fórum problémáinak, feladatainak jórésze rátok hárúl, így a karbantartás azon része is, hogy áttekinthető, olvasható, értelmezhető, információ centrikus és téma orientált legyen. Viszont gondolj bele a jelen esetbe egy kicsit emberi fejjel. Itt izzadok az AJAX-al, még a kínai írásjelekből is többet megértek 2 óra után, mint ebből a bolond javascriptből majd felvetek egy kérdést és lezárják. Értem én és jogosnak mondható a téma lezárása de érted emberi/felhasználói szemszögből nézve a dolgot? Nyilván való, hogy bizonyos szabályokhoz, elvekhez igazodni kell különben egy nagy káosz lenne a prog.hu de ez sem az igazi.

  Komolyan kérdezem nem sértésből, okoskodásból vagy degradálás okán, hogy nincs olyan lehetőségetek, hogy az ilyen tudástáras témákat egy laza mozdulattal áthúzzátok a társalgóban? Mert a hozzám hasonló helyzetbe kerülteknek nem az a baja, hogy a társalgóba írhatja le ismét hanem az, hogy lezárják, írhatja újra és, hogy sokszor milyen kommentálással zárjátok le... bicska nyitogató tud lenni. Majd ugyebár csodálkoztok, felháborodtok, hogy például én is megmondom a véleményemet.

  Annó még kezdetek kezdetén amikor kezdtem felfedezni a prog.hu-t árnyék-al eléggé összevesztem. Feltettem a tudástárban egy minden szempontnak megfelelő kérdést majd amikor nem értetem az általa javasolt megoldást, figyelemfelkeltő módon leminősített. Utána mondtam is neki, hogy nyugodtan tegye, mert nem zavar de egy moderátortól nem ez az elvárt. Aztán persze "megbeszéltük", tehát csak példának említettem.

  Visszatérve a jelen esetre, nem kritizálni akarlak titeket csak ezek úgy elég érdekes dolgok! Néha mérhetetlenűl segítőkészek vagytok, de olyan szinten, hogy komplett kódsorokat adtok a kezünbe olykor pedig kapunk egy keress a google-ben hozzászólást. Túl nagy a kontraszt!

  Remélem nem sértettelek meg se téged sem pedig a többi munkatársadat. Az itt leírtakkal inkább segíteni szeretném a munkátokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  ...a kedves moderátor Úr hangulatának függvényében igyekszik megnehezíteni a kérdést, problémát felvetők dolgát.


  Vazz', te direkt csinálod? Dehogy nehezítjük meg a kérdést, problémát felvetők dolgát, csak egyesek - mint pl. te - vannak annyira figyelmetlenek, egoisták, nemtörődömök, hogy hű-bele-balázs módon nyitjátok a témákat nem megfelelő módon, nem megfelelő helyre.

  ui2.: Tisztelt moderátor Úr! Őszintén remélem, hogy a társalgó témámat nem zárja le azon okra hivatkozva, miszerint két kérdést vetek fel. Az "ui"-ban felvetett "kérdés..." a tárgyhoz kapcsolódik. Köszönettel: nszebenyi


  "Barátom", te még olvasni sem tudsz? Érted azt a mondatot, hogy "Tanuld meg mi a különbség a Tudástár és a Társalgó között!"? Segítek!
  Amikor új témát nyitsz a Tudástárban, akkor ezt olvashatod:
  Amennyiben egy általános jellegű témát szeretnél megvitatni másokkal, úgy azt inkább a Társalgóban vesd fel, amely alkalmasabb formát kínál arra.

  Érted? ÁLTALÁNOS JELLEGŰ!
  Amikor új témát nyitsz a Társalgóban, akkor ezt olvashatod:
  Amennyiben egy konkrét technikai problémádra szeretnél választ kapni, úgy azt inkább a Tudástárban vesd fel, ahol a pontozási rendszernek köszönhetően jóval nagyobb esélyed van a gyors és kimerítő válaszra.

  Érted? KONKRÉT TECHNIKAI PROBLÉMÁDRA!

  Tisztában vagy a különbséggel? Ha nem, akkor "meg kellene tanulnod"!

  Jelent problémádra levetítve: kinek a válaszát fogadtad volna el? Aki először ajánl valamilyen könyvet? Aki több könyvet ajánl? Aki szebb, nagyobb/kisebb, olcsóbb/drágább, stb. könyvet ajánl?

  Szóval, felesleges így "szólogatnod" a moderátornak, hidd el, nem célunk a prog.hu használatának nehezítése. Azonban, hadd várjunk már el minimum annyit, hogy megpróbáljátok a megfelelő módon használni. Inkább figyelj, fogadd meg az "instrukciókat" és akkor nem lesz gond.  Ui.: És még hagyjuk is azt most, hogy a Társalgóban nem véletlenül vannak kategóriák. Csak költői kérdés: szerinted, ez a probléma melyik kategóriába tartozik?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elnézést, hogy ismét felteszem a kérdést de a kedves moderátor Úr hangulatának függvényében igyekszik megnehezíteni a kérdést, problémát felvetők dolgát.

  Sziasztok!

  Minden tőlem telhetőt megtettem, hogy ne kelljen megtanulnom a javascriptet és az AJAX-ot de nem sikerült. Sajnos szükségem van az AJAX-ra. Útállom 800x frissíteni az egész oldalt pusztán azért, mert mySQL-ben egy mezőt update-elek. Természetesen tudom, hogy az AJAX önmagában nem kezeli a mySQL-t hanem post-al küldi át az adatokat egy erre a célra írt php-nak. Sokat kerestem, olvastam az interneten de én így sajnos nem értem és az alapoktól sehol sincs leírás. Hát elhatároztam, hogy veszek egy könyvet, mert a php-t is így sikerült megértenem.

  A kérdésem az, hogy milyen könyvet vegyek, hogy tanulhatom meg a legegyszerűbben, leggyorsabban az alapoktól figyelembe véve azt, hogy az objektum orientált programozást még csak most tanulom php-ben.

  Segítségeteket és a haszos tippeket, tanácsokat előre is köszönöm!


  ui.: most olvasgatok egy jQuery nevű alkalmazásról. Ha jól értettem az ajax-ban nekem tudna segíteni, miez?  ui2.: Tisztelt moderátor Úr! Őszintén remélem, hogy a társalgó témámat nem zárja le azon okra hivatkozva, miszerint két kérdést vetek fel. Az "ui"-ban felvetett "kérdés..." a tárgyhoz kapcsolódik. Köszönettel: nszebenyi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd