Keresőfeltételek

  • Keresőkifejezés
  • Keresés helye

A keresés összesen 508 találatot eredményezett.

Külön blogot indított Go fejlesztőknek holnapján a Microsoft 2024.04.03.
... fordítanak a Go kriptográfia a FIPS 140-2-vel kompatibilissáissá tételére is, ami elsősorban a kormányzati és pénzügyi alkalmazásokban bír kiemelt jelentőséggel, de nyilvánvalóan a vállalati felhasználók számára is megnyugtató lehet. A megfelelést a szóban forgó szabványnak az OpenSSL és a Windows CNG alapjaira építve tervezi elérni a cég. Redmond szerint a Go fejlesztéséhez való hozzáállásukat vezérlő irányelv a nyílt együttműködés és a hozzájárulás iránti elkö..
Új bővítést kapott a DirectX 12, amitől még gyorsabb lehet a grafika és a játékok 2024.03.12.
A Microsoft hétfőn fejlesztői blogjában DirectX csatolója egy olyan új fejlesztését jelentette be, aminek köszönhetően még jobb grafikát és nagyobb számítási teljesítményt lehet elérni használata esetén azonos hardveren. A cég által Work Graphs-nak elnevezett újítás ugyanis megspórolhat egy csomó kommunikációt és egymásra várakozást a CPU és a GPU között, és utóbbi részére sokkal nagyobb önállóságot biztosít a munkavégzésben, ami jobb kihasználását eredményezheti képességeinek. Ennek oka, hogy ..
Nagyon "kocka" szobrot kapott Alan Turing - szó szerint 2024.02.08.
... aki a modern kriptográfia és számítástechnika egyik legnagyobb ... számítástechnikával, kriptográfiával és biológiával kapcsolatosos munkássága előtt. A kivételes tudós által még a múlt évszázad közepén lefektetett alapelvek jelentős részének ma is fontos szerepe van az említett tudományágokban, illetve közvetett módon szinte minden ember életében is. Turingot homoszexualitása miatt anno börtönbe zárták, és többek között az ezzel kap..
Mostantól már a mobilos Chrome-ban is lehet majd használni a WebGPU-t 2024.01.22.
A Google a napokban kellemes meglepetéssel szolgált mindazon alkalmazás- és játékfejlesztők számára, akik böngészős környezetben intenzív 2D-s vagy 3D-s grafikát - esetleg erősen párhuzamos számításokat - alkalmazó programokon dolgoznak. A cég bejelentése szerint ugyanis a Chrome 121 megjelenésével a legtöbb androidos telefon alapértelmezett böngészőjében is alapból elérhetővé vált a WebGPU API. A WebGPU-t - ami lehetővé teszi a böngészőkben futó kódok számára, hogy azok abszolút biztonságo..
Meghalt Niklaus Wirth, a Pascal, az Euler és az Oberon programozási nyelvek kitalálója 2024.01.04.
A 2024-es év a jelek szerint igen rosszul indult az informatika számára. Január 1-én ugyanis, 89 éves korában, elhunyt Niklaus Wirth, a Pascal, az Euler, a Modula és az Oberon programozási nyelvek kitalálója, illetve társfeltalálója. Wirth nyelvei évtizedekig képezték a programozók oktatásának elengedhetetlen részét, és meghatározó befolyással bírtak számos másik, napjainkban is rendkívül elterjedt nyelvre és eszközre. "A programozási nyelvek, a programozási módszertan, a szoftverfejlesztés és ..
Százhúsz éve született Neumann János 2023.12.28.
A mai napon van kereken 120 éve annak, hogy megszületett az informatikai és a számítástechnika eddigi történetének egyik legnagyobb hatású magyar tudósa, Neumann János. A jeles alkalomból a róla elnevezett magyar társaság, a NJSZT az idei évet névadója öröksége ápolásának szentelte, és egy tematikus oldalt is indított, ami most egy összefoglaló jellegű, az emlékév legérdekesebb pillanatait felidéző videóval is bővült. "Neumann János sokszínű, érdekes egyénisége és éles elméje számos tudóst ..
40 éves lett a Turbo Pascal - az eszköz, ami egykor forradalmasította a szoftverfejlesztést 2023.12.06.
Ha valaha is használtad a Turbo Pascal-t, és eddig még nem érezted magad öregnek, akkor a következő mondat elolvasása után már tuti annak fogod. A napokban volt ugyanis kerek 40 éve annak, hogy megjelent a legendás fejlesztőeszköz első kiadása, ami forradalmasította a szoftverfejlesztést a korai PC-ken. Ennek oka az volt, hogy akkoriban lényegében minden fejlesztőeszköz, illetve fordítócsomag számos különböző programból állt össze, amiket nagyrészt kézzel kellett a fejlesztőknek egymás után..
Modern BASIC fejlesztőeszközt adott ki a BBC 2023.11.30.
Bár a BBC nevét valószínűleg mindenki ismeri, a számítógépekkel sok évtized óta foglalkozók számára a név már ismerős lehet a brit tömegtájékoztatás kategóriáján kívül is. A szervezet ugyanis jelentős részt vállalat a számítógépek a mindennapi életbe történő betörésének korában előbbiek népszerűsítésében - pl. egy saját számítógép, a BBC Micro, valamint egy saját BASIC értelmező, a BBC BASIC kiadásával. Ugyan ezek az ezredforduló után szinte kivétel nélkül feledésbe merültek - most azonban közü..
Pofonegyszerűvé teszi a játékok fejlesztését a Unity Muse platformja 2023.11.20.
A Unity a múlt hét végén jelentette be, hogy elérhetővé tette már korábban beharangozott, generatív mesterséges intelligencián alapuló új platformját játékfejlesztők számára. A cég új Muse rendszere rendkívüli mértékben egyszerűsíti előbbiek dolgát, és drámai módon felgyorsítja a játékok építésének folyamatát. A Muse lényegében MI-alapuló funkciók egy egyre bővülő csomagja, ami egy chatbot formájában siet a fejlesztők segítségére. Ennek során a játék programozásával kapcsolatos információk mell..
Durván felturbózta a C# támogatását a Visual Studio Code-ban a Microsoft 2023.10.05.
A Microsoft szerdán bejelentette, hogy végleges változatban is elérhetővé tette C# Dev Kit nevű bővítmény-gyűjteményét Visual Studio Code szerkesztőjéhez. A csomag telepítését követően még az eddiginél is egyszerűbbé és kényelmesebbé válik a C# nyelven készülő programok fejlesztése a pehelysúlyú IDE-ben. A C# Dev Kit a Visual Studio Code-hoz már a kezdetektől fogva elérhető C# bővítményre épít, de azt számos fejlesztéssel egészíti ki. Így pl. telepítése után Roslyn-alapú - emelt szintű - sz..
Dobja a 32-bites x86-os processzorokon működést a Java legújabb, 21-es verziója 2023.09.22.
... nyilvános kulcsú kriptográfiával történő biztosításához. A 32 bites x86-os Windows port "deprecated" állapotba léptetése (JEP 449): A Java 32 bites x86-os portja támogatásának megszüntetése azzal a szándékkal, hogy egy későbbi kiadásban végleg eltávolításra kerüljön. Felkészülés az ügynökök dinamikus betöltésének tiltására (JEP 451): A Java mostantól figyelmeztetést küld, ha ügynökök dinamikusan töltődnek be egy futó JVM-be. Ezeknek a figyelmeztetéseknek az a c..
Kiadta a Quake II felújított változatának forrását az id Software 2023.08.14.
Bár az id Software-nél nagy hagyománya van játékaik forráskódja megnyitásának, erre általában sok-sok évvel azok első kiadása után kerül sor. A napokban azonban immár a Bethesda részeként működő fejlesztőcég olyat tett, amire még nem volt példa, és lényegében maga a játék kiadásával egy időben tette elérhetővé egy új címe forrását is. Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezúttal egy nem vadiúj játékról az alany, hanem a Quake II most bejelentett felújított változata. Utóbbi az erede..
Új korszakot nyit a webes 3D-s grafikában a WebGPU megjelenése 2023.04.17.
A Google napokon belül stabil változatban is elérhetővé fogja tenni Chrome böngészője első olyan változatát, amiben már engedélyezni lehet a weboldalak számára a WebGPU nevű új grafikus csatolófelület használatát. A frissen megjelenő API segítségével a weblapok és webalkalmazások minden korábbinál élethűbb 3D-s grafika megjelenítésére válnak majd képessé, sőt, sokkal gyorsabban tudják majd futtatni a mesterséges intelligencián alapuló alkalmazásokat is. A Google szerint a WebGPU "jelentős e..
Vulkan támogatással jön a Godot játékmotor új, 4.0-s verziója 2023.03.09.
Fejlesztői a napokban jelentették be a Godot nevű, 2D- és 3D-s játékok írására egyaránt használható nyílt forrású játékmotor legújabb verziójának kiadását. Az új Godot 4.0 legfontosabb újítása egy Vulkan backend megjelenése a rendererben, de ezen kívül is rengeteg fejlesztést hoz a játékkészítők számára. [img(godot.jpg;Godot 4.0;;;1)] 3D-s újdonságok Így például a 3D-s játékokban mostantól egy teljesen új, elsősorban a nagy nyílt terek megjelenését javító globális megvilágítási rend..
Máris tölthető le a .NET 8.0 első előzetese - mondjuk mi új benne 2023.02.22.
... Ezen kívüli a kriptográfiai könyvtárak véletlenszámok generálásáragenerálására szolgáltató osztályai kaptak pár új metódust, amivel egyszerűen lehet véletlen sorrendbe lehet rendeztetni elemhalmazokat, a 256 bites vektortemplate pedig úgy kerültek átdolgozásra, hogy olyan platformokon is tudjon részleges hardveres gyorsítással működni, amik csak 128 bites műveleteket támogatnak. Végül pedig a fejlesztőknek egy olyan új osztály is rendelkezésre áll mostantól, a..
Szeretnél értesítéseket kapni a legújabb érdekes hírekről?
Az értesítéseket később bármikor kikapcsolhatod, azt pedig személyre szabhatod, hogy mikor jelenhetnek meg neked.